Last news in Fakti

23 Януари, 2024 04:39 1 964 21

Христанов: Вносът от Украйна може да унищожи производството ни на мед

  • иван христанов-
  • земеделие-
  • цени-
  • украйна-
  • протести-
  • проблеми

Трябва все повече да се обърнем към решаване на реалните проблеми, коментира бившият зам.-земеделски министър Иван Христанов

Христанов: Вносът от Украйна може да унищожи производството ни на мед - 1
Снимка: Личен архив

Земеделците се отказаха от протести след среща с премиера и министъра на земеделието.

"Погледнах исканията на сектора и не можах да намеря отговори на ключови въпроси - какво правим, за да може, когато млякото на щанда е 3,69 лв., което е минало просто пастьоризация, защо само 50 ст. от него отиват към фермерите. Това е голям въпрос, пред който са изправени Франция, Германия, Нидерландия, текат тежки протести там, с хиляди машини по улиците, много драматична картинка, която в България до преди 2-3 месеца беше още по-драматична", коментира бившият зам.-земеделски министър Иван Христанов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му е нужна конструктивна работа с хранителните вериги, които да осъзнаят, че ако фермерите, които обработват страната, не благоденстват, утре няма да има кой да им доставя.

"Ние трябва все повече да се обърнем към решаване на реалните проблеми, справедливата стойност за фермерите от крайния щанд и с дъмпинга от трети страни", каза Христанов.

Той даде пример с проверка, която е извършил в Годеч, където имало много животни фантоми, само в една ферма 800 фалшиви животни.

"Бяха оповестени някакви мерки, но те са много закъснели. В България няма да има български плодове и зеленчуци, месо и мляко, докато не проведем и завършим войната с корупцията и кражбите в сектора", добави бившият зам.-министър.

Христанов призова да не се слагат проблемите със слънчогледа, пшеницата и меда на един кантар.

"Ако не направим нещо за пчеларите, ако не ограничим вноса като се разберем с министерството на икономиката на Украйна, ние съвсем скоро ще останем без медопроизводство. А до преди 5 г. България беше водеща в добива на биологично чист мед в Европа. А по отношение на слънчогледа - трябва да внасяме, защото иначе маслобойните ни няма да работят", аргументира се Христанов.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и предстоящата ротация. Според него никога кабинетът "Денков" не е бил на ПП-ДБ, а има министри от ГЕРБ и ДПС.

"Заради това поискахме оставката на министъра на вътрешните работи, който смятаме, че работи в полза на Пеевски, и оставката на министъра на електронното управление, на здравеопазването, на екологията. Половината министри са на ГЕРБ и ДПС. Има и много непослушни, министърът на спорта е един от тях, отказа да им кляка на схемите", заяви Христанов.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Курцман

    10 6 Отговор
    Вноса от Украйна е политика на ЕС, така че ....

    Коментиран от #9

  • 2 Карай с 200

    2 1 Отговор
    На предела, кво ти пука
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 на калпав б@лhaр

    3 7 Отговор
    вси му пречат
  • 6 9689

    16 3 Отговор
    Вярно,обаче нали посолството нарежда.

    Коментиран от #17

  • 7 Костя

    5 3 Отговор
    Да забранят вноса на украинци, че за нас жени няма да останат. Те са мъже, а при нас само псевдо патриоте
  • 8 Абсурдистан

    9 3 Отговор
    Проблемите не идват отвън, а са вътрешни! Крадливо и лъжливо племе сме, а политиците най-вече и затова честен фермер не може да оцелее. Вижте какво се продава на пазарите, които са само за производители-вносен неизвестен боклук и това държавата го търпи! Само сдружения на свестните производители може да ги спаси.

    Коментиран от #10

  • 9 Пекин

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Курцман":

    Ама като идеш у магазина търсиш евтинджоса.
  • 10 Соца

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Абсурдистан":

    Какви производители тук. Не им дреме за производство. Те си искат субсидиите.
  • 11 един

    2 5 Отговор
    Тоя да е чувал за общ европейски пазар?Украйна е асоцииран член още от 2014 год!Е да,конкуренцията не е приятна за много хора,но ние като изнасяме за ЕС добре,но като се внася у нас,тогава не е добре!За земеделците и зърнените култури съм малко по-на друго мнение,един масов внос на пшеница и слънчоглед може да е фактор за много фалити в земеделието,а това ще е причина стотици хектари земи да запустеят,това не трябва да се допуска!С две думи,много прецизиран внос както на пчелен мед така и на зърнени култури,вносът им изцяло не може да бъде забранен, но внимателно отрегулиран!

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Ццц

    11 1 Отговор
    Украйна е вредна за абсолютно всичко. По същия начин дадохме на един друг вирус преимущество и много хора пострадаха.
  • 13 BBБОС

    5 2 Отговор
    Няма да унищожи а ще постави на мястото им алчните БГ производители
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Някой

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    Явно и фермерите в Германия, Франция, Холандия,Белгия, че и Полша и Румъния не са чували, щото и те протестират срещу украинските стоки - с доста неясно качество, ниска цена, заради икономическата реалнос в Украйна, неспазване на никакви норми на ЕС (торене, пръскане, последващо третиране с химикали...). Освен това, нямат установени ограничителни квоти от ЕС. Стока оттакъв дивашки първоизточник залива Евроап и местните производители са некокурентоспособни. Щото те са инвестирали доста, за да спазят изискванията на ЕС, а украинците не.
    Във Франция фалираха доста птицеферми заради евтиния и безконтролен внос на пилешко. Ама тук не ви ги казват тези неща, щото има много ситен информационен филтър. Стадото трябва да блее доволно и да иска да пазарува боклуци за без пари. Ами купувайте - здравето си е ваше и имате право да го разбивате със всички възможни средства. Фарма бизнеса одобрява това.
  • 16 уйко калеко

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "един":

    Селското ни стопанство бе разбито още през 1992 г от шайката на СДС.МОЖЕ БИ СИ СПОМНЯТЕ КАК ФИЛИП.ИВАН СОКОЛОВ И ДР.СЪЗДАДОХА ЛИКВИДАЦИОННИТЕ СЪВЕТИ И УНИЩОЖИХА САМО С ЕДИН ЗАМАХ СЕКТОР ГРАДЕН С ДЕСЕТИЛЕТИЯ,.ТАЗИ ШАЙКА ДОВЪРШИ ПЪКЛЕНОТО СИ ДЕЛО 1997-2001 Г.С КОСТОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ.

    Коментиран от #18

  • 17 Хахахаха

    1 6 Отговор

    До коментар #6 от "9689":

    Е нали искате свободна търговия? Значи искате нефт и газ от раша, щот бил евтин обаче евтини стоки от Украйна не искате.
  • 18 един

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "уйко калеко":

    И как беше граден тоя сектор бе калеко,като национализираха земята и взеха на хората машините,добитъка и инвентара,така ли го градиха тоя сектор,м?Ми тя лесна тогава,дай ще ти взема апартамента или бизнеса/и на други като тебе/ и ще го дам на тия дето нямат жилище,и да видиш тия как ще ме хвалят и превъзнася как хубаво са живяли при мене,а пък тебе ще те нарека кулак,фашист и пр.,и ще си анатемосан от обществото!

    Коментиран от #19

  • 19 уйко калеко

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "един":

    Няма значение как бе граден.Важното е ,че имаше нещо изградено,но то беше продадено на наши и ваши. Земадейската техника която бе в ред се продаваше на наши хора на цената на скрап.Имам приятел който е ветеринарен лекар и е отговарял за елитно стадо от говеда в едно АПК.ОКОЛО 150 ЖИВОТНИ СА БИЛИ ИЗКЛАНИ КАТО СЕЛЕКЦИЯТА ИМ Е БИЛА ОСЪЩЕСТВЕНА В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА 10-15 ГОДИНИ .Сега нашите животновъди внасят елитни животни от чужбина.Трактор ЮМЗ НА 500 МОТОЧАСА ЗАЕДНО СЪС ПЛУГА И СЕЯЛКАТА ПРОДАДЕН НА НАШ ЧОВЕК ЗА 2000 ЛЕВА .След това решение на СДС върнаха земята на хората създадожа се кооперации които нямаха техника да обработват земята.това бе все едно да имаш една къща и да я събориш да построиш нова без да има къде да живеш до построяването на новия дом.. ЗНАМ КАК СА БИЛИ СЪЗДАДЕНИ ТКЗС,АПК И НЕ ГО ОДОБРЯВАМ.З асъжаление в НРБ ТЕЗИ СТРУКТОРИ БЯХА СЪЗДАДЕНИ ПО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СЪВЕТСКИ ТЕРТИП.
  • 20 ИНЖ

    1 1 Отговор
    Все някой ни е виновен. А Украйна е и във война!?
  • 21 ПЧЕЛАТА

    0 0 Отговор
    КАКЪВ МЕД. ВСИЧКО Е ХИМИЯ ДРУЖЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове