Last news in Fakti

30 Януари, 2024 07:29 2 132 22

Иван Гешев смята, че е отстранен от поста си от Бойко Борисов, който имал лични мотиви

  • главен прокурор-
  • разследване на взрива-
  • бойко борисов

Бившият главен прокурор не разчитал на българските служби за сигурност и се съмнява, че по делото се работи обективно. Разчитал само на това, че по делото работят Европол и ФБР

Иван Гешев смята, че е отстранен от поста си от Бойко Борисов, който имал лични мотиви - 1

Бившият главен прокурор Иван Гешев настоява бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде разпитан по разследването за взрива, който избухна край колата му на 1 май 2023 г., когато все още беше главен прокурор. Гешев беше уволнен от поста на 12 юни, припомня "Сега".

През декември стана ясно, че е готова експертизата, правена от 6 вещи лица, които са изследвали 23 обекта и са провели и експериментални взривове. Заключението им е, че взривът е бризантно взривно вещество нитропента в самоделно взривно устройство, което се задейства по електрически способ. Вещите лица обаче не са отговорили дали този взрив е бил предназначен да убива.

Затова е назначена и допълнителна експертиза за пораженията, които е можело да нанесе такова устройство. Тя ще се прави с компютърни модулации. "Работи се по всяка една възможна версия. Не е изключена и версията инсценировка. Другите са опит за убийство и сплашване на Гешев, за да напусне поста си", посочиха от прокуратурата тогава.

Гешев коментира преди дни, че не знае докъде е разследването, не разчита на българските служби за сигурност и се съмнява, че по делото се работи обективно. Разчитал само на това, че по делото работят Европол и ФБР. Той допълни, че ще има искания по делото.

"Например да разпитат Бойко Борисов, защото имам съмнения, че опитът за убийството ми е свързан с всички събития след това", посочи Гешев. Той е сигурен, че е отстранен от поста си "по молба към другите политически сили от Бойко Борисов, който имал лични мотиви - делата срещу него - Барселонагейт, кюлчетата и пачките и т.н.

Бившият главен прокурор сподели, че му били изпратени "пощенски гълъби" тези дела да бъдат прекратени. Той обаче не коментира защо същите тези дела стояха на трупчета в прокуратурата, когато той беше в добри отношения в Борисов. Гешев смята също, че отстраняването му като главен прокурор е било "условие за сглобката".

Гешев се оплака още, че не е призован по делото за взрива, но по информация на "Сега" той е дал показания. Разпитани са и охранителите му от НСО, преминаващи граждани в близост до местопроизшествието, близки и познати на Гешев, както и други свидетели.

След като приключи разследването, материалите трябва да му се предявят и той има право по закон да направи искания, бележки и възражения.

Неотдавна Гешев разви пред "Свободна Европа" тезата, че "предвид цялата ситуация, предполагам, че Борисов седи зад това нещо по някакъв начин. По някакъв начин е свързан с цялата поредност, която се случи. Някой е пробвал и след като не му се получи, е пробвал по другия начин. Подозирам, че Борисов е един от основните. Кои са другите - попитайте г-н Сарафов и г-н Стоянов, който е министър на вътрешните работи. Те трябва да ви отговорят", каза той.

И продължи: "То е ясно, защото това е политическо решение, взели са го всички политически лидери, а Пеевски е един от лидерите и флагман в момента на евроатлантизма и на всичко, което се случва в парламента. Вие мислите, че Пеевски не е бил лидер към онзи момент? Така ли мислите? Между официално и реално, нали, каква е разликата? Ролята му беше същата като в момента - сега официално, преди реално. Сега е официално и реално - това не ви ли е ясно?"


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И КАСКЕТА

    35 0 Отговор
    ПОПАДНА В ПРЕГРЪДКАТА НА ...."УДУШВАЧА"........
  • 2 Адрес 4000

    47 0 Отговор
    Яйцевидната глава много се разприказва
    А като беше главен прокурор и му викаше шефе ,беше по нисък от тревата
  • 3 А защо

    28 1 Отговор
    му превежда обвиненията от Испания относно Барселона и тамошните мушенгии повече от година , а ? Услуги за Боко и накрая нищо ! Ако превода от испански на български беше изпратен да се направи в Испания , щеше да е готов за седмица, барабар с апостил !
  • 4 Иван, но не Гешев

    29 1 Отговор
    Голям шегаджия си адаш. Баш пък Бойко да те е уволнил, не вярвам. Ти така хубаво го изпра.
  • 5 Мижи

    22 0 Отговор
    да те кажем ! Кой ли ми ти вярва ? Колкото на предшественика ти !
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    10 1 Отговор
    Кой беше тоя?!
  • 7 бачо

    32 4 Отговор
    Иване,Иванеееее толкова много власт имаше в ръцете си,защо спа 3 години,Ако си беше свършил работата щеше да останеш в историята,а сега ............както е казал народа,късно е чедо,мандалото лопна.А ПП-та си действат по задачите от оня запис и след 1-2 години ще са изчезнали ,ама богати,а народа нека спи
  • 8 Акула

    17 0 Отговор
    На Власт в Бг е Задкулисието и Олигаро мафията
  • 9 Затова

    15 1 Отговор
    Уволниха го защото се занимават с убийства и подслушване, направиха РПУ-тата Инквизиция за политически и сексуална репресии! Някой ги лъже че ще управляват Света и започнаха да убиват !
  • 10 разрева сеслУгата

    14 0 Отговор
    .........той си те избра, той си те прее Ва...........
  • 11 НЯМА ДАААА РИВЕЕЕЕШ

    15 0 Отговор
    ЧЕ В БАНКЯ ИМААА КЕШ
  • 12 зрител

    13 2 Отговор
    Триглавата алчна ламя атакува всички които могат да им попречат за овладяването на държавата....такава е атаката на ДИВИ ПРАСЕТА СРЕЩУ ПРЕЗИДЕНТА....
  • 13 Иван Гешев?? Ти пазеше Борисов през

    17 1 Отговор
    Цялото време, и той за благодарност ти заби ножа в Гърба!! Както направи и с Цветанов,! СЕГА. "РОНИ" СЪЛЗИ ЗА НЕГО?? ТАКА СЛЕД НЯКОЙ ДЕН ЩЕ ИГРАЕ ТОЯ ТЕАТЪР И ЗА ТЕБ!?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Един шофьор

    13 0 Отговор
    Промяна няма, тези който искахме да свалим с протести преди няколко години, пак те командват Борисов, Доганя и Пеевски!
  • 16 Бойко Разбойко

    3 1 Отговор
    Не съм аз
  • 17 Перо

    7 2 Отговор
    Който се е хванал с мафията, бял ден не е видял и от там се излиза само с краката напред! Гешев се остави тиквата да го употреби и изостави и сега остава лесно да го изхвърлят, като безполезен и маргинален на боклука!
  • 18 Перо

    6 0 Отговор
    Ако делото Барселонагейт се гледаше в Испания, където прането на пари и данъчни престъпления бяха документирани, тиквата отдавна щеше да гледа небето на райета и Гешев щеше да е безпомощен, но от Козяк го защитиха като Матросов! Освен тази афера и информацията на В.Божков, направиха тиквата пластелин, в ръцете на Козяк. Резултатът е сглобката и консолидираната, организирана престъпност, превзела държавата и станала удобна за чужди манипулации!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 хасан

    1 0 Отговор
    това новина ли трябва да е ?
  • 21 Наглецо

    5 0 Отговор
    Гешев беше назначен за главен прокурор без конкурс от ГЕРБ и ДПС.Използваха го като салфетка.Сега реве !?
  • 22 доко

    0 0 Отговор
    гещшев си е виновен..трябване да се обискира имота още когато беше подаден сигнала с вълшебните снимки..гешев се уплаши и се покри с перушина..а хитрото генерал бокев скри кинтите и става невинен и чист като момина сълзаа..извод хванете ли мафиот в крачка мачкайте го начаса...после е късно и резултата е вашата статия ..чао
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове