Last news in Fakti

8 Януари, 2024 19:23 2 196 105

Николай Василев: Държавата трябва да дава около 20 000 лв. за раждане на дете, ако иска да се реши демографската криза

  • николай василев-
  • държава-
  • 20 хил лв-
  • раждане на дете-
  • демографска криза

"За какво и защо 11,4 млрд. лева  изхарчиха през декември, за какво и защо? Знам, че много от тези пари са отишли не за каквото трябва. Знам, че не са отишли за демографска политика, пита бившият министър на икономиката

Николай Василев: Държавата трябва да дава около 20 000 лв. за раждане на дете, ако иска да се реши демографската криза - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата трябва да дава около 20 000 лева за раждането на дете, ако наистина иска да се реши демографската криза. Това предлага бившият министър на транспорта, икономиката и държавната администрация Николай Василев пред БНР.

В предаването "Нещо повече" той критикува управляващите за липсата на реформи и коментира, че с пари от държавния бюджет не се решават проблеми.

Василев, който бе номиниран за премиер от ИТН през 2021 г., призна, че е привърженик на трупането на пари от държавата в добрите икономически години, защото с тях могат да се посрещнат евентуално лошите, които ще дойдат.

"В икономическата наука има две противоположни школи. Аз съм от тази, че когато има растеж и няма проблеми – добри години, трябва да се спестяват пари за лошите годините, които могат да дойдат. А добрите държавници трябва да предположат, че може да има такива години и да трупаме резерви. Ние правим обратното – трупаме огромни дългове и ако ни се струпат беди, няма с какво да ги посрещнем. 11,4 млрд. лева са похарчени незнайно за какво", коментира Николай Василев.

За това, че сме най-бедни в Европа, той заяви, че са виновни правителствата до 1997 г. Средната заплата от 2000 година досега се е вдигнала над 10 пъти, "настигаме средното ниво в Европа, но от много ниска база".

"Ако имаше икономически и световен закон, когато харчим и раздаваме пари през бюджета, нацията забогатява, дайте да го правим. Познавате ли семейство, което живее на кредити, да е забогатяло. Обикновено затъват", аргументира се Николай Василев.

За съотношението между дълг и БВП у нас той каза, че сегашните правителства наследиха от 2009 г. държава с най-нисък дълг спрямо БВП.

"Българските граждани и деца ще дължат 70 млрд. лева в края на този мандат. И Гърция така започна. Преди 25 години Гърция беше десетки пъти по-богата, журналистите получаваха 10 пъти по-високи заплати. Тази разлика сега е 2:1. Моята теза е, че политиката на дефицит е вредна и се чудя как управляващите се похвалиха, че дефицитът им е успешен 2,2. Те смятат, че лимитът на дефицита е 3%, аз смятам, че е 0", коментира Василев.

И е категоричен, че бюджетът е достатъчен да се решат много проблеми в държавата, а не се решават.

"Няма реформи – държавната администрация е раздута и с ниски заплати, защото са много хора. Продължаваме с неефективни обществени поръчки – инхаус", критикува той и припомни, че Асен Василев е четири пъти министър и не е направил съкращения.

"Реформите в държавата са нулеви", добави бившият вицепремиер.

"За какво и защо 11,4 млрд. лева изхарчиха през декември, за какво и защо? Знам, че много от тези пари са отишли не за каквото трябва. Знам, че не са отишли за демографска политика. През 2023 година броят на ражданията намалява, нацията се топи и с приказки не става. Моето предложение за новородено дете е да се плаща средно 20 000 лева. И ако някой смята, че е много, кое друго в бюджета от 80 млрд. лева е по-важно от това. Колко десетки години са нужни да се построят всички детски градини. Дългове има, но детски градини и демография няма", продължи с критиките бившият министър на държавната администрация.

Той коментира и дерогацията на "Лукойл", влизането на България в Шенген и очакванията му за икономиката ни през 2024 г.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циганизация БГ

    100 7 Отговор
    Е няма по-бърз легален начин от това за затриването на българския етнос, браво "умник"!

    Коментиран от #24

  • 2 Тоя , па

    73 3 Отговор
    Наглю червен , а ти какво си дал на държавата ни , бе ? Та и акъл дава !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ти колко даваше,бе?

    71 1 Отговор
    Лично ти??
  • 5 Киро Шприца

    48 0 Отговор
    Ти луд ли си бе? А чекмеджаците?
  • 6 Борко

    77 3 Отговор
    г-н Василев, като беше финансов министър защо не го НАПРАВИ бре?
  • 7 Бай Мн.гал

    66 2 Отговор
    Добре дума туй момче. Ако дадеш бате ше раждаме два пъти повече римляните.
  • 8 007 /агент/

    54 0 Отговор
    А на латиносите - по 30 000 !
  • 9 Бай Канур

    72 1 Отговор
    Цветът на нацията ще потъмнее с тая мярка ве лемур, виж ако е обвързано с доходите е приемливо
  • 10 Шопо

    48 5 Отговор
    Демографската криза е решена, муджахедините идват !
  • 11 Цанко

    63 1 Отговор
    Еднократна помощ нищо не решава. Повечето хора нямат финансова култура и колкото и пари да им дадеш еднократно ще ги изпукат бързо. Формулата е по-високо възнаграждение, по-добра среда, ограничаване на кредитите и забрана на бързите кредити.
  • 12 Христо

    56 3 Отговор
    Количеството не е равно на качество!

    Знаем кои биха раждали за пари без да учат тия деца на нещо повече от паразитно живуркане на гърба на обществото.

    И сега имаме около 145 000 в трудоспособна възраст, които нито работят, нито търсят работа, нито учат.

    А от тия, които търсят работа, над 37% нямат перспектива да работят нещо смислено, защото нищо не умеят и не могат и да научат

    На кого му трябват такива!?
  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    35 5 Отговор
    По 50 000 лева на всяка бременна студентка след 3-ти месец, НО при сключването на граждански брак и бездетните двойки ще намалеят най-малко на половина, както и разходите за инвитро-процедури, тъй като ще има интерес да си намериш партньор /партньорка/ без репродуктивни проблеми.
    Просто нали, но пък докторската мафия ще „пострада“.
  • 14 Да, бе

    46 5 Отговор
    Добре, но с малкото уточнение на работещи родители със завършено средно образование. Пък да дават и двойно.

    Коментиран от #31

  • 15 Предпоследният Софиянец

    25 2 Отговор
    Остава да каже откъде ще вземе тези пари !
  • 16 този всезнайко знае ли ,че в гетата

    42 4 Отговор
    едно семейство има най малко по 7, 8 деца ,малко ли му се струват или иска да са по 16 бр на едно семеиство
  • 17 Машала

    26 2 Отговор
    Мукчо, а ти какво им даде? Среден пръст и надути бузки! Мразя хора даващи акъл на другите за нещо което изобщо не могат да направят. Жалко дребосъче! Яд ме е на Славчо Трифонов, че искаше тоя мушморок за министър председател. Славчо, къде то беше акъла бре?
  • 18 хихихихихи

    45 1 Отговор
    Тоя иска да направи ромляните милионери!
  • 19 както винаги

    36 3 Отговор
    Тъпо предложение!

    Коментиран от #58

  • 20 БгТопИдиот🇧🇬

    26 1 Отговор
    Робите нещо нещат да раждат нови робчета ,а ?

    А за зелените те са друга бира.
  • 21 Мунчо

    27 2 Отговор
    Не знам привърженик на коя школа си, но твойта наука води до мизерия. Беше министър и видяхме колко ти е науката. А да сравняваш държава със семейство, е просто глупав опит за манипулация на хората. Защо този умник не посочи колко богати европейски държави, имам предвид държави в който хората живеят добре, са с бюджети с нулев дефицит. Така, някакви примери да даде. Не дава обаче. Защо ли? Говори ми за Гърция. Да ама там колко поколения живяха добре. Колко им нарастна населението и икономиката. Каква армия имат и какво въоръжение. И след цялата им криза пак са много по-добре от нас. В крайна сметка целта трябва да е не бюджета да излиза по неговата наука, а хората да живеят добре. Бюджетът е само средство за постигане на тази цел.
  • 22 да крадците ще ни дадат нали

    6 2 Отговор
    венага плюете без да си помислите че държавата ще си опече нещата така че и българите със средно трудно да покриват този критерий…
  • 23 Пурко

    25 0 Отговор
    А бе, Фарфуй, ти по колко даваше, когато беше вицепремиер? Тогава все още можеше нещо да се спаси. Обаче юпитата на Дедо си оплетохте кошничките и сега бозаете от четири ц.цки!
  • 24 Не е така

    35 1 Отговор

    До коментар #1 от "Циганизация БГ":

    Точно това направиха в Унгария и вече нямат демографската криза. Но!!
    Забележи, те го обвързаха със закони - даваха се пари само на родители с новородено които плашат данъци. Т.е работят и имат малки доходи. Српаведливо нали?
    По този начин няма как да живееш на помощи и да получаваш още за деца.

    Коментиран от #75

  • 25 А преди всичко

    15 0 Отговор
    Преференции за закупуване на жилища на млади хора с деца, с минимум средно образование. Ако ще и пембени да са. Познавам и такива. С две деца са, мъжът беше на 27, като се роди първото, жената на 26. След 5 години второто и толкова. Невероятно, но факт. А тия, дето на 20 вече са с 3-4 никой не може да ги спре.Така че, популистите добре да мислят преди да стимулират затриването на нацията.
  • 26 Само така

    16 3 Отговор
    Да вземат пример от маджарите
  • 27 Кирил

    21 4 Отговор
    Глупости. Така ромското население ще се увеличи десет пъти.
  • 28 Трябва семейна политика

    14 0 Отговор
    Иначе ще се затрием, а децата при определени условия, с работещи и здравно осигурени родотели, да се подпомагат
  • 29 Бен

    5 8 Отговор
    По малко българи е за хубаво.
  • 30 Раев

    19 1 Отговор
    Сега циганчетата раждат на 13-14,а ако дават такива пари ще започнат към 10 години и така докато могат до към 50
  • 31 Христо

    30 1 Отговор

    До коментар #14 от "Да, бе":

    Брат ми е учител. Разправя безумни истории за това как циганчетата получават тапия за средно образование без дори да идват в училище - директорът си прави бюджета като получава около 3000 лева "на глава"

    А циганетата се записват главно за да имат право на шофьорска книжка

    Коментиран от #33, #41

  • 32 Ццц

    10 2 Отговор
    Никсън, бая цветнокожи ще приберем от Германия с тази мярка. Пък не е демократично да не участват.
  • 33 Да, бе

    18 0 Отговор

    До коментар #31 от "Христо":

    Работещи родители. Тая цедка решава проблема.

    Коментиран от #55

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ХА ХА ХА

    23 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ...И ТОЯ ЯКО Е ИЗПАТКАЛ ! НИЕ ГОСПОДИНЕ НЕ ИСКАМЕ ДА СЕ КАЗВАМЕ СИГАНИСТАН ! И ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ИНДИИЦИ ! ЕЙ ДО КАКВО ШЕ НИ ДОВЕДАТ ТИЯ ПРАЗНИ КРАТУНИ !

    Коментиран от #43

  • 36 Умник

    15 0 Отговор
    Но не на всеки и не за всяко. Като в Чехия например, която е и в шенген. Има помощи но не и за завършили трети клас.
  • 37 инж. Ганчо Илков

    17 0 Отговор
    Мики Марс пак греши. Парите са важен компонент, но не единствен. Пример. Образователната Система. Високи Заплати за Учителите, а продукта е Функционална Неграмотност. Манталитета на младото поколение е силно променен. Деца се раждат в Духовно здрави Семейства. Парите разделиха Духовният Живот на Българина. Духовно здрави ли са Българските Семейства? Президента - женен, разведен. Джигасъ който е често в устата на Медиите, не си знае броя на жените. Постоянно се говори за Домашното Насилие. Децата в Многоженствените Семейства много често прибягват до алкохола и наркотиците. Тези с мощните Автомобили са деца на Семейства с нисък Морал. Едни 20000 лева ще решат ли Психологичният Проблем. Бизнеса дава ли възможност за нормален дългосрочен семеен Живот? Какви Реформи за предоставяне на нормален Семеен Живот предлагат Лидерите на Политическите Проекти?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 9689

    12 0 Отговор
    Крадливо недоразумение,почвай да даваш от откраднатото.
  • 40 ха ха

    11 0 Отговор
    "В икономическата наука има две противоположни школи. / и двете са крадливи до безобразие
  • 41 Умник

    18 1 Отговор

    До коментар #31 от "Христо":

    А знаете ли какви помощи получава сиганин с 6 чавета 3 направени инвалиди, води се безработен и сиганетата си гледа държавата с нашите пари, щото са в дом? Еди сиганин се похвали - към 10 000 щото имало пари и отнекви ромски организации и от къде ли не. Доказани некадърници завършили на запад не трябва да се допускат до власт. До момента 35 г (стигат), такива завършили на запад само проблеми и заеми докараха.
  • 42 ХАРОН

    12 0 Отговор
    Да, но по етапно. За детска градина, за школо и за университет. Ако чавето не знае български, не ходи на училище и няма отношение към нацията- Т2 и към Западна Европа! Там го чакат, да го интегрират.
  • 43 россиян..

    8 1 Отговор

    До коментар #35 от "ХА ХА ХА":

    хи хи хи..70 млрд.лв. ще връщат тиквуните и кратунковците..а са най бедни и най корумпирани и са със най много ченгета на глава от населението
  • 44 Гост

    13 0 Отговор
    Чичото се грижи за електората си, от махалите
  • 45 сокола

    15 0 Отговор
    Юпито бил много тъп добре,че не стана министър с мандата на ИТН щяха да раждат от 10 години тарикатите ман---и
  • 46 Жоооожжрооо

    14 0 Отговор
    Малкия мук беше известен като най-тъпия министър и продължават да му дават думата да дава акъл ,няма такава кочина
  • 47 Тома

    13 0 Отговор
    Тя държавата детски не дава ти за 20 000 лв ни разправяш
  • 48 Ром от махлата

    15 1 Отговор
    Ще те позлатим, Банго Василий, ако това стане...
  • 49 Бай Х

    12 0 Отговор
    Малкия Мук пак дрънка глупости.
  • 50 Пълни

    15 0 Отговор
    Гглупости, Ники! Ако стане така, ромите това ще им е работа да правят деца и ще станат милионери без един ден трудов стаж! В никоя държава не дават толко пари за раждане на дете, камо ли в Бг. Виж да се каже по 5000 лв. на всяко родено българско дете плюс много други социални придобивки, може е да е разумно, но невярвам държавата да го направи, все пак трябва да има пари за негодни депутати, министри и др!
  • 51 оня

    6 0 Отговор
    А ти поне 5 хиляди да беше давал из.мек.ярино:))
  • 52 Първото

    12 0 Отговор
    Първото и най-важно нещо е Сигурен Живот! Такъв какъвто е постановен от Законодателството! А не игра на Руска рулетка по правилата на Феодала!
  • 53 Катинара

    13 0 Отговор
    Този човечец винаги ми е бил смешен и несериозен, с това нелепо изказване се оказа и доста объркан! Напъва се и привлича внимание, но никой не го бръсне за джанка слива.
  • 54 Бай Тъньо

    16 0 Отговор
    По 20000 на десетгодишни ромки ли? Утайката е каймак вече 35 години и Сорос им е гуру.
  • 55 Христо

    7 0 Отговор

    До коментар #33 от "Да, бе":

    Работещи какво!?

    И проститутките работят...

    Коментиран от #63

  • 56 Любопитен

    7 0 Отговор
    Майчиният капитал или даването на пари за раждания е доказано неработещ метод, който има огромно количество странични ефекти - от необразована раждаемост, високи данъци и имиграция младите заради тях. Такива абсурдни мерки са въведени днес в путиновата Русия и бяха в кочината НРБ. Не съществува метод за поощряване на образованата раждаемост без ограничаване правата на жените и забрана на т.н. феминизъм.
  • 57 Казуар

    12 0 Отговор
    Николайчо, голямо ядене и пиене ще падне по махалите.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Николай Василев е умно момче

    3 18 Отговор
    Най-накрая доживях, във Факти.бг да прочета думите на един умен човек - Николай Василев, - който има много ясна и точна представа какви конкретни стъпки трябва да се направят, ако държавата наистина мисли за решаване на демографския проблем.
    В суровата действителност обаче, цената на жилищата вече стана немислимо висока, наемите също растат. В такива условия семейство е трудно да се създаде. Време е да се върне старата социалистическа практика - на младите семейства с регистриран брак с едно и повече деца да се дават държавни жилища.
    Знам, че и тук с-иганите и турците ще ни надвият със своята плодовитост. Но при социализма даваха жилища на всички. Нека получават и те. Ако имате идеи, пишете ги.

    Коментиран от #60

  • 60 оня

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Николай Василев е умно момче":

    Колкото е умен той, толкова и ти:))

    Коментиран от #74

  • 61 ХАХАХА

    12 0 Отговор
    Днес четох в един сайт ,че 10 годишна от Сливен, подчертавам Сливен пък вие си правете извода е родила дете ! Така че правете си сметката за каква държава пледира този !
  • 62 Дедо Йоцо

    6 1 Отговор
    Поразителна глупост! И този човек е бил финансов министър.!?! Щял да раздава пари на калпак... Усмирителна риза и силни успокоителни, от това има нужда! Най-забавното е, че НВ смята, че така гради привлекателен образ. Навремето какви марионетки имаше... Сега - рожби на картуун нетуърк, а след тях идат ютубаджиите и тик-токърите. Боже пази България.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 БСП на Бунището

    9 0 Отговор
    Работодателите трябва да дават 2 000 евро заплата ,както в Европа - по 15 евро на час,а не Държавата бе червен цървул...Олигарси и Работодатели,а не Държавата.Тогава никой няма да бяга от България Тогава ще се върнат Избягалите Тогава ще се раждат Деца и в България от Българи,не само от Роми...Червени цървули престъпни !

    Коментиран от #71

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Морски

    8 2 Отговор
    20000 добре,но само ако и двамата родители имат завършено средно образование!
  • 67 балкански

    9 0 Отговор
    нагледахме се на популисти! дет викат мед му капе от устата. ама забравя кой ражда деца в тая държава, и това не са българите!
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Перо

    12 0 Отговор
    Тоя се бори за държава на ромите!
  • 70 Дедо Йоцо

    8 1 Отговор
    Единствения начин за подобряване на раждаемостта е сериозни данъчни облекчения за работещия родител, подкрепа при отглеждането на децата - НЕ ПАРИЧНА! Вероучение - за да помнят и познават децата бащината си вяра и да почитат семейството, и да знаят, че най-голямото съкровище е те самите да създадат здрави семейства с много деца. Пълно Медицинско обгрижване. Държавно обезпечен, ниско лихвен жилищен кредит за млади семейства. Отпадане/намаляване на повечето държавни и общински такси за млади семейства. Награди за добри успехи в училище на децата, БЕЗПЛАТЕН СПОРТ, Кръжоци за канализиране талантите на децата, ШАХ и бойни изкуства в училищатаи т.н.
  • 71 Христо

    7 0 Отговор

    До коментар #64 от "БСП на Бунището":

    Глупости, виж например в Щатите какво става от десетилетия - високи заплати, нали, ама колко от чернокожите вземат образование и добра работа, колко са на помощи и криминално проявени

    Коментиран от #73

  • 72 Филип Факултетов Столипинов

    9 2 Отговор
    Да но на етнически българи само, а не на брикети с патладжанни венци.
  • 73 БСП на Бунището

    11 4 Отговор

    До коментар #71 от "Христо":

    И двете ми деца работят в Холандия.Образовани ,с езици и квалификация.Ще се върнат само ако имат подобни условия за труд и заплащане..За сега само по Коледа и лятото на море...И всичко е друго..там...Абе,,кво ти обяснявам...Не Държавата да плаща - Държавата да Наложи на работодателите да се разделят с част от Печалбите си за заплати на своите Работници с необходимите Законодателни мерки....Иначе - край с България!

    Коментиран от #80

  • 74 Чакаме нещата да се уредят сами

    3 5 Отговор

    До коментар #60 от "оня":

    Поласкан съм. Благодаря!
    Всеки, който смята, че ще му бъде добре, когато на Вуте му е зле, греши!
    Явно трябва да се поучим от другите два етноса и да раждаме повече деца.
    Няма как да живеем в една и съща страна и да имаме различни критерии в раздаването на жилища, например.
    Винаги стигаме дотук - казваме си: "Ще построим жилища за младите семейства, но ще ни ги вземат с.иганите и турците. Ами да, защото раждат. А ние защо не раждаме?

    Коментиран от #82

  • 75 Събирайте добри идеи и да се вдигнем

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "Не е така":

    Това е добра идея. Може да се приложи и у нас. Още повече, че у нас има достатъчно работни места в момента.

    Коментиран от #85

  • 76 БЪЛГАРОФИЛ

    12 0 Отговор
    ТИ КЪДЕ БЕШЕ БЕ ГЛУПАК ТА НЕ ГИ РАЗДАВАШЕ ТЕЯ ПАРИ СКРИЙСЕ И НЕ СЕ ПОКАЗВАЙ НАГЛЕЦО МРЪСЕН
  • 77 Фили

    9 0 Отговор
    Държавата трябваше да даде 20 000 лв. ,че майкати да те абортира на време
  • 78 КОСТОВ

    8 0 Отговор
    повече цигани ще се радват
  • 79 А50

    4 0 Отговор
    Няма да могат да спрат ромеите да правят чавета. Трябва да се отворят затворените училища и болници по малките градчета и села, и да има работа, така нормалните хора ще отглеждат нормално деца.Трябва да се отпускат безлихвени заеми за първо жилище на младите семейства и да кажем по 5000лв при раждане на всяко дете.
  • 80 Христо

    1 0 Отговор

    До коментар #73 от "БСП на Бунището":

    Да, съгласен съм
  • 81 Деций

    6 0 Отговор
    И какво ще решат 20000 лв?,Ще напълните държавата със Апахи,нищо друго няма да стане!Тук за да се раждат деца от нормални семейства,трябват и много други неща Устойчиви закони и ясна прогнозируемост с хоризонт от поне няколко десетилетия,и ред други неща,за да не чакат хората на подаяния,а да си направят ясен план за развитие и живот.Приберете си и побеснелите полицейски кучета ,които тормозят гражданите с идиотски глоби и санкции за колани,за 50 гр алкохол,за фарове и т.н.Създайте атмосфера ,човек да иска да остане,да работи и да се радва на живота.Но това са само добри пожелания,и кратко отклонение в сферата на мечтите!Хора няма да има,това да ви е ясно!
  • 82 Христо

    9 0 Отговор

    До коментар #74 от "Чакаме нещата да се уредят сами":

    Винаги нискообразованите имат средностатистически повече деца, по цял свят е така. Не защото повече обичат децата, а по ред причини - като се започне от неспособността или нежеланието да се ползват начини за предпазване, през получаването на помощи или желанието за раждане на момче, и много по-малкото инвестиране в децата им, тоест по-малко харчат за тях

    Коментиран от #86

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 ники

    3 0 Отговор
    е екскрмнт
  • 85 Иван4о

    6 1 Отговор

    До коментар #75 от "Събирайте добри идеи и да се вдигнем":

    не може, правозащитни сили ще кажат дискрим. на циганите
  • 86 Отнякъде трябва да започнем

    3 1 Отговор

    До коментар #82 от "Христо":

    И какво да правим? Наистина за младите семейства е невъзможно да си купят жилище, наемите също са високи. Работят много, за деца време и пари няма. Но в Унгария имат положителен опит. Там също има с.игани и то доста. Но държавата подпомага доста сериозно младите семейства. Знам това от интервюта на Георги Марков, който сега живее в Будапеща. Можем да изкопираме техния опит. Трябва да го проучим и да подложим на натиск властите да го приложат и тук. Наркоманията сред младите е доста плашеща. И много други проблеми има. Какво да правим?
  • 87 Плямпалото

    10 1 Отговор
    Преди 20 години може да се провери в нашата община Приморско се даваха 3000 лева на новородено два мандата подред,като втория мандат ги даваха не на куп Ами по 1000 лева за три години,за това време си бяха доста пари и какъв беше ефекта? Що коли,коне,файтони,мотори и телевизори кухни и други глупости се накупиха,само не и нещо за детето.Що цветнокожи станаха жители на приморско само и само да вземат парите и след това неможещи да им видиш очите,пак идваха по избори.Що заеми се платиха с тези пари и се взеха нови заеми.Ефект имаше само да се попълни бройката за да може да съществува общината като такава мисля,че трябваше да има около 5000 души за да се нарече община.
  • 88 Танас

    4 0 Отговор
    Василев, само с пари не става. С пари само пеалската ви мафия се намножи
  • 89 Митьо

    2 0 Отговор
    Този пак ще стимулира хората на Краун Ейджънс да раждат
  • 90 Торосяк

    2 0 Отговор
    Този да ходи при арменският поп да пробват, този път може и да вземат 20 бона (честно зароботени за пръв път).
  • 91 Лесно и просто

    3 1 Отговор
    Копирайте социалната система на Франция ,те като нас имат социален минимум за живот на един човек,на двама ,на трима ,на четирима и така нататък.Та там когато не можеш да достигнеш необходимия минимум за живот се намесва държавата,като тя доплаща разликата до минимума като ти дава ваучери за ток,вода,квартира и други разходи.На дете се полагат по 5 евра за храна всеки ден и два пъти в годината по 900 евро за дрехи,отделно на месец се дават пари за помощи на детето.Това ако се направи и тук и детските градини и парите за лекарства за децата са безплатни,хората ще могат да си отглеждат по две три и повече деца.Както е било през мракобесните времена на комунистите,ако се направи и сега така няма да има стигане.Тука е геноцид,получаваш едни 50 лева на месец детски,а за тричленно семейство са нужни 2400 лева на месец,бащата взима 1000,майката в майчинство взима 600 и разликата до 2400 няма кой да я покрие,а през месеца има ток,вода,телефони интернет телевизия,храна за трима,памперси,млека,пюрета,а повечето са със заеми още 200 300 лева за заеми и мизерията е пълна.
  • 92 Виждам

    4 0 Отговор
    Че Малкият Мук,пак ГОЛЯМ го извади....
  • 93 Златото на България

    1 1 Отговор
    да се спрът конците за добив на злато,то да си стои в българската земя за черни дни.Този дефицит от 2.2% е получен,като са тегленитеглени нови дългове тази година.Проектите на общините не са добри с малки изключения,не водят до производство и възвращаемост и разтеж,а работа на ниско образован електорат и т.н,този 1милярд за тях не е излишък а нов дълг,по-добре да бяха върнали дълг.
  • 94 Ако нямахме

    5 0 Отговор
    такива гнИди за управляващи, отдавна щеше да има дори и повече от споменатата сума!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 АУУУУУ

    2 0 Отговор
    ТОВА ДА НЕ СА ПАРИТЕ КОИТО ОСТАНАХА ОТ МАКЕДОНСКИЯ КОСМОНАВТ ....))))))
  • 97 Мемфис

    4 0 Отговор
    Що не ги даде ти бе, червен слепок? Аман от тъ.аци със самочувствие, на времето съсипахте държавата, която Костов ви остави и заедно с проклетият цар върнахте Бг в орбитата на азиатските иZроди.
  • 98 Петя

    5 0 Отговор
    Тъкмо да увеличи още повече раждаемостта на циганите. Направо ще прокопсаме с още повече хрантутници.
  • 99 Тази

    3 0 Отговор
    Ненаядена гнус какво го пущате и реанимират е да си прави пиар.Този,Милен Велчев,Шулева крадците на НДСВ които са мултимилионери от участие във властта повече да не сме ги чули.Аман от рашистки олигарси.Гледайте си живота и не ни вбесявайте с изявите си пудели.
  • 100 До Ком.11

    3 0 Отговор
    Какво приказваш,те бързите кредити са измислени и ги дават ей тия финансови маймуни .Защо съществуват тия бързи кредити.Има банки,от там да взимат кредити.Ама как ще си перат парите финансовите мутри.Да закрият бързите кредити,кой в държавата ги контролира.На път и под път реклами на тях и на хазарта.Като видя ефбет рекламите и Стоичков съм бясна.
  • 101 шшшшт

    4 0 Отговор
    Малкото Ники взело акъл да дава. Не че го има много. Раждането на деца и реализирането им като личности не е толкова лесно. То и сега някои мързеливи и ниско културни етноси са превърнали раждането на деца в бизнес. Според мен трябва да следваме примера на страните с опит. Т.ел никакви пари и никакви майчински. Всеки трябва да прецени дали може да отгледа и възпита деца. Ако може да действа, ако не може да плаща по-големи данъци.
  • 102 Деца се правят лесно

    0 0 Отговор
    Ин виво или ин витро ама отглеждането до пълнолетие не е лесно
  • 103 краси

    1 0 Отговор
    Затвор за Василев заради БТК!
  • 104 Будител

    1 0 Отговор
    Юпитата с измисленият немско...не знам си къв цар са от големите крадци ....НикитУ Василевото с Милен Велчев като имахте пълен мандат със Симеон- чо ....що не направихте нещо за държавата а строихте хотели за вас с крадени от държавата мангизи...
  • 105 Аааааааа

    0 0 Отговор
    20000 лева на дете? Ох, котьо...сичкото сиган ще бъде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол