Last news in Fakti

11 Февруари, 2024 18:46 1 138 13

Мехмед Дикме: Проблемите на земеделците в България трябва да отидат на масата в Брюксел

  • мехмед дикме-
  • земеделци-
  • зърнопроизводители

България може да наложи вето на решенията по отношение на цялостната политика, касаеща земеделието, като така да постави проблемите на земеделието пред ЕС

Мехмед Дикме: Проблемите на земеделците в България трябва да отидат на масата в Брюксел - 1
Снимка: БГНЕС

Парите не са най-важния проблем на земеделците. Това заяви бившият министър на земеделието и храните Мехмед Дикме в студиото на Би Ти Ви.

Според него най-важното е, че хората от сектора нямат яснота за бъдещето си. Дикме защити зърнопроизводителите и изтъкна, че протестите им са напълно основателни.

Той припомни, че споразумение с производителите е било подписано преди четири месеца, когато отново земеделците бяха на протест.

"Настоящото правителство наследи проблеми още от няколко предходни правителства, но в изминалите 9 месеца, те не бяха решени", каза бившият земеделски министър.

Според него вместо да седнат да направят един обстоен анализ, зърнарите са се затворили в себе си и търсели само пари.

"А парите не са всичко. Ситуацията е много по-сериозна", категоричен беше той.

По думите му сектор "Земеделие" е оставен на произвола.

"Нещата не се поставят на масата, а министерството ги неглижира. Липсва диалог", допълни Дикме.

Бившият министър посочи, че не е работа на правителството да гарантира пазари. То осигурява условия за намиране на пазари - договори, мита и други. Той заяви, че в Европа и в света има огромен натиск върху земеделците - храните да са на ниска стойност, за да не се надува инфлацията. Земеделците в глобален аспект са притиснати. У нас секторът страда и заради войната в Украйна.

"Преди няколко месеца бяха изхрачени едни пари, а проблемите продължават да съществуват. Сега отново ще бъдат дадени, а проблемите ще съществуват", допълни Дикме.

Той каза също, че за Украйна няма Зелена сделка. Няма изискване за препарати, няма изисквания за земята, заради което и продукцията е на по-ниска стойност.

По думите му България трябва да поиска компенсации от Брюксел. А и България може да наложи вето на решенията по отношение на цялостната политика, касаеща земеделието, като така да постави проблемите на земеделието пред Брюксел. Дали е направила това до този момент, пита обаче Дикме.

"България има възможност и може да наложи мнението си. Това, че нашите политици отиват и мълчат, това е лошо за самите тях", категоричен беше той.

МЗХ трябва да излезе и да признае, че през изминалата година над 430 фирми са прекратили своята дейност. Дикме припомни, че цената на млякото е ниска. Една голяма част от продукцията е със сухо мляко от чужбина. Няма глобална политика на правителството и на министерството спрямо отрасъла. Сега протестират не само за пари, но и заради тяхното бъдеще - не знаят какво им предстои", подчерта Мехмед Дикме.

"Няма глобална политика на правителството по отношение на земеделието", допълни Мехмед Дикме.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Преди това

    2 2 Отговор
    Преди това Трябва да демонстрирате Загриженост! И когато възможностите се изчерпат! Тогава сигурно ще трябва да занимавате Брюксел! Оставете си Пръдните в Къщи!

    Коментиран от #3

  • 2 Сталин

    9 2 Отговор
    Какви чудеса ражда демокрацията,милионери да протестират,а тези мутри лаят на грешната порта,да отидат да лаят на портата на Посолството,защото 60 % от украинската земя е притежание на американските концерни,Монсанто,Дюпон,Каргил които не спазват никакви регулации и произвеждат ГМО тъпкано с хербициди и торове което е в хляба на българина,така че това са Сащ които внасят в Европа тези л@йна и това вече няма спре,защото ЕС интегрира Украйна в земеделската политика на Европа ,единственото спасение е да се молите всеки ден Путин да си вземе Украйна обратно
  • 3 Газове

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Преди това":

    Как да ги оставиме, като ядем само боб ?
  • 4 Както

    5 1 Отговор
    и твоите грабежи за стотици милиони !
  • 5 Дебелогъзо ченге от 6-то в стъклена къща

    5 2 Отговор
    Този изпълзя от под полата на Доган.
  • 6 СЗО

    9 0 Отговор
    А за прекупвачите никой не говори....
  • 7 Кандидат Милионер

    5 5 Отговор
    Каква компетентност има Мехмед Дикме ,та ръси мозък тук??Той разбира от далавери със заменки и далавери с проекти за Фотоволтаици...
  • 8 българина

    0 1 Отговор
    който ги е създал проблемите, няма нужда да ги уведомяваш. Само боя оправя....
  • 9 ганьо

    3 1 Отговор
    Липсва ти хранилката Амет
  • 10 гост

    9 1 Отговор
    Евросъюзно харакири: Въвеждаш безумни норми и ограничения на собствените земеделци, които рязко вдигат себестойността на продукцията и в същото време разрешаваш неограничен безмитен внос от Украйна и Латинска Америка на храни извън нормите и ограниченията. Същото е и в енергетиката с безумните квоти за емисии !
  • 11 ЗАКРИВАЙ

    4 3 Отговор
    ТОЗИ ИНДИВИДД ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА ГНИЕ ВЪ ЗАТВОРА ........
  • 12 Твоорение

    2 2 Отговор
    на ДС и готов на какво ли не за пари ! Милионер с мушенгии !
  • 13 Хорхе

    4 0 Отговор
    Дрън, дрън! На времето, ако Шишири не беше затрил Булгартабак, сега щеше да е например Бритиш Американ Табако и електората щеше да прави и да живее от това което може, научен е и му се отдава. Що не пита никой за тая кражбА, ми е загадка!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове