Last news in Fakti

27 Декември, 2013 09:39 1 979 0

БГ връзка в корупционния скандал, който разтърси Турция

  • бг-
  • връзка-
  • корупционния-
  • скандал-
  • турция-
  • разтърси

БГ връзка в корупционния скандал, който разтърси Турция, пише в. „Труд“

Опозиционни издания в Турция откриха и българска връзка в скандала с корупция, разтърсил висшите етажи на властта в Анкара. Твърди се, че на подалия оставка министър на градоустройството и околната среда на Ердоган Байрактар било подсказано да промени плана за строителство на парцела в истанбулския квартал Шишли, който бе върнат на българското църковно настоятелство преди година и половина. И че това станало по нареждане на премиера Реджеп Ердоган. Той ходатайствал пред своя министър Байрактар, след като е бил помолен за тази услуга от шефа на компанията “Ташяпъ” Емрула Туранлъ. Това е фирмата, с която шефът на настоятелството Васил Лязе сключил дългосрочен договор за имота, разположен на 60 декара.

Онкоболна изтегли 2 бона кредит със 100%“ лихва, алармира в. „Монитор“

„Тормозът е денонощен. Идват у дома, звънят по телефона, заплашват ме. Излъгаха ме, когато изтеглих заема. Казах им, че ще ме уморят, а те ми отговориха, че ако умра, децата ми ще плащат заема. Вървя и не знам накъде стъпвам от безизходица. Няма как да им върна толкова голяма сума, но не проявяват никакво разбиране”. Отчаяните думи са на болната от рак майка на две деца Емилия Ликова. През юли 2012 г. тя изтеглила 2750 лева от фирма за бързи кредити, без да обърне внимание, че лихвата е 97,99% с годишен процент на разходите от 141,27. Твърди, че се доверила на думите на служителка във фирмата, която по телефона я уверила, че „всичко ще бъде наред”. Емилия получила документите по пощата, подписала ги и ги върнала обратно, като отново не обърнала внимание на подробностите с дребен шрифт. По този начин тя се задължила след 48 месеца да върне шокиращите 11 239,33 лева

Евразийският съюз тръгва след година, прогнозира в. „Стандарт“

Евразийският икономически съюз, който ще конкурира Европейския съюз, е готов да стартира на 1 януари 2015 г. Това обяви руският президент Владимир Путин след среща с колегите си от Казахстан и Беларус. Алиансът ще замени много по-свободния митнически съюз между трите страни, съществуващ в момента, а амбицията на Путин е към него скоро да се присъединят Украйна и Армения. Путин обеща, че Евразийският икономически съюз ще се превърне в нов източник на растеж за всички участващи. "Правителствени представители на тройката (Русия, Казахстан и Беларус) са готови с проекта за институционалната част от споразумението за Евразийския икономически съюз", каза Путин.

Двама българи бяха осъдени в Замбия, съобщава в. „Преса“

Двама българи бяха осъдени на по пет години затвор с тежък физически труд в Замбия за източване на банкови карти. У Андрей Петков Иванов, на 41 години, и Кирил Методиев Велидолски, на 38 години, било открито оборудване за скимиране на карти. Двамата се признали за виновни, макар да твърдят, че тяхната роля била само да поставят скиминг устройства на банкомати. Съдът обаче ги призна за виновни на основание на факта, че двамата са били заловени на местопрестъплението, докато поставяли скимиращо устройство в банкомат в 03.00 ч. през нощта. В съда бе представен казуса с замбийския бизнесмен Ибрахим Диад, който загубил $43 000 от своята карта VISA и сега полицията представи ареста на двамата българи като свой успех в борбата с международна престъпна група за източване на банкови карти.

Търговци масово укриват данъци по празниците, твърди в. „Новинар“

Търговци във вериги за бързо хранене и собственици на малки магазини в столицата масово „забравят” да издадат касови бележки по празниците, установи проверка на „Новинар”. Ако сами не си поискаме фискален бон, продавачите няма да се посвенят да сложат печалбата в задния си джоб, а не в касата. Това може да означава само, че по Коледа и Нова година, когато обслужват най-голям поток от клиенти, търговците искат да покрият реалния си оборот. Така през идната година ще декларират по-малко печалба пред Националната агенция по приходите. Ако не поискате касова бележка, която продавачите са длъжни да издават, неволно стимулирате укриването на данъци. Това води до по-малко приходи в държавната хазна, което означава по-малко пари и за пенсии, и за здраве, и за образование.

Протестът отбелязва юбилей. Защо?, пита се в. „Дума“

Бавно, но славно, протестът доби класически измерения. Не толкова със своята продължителност, колкото със смисъла си. С оценката за него. Която се родее с онова "Защо?" на британския класик Бърнард Шоу, написано по адрес на състояла се театрална премиера. И влязло в историята като най-кратката рецензия. Ако не ни бе така натрапчиво поднасян от медиите, протестът отдавна щеше да е минал в забвение. Натрапването в случая е точна дума с оглед на това какво всъщност е новината. Тя е съобщение, което представлява политически, социален или друг интерес за аудиторията не с какво да е, а със своята новост. Когато едно и също се повтаря десет, двадесет, сто дни, месец, два, че и половин година, може ли да бъде новина? Каква е разликата дали по парламента се хвърлят домати или яйца? Дали пред него се пие кафе или се прави плаж?

Китаристът на Слави Иван Стоянов с инфаркт, предполага в. „24 часа“

Мълва, че китаристът от “Ку-ку бенд” Иван Стоянов е покосен от инфаркт, обиколи артистичните среди вчера. От екипа на “Шоуто на Слави” не внесоха яснота по въпроса. “Няма да коментираме нищо”, каза пресаташето Боряна Бонева. Това бе единственият коментар от екипа на предаването. “Иван Стоянов е добре”, казаха обаче вчера хора от телевизията. Сега екипът на Слави е във ваканция. Всички издания на шоуто, които Би Ти Ви върти тази седмица, са на запис. Иван Стоянов е роден през 1971 г. в Бургас. Преподава бас китара в консерваторията. От 2007 г. е в “Ку-ку бенд”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове