Last news in Fakti

9 Февруари, 2024 15:34 876 7

След конкурс: Назначиха нов експертен управленски екип в Държавната консолидационна компания

  • дкк-
  • нов управленски екип

С решение на министър Богданов са намалени и възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол, както и представителните разходи – до 5 хиляди лева годишно

След конкурс: Назначиха нов експертен управленски екип в Държавната консолидационна компания  - 1

След организиран и проведен конкурс за органи за управление и контрол, в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за неговото прилагане, бе избран нов експертен управленски екип в Държавната консолидационна компания (ДКК).Това съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията.

Новият Съвет на директорите на ДКК е официално вписан в Търговския регистър от днес и в него влизат: Константин Стойчев – изпълнителен директор, и членове – Теодора Стоянова, Елена Болтаджиева, Десислава Чалъмова и Асен Ненчев.

Припомняме, че предишното ръководство на ДКК бе назначено временно от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов през август 2023 година с ясен хоризонт и цели на работа от 6 месеца, през които трябваше да бъде организиран прозрачен конкурс, така че в ДКК да влязат хора с експертиза, както и да бъде постигната оптимизация на разходи и по-ефективно управление на публичните предприятия.

Тогава бяха констатирани и редица нарушения – компанията е била в систематично неизпълнение на Закона за публичните предприятия, сред които липсващи финансови отчети за 2021 и за 2022 година, а голяма част от дружествата към ДКК нямаха одобрени бизнес програми. За реализиране на потенциала, който имат тези предприятия, през изминалите месеци бяха актуализирани и създадени нови бизнес програми с ясни цели, механизми за контрол и приоритети.

След направените промени в структурата на групата броят на членовете на бордовете в дружествата също бе намален. С решение на министър Богданов от 1 октомври 2023 г., съобразно предвидената в закона възможност (чл. 56 ал. 13 от ППЗПП) бяха намалени и възнагражденията на членовете на органите за управление и контрол на публичните предприятия, чиито принципал е Министерството на икономиката и индустрията.

Значително бяха ограничени и представителните разходи – до 5 хиляди лева годишно, като възможност за ползването им имат само изпълнителните директори, а не членовете на бордовете, както беше в минали години.

„Продължаваме да работим за ефективното управление, прозрачното разходване на средства и бъдещото развитие на държавните предприятия към ДКК“, коментира министър Богданов.

В началото на тази година министърът на икономиката обяви, че предстои и преструктуриране на ДКК, което ще премине през задълбочен анализ и ще бъде обсъдено в широк кръг. По неговите думи се разработва цялостна програма за преобразуване, която ще бъде представена и дискутирана с експерти, с представителите на различни парламентарни групи и в рамките на икономическата комисия в Народното събрание.

Според министър Богданов важното е този процес да премине в отворен диалог и да се гарантират работните места на заетите в дружествата 5500 души.

Припомняме, че през изминалите месеци министърът на икономиката и индустрията предприе всички необходими действия по закон, за да бъде възстановен ресурс към ДКК, който е предплатен без обществени поръчки, без прозрачност за нереализирани и неефективни проекти. Вече са възстановени на държавата първите 45 млн. лева от нереализирания правителствен комплекс и в началото на тази година кредитът на ДКК към Българската банка за развитие, в размер на 126,4 млн. лева, бе изцяло погасен.

Кредитното задължение е натрупано между 2018 г. и 2020 г. и по него немалка част от държавните предприятия към ДКК бяха заложени като обезпечения. Това поставяше под риск развитието на стратегически активи за държавата, каквито са „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, „Кинтекс“ ЕАД, „Нити“ ЕАД и други предприятията под шапката на ДКК. От началото на този месец вече са заличени всички залози върху акциите, които са направени в минали години на тези дружества. По този начин те вече ще могат да се развиват и да внасят дивидент в бюджета, вместо да продължават да изплащат лихви по кредита.

„Следващите ни стъпки са свързани с бъдещето на тези предприятия“, подчерта Богданов. По неговите думи с връщането на цялата сума по кредита се спестяват значителни средства, които са разходвани до момента и които ще бъдат инвестирани в устойчивото развитие на предприятията занапред.

Ето и кои са хората от новото ръководство на ДКК:

Г-н Константин Стойчев е магистър по „Бизнес администрация“ със специалност „Стратегически мениджмънт и управленско консултиране в Масачузетски Технологичен Институт в САЩ и магистър по Международни икономически отношения в Университет за национално и световно стопанство. Има дългогодишен опит в сферата на финансите, бизнес стратегиите и анализите, и управленското консултиране. Той е съветник по образование към Масачузетския Технологичен институт и член на УС на Българската асоциация на магистратите по бизнес администрация.

Г-жа Теодора Стоянова е магистър по „Право“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Тя има над 25 години доказан опит в областта на инвестиционните режими, търговското законодателство, проектното финансиране, смесените дружества и законодателството в областта на чуждите инвестиции. Работила в сътрудничество с международни компании и институции, сред които Световната банка, ЕБВР И ЕИБ. Била е консултант и юридически съветник на едни от най-големите чужди инвеститори в България. Г-жа Стоянова е участвала в разработването на редица законови и нормативни актове в областта на регулативната, законово-финансова инфраструктура и подобряването на климата за чужди инвестиции у нас.

Г-жа Елена Болтаджиева е завършила Университет за национално и световно стопанство, където придобива квалификационна степен „Магистър“ в специалност „Право“. Тя има познания в областта на нормативните актове в българското законодателство и притежава над 20-годишен ръководен опит в управлението на административни процеси в редица държавни институции. През годините г-жа Елена Болтаджиева е заемала ръководни позиции в институции като Сметна палата, Държавна комисия по стоковите борси и тържищата, Министерство на правосъдието, институцията на омбудсмана на Република България, Министерство на здравеопазването и Главен секретар в Министерството на иновациите и растежа.

Г-жа Десислава Чалъмова е машинен инженер по комплексна механизация в строителството от Технически университет София и магистър-инженер по околна среда и устойчиво развитие от Химико-технологичния и металургичен университет в София. Тя притежава следдипломни квалификации от Минно-геоложкия, Софийския и Американския университети. Инж. Чалъмова има 30-годишен опит в предприемачество, търговия и инвестиции, в индустрия, енергетика и околна среда, работейки със стратегически български и чуждестранни индустриални оператори и инвеститори.

Г-н Асен Ненчев е бакалавър по „Икономика и бизнес с източноевропейски науки“ в Лондонски университетски колеж и магистър по „Мениджмънт“ в Имперски колеж Лондон. Има дългогодишен опит в областта на финансите и финансовите операции и анализи, одитирането на големи компании и стратегическото планиране. Като изпълнителен директор на София Тех Парк, той е отговарял за управлението и развитието на парка с научно-изследователска и развойна дейност. През годините г-н Ненчев е заемал ръководни позиции в структури от частния и от публичния сектор.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 След конкурс: Назначиха нов експертен

    5 0 Отговор
    управленски екип в Държавната консолидационна компания от елитни ПАРАЗИТИ И КЪРЛЕЖИ !
  • 2 Слави

    4 0 Отговор
    И още и още чиновници да правят за да има касички и бушони.
  • 3 АРЕС

    4 0 Отговор
    Поредното ОПГ от гладни и некадърни крадци.
  • 4 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    3 0 Отговор
    Цар Тиква от Банкя един по един ги е проверявал преди "конкурса". И новите шефове на БКК са се заклели във вечна вярност на фюрера си!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кога

    1 0 Отговор
    Мина тоз конкурс бре?
  • 7 Дедо ви....

    1 0 Отговор
    КонкУрс...., те такова животно има ли!?!!? Ми те хора на Лорер никнат на постове край морето като гъби след дъжд
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове