9 Януари, 2014 18:24 1 444 3

Частично бедствено положение в Девня

  • частично-
  • бедствено-
  • положение-
  • девня

То е заради Полимери

Със заповед на кмета на община Девня от днес е въведено частично бедствено положение в града. То е заради фалиралият завод Полимери, където се съхраняват токсични вещества. Частичното бедствено положение е за да се предприемат действия с цел минимизиране на риска от екологична авария и предприемане на действия за осигуряване безопасност и сигурност на територията в региона.

Причината е, че химическият гигант, обявен в несъстоятелност, съхранява опасни химикали по-дълго от законовия срок. Проверка през септември 2013 г. установи, че в „Полимери" няма системна охрана, а 2500 кубика трихлоретан се съхраняват в цистерна от много години. Веществото трябва да се унищожи, но инсталацията, която върши тази работа, е нарязана за скрап, което вероятно е стратегически планирано.

Със съгласието на общинските съветници днес общината започва прехвърлянето на химикала в безопасно съоръжение, като операцията ще бъде платена от общинския бюджет.

Проблемът с предприятието е от 2 години.

Взето е решение за въвеждане в изпълнение на Плана за защита при бедствия на Община Девня и обявяване на бедствено положение на територията на „Полимери”АД и „Полимери Инвест” АД в Промишлена зона Девня, за срок от 30 дни, считано от днес.

Всички тези действия са предприети с цел минимизиране на риска от екологична авария и предприемане на действия за осигуряване безопасност и сигурност на територията на Промишлена зона – Девня и населението на Община Девня.


РИОСВ-Варна ще окаже съдействие за осъществяване на емисионен контрол по компоненти при евентуално възникване на аварийна ситуация и необходимите мерки за предотвратяване и отстраняване на последиците от нея в изпълнение на заповедта на кмета на община Девня.

РИОСВ-Варна ще съдейства и при класификацията на негодните за употреба химически вещества и смеси, намиращи се на площадката на “Полимери” АД, гр. Девня и предназначени за лабораторни цели, както и указания за реда за последващото им третиране по Закона за управление на отпадъците.

Към настоящия момент не са отчетени завишени стойности на показатели, отчитащи замърсяване на компоненти на околната среда.

Експерти от РИОСВ – Варна са участвали в заседание на 7 януари  на  Щаба за изпълнение на Плана за защита при бедствия и аварии под председателството на кмета на община Девня. На срещата са разгледани въпроси, свързани с извършените до момента мероприятия по изпълнение на “Плана за действие” по отношение на съхраняваните на територията на “Полимери” АД продукти, отпадъци и наличните химични вещества и смеси.

РИОСВ-Варна, като контролен орган в рамките на своите компетенции е предприела до момента следните действия във връзка с констатирани неизпълнения на предписани превантивни мерки за предотвратяване и отстраняване  на екологични щети на Полимери АД :

Наложена е имуществена санкция в размер на 5 732 960 лв. за неизпълнение на Заповед № 53/15.03.2013 г. на РИОСВ – Варна за осигуряване на екологосъобразно третиране, чрез крайно оползотворяване/обезвреждане на отпадък с код и наименование 07 01 07* Халогенирани остатъци от дестилация и остатъци от реакция (тежки фракции).
Съставен е акт за установяване на административно нарушение за неизпълнение на дадено предписание за извеждане на наличното количество от дихлоретан, намиращо се в инсталацията за производство на „Дихлоретан” и съхранението му в надежден съд. РИОСВ-Варна е в процедура по налагане на имуществена санкция на “Полимери Инвест” АД, гр. Девня, в размер на 15 000 лв.

Предстои сезиране на Районна Прокуратура – Девня по отношение на намиращите се на площадката хлорфлуорвъглеводороди (фреон 12) и азбест.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Traycho Donchev

    0 0 Отговор
    kradci akcioneri s bmw ta i naroda plashta i raboti na sashtite bez pari
  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Не крадци, а крадец, името му е Николай Бинев /в конкретния случай/. Още дължи пари на хора, които са го охранявали. Ако случайно той прочете това, за него ще конкретизирам. Човека със счупеният нос, случая около Чирпан. Втората кола /не взе завоя/, а тоя простак, когато разбра за удара, попита само-колато нали има застраховка. Лично не съм засегнат от случая /но бях човека, който посред нощ разкарваше неговите охранители по болниците/. Ох, само да ми падне..., ще му скъсам за*ника от "целувки"...
  • 3 Монго

    0 0 Отговор
    Банев-поправка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове