Last news in Fakti

30 Януари, 2024 10:41 1 503 34

Преработватели на растителни масла: Искате да има евтино олио? Разрешете внос на слънчоглед от Украйна

  • олио-
  • слънчоглед

Ако нашите предприятия спрат да работят заради липса на суровина- предлагането ще бъде по-малко, каза Яни Янев

Преработватели на растителни масла: Искате да има евтино олио? Разрешете внос на слънчоглед от Украйна - 1

Заради липса на слънчоглед през пролетта е възможно преработвателните компании да затворят. За това предупредиха от Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България. Критика беше отправена и към правителството за това, че "то е абдикирало".

"Вече 10 месеца продължават нашите усилия да променим обстановката. Наистина се намираме в критична ситуация по отношение на суровината. Тази година производството беше по-ниско - 1,6 млн. тона. Няколко пъти казваме, че и за нашите обеми за производство, на нас ни трябва около 4 млн. тона. Недостига от 2,5 млн. тона ние може да го доставим от външните пазари - Украйна като най-голям производител на слънчоглед. Всички забрани, които се въведоха, блокираха вноса на слънчоглед в България и ние разчитаме на българския слънчоглед, както и на внос от Молдова и Румъния", каза председателят на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той сподели, че количествата от тях не са големи.

"Нас ни притеснява, че отново се поставя въпросът за декларацията на зърнопроизводителите, че трябва да се въведат допълнителни ограничителни мерки за внос, квоти, лицензионни режими. На нас ни е необходим слънчоглед, за да работим. В момента сме изправени пред такава ситуация и нашият проблем е защо се ограничава вносът. Слънчогледът е подложен на най-различни анализи, притеснение откъм качеството няма", допълни Янев

Председателят на сдружението припомни, че от 15 септември до края на ноември нямаше внос на слънчоглед у нас.

"Купуваме неголеми количества от Румъния и Молдова. За съжаление, когато ние очаквахме, че след 30 ноември вече ще имаме един свободен внос от Украйна - нещата не се получиха. Украйна въведе лицензионния режим, лицензи не се издават. Не е работа на Министерството на земеделието да определя търговски режими", поясни Яни Янев.

А недостигът на слънчоглед рефлектира върху българските преработватели.

"Около 90% от олиото, което ние произвеждаме, отива за експорт. За вътрешния пазар няма притеснение. Да, ако нашите предприятия спрат да работят - предлагането ще бъде по-малко, но това не би трябвало да се отрази на цените. Ние сме силно зависими от цените на външните пазари. Тази забрана, която се въведе още април месец, тя не оказа никакъв ефект на цените на слънчогледа на вътрешния пазар, напротив. Така че нашето желание е да се освободим от всякакви ограничителни мерки", апелира Янев.

Той отбеляза, че са имали многобройни срещи с Министерството на земеделието, но не срещат разбиране.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    35 4 Отговор
    Ами защо да не внесем направо готово олио а вие да го преработвате? Вашите гуши ли да пълним

    Коментиран от #8

  • 2 чернобилче

    25 2 Отговор
    вървежна марка, бг продажни бизнесмени
  • 3 По-евтино

    15 0 Отговор
    олио има на жп-гара Горна Оряховица, така поне разбрах от предна Ваша статия.
  • 4 Професор

    6 6 Отговор
    Аз си купих в събота на промоция - литъра 2,30 лева. Доволен съм. Четири такива бутилки ми стигат за месец. Ползвам много олио когато готвя. Обожавам да има доста олио в шопската със сиренето докато си пия ракията.

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    18 4 Отговор
    ДА БЕ ДА ЯДЕМ МЕНДЕЛЕЕВАТА ТАБЛИЦА ПЪК ВИЕ ДА СИ ПРАВИТЕ МИЛИОНИТЕ

    Коментиран от #26

  • 8 Дякон Унуфрий Араллампиев

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Кой ви накара да правите маслобойни
  • 9 ХАХАХА

    16 5 Отговор
    Неееее, за какво ни е отровното осрайнинско олио . Непрекъснато има промоции на олио дори в момента Калиакра е с цена 2 ,69 ,а има и друго което стига цена 2 ,лв . Хайде стига глупости !

    Коментиран от #20, #21, #28

  • 10 Миии

    23 5 Отговор
    Потребители на енергия: Искате да има евтина енергия? Разрешете внос на горива от Русия
  • 11 плюс минус

    13 1 Отговор
    Дрън, дрън!
    Цената на олиото намалява, но хората купуват все по-малко.
  • 12 Ко каза

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Професор":

    ,, . Много ни беше важно да знаем какво обичате!
  • 13 Да!!!!

    12 3 Отговор
    Украйна може да произвежда, докато е във война, а ние не можем. ЗАЩО???
    Изкуствено се създават пречки на нашите производители, за да купуваме ОТРОВНИТЕ украински заразени с отрови зърно, мляко, олио...
    Извратените от Брюксел така се разпореждат на нашите пуделчета...
  • 14 Нема да е

    8 2 Отговор
    По-евтино, ама ще е по-радиактивно. Вервайте ми.
  • 15 Бай Хой

    5 0 Отговор
    Що, преди да забранят вноса, олиото да не би да беше по левче?
  • 16 БеГемот

    5 2 Отговор
    Абе това олио да не го пиете че ви е толкова важно...според мен четири бутилки олио на четиричленно семейство за месец са достатъчни и десет лева да го направят все тая ...не знам защо постоянно се поставя като проблем ...има някаква нездрава и нерационална фиксация в него...
  • 17 замислен

    6 0 Отговор
    Суровина има, само къде преработвателите искат да я купуват по-евтино и да имат по-голяма печалба. Крайната цена ще я съобразят с борсовата т.е. ще се запази и може да се вдигне.
  • 18 Въпросът е,

    7 1 Отговор
    "дайте си ръчичките за бустерчета", абсолютно същият!
    Позволи нещо, което е много важно за здравето и оцеляването на всеки, лекомислено да ти заразява тялото. Не е изследвано достатъчно за безопасно и контролът е съмнителен.
    Укра е експериментална територия на сащиянската олигархия. Блек Рок е изкупил много земеделски земи там и разните фашистански, химически концерни тровят там земята и искат да продават на нищо неподозиращите хорица отрови. Да не забравим и това, че Укрия имаше атомна катастрофа 1986-та г и огромна територия, заразена с радиоактивни отпадаци. И къде е гаранцията, че вятърът, подводните води, миграция на птици и животни, дъждовете не са заразили до някаква степен и останалата територия, която уж е земеделска? Има в Европа и даже в скандинавските страни ОЩЕ заразени райони от катастрофата в Чернобил. А в Укрия да нямало? Отделно снарядите с обеднен уран се стрелят там по земята всеки ден? Само луди могат да искат да ядат или използват нещо за храна от тези територии!
  • 19 Един се прави на много

    13 1 Отговор
    Защо не изкупите българския слънчоглед от българските производители? Защо пишете множествено число за преработватели като става дума за един, за който крилете чия собственост е и за няколко години унищожи българските преработвателИ.
  • 20 Мислещ

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    Ти какво мислиш че е това олио , айде не се изказвайте неподготвени ако може...
  • 21 Патил

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    Калиакра от 90те е румънска марка, тогава уволниха целия завод в добруджанско, взеха марката за да внасят. 30години си спонсорирал румънците.
  • 22 Мъдрият

    7 2 Отговор
    Айде стига бе!

    Където минеш през есента - навсякъде е засеяно със слънчоглед, а сега пък не стигал?!

    Никакъв внос от укрите!
  • 23 ХАХАХА

    0 1 Отговор
    До коментари 20 и 21 ! Е като съм спонсорирал румънците какво от това ? До другия да кажа само Аман от всезнайковци ! Всичко мога ,всичко знам аз всезнайко съм голям!
  • 24 същото е като Лукойл

    3 0 Отговор
    производството . Без износ , за вътрешни нужди , да се махнат мощностите за преработка, а те като наркомани . Внос на 2 милйона фуражно семе , а после износ на 7 милйона литра опаковано олйо с 5 марки . Себестойност с бонуси, големи заплати и инвестиции в много нови мощности 1,30 лева за литър . Да сменят директорите . С 80 бона заплата а олйото 3,20 срамота .
  • 25 123

    4 1 Отговор
    Против внос на украинска стока !И мисля ,че вносът не е спирал ....дали от Румъния ,дали от Украйна ...
  • 26 акъл

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    сега какво ядеш?
  • 27 9689

    0 1 Отговор
    Има ли противоотрова?
  • 28 хо хо хо

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "ХАХАХА":

    Евтиното олио е от украински слънчоглед ,произведено в Румъния и Полша русоробе!
  • 29 руското посолство

    3 1 Отговор
    руското посолство организира нашите фермери против вноса на украински слънчоглед!Ядем олио от украински слънчоглед от Полша.
  • 30 украински слъчоглед

    2 1 Отговор
    Това искане забива пирон в дъската на копейковцкте.
  • 31 Никсъна

    0 1 Отговор
    Ами затваряте фабриките и фалит Какво ме интересува че имате проблеми Оправяйте се !!! Аха НЕ може би вие искате да има евтин внос и да ни го продавате на евро цени както до сега нали
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Олиото

    0 0 Отговор
    Олио Калиакра,произведено в Румъния.Воднисто и бяло на цвят в пластмасовата бутилка. Мазно и неприятно на вкус след като се свари в супа.Никога повече няма да го купя.Евтино било!!!???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове