Last news in Fakti

18 Януари, 2024 20:11 1 510 31

Увеличават заплатите в градския транспорт на два етапа

  • увеличение-
  • заплати-
  • градски транспорт-
  • протест

Решението на властта е да вдигнат възнагражденията в сектора с 15% от 1 март

Увеличават заплатите в градския транспорт на два етапа - 1
Снимка: Нова тв

София няма да остане без градски транспорт, засега. Това стана ясно след среща днес между транспортните синдикати и кмета на София Васил Терзиев.

До нея сте стигна след предупредителен протест на служители в транспорта в столицата рано сутринта. Решението на властта - увеличават заплатите в сектора с 15% от 1 март тази година. Увеличение на заплатите ще има, но на два етапа, съобщи Нова тв.

37 милиона лева ще бъдат преразпределени от бюджета на Столична община за увеличение на възнагражденията в обществения транспорт. Това ще бъде първия етап на увеличение, считано от 1 март. За втората част служителите ще настояват държавата да покрие останалите разходи, с краен срок до средата на годината.

Така протестите засега се прекратяват, но транспортните синдикати остават в стачна готовност.

Не толкова спокойна беше ситуацията рано тази сутрин, когато за около час движението в столичния квартал "Дружба" беше блокирано. А заявката беше София да остане без градски транспорт. Клаксони и музика огласиха рано тази сутрин столичния квартал "Дружба", след като представители на транспортния сектор блокираха движението по 5 линии. И продължиха с демонстрация как почиват шофьорите в градския транспорт.

Сред исканията на транспортния сектор са освен 30% увеличаване на възнагражденията, така и подобряване на условията за работа, което по думите им е пряко свързано с привличане на млади кадри в сектора, а също и намаляване на извънредния труд, който приблизително се равнява на 40 часа на месец.

Близо час след началото на протеста синдикатите се отправиха на среща със столичната власт, която в крайна сметка и двете страни определиха като продуктивна. Равносметката - увеличенията на заплатите ще се става на два етапа. Считано от 1 март тази година заплатите на всички служители ще се вдигнат с 15%.

"Ще търсим и възможност за повторно увеличение през годината, което да бъде обвързано и с развиване на бонусна система, важаща за всички служители в отделните дружества", посочи кметът на София Васил Терзиев.

"Със сигурност ще продължаваме да настояваме и към държавата в лицето на управляващите, МС да вземе решение за допълнително субсидиране на СО", обясни Тодор Капитанов, вицепрезидент на КНСБ.

Протестите спират, но браншът остава в стачна готовност. "Ще се върнем отново на масата на преговорите, първо това е най-разумният подход за социален диалог, ако той бъде изчерпан - разбира се ще се спира градски транспорт, ще се протестира, ще се стачкува'', подчерта Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    15 6 Отговор
    Васко от ДС трябва да увеличи цената на билетите в градския транспорт ,а после да раздава парите на Софиянци .К’во е това,1.60 лв или 0.80€ Да се возиш от единия край на София до другия.Билет по—малко от 2.50€ не трябва да има.Все пак Софиянци се гордеят,че взимат Европейски заплати,но трябва да се научат да плащат и Европейски цени на обществения транспорт.

    Коментиран от #5, #7, #21

  • 2 Финансист

    8 14 Отговор
    Изнудване шофьори с рекет успяха. Докато не излезе главният счетоводител по телевизията и покаже ведомостта със заплатите всеки може да приказва всякакви приказки. Нужно е ведомостта пред камерата и зрителя да види: - за длъжност толкова лева, - извънреден труд еди колко си лева, за ДМС получил толкова лева и т.н. Ама никой не прави това. Крият и наглите шофьори изнудват държавата. Всеки шофьор взема минимум по 5000 лева месечно и искат още.

    Коментиран от #6

  • 3 филип ейджи

    5 4 Отговор
    мирише на нагласена работа
  • 4 Нури

    12 4 Отговор
    ромите защо пътуват гратис нападат кондукторите

    Коментиран от #8

  • 5 Пътник

    2 10 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Споко, скоро Васко ще вдигне цената на билетчето за градският транспорт и нещата ще заспят. Ще има повече пари за лакомите шофьори които в момента вземат 5000 лева месечна заплата, която явно не им стига Искат още пари и със стачката успяха.
  • 6 Чуждата кокошка патка

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Финансист":

    То щото много им големи заплатите, та млади хора зад волана много рядко се виждат. Пред пенсия и пенсионери с извънредни часове. Тоя на 69 години катастрофира и видяхме какво стана. Нека да им изкарат извънредните часове и да се види колко шофьори има недостиг. И да забранят след пенсия да работят, защото наистина е опасно за всички. И тогава.....шъ одим пеш.

    Коментиран от #14

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ромка

    4 7 Отговор

    До коментар #4 от "Нури":

    Григорова съм...Нема ми закачате братчедите от квартал Христо Ботев в София ...Автобус 79 е безплатен за всички Роми от квартала - знаят на изуст стихотворението Аз съм Българче,обичам да се возя безплатно....

    Коментиран от #11, #31

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Джоко

    12 1 Отговор
    И с 50 процента да ги вдигнат, само бащите и дядовците ни могат да ги карат сдвоените автобуси и тролеи. Няма го Ботушев и СПТУ та по транспорт. За периода на "промените" всичко е на кон под опашкат! Ще припада и ще колабира на волана на рейса защото е на преклонна възраст. На една шепа лекарства за деня и при вечер на половин шише пукница! Като си отидат тия пичове, тренирани по Татово време, ще ни вози изкуствения интелект!

    Коментиран от #13

  • 11 Нури

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ромка":

    Безплатен Обяд Няма а и не си Григорова
  • 12 Риба цаца

    12 4 Отговор
    Уважавам хората от градския транспорт!!!! Не му клякайте! Трябва да си отстоявате вашето си!!!! Лъже ви най нагло и без да му мигне окото ! Оставете София не ден, половин час я оставете без транспорт и ще ги увеличи не с 30% а с 50%!!!!!!!!!! Ставате в 3 през ноща и возите хора по цял ден!!! Отговорна работа и заслужава добро възнаграждение!!!!!
  • 13 Нури

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Джоко":

    Точно а и какво стана с оная блъсната Жена ампутираха и кракът
  • 14 Финансист

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Чуждата кокошка патка":

    Казах месечна заплата 5000 лева и нагоре. Малко ли е това? Нека Главният счетоводител покаже по БНТ в новините ведомостта със заплатите изплатени през месец декември. 2023г . Да видим още освен 5000лева заплата, кой какво ДМС допълнително получил. Останалото е приказки.

    Коментиран от #15

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ученията

    7 3 Отговор
    Ти си финансист колко аз съм ядрен физик !!!! По БНТ ли искаш да ти покажат документи?????? Тия 5000 лв ги бленуваш и мечтаеш ! Имаш доказателства показваш ,нямаш мълчиш ФИНАНСИСТ!

    Коментиран от #23, #24, #26

  • 17 Сандо

    2 0 Отговор
    Етапите са следните
    1.Обещаваме!
    2.Пари няма за обещаното!
    Оставят им вечната вяра във светлото капиталистическо бъдеще!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 мис Дряново

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    “Софиянците“ , които се хвалят с голями заплати са от вашия край, дошли тук с връзки и предварително осигурена работа , вриали са носа , като че ли идват от Париж ....фалшиви , лицемерни , подмолни и надменни с претенции без покритие , това са новите софиянци , връзкари с политическите партии и новобогаташи с неясен произход на парите си , развалиха отношенията в работните колективи , развалиха и междусъседските отношения . Най-точното определение за новите софиянци е ...“Не ме гледай , че съм капелата и аз съм от селата“.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Финансист

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ученията":

    Точно така. Излъчване по БНТ, във новините 20 часа. Нека Народа види сам с очите си истината. Другото е приказки.
  • 24 Финансист

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Ученията":

    Апропо показване ведомостта за заплатите пред камерата на БНТ за месец декември 2023г. Ето го доказателството. Всеки ще види с очите си каква заплата получил бай Пешо и също Коледното ДМС. Другото е приказки.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ватмана

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Ученията":

    Преди 2 дена имаше статия във "ФАКТИ" средна заплата за шофьор в Градски транспорт София -3150лв. Добавяш клас прослужени години, добавяш извънреден труд, добавяш ДМС и излиза над 5000лв РЕАЛНО получени за месец. Добавяш купони, дрехи, дребни шофьорски далавери и отиваш на 6000лв на месец. Ама никой не ти показва шчетоводните документи.

    Коментиран от #28

  • 27 Касиера

    1 0 Отговор
    Нещо не мога да сметна. 37млн. за година означава 3 млн. лв на месец. И това е за увеличение на заплатите САМО С 15%. Е математиците да сметнат колко получават шофьорите реално на месец. По мои груби изчисления ,ако има 3000 шофьора в София, се получава увеличение с 1000лв. Ако 1000лв. са 15% това означава, че шофьорите взимат заплата над 6000лв.

    Коментиран от #29

  • 28 Финансист

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ватмана":

    Ще го повторя. Нека се покаже ведомостта за заплатите пред камерата на БНТ за месец декември 2023г. Това е доказателството. Всеки ще види с очите си каква заплата получил бай Пешо и също Коледното ДМС на водамите от градският транспорт. Не по малко от 5000 лева нето!!! Другото е приказки.
  • 29 В ТИЯ ПАРИ СА ЗАПЛАТИТЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Касиера":

    НА НАЧАЛНИЦИТЕ..... ЗНАЧИ ДЕЛИ НА ДВЕ И ТО БРУТО....

    Коментиран от #30

  • 30 Сиси

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "В ТИЯ ПАРИ СА ЗАПЛАТИТЕ":

    Стига свободни съчинения. Покажете по БНТ ведомостта от изплатените заплати за месец декември и всичко ще се види кое как е. Иначе само приказки. Няма ли мисирка която да подхване тази инициатива?
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове