Last news in Fakti

6 Февруари, 2024 16:19 5 846 60

Данните от флашките в Столична община: Повече гласове “липсват” за Терзиев, отколкото за Григорова

  • столична община-
  • местни избори

Екипът на Институт за развитие на публичната среда обработи официалните данни от секциите с машинно гласуване в Столична община, в това число и от флаш паметите от машинните устройства

Данните от флашките в Столична община: Повече гласове “липсват” за Терзиев, отколкото за Григорова - 1

Екипът на Институт за развитие на публичната среда обработи официалните данни от секциите с машинно гласуване в Столична община, в това число и от флаш паметите от машинните устройства. Цялата тази информация е публикувана на интернет страницата на ЦИК. На 5-и ноември секциите, открили изборния ден с машинни устройства в Столична община, са били 1 577. За осем от тях данните от флаш паметите не са разчетени.

Какво показва информацията от окончателните секционни протоколи и сравнението ѝ с тази от флашките, какви са разминаванията и в полза на кой от двамата кандидати, ще представим в настоящия анализ.

В общо 543 секции в Столична община има различия в информацията от флаш паметите и официалните резултати в протоколите. Тук става въпрос за гласове в полза или ущърб на един от кандидатите, гласове “Не подкрепям никого” или пък несъответствия в общия брой на подадените гласове.

Какво показват данните за гласовете, подадени за Васил Терзиев?

В 339 секции в официалните протоколи има отчетени по-малко гласове от машинното гласуване за кандидата на “Продължаваме Промяната – Демократична България”, отколкото са тези, записани на флаш паметите. В абсолютен брой 896 гласа фигурират като подадени на машинните устройства, но тъй като информацията от тях не се взема предвид в отчитането на резултатите в края на изборния ден, те не са вписани в официалните протоколи на секционните комисии.

Какво показват данните за гласовете, подадени за Ваня Григорова?

В 270 секции в официалните протоколи има отчетени по-малко гласове от машинното гласуване за кандидата на местната коалиция “БСП за България”, отколкото са тези, записани на флаш паметите. В абсолютен брой 205 гласа фигурират като подадени на машинните устройства, но тъй като информацията от тях не се взема предвид в отчитането на резултатите в края на изборния ден, те не са вписани в официалните протоколи на секционните комисии.

Така излиза, че всъщност оспорващата резултатите Ваня Григорова е ощетена в по-малка степен от несъответствията между отчетения машинен вот и записите във флаш паметите.

Много често разминаванията в резултатите са от по няколко гласа. Напълно допустимо е в тези случаи различията да се дължат на човешка грешка при преброяването на разписките от машинно гласуване. Наша справка с видеозаписите от 5-ти ноември показа, че често е използвана погрешна практика от СИК да се разделят гласовете за един кандидат на няколко купчини. Те се броят от различни членове и впоследствие се сумират от комисията. Това предпоставя много възможности за грешки при определянето на окончателния резултат. Техническите неточности в края на деня включват и разменяне на записването на резултатите от хартиеното и машинното гласуване в протоколите на СИК (например: сменяне на местата, объркване на редовете и пр.).

Също така СИК често броят паралелно бюлетините от различните избори – тези за кмет на община и кмет на район в случая на втори тур на местните избори в Столична община. Резултатите от това броене се записват на листове и е лесно да бъде допусната механична грешка при пренасянето им. От данните и видеозаписите се показват секции, в които резултатът от машинно гласуване за кмет на район е нанесен в протокола като резултат от гласуване в изборите за кмет на община. Подобни обърквания отново са резултат от човешка грешка и също са резултат от неспазване на процедурите по преброяване и отчитане на вота.

Секцията, в която има най-голямо отклонение между данните от флаш паметта и окончателните резултати, е 224609002 в столичното 120 ОУ „Г. С. Раковски“.Там резултатът, записан в протокола за Васил Терзиев, е с 83 гласа по-малък в сравнение с отчетеното във флаш паметта. Прегледът на данните показва, че резултатът на Ваня Григорова пък надвишава записаното в устройството точно с 83 гласа. С голяма степен на вероятност отново става въпрос на грешка при попълването на протоколите, при което гласовете им са разменени. Напомняме, че двамата кандидати имаха поредни номера в бюлетината и това допълнително е спомогнало за такива обърквания.

Влияние върху разминаванията в протокола и флаш паметите оказаха и проблемите с отпечатване на разписките за машинно гласуване, които наблюдавахме в изборния ден, и за които Институт за развитие на публичната среда предупреди още по време на кампанията. Заради ролките с хартия, които според доставчика на машините не съответстват на техния стандарт за работа, наблюдавахме проблеми с “празни” или частични разписки. Очевидно секция, която е имала такива проблеми, е била 224603028 в столичното 134-о СУ “Димчо Дебелянов”. В нея има разминаване в данните от протокола и от флаш паметта, както за Васил Терзиев, така и за Ваня Григорова. При прегледа на видеозаписите се чува как членовете на СИК обсъждат, че имат ”унищожени” бюлетини от машинно гласуване. В окончателния сканиран протокол също е описан приложен “плик с унищожени бюлетини”.

Ясно разписано в Изборния кодекс е, че “след приключване на гласуването секционната избирателна комисия отчита резултатите от машинното гласуване, като преброява бюлетините от машинното гласуване”. Видно от примерите по-горе, установените разминавания в голяма степен са проблеми, свързани с неспазването на процедурите по преброяване и отчитане на резултатите и технически грешки. Те обаче не показват нарочни манипулации в полза на един или друг кандидат.

От настоящия анализ става ясно и че разминаването в окончателния брой гласове не може да се определени като значително. Отворените данни не очертават и тенденция в ущърб на обжалващата резултатите Ваня Григорова. Обвиненията за нередности в толкова голям брой секции не е в полза на симпатизантите на левицата, част от които са били членове на комисиите и би следвало да са защитавали интересите на техния кандидат. Представители, излъчени от БСП за България са и част от състава на столичната общинска комисия, от чийто протокол става ясно, че липсващи документи и флаш памети не е имало и всички те са предадени по установения начин на Централната избирателна комисия. Не на последно място, БСП има и трима представители в ЦИК.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    72 55 Отговор
    Хакнаха машините и гласуваха по два пъти за Терзиев.Аз съм свидетел.

    Коментиран от #5, #21, #33, #51

  • 2 Тошито

    73 27 Отговор
    Изборите са фалшиви ще се ходи на нови !
  • 3 Трол

    54 12 Отговор
    Тези флашки са били за резерва, в случай че нещо се обърка.
  • 4 Мурафети

    44 10 Отговор
    от маалата !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гого

    58 3 Отговор
    Изобщо не трябва да липсва нищо що за избори са това?!
  • 7 Стеф

    43 31 Отговор
    Нещо се обърках. То май БСП са си надписали гласове.
  • 8 вЕрвайте на сорос

    61 13 Отговор
    Този "институт" е поредното "НПО", очакваме съдебното решение.

    Коментиран от #28, #30

  • 9 българка

    46 10 Отговор
    "По-умните" в Парламента решиха да превърнат машините в принтери и вместо комисиите да получават готови протоколи в края на изборния ден, броиха до припадък листчета, смятаха и писаха кой каквото и колкото си иска. Другите народи следват прогреса, а ние с отбор дегенерати на шията ще си стоим в батака на тъпоумието.

    Коментиран от #16, #35

  • 10 Верно ли

    49 7 Отговор
    "Институт за развитие на публичната среда"?????Какви са тия? И кой ги е уоълномощил да броят разписки и да ги сравняват с флаш-паметта?
  • 11 Шарлатани ОПГ

    47 19 Отговор
    Жалки манипулатори и измамници! Всички видяха как министърът пипа машините преди изборите без да му е работа !
  • 12 Коч Ина

    42 4 Отговор
    а защо изобщо липсват гласове??????? Нали машините бяха върха на еволюцията? Някой?
  • 13 Сталин

    33 19 Отговор
    Само бананови републики ,гласуват на машини, никъде в Европа не се гласува на машини

    Коментиран от #18, #31

  • 14 Генерал Гъби Гъбев

    33 2 Отговор
    чудесен начин за манипулация на глупаци - Е да, липсват гласове както ни обвинявате, но за ваше успокоение, повече гласове липсват за нашия, отколкото за вашия. Ганьо?! Толкова ли си затъпял?
  • 15 Комундетата и

    16 20 Отговор
    сиганиетата да почват да реват!

    Коментиран от #38

  • 16 Хи хи

    21 3 Отговор

    До коментар #9 от "българка":

    Би ли разказала нещо повече за ПРОГРЕСА и другите народи , предварително благодаря !
  • 17 Гост

    40 7 Отговор
    Поредното соросоидно НПО, което се кръстило ИНСТИТУТ ...
  • 18 Че тука

    27 2 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    изборите са по зле и от при банановите!
  • 19 Тиква

    22 4 Отговор
    Ко, я бре. И защото ги криха тези флашки и сега се установи Нещото си написано тук от някой!!! Още е рано и няма зелена трева, че да пасем навън.
  • 20 Балкантурист

    4 18 Отговор
    Руска стражевия обича български перец.

    Коментиран от #25

  • 21 Тиква

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    На мен лично не пожелаха, въпреки молбата ми с остър тон да подпечатат бюлетината ми! 8 човека секция и слушат всички и нищо!!
  • 22 бай Ставри

    27 7 Отговор
    Точно на "факти" и на някакво финансирано от Сорос институтче ще повярвам.
  • 23 всичко е измама

    21 7 Отговор
    Важно е какво каза Галя от Посолството !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Клубчето и Симеоновско шосе

    1 3 Отговор

    До коментар #20 от "Балкантурист":

    Хайде, хайде драга да идеме на Босфора да идеме... (имаше рефрен от такава песен, който възхваляваше българският мужчина)

  • 26 ХиХи

    8 3 Отговор
    Тоест са надписали повече за тралалазко
  • 27 Г Бар

    18 2 Отговор
    машините били само принтери, нямало как да се манипулират, брояло се това и онова и накрая - липсват гласове. А бая ви Ганя си скубе гъбите и не го засяга изобщо
  • 28 Факт

    12 2 Отговор

    До коментар #8 от "вЕрвайте на сорос":

    То в кочината институти да искаш.Клатику.овци и селски Овци.Не могат да си напишат името,ама експерти били !?!
  • 29 Мамино Ванче

    8 14 Отговор
    Каква е мислеше , а каква стана.
  • 30 съдия Дранголов

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "вЕрвайте на сорос":

    Още ли вярваш, че съда взема правилни решения и изобщо не е корумпиран....
  • 31 А Раша

    3 10 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Остана и без банани .

    Хаха

    Коментиран от #32

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ти ли

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Застани с лицето си през телевизиите .
    И тогава да видим кой си , и какво си видял
    Лаладжия

    Коментиран от #40, #42

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кои народи следват “прогреса“

    10 3 Отговор

    До коментар #9 от "българка":

    Машинките ли са “прогреса”? Никъде в Европа не се гласува с машинки! А нямат и ИО където стават най-големите шашми
  • 36 Град Симитли

    10 1 Отговор
    "... Институт за развитие на публичната среда....".
    ..... Локализиран в дiрнiка на джуджвто Хаяsко!
  • 37 Машините не са принтери

    17 3 Отговор
    Накрая се оказа, че машините на шарлатаните не са принтери а ротативки с нагласен джакпот!

    Коментиран от #45

  • 38 Който реве последен реве най-добре

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Комундетата и":

    Жендарче напушено
  • 39 нннн

    15 0 Отговор
    За София няколкостотин хиляди хартийки не могат да се преброят правилно от специално избрани хора и навсякъде - ,,човешки грешки". Абе тия СИК, РИК, ОИК, ЦИК, ИО имена на детски градини ли са? Невръстни дечица ли са броили?
  • 40 Акула

    2 1 Отговор

    До коментар #33 от "Ти ли":

    Браво
  • 41 Второкласник

    10 0 Отговор
    Ще питам госпожата по математика как така в 270 секции има по-малко подадени, а броят им е 205. Не трябва ли да е поне 270? Или пък някъде броят по половин глас или по 0,6? Много ми е интересно.
  • 42 Мирослав

    8 2 Отговор

    До коментар #33 от "Ти ли":

    Ами в нашата завладяна държави прокурори не смеят да застанат пред телевизията наплашени от един нотариус на мафията Герб, ПП, ДПС ти говориш за обикновен човек. Лаладжията си ти !
  • 43 Голем смех

    5 12 Отговор
    Ванче, си керез ма булка ? хахахаха

    Коментиран от #44

  • 44 Винкело

    3 0 Отговор

    До коментар #43 от "Голем смех":

    Сега да преброят и хартишките, то там е на телето вола.
  • 45 Всъщност

    9 2 Отговор

    До коментар #37 от "Машините не са принтери":

    Така е,машините не са принтери ,а компютри със софтуер и флаш памет откакто ги въведоха .Тази глупост за принтери излезе от един от ПП и после повлече крак защото се въведе изискване разписките да се броят за да няма ала- бала.И сега излезе ,че членовете на СИК не могат да броят.Тска или иначе машинното гласуване е проблем ,и е излишно.Ако сега не се брояха разписките както в началото на ала- бала избори ,тогава нищо нямаше да се разбере ,защото меродавна беше само флашката.
  • 46 ЩЕ ПУкна от смях

    8 7 Отговор
    И какво сега, гъбката червенушка ще свие перки и ще изпусне топлият въздух, щото е крайно време - всички виждахме, че е въздух под налягане!!!
  • 47 ШАРЛАТАНИ !!!

    9 2 Отговор
    Ндаа , усетиха "жегата зад ъгъла" милите ПП/ДБ/ССовци и изкараха на амбразурата /за да ни забаломосат/ "Института за развитие на публичната среда" ???!!! Какъв е този институт , бе ?! Чий е ?! Кой го финансира и кой го е еня , какво са казали лъжците "работещи" в него ?! Никой , нали ?!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 az #СВО

    7 3 Отговор
    НПО, асоциирано с ДБ, част от престъпната сглобка, на хранилка при посолството било казало, че техният кандидат за кмет спечелил "изборите"...
    Ха-ха-ха!
    От тия друго не се и очаква, щото иначе грантовете спират....
  • 50 О стига моля ви се

    4 0 Отговор
    Смешници
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 НАЛИ ВСЕКИ ГЛАС Е ВАЖЕН В...ДЕМОКРАСИ🙌

    4 2 Отговор
    А ТУК ЛИПСВАТ 83 ЗА ЕДИНИЯ...ИЗБИРАН
    И ТОЧНО ТОЛКОВА 83 СА В ПОЛЗА НА...
    Ж А Л Б О П О Д А В А Т Е Л К А Т А...😀...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Ветеран от Протеста

    4 5 Отговор
    Налага се комунистическия л@йн$мт Ромка Григорова да се извини на Софиянци и да си ходи по живо по здраво в ромския квартал Христо Ботев ,където я очакват братчедите й ...

    Коментиран от #57

  • 56 Значи Системата е Покварена!

    5 1 Отговор
    Значи Системата е Покварена Отгоре До Долу! Мошеници! Замия Изборен Закон е Мошенически!
  • 57 Тапа Нар

    1 2 Отговор

    До коментар #55 от "Ветеран от Протеста":

    Чакай бе, те комунистите спечелиха кметското място, за какво да се извиняват
  • 58 Така се прави

    6 0 Отговор
    Ала бала с машините
  • 59 123456

    3 1 Отговор
    Ееееех - с такива номерца - много ясно , че сега ще изкарате Васето по-губещ отколкото Ваня ... Много са ви зле сценаристите ...Всички се сещат , че яко нагласяне и крадене пада
  • 60 Богданов

    3 0 Отговор
    Това,че неможете едни избори песни да проведете е РЕЗИЛ за ОРГАНИЗАТОРИТЕ в СОФИЯ !!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове