Last news in Fakti

10 Февруари, 2024 22:25 1 666 36

Протестите на земеделците ще продължат в понеделник

  • земеделци-
  • протести

Има разцепление сред недоволните

Протестите на земеделците ще продължат в понеделник - 1
Снимка: БНТ

Протестите на земеделците ще продължат и в понеделник, предаде БНТ. Такива са намеренията на 26 земеделски организации, които днес обявиха, че не са съгласни с договореното.

Те настояват за оставката на министъра на земеделието. Всичко това ден преди да бъде изготвено споразумението между властта и земеделците.

Днес от Министерството на земеделието отказаха да коментират исканията на 26-те организации.

След седмица протести задоволство и успокоение в сектор "Земеделие" - така министър Кирил Вътев в ефира на "Панорама" снощи обобщи постигнатия напредък.

"Приеха условията, приеха ставките, успокоиха се. И сега в неделя ще се съберем да прецизираме всички текстове по споразумението и в понеделник да го разпишем", заяви земеделският министър Кирил Вътев.

Не всички обаче са доволни. Инициативен комитет, в който членуват 26 браншови организации, обяви днес, че е против споразумението от три точки. Мотивът - продължават да искат да оставката на Кирил Вътев, а и не са били поканени на нито една от четирите срещи досега с властта.

"С нас се отнесоха доста некоректно, всъщност министър Вътев успя да раздели сектора на удобни и неудобни, и в крайна сметка се договори едно голямо нищо. На първо място е искането за оставката на министъра, той създаде тази бъркотия и затова сега сме на улицата. Нима ако той има пет деца - към две той ще има едно отношение, към останалите три - друго отношение", допълни Венцислав Върбанов, Асоциация на земеделските производители в България.

"На срещата в Министерския съвет нито една от 26-те организации от Инициативния комитет, където са животновъди, говевъди, зеленчукопроизводители, овощари, оранжерийни производители, всички най-силно засегнати сектори, не бяха поканени. Вчера от Асоциацията на оранжерийните производители г-н Велин Георгиев е бил там, отишъл е, НСО се е допитало до кабинета на премиера и са му казали, че не е поканен", коментира Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Земеделците, които сега се заканват да продължат протеста, първи го започнаха, още в понеделник със запалена слама и разлято мляко - те поискаха оставката на Вътев пред министерство на земеделието. След това обаче преговорите поеха Българската аграрна камара и Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Именно те влязоха вчера в Министерския съвет. Заради разцеплението членството си в БАК днес замрази Националната асоциация на картофопроизводителите. Неин председател е Тодор Джиков, който беше заместник-министър на земеделието в последния служебен кабинет на Румен Радев.

"В Министерския съвет се направи един голям цирк - тези хора от БАК и министър Вътев, когато нашите представители влязоха на срещата, те напускат срещата, те крият нещо. Какво крият - ние не можем да разберем", заяви Бойко Синапов, "Обединени български животновъди".

От Инициативния комитет определят споразумението като предателство.

"Преговорите преминаха по доста странен начин - големите искания за 420 млн. украинска помощ, 500 милиона за зърнопроизводителите, в един момент се трансформираха в някакви законодателни инициативи и накрая се стигна до някакви незначителни суми, които ще бъдат раздадени на малките", добави Венцислав Върбанов, Асоциация на земеделските производители в България.

Затова и ще продължат с протестите.

"Във вторник имаме разрешително и за трактори. Тракторите, засега, са казали от Столична община, че могат да стоят на Цариградско, шосе, близо до Околовръстното", коментира Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

"Ще влезем с машини. Имаме големи заяви, поне едно 2000 човека мисля, че ще се съберем в София", заяви Бойко Синапов, "Обединени български животновъди".

"Ако българският народ иска да остане на неговата трапеза български млечни продукти, ако иска месо, зеленчуци, защото сега няма и плодове, и да си пие ракията с българска салата, да подкрепи всичките земеделски производители и техните искания", каза още Димитър Зоров, Асоциация на млекопреработвателите в България.

Във вторник освен в столицата ще има протести и в страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Секуритате

    6 12 Отговор
    Аз съм румънец и живея в град Лом. На всеки българин ще му набия българската физиономия.

    Коментиран от #3, #7

  • 2 Съвет

    18 6 Отговор
    Във Франция им дадоха 400 милиона нашите тулупи тука искат 500
    Оставяйте ги да висят там народа ще им оправи исканията като им запали тракторите

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Последния Софиянец

    13 7 Отговор
    Протеста на Възраждане също продължава.

    Коментиран от #12, #36

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Айде

    15 5 Отговор
    Не става така! Тракторите са повече от българските домати в магазините! Да се съберат всички заедно, да си обмислят и напишат предварително аргументирани предложения и с тях да поискат среща със земеделския министър! Не става с бунтове на кой как му скимне! Блокадите на пътища са незаконни и полицията трябва да ги разгони!

    Коментиран от #32

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ГЕРБЕР

    7 8 Отговор
    БАЦЕ ПУСКАЙ БАРЕТИТЕ И ДА СЕ СВЪРШВА. ДАВАЙ КАТО ЕДНО ВРЕМЕ, КАКВО ГИ ЖАЛИШ.
  • 9 мдаааа

    8 3 Отговор
    " Те са родени , да са богати" ...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Секуритате

    2 2 Отговор
    Румънците са смели хора.

    А вие почти веднага замествате гъзa на врага.

    Коментиран от #13

  • 12 Стариа Софеанец

    3 6 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Ахааа , , 20 годишна забрана за еврото , докато работим с рубли ..🤭😁
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Аман от ревльовци

    10 8 Отговор
    Въпрос: какво значи български плодове и зеленчуци? Те по народност ли се различават? Аз ги определям на вкусни и невкусни, на скъпи и евтини. Ако бг производителите не са конкурентни на турските, гръцките и други от региона, защо аз да си купувам скъпи плодове и зеленчуци и втори път да им давам бюджетни пари, за да са добре те? Да си намерят начин. Аз смених 4 работи, докато намеря каквото искам. Някой подпомагал ли ме е от държавата, когато бях на заеми и кредити? Не. Тези същите производители помогнаха ли ми в онзи лош за мен момент? Същите те защо продават домати и краставици на цената на месото? За животновъдите съм по-съгласен , макар че аргументите ми са същите и за тях. Не са се научили на конкуренция. Аз съм ЗА да се подпомогнат тези сектори, но съм твърдо против блокадите на пътища. Да си намерят друг начин да им се чуе гласа. Да не говорим, че в момента всичко е на политическа основа подклаждано от хора на фатмака, т.е проруски наративи.

    Коментиран от #33

  • 15 ЮМЗ

    8 5 Отговор

    До коментар #2 от "Съвет":

    Какво искат ? Колите им най скъпите в Страната, а може би и в Европа. Тракторите им са най луксозните. Само един от тях струва колкото годишната издръжка на нашите свещени депутати. В цяла Европа се унищожават земеделските земи и на тяхно място се изграждат сгради и дребни производства, а всичко се внася от Китай. Никой от новите модерни Европейци неиска да се занимава с земеделие и скотовъдство. Внасят се работници и стоки от трети страни. В цяла Европа е така традиционните стоки произвеждани тук и култури отглеждани тук сега се внасят от Китай, Малайзия, Бангладеш и др. страни в Югоизточна Азия и Южна Америка.

    Коментиран от #17, #22

  • 16 Чума

    8 2 Отговор
    Пословична Наглост!
  • 17 Чума

    12 2 Отговор

    До коментар #15 от "ЮМЗ":

    Между другото, направи ми впечатления при репортаж от гръцките протести, че тракторите на гръцките фермери са по стари, кални и неугледни от тези на нашите богаташи.

    Коментиран от #25

  • 18 КРОКОДИЛА

    6 6 Отговор
    СМЕНИ ПРЕЗИДЕНТА И ВСИЧКО Е ОК .
  • 19 Я Я Я Я ДА

    4 5 Отговор
    НЕГРАМОТЕН ПРЕЗИДЕНТ - АУТ ...........
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Протестите на Милионерите

    8 4 Отговор
    Продължават .

    Колко интересно.
  • 22 тйхт

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "ЮМЗ":

    Внасят от Китай, Бангладеш и тнт. защото и нацистите им на Запад са от Алиекспер...

    Коментиран от #23

  • 23 Брачет,

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "тйхт":

    Легай ... 🤭
  • 24 Ясно е

    3 4 Отговор
    Тези, които искаха диалог го получиха и пари също. Другите са политически пионки и фатмака ги реди на дъската. Те не търсят диалог, а да бутат правителство.
  • 25 оня с коня

    0 8 Отговор

    До коментар #17 от "Чума":

    Много бааавно и мъчително започвате да осъзнавате реалността в България,ама трябваше да се поддадете на Еуфорията да се юрнете из Чужбина за "отлично заплащане" под въздействие на призивите на определени Тролове призоваващи да се "спасяваме" немедлено през Терминал-2 щото БГ била Тоалетната на Европа.Ама РАЗБИРА СЕ че Нашите Трактори и всякакъв друг Селскостоп. инвентар слагат в малкия си Джоб лолуамортизираните Гръцки машини щото са закупени НА ПОЛОВИН ЦЕНА ЧИСТО НОВИ ,като другата Половина е платена от ЕС по съответните Фондове!Нещо повече - Нашият Селскостоп. Маш. Парк е НАЙ-МОДЕРНИЯТ в Европа,което прибавенои към Геогр. ни положение и Климат. условия ни прави ПЪРВЕНЦИ по пр-во на Зърнени култури на Глава от населението.И още:РЕНТАТА която дават нашите "Алчни зърнари" на собствениците на земя/вероятно 2/3 от Населението/е НЕСРАВНИМО по-голяма от тая в Германия и Франция и само Италия и Гърция могат да се мерят с нас!

    Коментиран от #28

  • 26 Коментар

    4 6 Отговор
    Всички,които пишат в коментарите против протестите на земеделците да се приготвят да ядат скакалци.По план на ЕС до 2050-та трябва да се намалят въглеродните емисии от земеделието,а това ще стане само ако няма такова,т.е. те нарочно ги докарват до фалит и всичко е планирано.Онази шаманката от Давос им е изпила мозъка.
  • 27 Факт

    2 3 Отговор
    Държавата е тотал щета управлениетомот де били.Некомпетентността е повсеместна.
  • 28 Само питам

    2 0 Отговор

    До коментар #25 от "оня с коня":

    Я пак .Това за рентата ти ли го измисли? А спуснали са ти го .Ти с вакуума в междуушието си до такива фантасмагории едва ли сам можеш да стигнеш.

    Коментиран от #29

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Земеделец

    4 0 Отговор
    В понеделник, защото уикенда сме на СПА!
  • 31 М3 голд

    2 0 Отговор
    Димитър Зоров може ли да каже къде в България има полско зеленчукопроизводство? Ами зърнарите го унищожиха. Защото зърното се отглежда и прибира с по малко труд и хора. А да попитам: всъщност от коя земя те добиват продукта на търговията им- зърното? От моята и вашата. Те са собственици на малък процент земя. Е и като ни дават по 20-25 лв на декар рента къде са им парите? И защо и за собствениците на земя не се дава мост от тях? Ако си вземем земята те какво ще правят? И защо им са тия субсидии, когато са прибрали реколтата, разчели, купили за следващия сезон всичко необходимо. Тия искани субсидии са точно лични пари за техните офшорни сметки, майбаси и лазурно далечно море. Ама зърното им гниело. Не го продавали, защото цената е била ниска. Ниска? А как може във Франция, в Керхер да са наредени бутилки от пет български производителя на цена под тази в България? Тук цените са спекулативни. С или без субсидии цената на хляба върви нагоре, българското месо е два пъти по скъпо от това в Кауфланд, млякото варира между 2 и 4 лв литъра. Захарта постепенно поевтинява се приближава към пазарната си цена. Държавата трябва да пропуска украинското зърно, но да не го пуска за купуване тук. То не е стандартно. Да си го купуват САЩ и Европа. Тогава няма да има поводи за стачки, а субсидиите ще имат друга цел: производство на определен продукт и снижаване на пазарната цена.
    Колкото до земята: по стечение на обстоятелствата е собственост на стотици хиляди хора. И няма с
  • 32 М3 голд

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Айде":

    Абсолютно си прав! Даже имам усещането, че се играе някаква игра. Тракторите наредени и чакат. Полицията също наредена и чака. Всеки си знае задачите и чака знака. Изиграва се упражнението и всеки у дома. Блокират пътя. Пречат ми. На мен, чиято земя ползват почти без пари. Да блокират границите, министерството, МС. Театър
  • 33 М3 голд

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Аман от ревльовци":

    Цялото ти изложение е добро и с последното изречение оцапа всичко. Не намесвай политиката. Тук тя не играе. Тук тия с тракторите имат структура и тя иска да оскуби държавата. За да пълнят членовете й офшорните си сметки. А за собствениците на земята, която те ползват, никъде и никой не говори. Нямаме структура. Ама и те ще се борят срещу нейното създаване, защото ползват земята като собствена и подхвърлят рента в зърно по 50 кг/дка - по 20 лв/дка. Тук няма политика, а микса кражба - от където могат.
  • 34 Чума

    0 0 Отговор
    Това са най наглите и охолни личности в околността! Есенцията на демократичните промени, пример, как комунистическата номенклатура може да се очовечи и приеме частната сопственост за правилна, свещена и неприкосновена! Изкупиха изборите и продължават! Те назначават правителства и местна власт! Уж затварят пътя, но не и за полицейския автомобил, който се грижи за техния ,,протест" с блокиране на пътната отсечка, а този на Възраждане обяви за незаконен!
  • 35 Чичо Дончо каза

    1 0 Отговор
    Спирате субсидиите и който се справя...
  • 36 Я па Тоя

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Къффф протест ве скапана копейка в Кауфланд има повече хора
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове