Last news in Fakti

14 Януари, 2024 18:45 2 121 28

Екоминистър Юлиан Попов: Заплашва ни огромен проблем с боклука на София, нужни са спешни мерки

  • софия-
  • смет-
  • сметище-
  • юлиан попов

Заводът за отпадъци трябва да бъде модернизиран, управляван по-стриктно и да се намери друга система освен за разделното събиране и рециклиране, настоя Попов

Екоминистър Юлиан Попов: Заплашва ни огромен проблем с боклука на София, нужни са спешни мерки - 1
Снимка: БГНЕС

Проблем с боклука има в София и в цялата страна. Остър проблем няма, задава се такъв, но трябва да бъде овладян от управлението на София - не само от кмета на София, а и от Столичния общински съвет. Toва заяви екоминистърът Юлиан Попов в предаването "120 минути" по БТВ.

По думите му местното управление много по-сериозно трябва да се отнесе спрямо отпадъците. В София заводът за отпадъци трябва да бъде модернизиран, управляван по-стриктно и да се намери друга система освен за разделното събиране и рециклиране, настоя Попов.

Ако местното управление на София не се ангажира с решаване проблема с боклука на София и със завода, който го обслужва, в най-скоро време ще създаде проблеми, предупреди министърът.

За мръсния въздух в страната, Попов обясни, че в Русе например проблемът с мръсния въздух е много висок, но има решение на проблема. Три неща тревожат хората в Русе - острите миризми, планиран инсинератор в Гюргево и високо равнище на фини прахови частици, което Министерство на околната среда и водите засича.

В Разград има няколко завода, за които МОСВ подозира, че те изпускат води в различни часове на денонощието - къде нарочно, къде поради авария, което довежда допълнително до замърсяване на околната среда. МОСВ се е съсредоточило много върху водата, защото е източник на миризми и източник на информация дали има нещо сериозно в региона на лудогорието. Екоминистерството няма индикации и данни, че предприятията в Разград замърсяват местната там река - Бели Лом, но един от ефектите е, че могат да "изсмучат" и да отнемат кислорода от водата. След интензивните проверки на МОСВ лошите миризми в Разград изчезнали.

"Не бива контролът да бъде непрестанен, а самите предприятия да поемат ангажимент да пазят качеството на атмосферния въздух, а не на всеки ъгъл да има проверяващи", коментира министърът.

Между 50 и 100% се повишават санкциите за мръсен въздух, посочи Юлиан Попов като даде пример, че глобите се налагат както на предприятия, така и на местна власт, която е пряко отговорна за качеството на атмосферния въздух.

Накрая запитан и за ротацията в правителството, която ще се извърши през март месец, Юлиан Попов препотвърди както своята позиция, така и на други министри от изпълнителната власт, че не очаква голяма промяна в конфигурацията на властта.

Според него дори и да има частични смени в кабинета, най-вероятно нищо няма да се промени в правителството. Юлиан Попов не се е замислял за ротацията, а гледа да свърши колкото сe може повече неща за колкото се може по-кратко време.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гробар

    25 3 Отговор
    Първо да заровим дълбоко политическия боклук, после ще мислим битовия.
  • 2 Айде Кирчуууу

    7 2 Отговор
    Като свърши Бангеа Васи....отивай на лрнтътЪ
  • 3 Да, бе

    21 2 Отговор
    То ако се замисли човек, повечето от българският боклук е в София...
  • 4 Прокопи Катъра

    21 2 Отговор
    И какво стана? От горене на италианския боклук срещу тлъсти пачки не можете да изгорите софийския? По цяла нощ софийските тецове горят боклук, усеща се, за малоумни ли ни мислите?
  • 5 Клошар с висше от 1983-та

    16 3 Отговор
    За КОЙ боклук иде въпрос?
    За тоя де е в ,,триъгълника" на Властта на ,,,жълтите павета" ли?
  • 6 Новичок

    15 6 Отговор
    12000лв. заплата е взел заместника на завода.Пфу гербери долни съсипахте я тая държава.

    Коментиран от #10

  • 7 Стига вече ПП

    11 1 Отговор
    Откак Мис Пиги затри делата на специализираната прокуратура, боклука в България нарастна лавинообразно.
  • 8 факуса

    10 1 Отговор
    изнасяйте в европа бе,те как ни набутват своя
  • 9 Виждаме колко си е свършил работата,

    14 2 Отговор
    след като ни занимава с проблемите на министерството, което ръководи. Не ангажирайте обществеността с некадърното си ръководство, то достатъчно страда от него, а на всичко отгоре и ви плаща огромни заплати. Никой не ви е виновен, един висок пост се поема с пасивите и активите. С лозунга "трябва да се,,,,,," може да управлява и портиер.
  • 10 спомени и размисли

    8 4 Отговор

    До коментар #6 от "Новичок":

    Всички помним как изгря звездата на ББ. Имахме си един министър прадседател който Защото Беше Социалист, пречеше на строителството на завода за боклук в София. Бойко изнасяше софийския боклук чак в Силистра. Сега дойдоха на власт вну;ите на тези които Защото Бяха Социалисти пак започнаха да изнудват с боклука.

    Коментиран от #25

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Къде беше

    10 5 Отговор
    Къде Беше ГЕРБ толкова Години?
  • 13 Всеки дом с пасатор и пасира хранителите

    3 6 Отговор
    Отпадъци и после в мивката се отмиват и всеки дом с контейнери за разделно събиране и като се събере някакво количество се обаждат на фирма за разделно събиране да дойдат до апартамента и да вземат събраното количество за рециклиране

    Коментиран от #23

  • 14 Хохо Бохо

    4 7 Отговор
    Кажи, че Путин е виновен и сичко е точно
  • 15 Краватар

    13 2 Отговор
    така става, като боклукът на София влезе в СОС
  • 16 без коментар

    6 0 Отговор
    Боклука при боклука .
  • 17 Нека краденето започне сега

    6 3 Отговор
    Давайте, теглете 300-400 млн.заем (Кристалинка) и действайте, че няма време....
  • 18 отговор

    4 7 Отговор

    До коментар #11 от "Москва":

    А руснаците са жалки
  • 19 Верно

    4 5 Отговор
    Заплашва ни огромен проблем с тая Zглобка !
  • 20 Българските турци

    12 0 Отговор
    Наскоро някой беше писал , как някои турци се карали за отпадаците при закриването на традиционните улични пазари , които се правят във всяко населено място в Република Турция !...Явно с цел оплюване ?...Закриването на всеки пазар е пир за събирачите на вторични суровини за рециклиране и на био отпадъци ! Това е неимоверен доходоносен сектор популярен най вече сред легитимните сирийски и други бежанци в страната , който се толерира от държавата и се подкрепя от общонационалната кампания "Съфър Атък"( Нула Отпадъци ) , който започва от улицата и стига до станциите за производство на биогаз и центровете за преработка и сортиране на вторични суровини за рециклиране ! Свикнали сте да гледате през криви призми и да отразявате от криви огледала една действителност, която е много далеч от вашето въображение !...А имате проблеми с боклука...и София е колкото един квартал на Истанбул !!... Истанбул не е много далеч от София ! Вместо да търсите как да ни оплювате , елате да ви научат как се събира и в най кратък срок, без да се трупа някъде , се преработва и реализира мигновенно отпадъкът на 20 милионен мегаполис !!!
  • 21 БОЙКО И ФАНДЪКОВА В ЗАТВОРА

    5 3 Отговор
    ПАРТИИТЕ ИМ В НЮ БЕЛЕНЕ.

    Коментиран от #22

  • 22 СТО ГОДИНИ СЛЕД ГЕРБ ША ИМ

    4 2 Отговор

    До коментар #21 от "БОЙКО И ФАНДЪКОВА В ЗАТВОРА":

    ВЛАЧИМИ БАКИИТЕ МРЪСНИТЕ БАКЛУЦИ
  • 23 оня

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Всеки дом с пасатор и пасира хранителите":

    Ти явно имаш огромен дом:)) И с ароматизатори:))
  • 24 Нема страшно

    3 0 Отговор
    Нали бизнесмен от ДС вече застъпи? Има от комунистическите пари и ще.плати да се оправи всичко. Ама надали ? Тези са свикнали само да вземат и нищо да не дават...
  • 25 шмент&капели

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "спомени и размисли":

    А защо все още има проблем с боклука, след като трябваше отдавна да сте го решили?
  • 26 Важно е

    0 0 Отговор
    Зелените НПО-та да с доволни.
  • 27 Комунистът може само да краде

    2 1 Отговор
    Герб им играят курвачката! Докато Буда не е в панделата за кражби, нищо добро не ни чака! Щом сме овце!!!
  • 28 Няма проблем Перник

    3 0 Отговор
    В кариерите в Перник има място за боклука, Перничани са свикнали с миризмите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове