Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 13:09 1 597 54

Проф. Пламен Митев: „Народе????“: Васил Левски и днес щеше да го напише

  • васил левски-
  • народе???-
  • апостола на свободата

Сред големите идеи на Левски бих откроил равенството пред закона

Проф. Пламен Митев: „Народе????“: Васил Левски и днес щеше да го напише - 1
Снимка: Архив

„18 февруари е по-вярната дата за отбелязване на гибелта на Васил Левски. Разликата между стария и новия стил за XIX в. е само 12 дни, което означава, че като прибавим към 12 дни от 6 февруари стар стил - става 18", обясни в предаването „Тази събота и неделя" по бТВ историкът проф. Пламен Митев.

„За съжаление в началото на миналия век, когато в България се приема Григорианският календар, е допусната една грешка, защото за XX век разликата между новия и стария стил е 13 дни", уточни той.

„Екзекуцията на Васил Левски е насрочена в пазарен ден в Османската империя. Такава е била традицията - да се изпълняват публичните екзекуции в пазарен ден, за да може да присъстват повече хора и да се предизвика страх у християнското население. От всички документи от съдебното дело е ясно, че за Високата порта Васил Левски е политически деец. Те са държали наказанието да се извърши публично. Другата смъртна присъда на Димитър Общи за обира на пощата в Арабаконак е изпълнена в непазарен ден, защото самата централна власт не го е възприемала като важна фигура", допълни проф. Митев.

„Спорно е дали Васил Левски е допуснал грешки, или действията на полицията са били ефективни. Турската агентура е била много ефективно действаща. Властта взима адекватни мерки и дава добро заплащане за информация. Още месеци преди тези драматични събития властта вече е следяла стъпките на Левски. Били са придобити около 60 негови писма", добави той.

„Става дума за шпиони. Разполагаме с един доклад на управителя на Дунавския вилает Ахмед Хамди паша от 16 септември 1872 година - шест дни преди да се извърши обирът. Докладът е до тогавашния велик везир Мидхат паша. В него откриваме информация как властта вече е наясно къде какво комитети има - в София, в Ловеч, в Габрово и др. За да се предотврати вероятно въстание, Хамди предлага да се отпуснат средства за агентурна мрежа и да се подава навреме информация за плановете на революционната организация. Агентурата е работела ефективно, защото е високоплатена. Споменава се 3000 гроша месечно. Годишната заплата на един добър учител е била до 15 хиляди гроша. Две от писмата на Любен Каравелов, изпратени до Левски, попадат първо в ръцете на властта, преведени са на турски, изпратени са до великия везир, преди да стигнат до Левски", каза още историкът.

„Разполагаме с много негови писма, в които споделя, че е обект на преследвания. Още от 1869 г. непрекъснато попада в полезрението на полицията. Не е очаквал милост. Левски е наясно с наказателния закон. Димитър Общи се е надявал на милост и вероятно затова така се държи. Той се е надявал, че когато разкаже в подробности за революционната организация, ще привлече вниманието на европейската дипломация и ще избегне кръвопролития", посочи проф. Митев.

„Народе????"

„Не знаем в кой момент Левски пише тази думичка с многото въпросителни. В тефтерчето на Левски записите му не са последователни. Допуска се, че е написано в тези седмици, когато пред очите му организацията се разпада заради предателствата и масовите арести. За мен въпросителните изразяват разочарованието, че делото, на което се е посветил в последните три години, започва да се разпада. Ако говорим за заветите на Левски, сигурно щеше пак да го напише и днес, защото вижда, че идеите му за силна България, която да е изградена на принципите на демократската република, все още не са осъществени. 150 години след смъртта на Апостола всички демократични права и свободи все още са бъдеща проекция. Сред големите идеи на Левски бих откроил равенството пред закона. За мен е важно този принцип да влезе в употреба в нашето отечество, както си го е представял Васил Левски - всички да бъдем равни пред закона и да носим отговорност ", каза още историкът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    29 34 Отговор
    Левски щеше да напише: Народе???? Защо не гониш руснаците от България, а им
    даваш паспорти.

    Коментиран от #22

  • 2 Прав е

    26 2 Отговор
    Абсолютно прав е професорът.
  • 3 Христо Ботев

    30 0 Отговор
    О, майко моя, родино мила,

    защо тъй жално, тъй милно плачеш?

    Гарване, и ти, птицо проклета,

    на чий гроб там тъй грозно грачеш ?



    Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,

    затуй, че ти си черна робиня,

    затуй, че твоят свещен глас, майко,

    е глас без помощ, глас във пустиня.



    Плачи! Там близо край град София

    стърчи, аз видях, черно бесило,

    и твой един син, Българийо,

    виси на него със страшна сила.



    Гарванът грачи грозно, зловещо,

    псета и вълци вият в полята,

    старци се молят богу горещо,

    жените плачат, пищят децата.



    Зимата пее свойта зла песен,

    вихрове гонят тръни в полето,

    и студ, и мраз, и плач без надежда

    навяват на теб скръб на сърцето.

    Коментиран от #19

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Баце

    7 5 Отговор
    На всички ни се иска да е така, но едва ли би го написал отново.

    Коментиран от #16

  • 6 Сталин

    45 5 Отговор
    В България само предатели и еничари,сега техните наследници са в парламента
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Българка

    24 26 Отговор
    Модераторът защо трие историческите факти, че Левски е бил против Русия да ни освобождава, защото тя ще ни пороби?

    Коментиран от #15, #50

  • 9 Жмуц

    36 3 Отговор
    Бадева умря човека. Не си струва саможертва за този продажен, саможив и конформистки народ. Народ със слугински манталитет. Винаги е искал да успее като служи на друг и никога чрез собствено въздигане.
  • 10 Последния Софиянец

    16 12 Отговор
    Няма народ.Винаги една малка група луди глави движим нещата в България.

    Коментиран от #17, #21, #34, #40, #44

  • 11 Сталин

    36 0 Отговор
    Нация която прави по малко коментари под статия за Левски,и повече за Азис е обречена да изчезне
  • 12 реру

    38 1 Отговор
    "Сред големите идеи на Левски бих откроил равенството пред закона"


    Също така и:
    "Да бъдем равни с другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили."
  • 13 дебеЛ Лебед

    36 5 Отговор
    Добре , че има повод да говорим за ИДЕИТЕ на Левски ! Че в последните години говорим само за ИДЕИТЕ на ТУЛУПИТЕ Бойко , Делян и Шайките им.
    За идеите на Бойко как се пълнят чекмеджета , как се набива с 200 , как му го НАчуква на народа , как го нарича Тулупи , как снима Мата Хари , как се обзавежда къща в Барса , как се ползва правителствения самолет за личен кеф и мач , как се казва Ало , Ваньо !
    За идеите на тези как се пише НОВА конституция ! Как се слага нов Конституционен съдия-слуга ! За това как се ОВЛАДЯВА прокуратура , съд , полиция , медии !
    ДОБРЕ , ЧЕ АПОСТОЛА не е жив , та да види това ПАДЕНИЕ !
  • 14 Евроатлантик Шиши

    19 1 Отговор
    Народе ????
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Имаш право

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "Баце":

    Няма към кой да го адресира.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 някой

    9 10 Отговор
    Едва ли Васил Левски е осъзнавал бъдещата роля на нефта . Но тези които са му давали парите , са я осъзнавали много добре . Те винаги са с 50 години напред в бъдещето.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Албрехт Дюрер

    31 2 Отговор
    Ще кажа ЕРЕТИЧНАТА мисъл , че ако АПОСТОЛА беше жив сега , той щеше да бъде НИЗВЕРГНАТ , ОПЛЮТ , УНИЗЕН и дори ЕЛИМИНИРАН от настоящия ни политически елит ! Точно тези , които по празници и по медиите говорят и се кичат с името на Васил Левски , първи щяха да го вземат на мушката , да му пратят Пепи еврото , Нотариуса , Севда Арнаудова , Влади Горанчето , бащата на Киро , барабар с Трактора , за да го смачкат и закопаят !
    Това е тъжната истина !
  • 21 Стариа Софеанец

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Движиш ми дедови@ .. 😁
  • 22 Така е

    20 8 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Добре, че Левски не е доживял времето на Народния съд. За изказването му за Русия щеше да сподели съдбата на ген. Вазов и др.

    Коментиран от #23

  • 23 Последния Софиянец

    11 9 Отговор

    До коментар #22 от "Така е":

    А ти щеше да го издадеш.

    Коментиран от #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 А де

    22 14 Отговор

    До коментар #15 от "да де":

    Апостолът най-много е ненавиждал руския миризлив ботуш! Чети я тая история!

    Коментиран от #28

  • 26 Първия софиянец

    8 2 Отговор

    До коментар #23 от "Последния Софиянец":

    Ако бях комунист - може би!
  • 27 ....

    21 16 Отговор
    Русия уби Апостола.

    Коментиран от #53

  • 28 Така е

    7 11 Отговор

    До коментар #25 от "А де":

    обичал е само евроатлантическия ароматен непран чорап !
  • 29 някой

    7 0 Отговор
    Няма такова животно- Революция възникнала сред народните маси , спонтанно . Някой(и) работят дълги години.Работят с много пари, даже си ги печатат. . Работят с визия . Търсят поводи , и ги създават . Търсят подходящите хора , сменят ги , убиват ги , нови идват . Неотклонно , десетилетия , столетия . Основната цел не се променя , само търпи корекции , спрямо новите реалности. Какво ви говорят" историците" не е важно . Никой нямаше да ги остави да говорят по СМО , ако казваха цялата истина .
  • 30 ........

    13 0 Отговор

    До коментар #24 от "Катенце":

    Фурнаджийска лопата!Не разбра ли,че не искаме никакво робство?!
    До номер 8: престанете да цитирате някакви филми какво бил казал Левски!Това не е вярно,а е художествена измислица от филма "Дякон Левски" на Максим Генчев.Даже родните на Левски се възмутиха тогава за манипулацията ако помните...не ви ли е срам поне малко?!
  • 31 УдоМача

    5 8 Отговор
    Да, днес доживяхме времена, в които за нас Българите и било по-добре турци и араби да владеят над нас. По-добре и по-справедливо щяхме да живеем.
  • 32 Защо непоследователни

    14 6 Отговор
    В тефтерчето записките били непоследователни ??? Ами как да са последователни като масонът Захарий Стоянов е проскубал неудобните факти за масоните - откъснати половинки от листове и много цели листове. Тефтерчето е разфасовано и наново сглобено без политнекоректните мисли на Левски.

    Коментиран от #54

  • 33 Димитър Общи

    11 1 Отговор
    "всички демократични права и свободи все още са бъдеща проекция" . Недей така, бе Владо. Ако те чуе Бойко, който лично преряза лентата на всеки ке..неф, построен в "демокрацията" , която се вихри с пълна сила от 35 години, може да не му хареса и те благослови с някоя гръмка сентенция . Те и комунистите не бяха голям келепир, ама поне заводи построиха, които демократичните разграбиха и приватизираха. И по времето на борисlll може да не е било цветущо, но поне не са пращали българи да воюват срещу руснаците, а сега все още не са защото Господ Вашингтон не е казал. Мир на праха на Левски . Най-големия е. Никога правдата няма да победи предателството.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 историята

    9 1 Отговор
    Пита се: 1. В кои райони са ставали предателствата на революционните комитети. 2.Сслед залавянето му в кои райони, Левски е бил съпровождан от по 10 заптиета и в кои от 200 заптиета. Отговорът дава картинкта на онова минало и на настоящето . 3. Кой район е организирал чета за освобождаването на Левски, ако бъде съден в Истанбул.В този район не е имало предателство и комитетите се запазват, като част от членовете им са се били опълченци.
  • 36 Мъдрият

    12 8 Отговор
    Не трябва Левски да се идеализира, защото идеите му са били нереалистични и химерични!

    Никога нямаше да се освободим без Русия и по-точно без царят-освободител: император Александър II Николаевич - който е направил практически това! Бог да му дари Небесното Царство!
  • 37 Ромчо

    10 1 Отговор
    Вече няма народ ,има само ЦИГГГААНИ
  • 38 Към Българка

    11 10 Отговор
    А знаете ли госпожо, че членовете на най-здравите комитети са били опълченци и са се били редом с руснаците, те са били отявлени русофили.Онези, които са били срещу Лески, са били русофоби, не са участвували в Освобождението, а след Освобождението са заемали важни постове в държавата, макар че някои от тях са били предатели или а стоели настрана и са се криели.
    За Утвърждаване на Съеденението, Русия го е платила на Султана. Иначе Султанът е можел да възстанови Източна Румелия.
    Четете най-посл, преди да пишите.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 АФРО АМЕРИКАНСКИ ДЖАЗ ТРОМПЕТ🗣

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    ДОБРЕ ДЕ А ЗАЩО ПОП ДИОНИСИЙ
    СЕ ОТРЕЧЕ ОТ ВАС....А(....)
    АПРОПО...
    ВЪВ ВСЯКО ПРЕДАТЕЛСТВО...ПОП...🤔
  • 41 ПУТИН:

    1 3 Отговор
    ЛЕВСКИ ШАМПИОН☝
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 пенсионер

    6 1 Отговор
    само питам имаме ли историци на ниво стига с тия мнения за левски не бил роден 1837а 1840 година не бил обесен на 19,02 а на 18 02 минаха 150години от обесването му и още спорят доценти професори академици и доктори на историческите науки къд е гроба му ,позор за тези учени,няма ли един от тях да каже това е истината
  • 44 Ти ли бре Шизофреник

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Хахаха

    Знаем че си Плиткоумен
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Стефан Стамболов е бил агент на турците

    8 5 Отговор
    Дава им единствената снимка
    Не вдига въстания в Ст Загора и Търново.
    Предлага България да се върне в империята
    Забранява ВМРО
    От един бардак докарва Фердинанд

    Коментиран от #52

  • 47 Роди ли вече негър

    4 3 Отговор

    До коментар #45 от "Разпорен Путеняк":

    от Козяк?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Точен

    6 10 Отговор

    До коментар #8 от "Българка":

    Никога Левски не е писал против Русия. Виж, в поне 2 негови писма обвинява Европа, че помага на Турция да държи българите под робство.
  • 51 мунчо

    2 0 Отговор
    Обърнах интернет и не можах да намеря, кой и как е изчислил, че разликата в календарите от старият
    Юлиански и новият Григориански 12 дни? За мен това е голяма измама. Щом е така то следва всички религиозни празници, които не са променливи също трябва да се променят, "йорданов ден, иванов ден, бабин ден и.н"
  • 52 мунчо

    1 4 Отговор

    До коментар #46 от "Стефан Стамболов е бил агент на турците":

    Това е вярно с едно изкючение вдига старозагорското въстание, което неуспява и има много избити. Освен това не се говори, че той е английски агент, за избитите поборници за свобода.
  • 53 ВЪПРОС

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "....":

    А кой роди Бойко Тиквата и Делян ШОПАРА ? Пак тя ли ?
  • 54 нямa връзкa c тeмaтa

    5 0 Отговор

    До коментар #32 от "Защо непоследователни":

    Левски също е масон.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове