Last news in Fakti

9 Януари, 2024 09:29 1 916 25

Добромир Живков: Ще има смяна на министри при ротацията, ще има и участие на ДПС дори на ниво зам.-министри

  • добромир живков-
  • ротация-
  • смяна на министри-
  • дпс-
  • участие-
  • власт

Президентът е най-одобряваният български политик понастоящем, но това няма толкова лесно да се трансформира в политическа подкрепа за партия на Радев, коментира социологът

Добромир Живков: Ще има смяна на министри при ротацията, ще има и участие на ДПС дори на ниво зам.-министри - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът е силно одобряван. Близко до неговото политическо одобрение е и неговото неодобрение. Обществото е раздвоено. Той е най-одобряваният български политик понастоящем, но това няма толкова лесно да се трансформира в политическа подкрепа за партия на Радев.
Това мнение изрази в интервю за БНР Добромир Живков – управител на социологическа агенция "Маркет линкс".

Досега няма бивш президент с позитивен опит да реализира собствен политически проект, "но около президента има група по-ляво настроени лица, които определено имат желание да създадат собствен политически проект и с президента са сякаш в един танц на припознаване, едно чудене дали самостоятелно да продължат или да се идентифицират с него и да черпят от неговия политически ресурс", коментира Живков в предаването "Преди всички".

Според него "политиката на БСП оставя ниша за едно малко по-модерно, малко по-либерално българско ляво".
Живков посочи, че сезирането на Конституционния съд от страна на държавния глава заради промените в Конституцията е било очаквано с оглед на антагонизма между Радев и ПП и две години, след като президентът лично даде заявка да представи на обществеността собствена визия за промени в основния закон.

Запитан как би се отразило евентуално решение на Конституционния съд да отхвърли поправките Добромир Живков отбеляза:

"Би се създал много сериозен вакуум, политически. Страната ще се изправи пред следваща политическа криза в ситуация, в която чакаме смяна на върха на изпълнителната власт. Връщане, крачка назад и то на такъв тип съществени държавни промени, ще създаде допълнително объркване и политически хаос в страната."
Добромир Живков не се съмнява, че смяна на министри при ротацията ще има и прогнозира, че ще има и някакво участие на ДПС в изпълнителната власт, дори на ниво заместник-министри, като така "ДПС ще започне да консумира по малко по-видим начин власт".

"Много е вдигнат политическият залог, особено от страна на ГЕРБ, в частност и на ДПС. Този залог е политически и трябва да бъде изпълнен. Това е част от имиджовата битка на политическите сили."

Кабинетът и мнозинството в Народното събрание ще останат стабилни поне до разпределението на експертите в регулаторите, смята Добромир Живков.

При ПП-ДПС има риск от допълнително роене, затова трябва да се стремят да показват възможно най-висока вътрешно-коалиционна консолидация, каза той.

"В ДПС се развиват процеси, особено с експанзията на г-н Пеевски, които са достигнали до точка, от която няма връщане назад", заяви още анализаторът. По думите му, със заявките на Пеевски да оглави партията се създава напрежение сред електората.
"Г-н Доган се опитва да минимизира потенциалните щети и рискове от роене, от проявата на по-силно изразени центробежни сили, които могат да доведат до поредния опит за разцепване на ДПС."

Символна трансформация в ДПС – да има председател етнически българин, не може да се случи рязко без сериозни рискове от сътресения, изтъкна в заключение Добромир Живков.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мнение

    34 3 Отговор
    В МВнР е пълно с лица с двойно гражданство - говорят си на турски, хилят се, че никой не ги разбира. Позор! Министерство на земеделието, си е изцяло турско.

    Коментиран от #6

  • 2 Хе-Хе

    18 5 Отговор
    Тези пъргави господа действат така, сякаш тази ротация ще е последна! Ще си наместят нещата с ДПС и мафията като цяло и тези дилетанти от ПП ще бъдат законно изолирани. Ако възнамеряват да има следваща ротация през есента, няма да бъдат толкова експедитивни! Червената армия ли ще посрещат, комунизма ли ще връщат, натам вървят работите.
  • 3 Хммм

    20 0 Отговор
    Нали Шиши каза че нямало да искат да имат министри?
  • 4 Саса

    19 9 Отговор
    Безспорен факт е че в момента истинският премиер е Пее.ски, а Денков и Габриел са неговите послушни секретарки.. Борисов е неотлъчно до Пее.ски. Те двамата убавци са на пряко подчинение към посолството, защото иначе МАГНИТ ги дебне отвсякъде!!!
  • 5 ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!

    19 7 Отговор
    Не може без циганска миризма от ДПС в парламент и министерства!
  • 6 Време е!

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мнение":

    Да се изселват!
  • 7 Зевзек

    16 2 Отговор
    А този Жечев откъде знае какво ще има? Да не би да е скрития шеф на Бойко Борисив и Делян Оеевски?

    Дали ще има смяна на министри зависи от група около 160 бг депутати, а не от разни незнайни кой мефиен бос дал им трибуна по ТВ и други медии.
  • 8 Исторически парк

    9 3 Отговор
    То и на ниво премиери май ще има участие
  • 9 На снимката

    14 3 Отговор
    Само делавераджии и търгаши на отечеството.
  • 10 ГЕРБ=БСП=ДПС

    8 5 Отговор
    За каквото сме гласували българите, това сте получили.

    Докато има бг дебили и корупционер да гласуват за:
    ГЕЕБ - 24%
    ДПС - 14%
    БСП - 8%

    Бойко Борисов, Делян Пеевски, Ахмед Доган, Румен Гечев, Сергей Стснишев ... ще са в парламентите(български и брюкселски) вместо в затвора.

    Коментиран от #11, #13

  • 11 Що пропусна

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    новите?
  • 12 Сигурен съм

    12 5 Отговор
    ДПС ще влезе в управлението, ясно е и за най- тъпия. Така се сглобиха, сега и ще се споят! Българино, осъзнай се!:
  • 13 Крадлива пасмина!

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ=БСП=ДПС":

    Гласували са 30% с лъжата от българите, не забравяй девойче!
  • 14 Анджо

    4 15 Отговор
    Такъв смотан президент не сме имали, тоя се оказа по голям русофил от Първанов.
    Направо не знам как успя да заблуди евроатлантиците. Другият път внимавайте кой си избирате. Това го пиша към младите, защото на дъртите другаре не им идва и няма да им дойде акъла.
  • 15 Ловец на боклуци

    5 1 Отговор
    Гнусни Фъшкии! Мърши!
  • 16 Да кажа

    3 5 Отговор
    Поредната червен пропагандатор Който от рано сутринта прави на мозъци на простолюдието И най безсрамно изрече най малко две лъжи.
    1 Радев най одобрявания???? От кой бре е одобряван и как така изчисли че е НАЙ простата аритметика показва герб ПП ДБ Дпс имат общо 60% избиратели и поне още 5% имат няколко други десни партии .Гласоподавателите на тези партии едва го понасят само ли да го одобряват Остават 35% русофили които евентуално го одобряват ТА този процент прави ли радев НАЙ одобряват??.
    Втора лъжа Дпс ще участва в правителство
    Самия пеевски и няколко пъти политици на ПП ДБ казаха че е изключено дпс да участва в правителството. Защо тогава този човек така нагло лъже? Ами защото е в ход дезинформационна хибридни война срещу българия Водена от русия в която участва петата руска колона в страната ни Журналисти професори медии политолози социолози .Борбата срещу тях ще е дълга и жестока!!!
  • 17 Брюксел

    1 3 Отговор
    Явно ще има избори, ако дпс-то се натиснат да влузат официално във властта.
  • 18 Много

    2 4 Отговор
    дезинформация. Всички, които сме от ПП- ДБ, както и Герб сме 1,2 милиона. За Радев гласуваха 1,5 милиона. Значи има подкрепа около 300 хиляди заблудени и назначени от него администрация, в общини и т.н. всички осъзнахме, че Радев служи на чуждите кремълски агресивни интереси. Просто е предател. Вече е на бунището на историята.

    Коментиран от #20

  • 19 гочето

    3 0 Отговор
    Министъра на отбраната ще бъде Фес и вече ще може да се служи в Анадола като младши читак!
  • 20 Тиква

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Много":

    Горкото промито закърняло мозъче!
  • 21 зрител

    5 0 Отговор
    ОСТАВКА.....
  • 22 дом

    3 0 Отговор
    Тия подлеци от ППДБ как ни набутаха ДПС и ГЕРБ в домовете... Мръсни предатели долни, само злини за вас!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Тежко

    2 0 Отговор
    турчалята ще ни управляват,а скоро ще ни присъединят към анадолия!!!
  • 25 ...

    1 0 Отговор
    Защо турците да се изселват. Те са от векове на тези земи и го казват те, а тракийци са придошли преди 100 години на тези земи. Не ги подценявайте. Строители са, изпипват сградата на българина от номенклатурата, а и от номенклатурата българина мохамеданина му купи материала, построи му стая, търси го пеи х, къде е и не му плати. Лесно е да се обиждане взаимно, но истината само тези които живеят всред тях знаят какво им е. Всичко идва отгоре. Оправете си държавата. Бъдете добри честни хора. Ако можете изпаднал някой в беда, помогнете му, ако не можете здраве да е. А национализмът смедва в кошчето за боклук, според мен. Светът е променен и трябва всички да бъдем примирени. Нима на запада му е ок с мързеливи и глупави хора, но.. Прости хора сме, но и в простия човек трябва да се вслушате. Оправете си държавата всички, пеевски е млад, той не е в час за много неща. Само очевидци могат да бъдат свидетели на случващото се преди 40 години, но давай Гн Василев напред. Все пак сме го проучили и учителите са на ти за Него и други в града.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол