Last news in Fakti

11 Януари, 2024 10:52 750 23

Теменужка Петкова: Шенген и еврозоната са приоритети на ГЕРБ-СДС през настоящата пленарна сесия

  • теменужка петкова-
  • герб-сдс-
  • приоритети-
  • парламент

Успешната ротация също е във фокуса на политическата сила, заяви в декларация депутатът

Теменужка Петкова: Шенген и еврозоната са приоритети на ГЕРБ-СДС през настоящата пленарна сесия - 1
Снимка: БГНЕС

Двете големи задачи за изминалата пленарна сесия бяха изпълнени – промени в Конституцията, които да положат основите на реформата в съдебната система, и приемането на бюджета за 2024 г.

Това заяви в декларация за целите на ГЕРБ-СДС през настоящата пленарна сесия Теменужка Петкова, зам.-председател на групата, предаде БТА. Това е постепенно връщане към нормалното функциониране на държавата, отбеляза тя.

За настоящата пленарна сесия приоритет е работата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и усилията за пълноправно членство в Шенген и еврозоната, подчерта Петкова.

По думите ѝ тази амбициозна задача минава през ротацията.

Приемането на бюджета от ГЕРБ-СДС отчитат като добра основа за стабилизацията на политическия, икономическия и обществен живот на страната. Защото за първи път от 3 години насам българските граждани имат ясен хоризонт за действията на държавата, а общините, бизнесът могат още в началото на годината да планират своята работа, каза Петкова.

От друга страна, освен че дадоха хоризонт за дълбока съдебна реформа и бяха тласък за приемането на България в шенгенското пространство, промените в Конституцията създадоха възможност за консолидиране на политическата система и оформяне на широко и ясно мнозинство в Народното събрание (НС), изтъкна Петкова. И подчерта, че стабилността на политическата система със сигурност е условието, без което това не би могло да се случи, но не бива да се забравя, че тя е само основата, от която едно управление би могло да се позиционира като успешно. За да бъде успешно управлението, то би трябвало да надгради тази основа с ефективни действия, компетентни решения, генериране на обществено доверие по отношение на своите цели, посочи зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

По думите ѝ през сесията, която предстои, ще трябва да продължи с работата по ПВУ и усилията за пълноправното членство в Шенген и еврозоната.

Управляващите ще се съсредоточат и върху избора на председатели и членове на десетки органи, които от години работят с изтекъл мандат.

През последните месеци парламентът заработи с пълния си капацитет, но изоставането, предизвикано от дългата политическа криза, все още не е преодоляна, констатират от ГЕРБ-СДС. Затова трябвало да бъдат положени сериозни усилия, за да може в рамките на тази сесия да бъде очертан хоризонт за преодоляване изоставането до края на настоящата година. Тази амбициозна задача минава и през успешното осъществяване на ротацията, а оттам и през осмисляне на потенциала за пълен управленски мандат на настоящото парламентарно мнозинство, смятат от първата политическа сила. Парламентарната група препотвърждава поетите ангажименти в началото на този мандат и се надява същото да направят и колегите им от останалите политически сили в настоящото управляващо мнозинство.

Дълго дискутираният въпрос дали правителството да бъде с първия или втория мандат, който беше основополагащ в началото на този парламент, днес не е повод за тежки дискусии, посочи Теменужка Петкова. Това, според нея, е симптом за нормализация на политическата среда.

Като политици, нашата основна задача е да разграничаване важното от маловажното, в този контекст считаме, че големите цели на настоящото управление, каквито са адекватното геополитическо позициониране на страната, нейната европейска интеграция, съхраняването на парламентарната демокрация, са достатъчно важни въпроси, които ще бъдат актуални и занапред, се казва в декларацията. За да генерираме доверие за осъществяването им, ние трябва да бъдем откровени с избирателите и привържениците си, с цялото българско общество, подчерта Петкова. Бягането от нормалните форми за политическо взаимодействие, каквито са коалиционното споразумение и поемането на ясен политически ангажимент пред обществото, не съдейства за генериране на обществено доверие към правителството и Народното събрание, напомнят от парламентарната група. В декларацията се изразява надежда, че ротацията ще бъде повод за нормализиране и на тази част от политическото говорене и ще даде възможност нещата да бъдат наричани с истинските им имена.

Безспорен факт е, че през последните месеци парламентът си върна инициативата, която се загуби по време на политическата криза, и днес е институцията, която задава дневния ред на страната, отбеляза също Петкова.

По думите ѝ отвъд злободневните страсти, депутатите не бива да забравят, че според Конституцията те представляват целия български народ, а не само собствените си избиратели. Това означава, че, обиждайки се взаимно, ние обиждаме стотици хиляди български граждани, подчерта зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС. Затова се надявам, че през тази сесия ще произвеждаме новини, свързани преди всичко с приемането на адекватни закони и осъществяването на сериозен парламентарен контрол върху изпълнителната власт, завърши Теменужка Петкова.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бою Вожда

    17 1 Отговор
    И чекмеджето, и чекмеджето!
  • 2 ТОЛУПА 🎃

    17 2 Отговор
    За Вас Шенген и Еврозони през крив макарон !
  • 3 Булба67

    19 1 Отговор
    Първи приоритет Изпиране ( окончателно) на Лидера!И след това Кражбите!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жоро Бекъма

    14 2 Отговор
    И защо да са приоритети? Вече негатива в пъти превишава ползите.
  • 6 Оставка

    21 2 Отговор
    Вашите приоритети, не са нашите приоритети. Оставка, пратихте ни на борса газ, закрихте ЮП и Белене, избихте животните в Странджа, натресохти ни ГМО, продавате земя, преподписахте Концесия вода, злато, още една Кон;есия злато, бай Ставри ви зове. Обявили сте тотална война на унищожение на българския народ. Оставка и се махайте от България. Искате евро и Шенген, Искате Пландемии, Бустери, синтетични меса, ГМО, ШИСТОВ, буболечки да ядете, биометрични данни и социален рейтинг, цифров концлагер.свят широк. Оставка на Колониалната Хунта СДС, ПП, ДБ, ДПС, ГЕРБ, БСП.
  • 7 флипп

    14 1 Отговор
    Какво значи това - мигрантско гето и цифрово евро, за да може на които не им харесва че сме мигрантско гето да им спират парите и да мрем от гллад
  • 8 Това за вас а за нас?

    11 1 Отговор
    А за народа няма ли нещо преоритетно?
  • 9 ШИРОКАТА В ХАНША

    11 1 Отговор
    и тясна в главата гербаджийка излезе на сцената. Оркестъра свири туш дами и господа
  • 10 Фъш КИА

    15 1 Отговор
    жалко, че България не е приоритет но никой от управляващите
  • 11 КГБнужка

    2 6 Отговор
    Една нова тръба за Путлер не е ли приорихет?
  • 12 Към 40 000 идващи емигранти

    14 0 Отговор
    Покажете документите на Тошко от ИТН.
  • 13 Теменужка трябваше да е отдавна в

    10 1 Отговор
    Сливенския а не да си показва Цурлата и да ни Поучава!?
  • 14 така е ,

    5 1 Отговор
    отзад диша инфлацията и обезценяването на лева , а отпред идва полезния за 80 000 камьона , дето им строихме магистрали , шенген . С конфликтите и финансовите кризи ще се множат . това е закон . стачки на транспортния бранш , на бан , на въглищари .
  • 15 Безгръбначи

    10 2 Отговор
    И двете не трябват на обикновения българин. Продажниците да спрат да правят купища злини и подлости на народа като:

    Планиране на въвеждане на еврото, отказване от на дерогацията (превилегиите), тровене на народа с украински ГМО и радиоактивни храни, разрушаване на енергетиката със зелената сделка, разпродажба на земаята, подараяване на оръжие, пропагандиране на джендаризма, износа ни по номенклатура на третия свят, заеми за потребление - заплати и пенсии, липса на високите технологии, смяна на конституцията за двойното гражданство, заплащане на остаряло оръжие и самолети, които няма да бъдат доставени, подаряването бългатски самолети, ракети и БТР-и, ханенето ни с червеи и бобулечки, незачитане на волята на народа. изразена чрез референдуми и и тн. и тп.
    Българската ПЕТА КОЛОНА е получила от САЩ над 47 милиона долара ($47,709,686) за антибългарска и антипрезидентска пропаганда.
  • 16 Фарс

    9 1 Отговор
    Теменужка разбира от политика, колкото и от физкултура... за енергетика и дума да не става. Абсолютно излишен човек. Торбагомна.
  • 17 Анонимен

    6 2 Отговор
    И като влезем в Шенген ще цъфнем. Австрийците са ни приготвили 6000 мигранти да приемем. Честито.
  • 18 Джон Креймър

    5 1 Отговор
    Долни лъжливи Анти български Мърши! ГЯУРИ!!!
  • 19 Пределно

    8 1 Отговор
    са ясни гербавите приоритети - грабене и лапане колкото и от където могат ! Нищо друго !
  • 20 Фори

    3 1 Отговор
    Тези жалки малоумници ще погребат България и гордия български народ живи,за последно и без мъки за населението.Ярки мракобесници и крадци!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Това е

    0 0 Отговор
    Това е единственото Оправдаение за Беззаконието в тази Държава!
  • 23 Мишо

    0 0 Отговор
    Тази намери ли изгубената по пътя от Москва до София карта на стратегическите партньори от "Газпром" или вече не са партньори?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове