Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 14:43 1 091 4

Велислав Величков: Едва ли ще се стигне до големите поръчители, но ще се стигне до средното ниво на поръчителство

  • нотариуса-
  • всс-
  • парламентарна комисия

Тук ще действа ефектът на ламарината, като я пипаш много, тя дрънчи, колкото повече хора се разпитат, толкова повече ще дрънчи, казва юристът

Велислав Величков: Едва ли ще се стигне до големите поръчители, но ще се стигне до средното ниво на поръчителство - 1

Временната парламентарна комисия, която работи по случая "Мартин Божанов-Нотариуса" когато завърши работа трябва да излезе и с предложение, а не просто да стигне до едни факти. Това предложение трябва да бъде за законодателни промени, дори конституционни, с които да се гарантира, че ще има сериозни наказания за търговия с влияние в съдебната система.

Това коментира пред БНР адвокат Велислав Величков, представител на неправителствената организация "Правосъдие за всеки", и коментира какво се очаква от двете комисии – парламентарна и съдийска, по случая с Нотариуса.

"Парламентарната комисия също трябва да извика тези лица, говоря за прокурорите, които са образували или прекратявали дела, по-скоро техните административни ръководители, включително Невена Зартова. Да се извикат и лицата, които са подавали сигнали и жалби, включително и бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който има огромна информация по случая и каза, че би я оповестил в комисията както и да се разпита и министър Калин Стоянов, тогава директор на ГДБОП. Когато тези неща започнат да се говорят, ще излязат данни и факти за вероятно извършени престъпления, което е самостоятелен повод да се самосезира или да се сезира прокуратурата и тя няма да има повод да откаже", каза Велислав Величков.

Според него в предложението на парламентарната комисия трябва да бъде посочено и алтернативно разследване извън прокурорския монопол.

"При алтернативното разследване да има максимум съдебен контрол върху делата. Алтернативното разследване да бъде в комисия към ВСС или дори да се прехвърля в антикорупционната комисия. Единната и централизирана структура на прокуратурата и главния прокурор да бъде разчупена до степен на ефективност. Защото отказа да се образува досъдебно производство и да внесе обвинителен акт в повечето случаи отказ от правосъдие", каза адв. Величков.

"Има съвпадение в сроковете на комисиите в НС и тази към ВСС - ще работят по 3 месеца. След 3 месеца трябва да се приеме новият Закон за съдебната власт и стартира избора за съдебен и прокурорски съвет във ВСС", припомни Велислав Величков.

Той е категоричен, че трябва да се изследват дела не само, по които е страна Мартин Божанов, "но и всички дела с тримата адвокати, които са били процесуални представители".

"Само по КТБ ще отнеме огромен обем от време и Манджуков - Инвестбанк. Ако тези дела минат на мониторинг, ще се разплетат интересни зависимост в съдебната система. И ще изплуват имена на магистрати съмишленици, ако тази работа се свърши добросъвестно и ефективно", убеден е представителят на "Правосъдие за всеки".

И допълни: Тук ще действа ефектът на ламарината, като я пипаш много тя дрънчи, колкото повече хора се разпитат, толкова повече ще дрънчи. Многото поръчки в съдебната система ще предизвикат разклащане на ламарината и системата няма да го издържи.

Адв. Величков е сигурен, че "в момента няма как да се мине към заглушаване на случая, защото се разраства и трябва да се продължи с "Осемте джуджета", откъдето започва поръчковото правосъдие".

"В напредването на тези разследвания ще се появат и други магистрати, независимо дали са им оказвали вътрешен или външен натиск и ще трябва да дават обяснения. И във ВСС са длъжни да ги извикат и вероятно ще се намесят други магистрати и поръчители, и ще се създаде ситуация за ефективно разследване. Едва ли ще се стигне до големите поръчители, но ще се стигне до средното ниво на поръчителство", оптимист е адв. Величков от "Правосъдие за всеки".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 обективен

    10 0 Отговор
    От съда и прокуратурата вонята е ужасна , и не виждам кой ще я потуши ,и трябва да има не уволнени от големите ,а лежащи в затвора !!
  • 2 А дано ама надали

    6 0 Отговор
    Всичко ще замре до 3 март

    Тогава ще е интересно про100 и сие ще празнуват или не
  • 3 Майора

    2 6 Отговор
    Адвокат Величков както вие така и Янкулов от АКФ си получавате парите от Сорос и не е ли срамно да даате скъл! А като прибавим и "Америка за България" която е спинсор на ДСБ , става ясно защо се заемате само с този случай , а не с този на гуруто Прокопиев за който се знаят много неща! Аршина трябва да е еднакъв!
  • 4 Никой

    5 0 Отговор
    Иван Гешев се изявяваше като " инструмент на Господ " а Борисов е самият Господ в своите очи. Време му е да го няма. Отстраняването му под каквато и да е форма ще освободи страната от веригите на корупцията . Защото под негово ръководство начело на държавата поквари всички институции в зависимости и морална деградация. Но , ако си мислим ,че е само виновен Борисов разбира се НЕ , но той създаде условията за пагубния модел.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове