Last news in Fakti

29 Януари, 2024 13:02 801 9

В МРРБ продължават да се ослушват за казуса с Руската църква в София

  • руска църква в софия-
  • мррб

Преди 3 месеца и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска от министър Андрей Цеков да предяви иск в съда, с който да бъде признато, че Руската църква е на България, а не на Русия

В МРРБ продължават да се ослушват за казуса с Руската църква в София - 1

Скоро ще минат 3 месеца, откакто и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска от регионалния министър Андрей Цеков да предяви иск в съда, с който да бъде признато, че Руската църква е на България, а не на Русия. Министерството обаче още не е инициирало производство. Това става ясно от отговори на ведомството до "Сега".

"Към момента експертите преглеждат и анализират получените документи, събират допълнителни такива, правят справки и проучват съдебна практика", твърдят от МРРБ. Известно е, че прокуратурата прати в министерството 755 страници материали по казуса, които явно затрупаха чиновниците във ведомството.

За да парират нови питания какво се случва с казуса, от МРРБ обещават, че "при готовност с пълен анализ" ще обявят следващите си стъпки.

Самата прокуратурата работи по проверката за собствеността на Руската църква около месец, преди на 1 ноември м.г. да обяви, че трябва да бъде заведено дело за собствеността. Проверката установи, че "с нотариален акт от 23 юли 1997 г. посолството на Руската федерация се признава за собственик на православния храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" и на земята, върху която е построен.

Основанието е дарение на земята, строителството на църквата и правоприемство от Руското Царско Дипломатическо агентство. Открит е крепостен акт, издаден на 7 ноември 1898 г., за дарение на "едно празно градско място в София" от Софийското градско общинско управление на Руското Императорско Дипломатическо Агентство в България". Посочено е, че имотът се подарява за построяване на църква. Останалите документи по нотариалното дело, въз основа на които е издаден нотариалният акт, не се съхраняват и са унищожени според информацията, предоставена от Агенцията по вписванията на прокуратурата.

Според прокуратурата от събраните данни е видно, че по настояване на СССР България се задължава с 2/3 собствено финансиране в кратки срокове да възстанови разрушения от бомбардировки храм. Според подписано съглашение за мир останалата 1/3 от сумата, необходима за ремонтните дейности, следва да се заплати от СССР. Документи, удостоверяващи изпълнението на задълженията от съветска страна, не са открити.

На 24 юли 2015 г. до Агенцията по геодезия, картография и кадастър-София е подадено заявление за вписване на промени по партидата на сградата и поземлен имот и е отразена промяна в кадастралния регистър на недвижимите имоти – а именно, че обектите са собственост на посолството на Руската федерация. Това обаче е направено въз основа само на нотариалния акт.

Прокуратурата твърди, че приложенията към нотариалния акт, както са описани, не могат да се приемат за доказателства за правоприемството, отразено като основание за правото на собственост върху земята и сградата, т.е. относно преминаването на правата между отделните държавни образувания от Руската империя в лицето на Руското Царско Дипломатическо агентство до Руската федерация в лицето на посолството ѝ.

В хода на проверката не са намерени документи или други доказателства, удостоверяващи строежа на църквата, освен тези за възстановяването ѝ. Не са приложени и писмени доказателства за изпълнение на изискванията на закона и на Виенската конвенция за дипломатическите отношения, регулиращи материята за придобиване на право на собственост от една държава на територията на друга държава.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 руската църква е БЪЛГАРСКА

    4 12 Отговор
    Руското посолство не ни командва!

    Коментиран от #9

  • 3 ТаУмВзе

    6 3 Отговор
    Улавите Църкви и Паметници вече Рутят! Утре кво публични Разстрели на несъгласните ще бичат а. Добре е Робе овца и няма Утре! Щото Утре, започва от Вчера и Днес.
  • 4 Путинофил

    3 11 Отговор
    Нашите институции са изначално путинофилски, но се правят пред Брюксел на европейски.
  • 5 Бутай Галоша

    3 9 Отговор
    Срам за най старият град в Европа- Пловдив.

    Коментиран от #6

  • 6 Няма да бутаме Галоша,

    3 6 Отговор

    До коментар #5 от "Бутай Галоша":

    защото митрофаннова ни заплаши, че ще ни дърпа ушите.
  • 7 Кой още не е схванал?

    1 2 Отговор
    Не разбрахте ли, че уж противопоставянето на ПП с Радев и останалите руски пионки е само театър, и че те продължават да работят за Кремъл, макар и в по-"меки" варианти?
  • 8 нннн

    5 0 Отговор
    По- интересно е: Чия собственост е България? Ей това е важният въпрос!
  • 9 ПРИПОМНЯНЕ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "руската църква е БЪЛГАРСКА":

    Копи-пейст: Русенски митрополит Наум във Фейсбук: Съгласно решение на Св. Синод на Руската православна църква от 10 ноември 1952 г., прот. № 8, всички други руски православни енории, манастири и клир в България, преминават в юрисдикция и владение на Българската православна църква (2).
    Отново по решение на РПЦ, през м. ноември 1953 г. в бившата легационна църква „Св. Николай” в София е открито подворие, с представителни функции, като ефимериите в него продължават да бъдат назначавани от Софийската митрополия, а Руската църква започва да изпраща периодично свой официален представител.
    През 1977 г. в него са завършени поредните реставрационни работи, а през 1981 г. по случай честването на 1300 години от основаването на българската държава, е позлатен и интериорът на храма (3).

    През последните години българските свещеници-ефимерии по неясни за нас причини бяха последователно отстранени от този храм, което принципно е абсурдно, поради обстоятелството че функциите му имат само и единствено представителен характер. И съответно, неговата материална собственост не може да бъде считана за руска, заради изброеното по-горе,
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове