Last news in Fakti

4 Февруари, 2024 14:50 3 390 49

Рашков: Калин Стоянов е посещавал централата на ДПС. Тази ревност, с която го пазят, говори, че връзката е отдавна

  • бойко рашков-
  • калин стоянов-
  • дпс-
  • ревност-
  • пазене-
  • връзка

Според бившия вътрешен министър от ГЕРБ го виждат като "човек, който ще започне да арестува подред от Борисов надолу всички"

Рашков: Калин Стоянов е посещавал централата на ДПС. Тази ревност, с която го пазят, говори, че връзката е отдавна - 1
Снимка: БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков обвини сегашния министър на вътрешните работи Калин Стоянов във връзки с ДПС. Според него Стоянов е възстановил на работа в МВР хора, които се занимават с незаконна дейност.

"Виждам как лица, за които ние като политическо ръководство в МВР получихме информация, че се занимават с незаконосъобразна дейност и направихме необходимото те да бъдат преместени на други длъжности или освободени от Министерството на вътрешните работи, ако става дума за корупция, престъпни посегателства и т.н., виждам как сега, в момента, по време на управлението на министерството от министър Стоянов тези хора се връщат на работа. Тези хора бяха свързани с тези две партии, които в момента така ревностно подкрепят министър Стоянов, което не прави чест на министерството и на него самия като министър", каза Рашков пред БНР.

В предаването "Политически НЕкоректно" той заяви, че при предстоящата ротация на премиерския пост няма да подкрепи състав на правителство с мандат на ГЕРБ и в което Калин Стоянов ще остане вътрешен министър. Според Рашков чрез подкрепа за Стоянов ДПС косвено участва в изпълнителната власт:

"Както и аз малко по-късно разбрах, че той е посещавал централата на ДПС. Тази ревност, с която пазят министъра на вътрешните работи, говори, че връзката е отдавна и е доста силна. Те се гласят да участват в регулаторните органи. Въпреки че не претендират да имат министри в правителството, те, щом подкрепят един или друг, това е реално участие в правителството, макар и косвено".

Има компромиси, които човек не трябва да прави, заяви още депутатът от ПП-ДБ. В някои случаи по най-важните въпроси той гласува различно от парламентарната си група. По думите му причините за това са обясними:

"Аз съм депутат с изключително чувство за отговорност за позицията, която заемам. Не мисля, че обвързването на ПП с партия ГЕРБ, срещу които ние сме били сериозни опоненти, по възлови въпроси за развитието на държавата, включително промените в Конституцията, аз трябва да се съгласявам с хора, които съм констатирал и в качеството ми на министър на вътрешните работи, че не са работили в интерес на българското общество".

В парламентарната ни група няма човек с толкова професионален опит колкото мен, изтъкна още Рашков и добави, че в групата преобладават "млади хора, родени около Конституцията, която сега беше променена":

"Те не познават историята на развитието на съдебната власт в нашата страна от последните 30-34 години. Мисля, че направиха един недопустим компромис, съгласявайки се с онези, които желаят да командват по тоталитарен начин част от съдебната власт".

Никога не съм казвал "да" на оферта за оглавяване на антикорупционната комисия, категоричен бе Бойко Рашков пред БНР.

"Аз не намирам никакво основание да страдам от факта, че не ми се предлага, а и аз не съм дал съгласието си, да заема подобен пост".

Според бившия вътрешен министър от ГЕРБ го виждат като "човек, който ще започне да арестува подред от Борисов надолу всички":

"Като да изпитват някакъв странен ужас от това, което може да им се случи. И вероятно са доста гузни, за да изживяват по този начин, когато един политик ще заеме един подобен пост, например в мое лице. За ГЕРБ става въпрос. Имам чувството, че тези хора се паникьосват само като чуят името ми, разбира се, на базата на това, което знаят, че са вършили през изминалите 12-13 години".

За ареста на Борисов през 2022 г. Бойко Рашков подчерта, че полицейските служители, които го задържаха, са имали над 450 страници материали, касаещи дейността на Борисов в дълъг период от време.

"Ние реално разследване не сме провели. Полицейските служители са събирали предварителни данни и информация и са подготвяли образуването на наказателно производство, т.е. - да се започне същинско разследване. Това разследване е започнало с едно неотложно действие – разпит на един човек, каквато хипотеза съдържа НПК – на Кирил Петков. Аз в качеството си на министър не мога да разследвам", обясни Рашков и подчерта, че не е присъствал на този разговор. В този смисъл той заяви категорично, че разследване не е проведено, но не по вина на полицейските органи, а заради прокуратурата.

По думите му повече от 10 години имаме прокуратура, на която не можем да разчитаме, че може да проведе каквото и да е разследване срещу някой представител на управляващата политическа партия.

И все пак според Рашков този арест е бил наложителен да се предприеме. И добави:

"Иначе никога нямаше да се проведе каквото и да е разследване, дори само с едно следствено действие. Това по-добре ли е за държавата – да няма никакво разследване? Както видяхме случая с "Барселонагейт"? Няма да има нито едно разследване, завършено в съответствие със законите на държавата при такава прокуратура и толкова нагли политици, които се намесват в дейността на независимите органи на съдебната власт".

По думите му всичко това зависи в голяма степен дали главният прокурор има самочувствието и може да се държи като независим. Според него последните няколко главни прокурори на страната "не пожелаха да бъдат независими" и "не отговарят на тези високи изисквания и критерии за разделение на властите".

Според него политиците ни не желаят да има независима съдебна власт. "Защото е нечист пътят, по който са се движили, и изключително се страхуват от това да не бъдат преследвани от същата тази прокуратура по законния ред", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    21 6 Отговор
    Политиката е Интереси

    Коментиран от #6

  • 2 Дупничанин

    50 9 Отговор
    Сичко, дет е свързано с герберската престъпна сган е за пандела, а па оно се бута министер да е.
  • 3 Българка

    65 13 Отговор
    Браво на Бойко Рашков. За цяла България е ясно, че ГЕРБ-ДПС са ена ОПГ. След побоя над протестиращите срещу Боби Перуката и КО Денков поиска оставката на Калин Стоянов, но от ГЕРБ-ДПС с неистов рев на ранени животни категорично се противопоставиха.
    И питам ПП-ДБ докога със срамното си беззъбо, безгръбначно и двулично участие в тая сглобка, ще легитимират хора, които са за затвор? И питам Христо Иванов защо акустира в Росенец с протести?

    Коментиран от #34, #36

  • 4 Реформа

    24 3 Отговор
    Дали промените в Конституцията ще задвижат съдебната реформа или това е поредната имитация. Дали ще имаме работеща прокуратура, законите са важни, но все пак хората, които прилагат законите са по-важни. Дали ще има някаква промяна в положителна посока, скоро ще разберем, предстои избор на нов ВСС и нов главен прокурор. Дали не сме свидетели на поредната имитация
  • 5 007 /агент/

    19 34 Отговор
    Ти като беше министър кво направи ???
    На умело куче нож лесно се вади.
    Сега си ербап !

    Коментиран от #25

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 А ти бекютук

    16 25 Отговор
    Ти коя централа посещаваш !?

    Коментиран от #16

  • 8 Майора

    28 29 Отговор
    Цинично е да коментира човек с 20 имота , придобити само седна заплата и като министър занимавал се само с политически репресии и нищо друго! Да не говорим за аферата му с градинаря, за което заслужаваразследване!

    Коментиран от #19, #35

  • 9 даммм

    34 7 Отговор
    Че той Кирил Петков си призна, че Калинчо малинчо е ДПС назначение.
  • 10 !!!?

    14 8 Отговор
    "Нотариусът" даде фира и Рашков се разприказва !!!?

    Коментиран от #29

  • 11 Дамаджаната

    19 19 Отговор
    Арестува баце и за награда го направиха депутат и пак не е доволен иска още имоти и тоалетни

    Коментиран от #31

  • 12 Този

    11 17 Отговор
    Сега по този начин се подмазват на летеца да го вземе в неговата партия
  • 13 Бау Бау

    16 10 Отговор
    Почнаха нотариусите,да се пазят тия които имат по 20 имоти,апартаменти резиденции хотели.Да се пазят.
  • 14 Дедо ви...

    15 11 Отговор
    Ха, така: Бойко Рашков се връща в лагера на Румен Радев
    Обратно при бившия си покровител Румен Радев умувал да се върне депутатът от „Продължаваме Промяната” Бойко Рашков. От месеци бившият МВР-шеф бил отвратен от схемите в сглобката и интригите в малката коалиция ПП-ДБ, а в последно време тихият доскоро ексминистър гръмовно изказа тезите си срещу собствената си формация, а именно номинацията на Десислава Атанасова за конституционен съдия и си навлече атаки от лидерите на сглобката.

    Коментиран от #40

  • 15 Град Симитли

    18 3 Отговор
    ".... Според бившия вътрешен министър от ГЕРБ го виждат като "човек, който ще започне да арестува подред от Борисов надолу всички":...."
    .... И трябваше!!!
    .... Вече е късно
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мафия ни управлява

    26 4 Отговор
    Много точен и ясен !
    У нас няма независими институции !
    Назначават се хора зависими от Мафията !
  • 18 ТаУмВзе

    9 4 Отговор
    Тоя се Усети чак са, че Доган и краварите врътката територията на шиш със Шиши де.
  • 19 Майор от резерва

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    Майоре, аз имам почти толкова инати и никога не съм бил на високопоставени длъжности, нито съм правил гешефти. Не му завиждай. Наследяваш, купуваш, трупаш. Стават много.

    Коментиран от #33

  • 20 само питам

    11 14 Отговор
    другарю рашков акакво да кажем за твоите 20 имота и единия с 20 тоалетни как ги спечели честно ли или------------
  • 21 Жалко но е така

    19 3 Отговор
    ПП/ ДБ се оказаха подлоги на ГЕРБ/ДПС !

    Коментиран от #26

  • 22 Много ясно че

    24 1 Отговор
    Калин Стоянов е човек на Пеевски и Доган. В Бургас го играеше ухо-доносник и ако някой сигнал срещу хора на ДПС пуснеше моментално ходеше и го топеше.
  • 23 Незнаещ

    6 13 Отговор
    Рашков го е страх, да не арестуват и него, ей така от любов към спорта, както той правеше.
  • 24 БеГемот

    6 2 Отговор
    Абе всичките дето са дефлорирани от ДПС им личи много...някак са замечтани и задоволени ...явно рязания носи по голямо удоволствие и задълго...
  • 25 Ами, арестува тулупа,

    19 3 Отговор

    До коментар #5 от "007 /агент/":

    но прокуратурата и каскета умишлено не предприеха действия и го освободиха.
  • 26 За щастие,

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Жалко но е така":

    не е така! (И за ваше нещастие...)

    Коментиран от #42

  • 27 зрител

    5 0 Отговор
    Вярно....пазят си златните кокошки....
  • 28 Благой от СОФстрой

    3 5 Отговор
    СелендуроДС от с. Огняново, син селак повикан от "бай Тошо" като повечето в София и като като слуга на БКПето, даден му апартамент по партийна линия без пари в кв. "Надежда" в последствие се напил като "въшка с кръв" имотно в столицата Оправя БеГето днес!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Ами да

    4 1 Отговор
    Всичко е точно! Но няма условия за промяна! За сега!
  • 31 6666

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "Дамаджаната":

    На тая престъпна червена дамаджана няма ли най-после да и видят сметката и конфискуват незаконните имоти.Кои ли комунисти от дс го поддържат тоя?
  • 32 Борец

    8 3 Отговор
    за правда.На комунист голямата уста се запушва само със сопа.
  • 33 6666

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Майор от резерва":

    То нормалните също наследяват,но нямат толкова като тоя.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Точно

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    Тоя за какво плаче за бай Ставри
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 попич

    10 1 Отговор
    Сикаджиите гербави политизираха МВР и ако баща ти е кмет нищо,че си наркоман и уволнен за катастрофа Калин те възстановява като Попов
  • 39 Горе

    8 5 Отговор
    Боже, прибери си вересиите! Най-мракобесния милиционер, сега говори за демокрация!
  • 40 азбатеаз

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "Дедо ви...":

    Очакваме го в отбора! Доста работа се е събрала!
  • 41 Сикаджун

    6 4 Отговор
    Тиквата трябва да е доживот в затвора!
  • 42 азбатеаз

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "За щастие,":

    Е кое не?
  • 43 Една позиция

    8 1 Отговор
    Бойко и съпругата му "имаме дългогодичен стаж в съдебната система.Така "честно" заработихме
    над 25 много скъпи имоти в София и страната и чужбина.Така "честно" станахме милионери милиционери
    Честито ни честни правсти!
  • 44 МДАМ

    5 4 Отговор
    Заслужилият Дамаджан.
  • 45 Тома

    7 1 Отговор
    Всички сме дпс приятелю.Амет раздава порциите назначен от бкп и дс за тази работа
  • 46 Ташконти подводницата

    4 3 Отговор
    Това е патент на тоя лъжец!
    Когато облаците надвиснат се крие в дън земя и изплува, когато бурята отмине!
    Чудовище!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ю. СЛАВКОВ

    4 0 Отговор
    Когато на 8-9 ноември 2023 г. Л. Кьовеши бе в България, обяви, че вижда известен напредък у нас, но: “Хората искат да видят, че КОРУМПИРАНИТЕ СА В ЗАТВОРА.” Точно обратна обаче се оказа идеята на двама основни функционери на ДБ, а именно - спасяване на корумпираните. Чрез нагласени изказвания (А. Атанасов: “Ние не сме Комисия по реабилитиране.”) и провеждане на камуфлажни мероприятия (Х. Иванов – акостиране под формата на уж-протест на Росенец). Постоянното бърборене “русофили-русофоби” не върши никаква работа. Кризата се задълбочи. Например по ПВУ, четвъртото плащане, което се очакваше от ЕК, от 37 цели има изпълнена само 1, 36 са НЕИЗПЪЛНЕНИ. Може да се провери в информационната система за еврофондовете. Асен Василев е в шах. Трудно е да се измисли нещо и относно закона за сигналоподателите, тъй като номерът с 2-те години давност за сигналите не можа да мине пред Брюксел. Това също беше хватка, надхитряне, с което крадците на огромни средства да бъдат отървани.
  • 49 Дуньо

    1 0 Отговор
    Фактите говорят,"наш" Калин мълчи.Миризмата идва откъм него,а той казва,че друг е пръднал.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол