Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 04:01 1 147 44

4 февруари 1997 г. БСП връща мандата

  • бсп-
  • мандат-
  • одс-
  • петър стоянов-
  • криза

На 8 януари БСП номинира за премиер Николай Добрев

4 февруари 1997 г. БСП връща мандата - 1
Снимка: Архив

На 4 февруари 1997 г. Председателят на БСП Георги Първанов и министърът на вътрешните работи Николай Добрев връщат мандата за съставяне на ново правителство след оставката на правителството на Жан Виденов по време на политическата криза от 1997 г.

По този начин се открива пътят към предсрочни избори, които през април 1997 г. са спечелени от ОДС.

На 8 януари БСП номинира за премиер Николай Добрев. Два дни по-късно – на 10 януари, обаче президентът Желю Желев, въпреки че е длъжен по Конституция, отказва да връчи на БСП мандат за съставяне на второ правителство и опозицията обявява национална политическа стачка..

Недоволството е породено от тежката икономическа ситуация, фалитите на банки и хиперинфлацията.

Към декември 1996 г. България е държава във фалит, неспособна да изплати външния си дълг. Годишната инфлация е 310,8%, т.е. животът е поскъпнал повече от трикратно за една година. 19 банки – една трета от сектора – фалират през икономическата криза от 1996–1997 и с тях се изпаряват дълговете на т.нар. „кредитните милионери“, както и спестяванията на стотици хиляди граждани. Левът се срива, средната заплата става 5 долара. Магазините са празни, настанала е зърнена криза и хляб се купува с купони в редица селища в провинцията.

Това отключва вълна от протести из страната.

На 10 януари 1997 студентите от Софийския университет се събират пред Народното събрание. КТ „Подкрепа“ обявява втора национална стачка, по-късно към тях се присъединява опозицията. Привечер парламентът е обграден от жива верига. През нощта се стига до насилие. Към парламента политат камъни, депутатите са евакуирани. По-късно ще се появят версии, че щурмът на парламента от 10-ти януари е оркестриран от службите, за да злепостави демонстрантите.

Участници разказват, че автобуси с полицаи са докарани от страната, за да бият разотиващите се демонстранти по страничните преки. Има ранени, включително депутатът и бивш премиер Филип Димитров, който се озовава в Пирогов с шевове и бинт на главата, редом с други бити. Целта е да се предотвратят по-нататъшни протести. Но на следващия ден хората се връщат на улицата, с концерт и със слоган „Ние сме студентите, нас не ни е страх!“

В резултат на протестите и дълбоката криза през декември Жан Виденов подава оставката на правителството.

Протестите срещу създаването на втори социалистически кабинет продължават.

На 21 януари изтича мандатът на Желю Желев, седмица по-късно новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство до 4 февруари, когато БСП връща мандата.

Непосредственият резултат от 4 февруари 1997 г. беше посредническата роля на президента Петър Стоянов за преодоляване на кризата. Той свика Консултативен съвет по национална сигурност, на който основните политически сили изразиха волята си страната да върви към предсрочни избори, подготвени от назначеното на 12 февруари служебно правителство на Стефан Софиянски. Така СДС плавно влезе и в изпълнителната власт, след като с помощта на останалите опозиционни сили (включително с незаменимото участие на ДПС) вече беше спечелил президентската институция.

Служебното правителство на Софиянски, макар и надвишавайки правомощията си, започна дълбоки промени: на 15 февруари обяви въвеждането на валутен борд, на 17 февруари изпрати до Брюксел молбата на България за членство в Северноатлантическия пакт, на 17 март възстанови сътрудничеството с МВФ.

Последваха предсрочните избори на 19 април 1997 г., спечелени категорично с 52% и 137 депутатски места от Обединените демократични сили (СДС, Демократична партия, БЗНС, БСДП).


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бравос!

    15 8 Отговор
    И глей къде сме сега.
    Банани постоянно по магазините и две надуваеми лодки.
  • 2 Гербераси долни

    15 2 Отговор
    За съжаление "промените" настъпиха в сметките в Швейцария за някой мамини синчета .
  • 3 Тежко ни с тези политици

    13 6 Отговор
    България в няколко реда: Парламент ,корупция,Армия ,унизена с минимална техника,медицина ,купени дипломи,висока смъртност ,здравната каса тъне в лукс, МВР ,вечни реформи ,липсват адекватни полицай на терен,Хранителна промишленност ГМО ,растителни мазнини ,нектарите и те станаха с 20% пюре и вода, Икономика ,умишлен фалит на всичко Българско и печалившо наред е Енергетиката,чужди фирми изнасят данъците си навън ,Космонавтика сега всеки ще се запита какво е това .................
  • 4 сполука за българия

    6 1 Отговор
    Голямо щастие ни сполетя тогава.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 2 Отговор
    И нито дума , че всичко започна ....
    С ОТКАЗА НА ПРЕМИЕРА ВИДЕНОВ ДА ПЛАЩА С НАШИ ПАРИ , ОТ БЮДЖЕТА, ЗА ИЗДРЪЖКАТА НА ФОНДАЦИИТЕ НА ШОРОШ В БЪЛГАРИЯ❗
    НА ПОСЛЕДВАЛОТО ИСКАНЕ ОТ ШОРОШ ЗА СРЕЩА С ВИДЕНОВ ШОРОШ ПОЛУЧИ ОТКАЗ ❗

    Коментиран от #9, #44

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 1 Отговор
    Тогава Шорош приложи това което умее- борсова спекулация, като тази с която срина английската лира❗
    Сега всички поли/тутки слушкат и папкат и всичко е по мед и масло ❗
  • 11 Един

    13 3 Отговор
    В статията е пропусната една съществена подробност.След всичко описано в нея,последва съставянето на правителство оглавявано от И.Костов,който доограби държавата с т.н масова приватизация.Продаде предприятия и монополи а с комисионните които прибра,създаде огромна мафиотска структура.
  • 12 Да си кажем истината

    12 3 Отговор
    Това се случи, с външна намеса в България! От тогава върви овладяването на България, като се инсталират политици, зависими и корумпирани, държащи ги с компромати и даващи им възможност да лъжат и крадат, в замяна на обслужването на чуждите интереси! Резултата е, съсипано селско стопанство, енергетика и зависима финансова среда! А сега сме в крайната фаза, на овладяната и съсипана държава!
  • 13 Пешо Коня

    3 4 Отговор
    Дегенерати
  • 14 1234

    6 3 Отговор
    Процеси които се ръководеха от посолствоТО на русия,тоя с червената вратовръзка е човек на Зюганов,цял живот на държавна ясла и накрая се оказа собственик на хотел
  • 15 Преврат вътрешен

    11 4 Отговор
    Отново с участието на ДПС и Тодор Вълчев член на Ремски клуб. Жестоки караници между Вълчев и Първанов, че не може "куцо, кьораво и сакато" да притежава банка. Отделно Виденов отказа на Сорос, Сорос му спретна инфлацията. Виденов си позволи да не продаде БТК за 4 милиарда долара, която Никито Василев продаде за няколко стотин милиона долара. Виденов имаше проблеми и с олигарсите от Газпром, които искаха собственост на тръбите. Нашите заводи и фирми са получавали заповеди да задържат в складовете храната. След идването на БСП партийният функционер по политикономика и комсомолеца Софиянски, на следващият ден магазините бяха пълни с прана. Тогава започна голямото крадене и унищожаване на България. На миналите избори Виденов се кандидатира, гледайте му пресконференцията и отново българския народ гласува за поробителите си- ГЕРБ, ПП, ДБ, СДС, ДПС, или не гласуваха над 60%. Най-важните избори в Историята на България. Унищожиха ни.

    Коментиран от #43

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #16 от "баи РАМБУ с двата НОЖА":

    Ами те от ШЕСТ блока затвориха ЧЕТИРИ‼️
    Без да има идея за заместващи мощности ‼️
  • 18 БСП ВРЪЩА МАНДАТА

    4 1 Отговор
    Отвън ги чака народа с гегите, да им покаже народната любов.....
  • 19 ПОЛИЦАЙ ПАЗЕХА ДРУГАРЯ ДОБРЕВ

    4 1 Отговор
    С щитове от народните маси.....хвърчаха бутилки и камъни срещу БСП дрогарите.
  • 20 ТУК ПЪРВАНКАТА

    2 0 Отговор
    Е все още "юноша бледен"...

    Коментиран от #36

  • 21 НАРОДНИТЕ МАСИ НАТИСНАХА БСП

    4 1 Отговор
    И БСП комунистите клекнаха....отказаха се от властта, че иначе щяха да отнесат кютека....пак.

    Коментиран от #22

  • 22 ОМБРЕ

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "НАРОДНИТЕ МАСИ НАТИСНАХА БСП":

    И ЗАПОЧНА ГОЛЯМОТО СКАЧАНЕ--ИВАНЕ КАЖИ СИ М-Р 10% МОНЕИ МОНЕИ--БАНАНИ МАНИ МАНИ

    Коментиран от #23, #24

  • 23 БСП БЯХА ПОМЕТЕНИ

    4 5 Отговор

    До коментар #22 от "ОМБРЕ":

    От народните маси. Долара стигна 3000 лв а народа масово обедня. Комунистическото управление на БСП дрогарите доведе България до национална катастрофа.Другарят Виденов бе безпомощен да се справи с управлението на държавата.

    Коментиран от #26

  • 24 БСП МИЛИАРДЕРИТЕ

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "ОМБРЕ":

    Ние яко са нагушихме от приватизацията. Обрахме парите и имуществото на народа. От отявлени комунисти, станахме върли капиталисти.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 уйко калеко

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "БСП БЯХА ПОМЕТЕНИ":

    ИВАН ,КАРДИНАЛА МЕНТАТА И ДРУГИТЕ СЕДЕСАРИ СЛЕД ТОВА НИ ОБОГАТИХА ЯКО,СЛЕД КАТО НАПРАВИХА ПРИВАТИЗАЦИЯТА.ВСИЧКО БЕШЕ НАГЛАСЕНО ДА СВАЛЯТ ВИДЕНОВ ЗА ДА НЕ ИМ ПРЕЧИ. КОГАТО ИВАН КОСТОВ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ,ЗАПОЧНА ПРИВАТИЗАЦИЯТА И ЗА ВСЕКИ ИМАЩЕ ПАРЧЕНЦЕ ОТ БАНИЦАТА БЕЗ ОГЛЕД НА ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ.ЗА КОЙ ПО МАЛКО ,ЗА КОЙ ПО ГОЛЯМО ПАРЧЕ В ЗАВИСИМОСТ ОТ ЗАСЛУГАТА В СВАЛЯНЕТО НА ВИДЕНОВ .НЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА БСП ,НО СПОРЕД МЕН ТОЙ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ПРЕМИЕР ОТ ПРЕХОДА ,КОЙТО БЕ МОРАЛЕН И ЧЕСТЕН.

    Коментиран от #27

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 И за кво беше всичко?

    5 1 Отговор
    Дирижиран цирк някой да си изчисти дълговете и да си натъпче джобовете.
    За абдалите пак по старому.
    Врагът не беше тук вътре, а отвън, а сега вече е обратното.

    Коментиран от #31, #32

  • 31 СТИГА БЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "И за кво беше всичко?":

    Пометоха БСП комунистите като стой та гледай....в цяла източна Европа де...
  • 32 СОЦА УМРЕ

    2 2 Отговор

    До коментар #30 от "И за кво беше всичко?":

    Експеримента на комунистите пропадна.....никъде нема соц. Хората не го искат....
  • 33 Сусу Манарата

    1 1 Отговор
    Как само банани, бе? Има и портокали и то какви!

    Коментиран от #38

  • 34 Ветеран от Протеста

    4 1 Отговор
    Не видях нито един коментар,който да отразява Причината за Инфлацията.Ами 1996 та всички заводи произвеждащи Брутен вътрешен продукт са Държавна собственост,а икономиката ни е Планова,а не Пазарна.Директорите,зам директорите и главния счетоводител са членове на БКП...На входа на Завода има частна фирма на Баджанака продаваща суровини скъпо,на изхода на Балдъзата изкупуваща произведеното Евтино.Така завода работи на Загуба,а парите са в Директора чрез Баджанака и Балдъзата.1991 ва закриха Държавен и Народен Контрол ,за да няма кой да им пречи.Теглят заеми като Необезпечени кредити от Банките, и после ги открадват...Вътрешния Дълг на заводите към Банките е милиарди...Това са годините от 1990 та до 1995 та..Пет години Грабеж на Банките чрез Предприятията...Външния дълг е замразен с отказа да го обслужват...Започват умишлена девалвация( обезценяване) на лева спрямо долара и марката,за да изчистят Вътрешния Дълг.Обаче спестяванията на Народа се Обезценяват паралелно с Девалвацията.Това вече го вършат Жан Виденов и заместника му Румен Гечев...Народа не осъзнава какво се случва..За две години ,спестени 6 хиляди лева ,колкото струва един апартамент,се превръщат в 2 долара ,колкото струва бутилка Кока Кола...Заплатата е 5 долара,а пенсията 2 долара .Тогава се юрват да си теглят спестяванията от Банките и те Фалират..Затварят вратите и народа дреме на опашка на тротоара.После тръгва да се разправя с Управляващите Комунисти...Те пък слагат Начело пак Комунист -
  • 35 Ветеран от Протеста

    2 1 Отговор
    ..Те пък слагат Начело пак Комунист - Иван Костов и с ограбените пари почват Приватизация...После го махат и идват пак ТЕ зад гърба наивния Цар Симеон 2001 ва до 2009 та ...Заменки и грабеж на Територии и квото се сетиш..После Бойко да им пази Откраднатото...4 милиона уволнени и избягали от Мизерията работят в Европа и Америка...Тва е Реалността!!!Няма Закон за Лустрация...Няма и Възмездие !!
  • 36 Юноша ли?

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ТУК ПЪРВАНКАТА":

    Тук е само на 40 години.

    Коментиран от #37

  • 37 ТУК ПЪРВАНКАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Юноша ли?":

    Е като юноша бледен...пребледнял от страх де.
  • 38 ИМА ВСИЧКО В МАГАЗИНА

    0 0 Отговор

    До коментар #33 от "Сусу Манарата":

    Нали БСП другари.....пазарна икономика, като по целия свят.....и соцопашките изчезнаха
  • 39 гражданин

    1 1 Отговор
    забравихте Нейчо Неев, и култовата му реплика, за държавата и вицепремиера, нито дума за Чичибаба, и зърнената криза, за внос износа на жито, за Орион и Веска Меджидиева, Румен Спасов, няма нито един наказан или разжалван, твърдолинейния комунист Виденов, още събира хора по разни форуми и сбирки, в прашни зали и кабинети, и ръси акъл, от неговия си, и демонстрира отново комсомолския си плам, Гечев, икономически министър, по времето когато икономиката се разпадаше, и хората се биеха за хляб по улиците, сега е активен парламентарист, и му слушаме глупостите, и го гледаме всеки ден в медиите, за Костов и дружината му, да не отваряме темата, беге народа търпи, това го може най добре, нали има банани все пак, защо да се бунтуваме

    Коментиран от #40

  • 40 Умен по цялата глава

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "гражданин":

    Не можеш да ги изброиш тук в Коментари - стотици са Комунистите ограбили България в Прехода без Закон за Лустрацията им какъвто имаше в ГДР при обединението на двете Германии.Там 600 хиляди германски Комунисти,управлявали заедно с Руския Окупатор бяха Лустрирани - забрана за участие в Политическия и Икономическия живот на Държавата.
    Тук все още управляват Агентите на ДС и Комунистическите феодални Приватизатори и Олигарси,обслужвани от Съдии,Прокуратура и комунисти в Политиката вече станали Професори и доценти....Отчайващо е...Необратимо и безвъзвратно !!!
  • 41 Кандидат Милионер

    1 0 Отговор
    Хипер инфлацията 1997 ма е Апогея на извратената Икономика наречена Планова,която е в Основата на
    Феодалния строй,наречен Комунизъм,където Собствеността на средствата за производство принадлежат на Държавата( като висш Феодал ) и се управляват от Комунистическата партия,която управлява Държавата...Народа със Закон няма Право да ги притежава и е Закрепостен към тях отново със Закон.Крепостни работници и селяни,нямащи Право да работят на друго място,освен където са се Родили,с няколко изключения под контрола на Феодала,както и да напускат пределите на Феодалната Държава пак с няколко Изключения под контрола й.Контрола се извършва от Силовите структури и ДС...Те пък са под Контрола на руския комунистически Окупатор чрез руски съветници във всяко министерство и чрез изпратени в Русия студенти за обучение в Комунистическата Идеология.Хватката с която те управляват Крепостните е безкомпромисна вкл и Смъртно наказание...
    Плановата Икономика не отчита Фактора Себестойност на произведената продукция В резултат на това почти цялата Икономика започва да работи на Загуба и да генерира Вътрешен дълг и Инфлация...Това принуждава Руския Окупатор да се откаже от Комунизма като Идеология ,за да премине към Пазарна икономика след 1986 та първо като Перестройка,а после и окончателно преминава във Феодален Капитализъм,след като Комунистическите Феодали придобиват собствеността на средствата за Производство вече като Частни със закони,които да Узаконят грабежа ...Пов
  • 42 Кандидат Милионер

    2 0 Отговор
    Хипер инфлацията 1997 ма е Апогея на извратената Икономика наречена Планова,която е в Основата ..Повечето заводи и предприятия не оцеляват.Работниците са Уволнени ,машините за скрап,а почивните бази и сгради се отдават от бившия Комунистически Директор под Наем...Той си коси моравата в новата къща,а Крепостните се изнасят извън пределите на държавата със сълзи на очи...В България - 4 милиона.В другите соц страни повече...Тва причини и на България половин вековната руска комунистическа Окупация,наречена Освобождение.
  • 43 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Преврат вътрешен":

    Според мен "ПРЕХОДЪТ" до голяма степен беше успешен. Другият вариант бе мазалото което се получи с "АРАБСКА ПРОЛЕТ". Българите разбрахме, че отмъщението не може да ни върне съсипания живот, нито близките ни станали жертва на "социалистическия строй". Важното е да СИ ИЗВАДИМ ПОУКА и не допуснем никога повече "ЧЕРВЕНАТА ЗАРАЗА".
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове