Last news in Fakti

20 Февруари, 2024 18:42 2 199 93

Кирил Петков: Сменихме подхода и изработихме меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ. Той е начална преговорна позиция (ОБНОВЕНА)

  • кирил петков-
  • меморандум-
  • пп-дб-
  • герб-
  • преговори

В меморандума се слагат основните цели за управлението в следващите 9 месеца, обясни съпредседателят на ПП

Кирил Петков: Сменихме подхода и изработихме меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ. Той е начална преговорна позиция (ОБНОВЕНА) - 1
Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков заяви, че е изготвен меморандум за управление между ПП-ДБ и ГЕРБ. Предложението им към ГЕРБ-СДС е да бъде подписан, съобщават от Dariknews.bg

"6 март не е толкова далеч и затова ние решихме да направим смяна на подхода и изработихме документ - меморандум, който е начална преговорна позиция, но когато го финализираме той трябва да стане договор. Меморандумът е между ПП-ДБ и ГЕРБ и нашето предложение към ГЕРБ е да бъде подписан от политическите лидери и от акад. Николай Денков и Мария Габриел", заяви Петков.

По думите му в меморандума се слагат основните цели за управлението в следващите 9 месеца. "Цели, които наистина дава смисъл това управление да продължава с пълна сила, за да допринесе за развитието на България и за реформите, които всички ние бленуване и искаме вече да се случват", добави Петков.

Той заяви, че документът ще бъде абсолютно прозрачен и публичен. Той ще бъде представен и на медиите.

В този документ има 4 аспекта, обясни Петков. По отношение на регулаторите от ПП-ДБ имат предложение към ГЕРБ - първо трябва да се мине през прозрачна процедура, така че да има хора, които да бъдат номинирани. Разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да бъде поравно. "Ако някой реши да припознае от обществена организация или от друга политическа партия кандидат, това припознаване става през депутат от ПП или ГЕРБ и тази номинация да не е от обществена организация се води като част от групата на тази партия", допълни Петков.

По-късно от ПП-ДБ публикуваха документа, с който предлага ясна преговорна рамка пред ГЕРБ-СДС за извършването на ротацията на 6 март 2024.

Документът се нарича "Меморандум относно продължаване на реформите в областта на ефективното управление, правосъдието, борбата с корупцията и сигурността в периода март 2024 г. - декември 2024 г.“.

Коалицията предлага съставянето на публичен график за попълване на регулаторите и правила за носене на политическа отговорност от страните по споразумението за техните номинации.

Предвижда се възможност номинации за регулаторите да бъдат правени от максимално широк кръг заинтересовани страни, включително и граждански организации, специализирани в съответната област, които да се припознаят от депутати, както и извършването на нарочна проверка за интегритет и за моралните качества на кандидатите в условия на засилена публичност. Записано е правило за отказ от кандидати с ярки политически профили.

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ-СДС равно разпределение на броя кандидати, избирани за членове на съответния орган.

Документът описва подробно целите на реформите в редица области като съдебната власт, незабавно избиране на членовете на Комисията за предотвратяване на корупцията, службите за сигурност, мерки за повишаване на доверието в изборния процес, продължаване на реформите в електронното управление.

В специална глава от меморандума ПП-ДБ предлага и приемането на допълнителни мерки във връзка с разкритията за неправомерни зависимости в съдебната система, които да позволят пълноценно функциониране на Временната комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Мартин Божанов, включително законодателни промени въвеждащи възможност за ограничено разкриване на релевантни елементи на следствена тайна при надделяващ обществен интерес.

Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и представлява основа за предстоящите преговори.

"Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят заедно с изборите за европейски парламент да се проведат и предсрочни парламентарни избори с цел намаляване на риска от политическа нестабилност и отклоняване от проевропейския път на България", допълват от ПП-ДБ.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой даде повече на Путин?

    43 10 Отговор
    Тиквонии - 4 милиарда.
    Просто Кирчо - 10 милиарда.
  • 2 Ама стига

    67 3 Отговор
    давахте трибуна на това гнусно нещо! Един лъжец, подлец, лицемер и крадец, е дъно на едно общество! И едно нормално общество, би го изхвърлило на момента, а вие давате трибуна на това недоразумение!

    Коментиран от #25

  • 3 Селянин

    64 2 Отговор
    Кирил Петков:
    "- Ние обещахме на нашите избиратели много ясно, че коалиция с ДПС и ГЕРБ няма да бъде направена от Продължаваме Промяната.
    Ние обещаваме това преди изборите и ще си изпълним обещанието, защото ние като политици ще бъдем хората които, когато обещаеме нещо, ще го изпълняваме."

    Коментиран от #21

  • 4 иван

    71 5 Отговор
    Кирчо нали щяхте да изчегъртате ГЕРБ от власта, кво стана сега теб трябва да чегъртаме.

    Коментиран от #15

  • 5 изключително малоумен

    41 4 Отговор
    не знам как издържат мъжете около него да не го аргасат
  • 6 Шано

    20 5 Отговор
    Ше му цункате дъто на боко продажници а танас
    Федерос ше му вие
  • 7 Протестър

    36 3 Отговор
    Като беше на площада не споменаваше меморандуми ?!
  • 8 БгТопИдиот🇧🇬

    36 3 Отговор
    КОлкото са по антипатични и противни толкова по често ни ги сервират мисирите !!
    Всеки ден,гняско .

    кфо ял,кфо а кал,коя фанал за ъзо,кфо умно се иза кал !

    Мисири и мисироци ,сър !
  • 9 Гербер

    35 4 Отговор
    ПП-ДъБъ се борят само за постове и да пътуват в чужбина!

    Коментиран от #28

  • 10 Ний ша Ва упрайм

    15 5 Отговор
    не става ясно Бойчо свалили шортите и сдадели външния???
  • 11 Абе

    26 1 Отговор
    притеснявам за здравето на Бай Манол, след като стана депутат сериозно затлъстЕ 🐷
  • 12 Курд Околянов

    29 2 Отговор
    И сега шарлатани ли са или не?
  • 13 Сега и меморандум

    23 3 Отговор
    На допедавците. Се чудите какво да лъжете за да крадете.
  • 14 Бай Данчо

    27 3 Отговор
    Само меморандуми са ви в тиквите, които не спазвате.
  • 15 Кирчо

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "иван":

    Обещаването не е като даването.
  • 16 Ники трябва да пътува - към следствието

    23 5 Отговор
    Първият ред на българската политика са национални предатели.
    Тези хора решиха България от суверенитет
  • 17 Гого

    17 5 Отговор
    Боко и Шиши ще предизвикат избори за да прикрият далаверите в прокуратурата SS-клубовете
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 пери

    6 9 Отговор
    ПП-ДБ защо продължават да насилват нещата? Ако не се наведат на герб и спрат да правят компромиси, имат по-голям шанс да получат някаква подкрепа от избирателите си на евентуални избори. Сега хората, които гласуваха за тях, се чувстват яко излъгани, че ПП-ДБ правят толкова много компромиси, за да управляват. Ясно е, че искат да направят нещо, докато са на власт, но цената гербавите и дпс-то да им извиват ръцете и Бою и Дебелян да са изпрани, е твърде висока и е много трудно да бъде преглътната и простена.

    Коментиран от #34

  • 20 12345

    17 1 Отговор
    Когато те трябваше да управляват, намаше нужда от никакви писмени договорки / властта беше тяхна на 100%/. Сега трябва да се ротират и ГЕРБ да поеме управлението и тарикатите предлагат писмен документ, който да гарантира техния дял във властта.
  • 21 Още един професор по нищото

    8 16 Отговор

    До коментар #3 от "Селянин":

    За нишката и обществото- на Гадю Юмруков служебните инфлация 27%, инфлацията на Сглобените за януари- НСИ- 3.8%, цени горива- юни, юли август 2022г на дизела- 3.96лв сега при сглобените - 2.65лв, справка Fuelo- предпочитам сглобката защото са ми по джоба- друго не ме изтересува, че ми писнаха Възбудени червени...

    Коментиран от #32, #33

  • 22 хххх

    25 2 Отговор
    Кирчо, мамин... каква глупост си измислил пак??
  • 23 нннн

    21 1 Отговор
    На тоя и на половин дума не вярвам. Сега блъфира неумно.. Бойко трябва да приеме предложението за извънредни избори и да прати Пепетата в канала
  • 24 ППДБГБТ+++

    14 1 Отговор
    Емии обещавахме неща, но преди да се стигне до НЕкоалицията, минахме под 1-2 дъги, и бочко и шиши мн ни харесаха, и за това решихме да се прегърнем, да правим любов, не война !! Извиняваме се на всички обидени, да не го приемат лично, но не сме ги излъгали, просто обстоятелстава се промениха :) .
  • 25 ДБил

    14 1 Отговор

    До коментар #2 от "Ама стига":

    Кире истината...
  • 26 Артилерист

    19 1 Отговор
    За всички мислещи хора е ясно, че Подмяната ще трупат меморандуми и прочие писмени баласти и ще се изкарват все прави, че са се СГЛОБИЛИ с шайката, която иначе тъй обилно критикуваха предизборно. Просто Киро е достоен възпитаник на Харвард. Харвардския университет се оказа част от дълбоката американска държава, в който вербуваните агенти се подлагали на такава специална терапия, че когато лъжели да изглеждали по-естествени и убедителни, отколкото когато казват истина...
  • 27 ха ха

    13 1 Отговор
    Целите които наистина дава смисъл на това управление да продължи с пълна сила за да допринесе за развитието на България и за реформите ..... и ала бала / та , целите са на посланика и не целят добруването на българите, а реформите ви са робски хомот за населението , до тук нищо лъжи и пак лъжи
  • 28 ДБил

    12 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гербер":

    И пари, мноого пари за острова....
  • 29 Русия губи БГ почва

    3 15 Отговор
    Русофилите и русофилските им партии стоят отстрани и жално скимтят.

    Коментиран от #30

  • 30 да де

    10 1 Отговор

    До коментар #29 от "Русия губи БГ почва":

    защото не ви понася истината и пускате грамофона със отработени маймунджалъци

    Коментиран от #36

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Курд Околянов

    13 1 Отговор

    До коментар #21 от "Още един професор по нищото":

    А в другите страни от ЕС как е? И там ли сглобката свали инфлацията? Или навсякъде има рецесия.
  • 33 Кога те опростачиха

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Още един професор по нищото":

    лъжците и крадците ПП, ДБ и ГЕРБ?

    Коментиран от #35

  • 34 ....

    4 8 Отговор

    До коментар #19 от "пери":

    реалностите са такива.В момента Радев е далеч по - опасен и вреден от Боко и Пеевски, който се опитва да си плати индулгенция...Самоуправството и политиката на Радев се видя от свалянето на правителството на Петков от Чалгаря Трифонов ( не от Пеевски)..Ориентирайте се.

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Шарлатани ОПГ

    13 1 Отговор
    Моментална ОСТАВКА на фашизираните шарлатани узурпирали незаконно властта с помощта на американското посолство!!! Няма да допуснем да се превърнем в нова Украйна!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Васил

    14 1 Отговор
    Изчезвай с 200 докато още можеш никой не иска да ти слуша глупостите и да ти гледа кривата уста
  • 40 УНИЖАВАМ русофили

    2 11 Отговор

    До коментар #38 от "Е кога те унижиха":

    Браво! Църкайте, копейки, църкайте😂😂😂

    Коментиран от #45

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ППарапетман

    13 1 Отговор
    Сменихме парапета!
  • 43 ....

    2 1 Отговор

    До коментар #41 от "Ориентираме се":

    Ти наистина ли вярваш ,че мe интересува какво мислеш? Оптимист.

    Коментиран от #47

  • 44 Няма нищо такова

    13 1 Отговор
    Само лъжат. Събрали са се най-големите измамници в България, и се тупат в гърдите, че това е елита. Нищо подобно. Нито ще има меморандум, нито ще го покажат.
  • 45 Та не разбрах

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "УНИЖАВАМ русофили":

    Кога боклука на България ПП, ДБ и ГЕРБ те унижи, че стана така опростачена?

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 та кой се интересува

    4 1 Отговор

    До коментар #43 от "....":

    от тролей на ПП, ДБ и ГЕРБ? Стойносто му е в пъти по малка от онова в кофата!

    Коментиран от #49

  • 48 Киро

    12 1 Отговор
    Този отвратителен човек просто киро трябва да бъде изгонен от БГ.
  • 49 Стига бе верно ли

    3 5 Отговор

    До коментар #47 от "та кой се интересува":

    отиди да си вземеш за 2 лв 15 кг копейки. Върни ги на вторични и изкарай 6 лв😂😂😂

    Коментиран от #51

  • 50 Много къса

    8 1 Отговор
    памет има Киро, меморандум за управление той подписа преди 9 месеца за 4 години напред.Сега относно ви светът започвал от него. Чакаме Борисов да ви навре меморандума там, където се сещаш
  • 51 Където и да отиде

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "Стига бе верно ли":

    един тролейх на лъжците и крадците ПП, ДБ и ГЕРБ, все тая! Все ще е като онова в кофата! Нула! Гадно за зарзавата, но факт!

    Коментиран от #53

  • 52 А+;

    15 1 Отговор
    ГЛУПАЦИ!ГЛУПАЦИ!ГЛУПАЦИ нА КВАДРАТ! Най личния Про100 Кире.
    Избори и ПП/ДБ в канала
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гражданин

    3 1 Отговор
    Кирил Петков:
    "- Ние обещахме на нашите избиратели много ясно, че коалиция с ДПС и ГЕРБ няма да бъде правена от Продължаваме Промяната.
    Ние обещаваме това преди изборите и ще си изпълним обещанието, защото ние като политици ще бъдем хората, които, когато обещаем нещо, ще го ИЗПЪЛНЯВАМЕ." Нашето мото беше /за пред хората/: "Нулева толерантност към корупцията! /Сега покрай историите в прокуратурата Боко и Шиши като нищо ще ритнат и ще ни изстрелят на избори. Няма да видим повече НС ... Този меморандум го измислихме заедно с Ристьо и Танас, но на тях не може да се разчита ни най-малко. Sorry!"
  • 56 БЪЛГАРИН

    10 1 Отговор
    БОРИСОВ ТРЯБВА ДА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ КРЕ...ТЕН, ЧЕ ДА СЕ СЪГЛАСИ ПРИ ТЕЗИ УСЛОВИЯ ДА УПРАВЛЯВА! МИНИСТРИТЕ В КАБИНЕТА НА ГАБРИЕЛ СА МИНИСТРИ НА ПП-ДБ/ДС. КОЙ НЕ...НОРМА...ЛНИК БИ СЕ СЪГЛАСИЛ НА ПОДОБНО ИЗДЕВАТЕЛСТВО ? МИНИСТРИТЕ НА ПП-ДБ СА НЕКОМПЕТЕНТНИ - ФАКТ СА МИНИСТРИТЕ: НА МО Е ЧУЖД ШПИОНИН, МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ БЕЗ ФИНАНСОВО ОБРАЗОВАНИЕ, А ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СЕГАШНИЯ ПРЕМИЕР, КОЙТО ПРЕВЪРНА ОБРАЗОВАНИЕТО КОЧИНА И ДР., И ДР.
  • 57 Демократ

    3 8 Отговор
    Докато не бъдат анулирани всички дипломи отпреди 89-та поради вкарване по партйина линия и завършване на пълни некадърници няма да се оправим.Късане на всички комунистически измислени дипломи
  • 58 ЧОВЕК

    7 3 Отговор
    Знанията и грамотността на дипломираните по време на комунизма в България, много страни в света мечтаят да имат! Само неграмотници като теб не го знаят!
  • 59 #идиоти вън

    5 1 Отговор
    Този с всеко свое появяване се доказва, като все по-голям и по-голям идиот! Какви хора са тези, които са му гласували доверие?!?!?
  • 60 Факт

    3 5 Отговор
    Всеки един модерен и себеуважаващ работодател НЕ би трябвало да приема изобщо дипломи издадени преди 90-та и дори 95-та година.
  • 61 Стига

    2 1 Отговор
    Стига сте се занимавали с тоя примитив Дон Чекмеджан.Той разбира само от пълни чекмеджета с евра,кюлчета и чували с пари от магистрали.Защо никой не разследва?Хайде сиктирдосайте го тоя дебил,който не спря да ви плюе.Цирковете и простотиите му няма да спрат,не разбрахте колко е сложно с простак да се разправяш и престъпник.Той ще те рекетира,ще ти прави номера,Абе школуван от КГБ.
  • 62 До Ком .52

    2 3 Отговор
    А,бе глупави сте вие тролчета,защото Биби престъпника на Републиката в другото НС ще седи пак на първи ред,но вече с мафиотите Таки и Ами.Как не разбрахте,че непрекъснатите маймунджилъци на Тиквата насочват вниманието далече от неговите престъпления.Има томове за Хронология на престъпленията на Борисов.А за бившата му дето и купи банката прочетете в Гугъл,Дъщерята на ДС.Какво се правите на луди.Нрзнаете ли,че Цветелина Бориславова,чрез банката си изпра парите от общите им овшорки и с Пашата и с Митьо Каратиста и сега Банкянеца иска да има избори,да вземе властта и пак да ви граби тъпаци с тъпаците ви.Докога ще гласувате за тоя престъпник Тиквата.?
  • 63 До Ком .52

    2 2 Отговор
    А,бе глупави сте вие тролчета,защото Биби престъпника на Републиката в другото НС ще седи пак на първи ред,но вече с мафиотите Таки и Ами.Как не разбрахте,че непрекъснатите маймунджилъци на Тиквата насочват вниманието далече от неговите престъпления.Има томове за Хронология на престъпленията на Борисов.А за бившата му дето и купи банката прочетете в Гугъл,Дъщерята на ДС.Какво се правите на луди.Нрзнаете ли,че Цветелина Бориславова,чрез банката си изпра парите от общите им овшорки и с Пашата и с Митьо Каратиста и сега Банкянеца иска да има избори,да вземе властта и пак да ви граби тъпаци с тъпаците ви.Докога ще гласувате за тоя престъпник Тиквата.?
  • 64 Голяма

    2 5 Отговор
    Кампания пак,всички против ПП-ДБ.Как не ви е срам.Такъв финансов министър ,който вдигна стандарта на българите е нямало.Той не позволява да се крадат парите на държавата.Опитва се и увеличи събираемостта в НАП.Но явно тук пишат калинките на ГЕРБ,които са ниска топка.

    Коментиран от #65, #68

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Меркуцио

    2 0 Отговор
    Киро, Коледа мина.......
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Бостанжия

    1 0 Отговор
    Докато имаме бостан от тикви в държавата най голямата тиква ще ни управлява
  • 93 Наглеци

    2 0 Отговор
    От нагли по-нагли, че и подлоги
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол