Last news in Fakti

22 Февруари, 2024 16:43 2 360 45

Адвокат: България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори

  • миграция-
  • трудов пазар

България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и не може да включва само принуда, защита и охрана, каза Диана Радославова

Адвокат: България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори - 1

България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори. Има много законодателни празнени, които трябва да бъдат запълнени, не само в Закона за убежището и бежанците, говорим за Закона за чужденците, за облекчаване на достъпа до трудовия пазар, разрешения за работа, получаване на визи. България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана, това коментира Диана Радославова, главен адвокат и съучредител на фондация "Център за правна помощ - Глас в България", пред Блумбърг България.

В България никога не е имало добро ниво на интеграция. У нас се наблюдава и значителна вторична миграция на украински бежанци, които след престоя си тук са се отправили към други европейски държави, каза адвокатът.

Новите промени се отнасят за връщането на мигранти и релокацията им, като не се говори за интеграция. Тенденциозно е да се разглеждат пребиваващите на отделни групи, като: бежанци, трудови мигранти и тн. Януари излязоха проучванията на Агенция по заетостта, където се казва, че България търси почти 269 хил. работници в огромно разнообразие от сектори.

Има много законодателни празнени, които трябва да бъдат запълнени, не само в Закона за убежището и бежанците, а и в Закона за чужденците, за облекчаване на достъпа до трудовия пазар, разрешения за работа, получаване на визи.

„Друг голям проблем е хората, които вече са на територията на страната – тласнати в така наречения сив сектор, защото те са невидими, защото са без документи по една или друга причина, техния брой никой не знае – той постоянно се увеличава. В България липсва регулаторен механизъм, с който тези хора, които са в България да имат достъп до трудовия пазар, да излязат да се покажат, ако ние въведем система едва тогава ще видим каква реалната бройка на тези хора, защото те се покажат на повърхността, ще платят такси, ще започнат да плащат данъци и по този начин се мисли – как миграцията да бъде менажирана, защото ние се нуждаем от миграция, България демографски и икономически се нуждае от миграция. Миграцията не е нещо лошо или страшно и нейното менажиране не може да включва само принуда, защита и охрана“

Диана Радославова обясни, че има нежелание целият процес да се разгледа комплексно. Предвижда се единен регистър за търсещите закрила у нас, който да свързва и улеснява комуникацията между институциите.

Все още няма данни за бежанска вълна, в следствие от войната в Близкия изток, но е конфликт, който е на ръба да излезе извън пределите на Газа.

„Трябва да гледаме този конфликт в контекст на останалите, които се разразяват, които са извън територията на Европа, но и тези които вече са на територията на Европа. Така че очакването тези конфликти да се успокоят и да намалее притока на хора към ЕС и конкретно към България е никакъв, ние трябва да сме готови за тази солидарност, която трябва да покажем към хора, които търсят закрила.“

Нарушаването на човешките права на мигрантите у нас започват от идването им на границата, където често биват изтласквани и много често това се случва със сила. Според хелзинския комитет за 2022 г. е имало около 6 000 отблъсквания, като това число за 2023 сигурно ще е по-високо. С

лед преминаването на границата в България се сблъскват с един от най-рестриктивните системи за закрила, като гостът обясни, че желанието на мигрантите да напуснат страната ни за друга европейска такава не е случайно. Цели се да се унифицират системите из Европа, за да може хората да имат гарантирани права.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 подготвят ви

    40 0 Отговор
    Демек спешно трябва внос на емигранти и са добре дошли.
  • 2 Търсенето

    43 0 Отговор
    е ясно , но предлагането мизерно !
  • 3 честен ционист

    35 0 Отговор
    ЕС ще ви прати чартъри с инженер и лекар на свободна практика.
  • 4 младеж

    55 0 Отговор
    Никакви работници не търси България ! Търси роби на никакви пари ! Тук заплатата трябва да е мимално 1500 евро както в ЕС .Затова никой не работи . Другата причина е за някаква нормална работа се изисва висше със един два западни езика . За какво и е на продавачката или сервитьорката висше .Пълен бойкот на държавата !
  • 5 Арбайтен

    55 0 Отговор
    Търсят 269000 роби които да бачкат без пари , погледнете колко е една МРЗ се замислете кой ще дойде да ви работи за тези смешни пари. Цените на стоките и услугите станаха хипер ненормално високи а доходите са като на западнала африканска държава. Ако искате работници направете МРЗ поне 1500лв и тези пари да са необлагаеми , сега от 950лв заплата вземаме 750лв чисти.
  • 6 А123

    40 0 Отговор
    Кой и плаща на тази да говори такива глупости?

    Коментиран от #24, #38

  • 7 Хахаха

    26 0 Отговор
    Заемите отиват за заплати на дупетати и близки фирми...
  • 8 А колко

    27 0 Отговор
    да заплатите? Ако са минимални ще има да търсите...
  • 9 Уса

    17 0 Отговор
    Не работя за българи
  • 10 Деций

    44 1 Отговор
    Нищо не търсят те,търсели работници,търсят глупаци,за 1400/2000 лв.Забравиха ли преди години как изгониха хората от България!Какви им бяха дежурните приказки"Напускай за твоето място чакат 10 човека"Проблема вече е че и да започнат да дават по 4000/5000 лв няма кой да намерят,щото тук хора с умения не останаха!Младите са не по различни от шимпанзетата в по голямата си част,функционално неграмотна измет, обратни ,наркомани,алкохол и в това се заключават интересите им към живота!Ами честито на печелившите както се казва!След 20 г няма да има човек който да може да забие един гвоздеи!
  • 11 Агнето

    20 0 Отговор
    Няма страшно. Нали договорихме с Виетнам...

    Коментиран от #23

  • 12 банкеръ

    38 0 Отговор
    Работник , означава , че разменя най ценния ресурс който Бог ни е дал- времето , срещу пари ! В България , няма достойно заплащане за нито една професия . Чистач в метрото в Германия взема 1800 евро - чисти , без дори средно образование . Няма да им работя ! Само вдигат тока , водата , данъците и ни дерат по всякакви начини , а от нас се иска да сме коректни , няма да стане . Когато се научат да плащат на работника , тогава . Сега подхвълят мизерни пари , а прибират огримни печалби и полсе снимки от скъпите курорти по света . В тази игра не участвам .
  • 13 наистина ни управлява долен отпъдък

    20 0 Отговор
    Е как тая държава има само мераклии за политици ,но нямаме кадърни хора да редят павета?
    Толкова ли са ни способни политиците та опоскаха и съсипаха техникумите обучаващи хората за промишеността където я имахме?
    Видяхме с това повече Брюксел, повече Нато до къде ни заведе - в ъгъла на нужника на Европа!
    Българският политик да вземе да си изкопае дупка и да се самозакопае, така ще спаси и себе си и държавата от продължаващата съсипия и простотия, която ни причиниха!
  • 14 херодот

    13 0 Отговор
    Парите за заплати на чужденци ще излизат към техните семейства в чужбина.

    Коментиран от #15

  • 15 просто една въртележка

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "херодот":

    Както правят и повечето нашенци от вън.
    Захранват ни банковата държава

    Коментиран от #21

  • 16 На България ѝ

    18 0 Отговор
    трябват на първо време адвокати внос от Афганистан да ви научат как да съдите, нали и без това минаваме на Шариата.
  • 17 ДБил

    7 0 Отговор
    "празнени, които трябва да бъдат запълнени"

    Без коментар!
  • 18 ДБил

    12 0 Отговор
    Австриеца праща основно коремни хирурзи...
  • 19 сива зона

    23 0 Отговор
    А сега прдложете на мигрантите 360 евро чиста заплата ! Изедници ! Бачкам часно на черно , и съм извън системата , по 300-400 лева изкарвам всеки ден , за същата професия на работника му хвърлят 1400 лева и ваучар за храна 100 лева ,аре у лево .
  • 20 Тити

    24 0 Отговор
    Търсят работници ама да работят без пари.
  • 21 Арбайтен

    15 1 Отговор

    До коментар #15 от "просто една въртележка":

    Тази въртележка постепенно забавя ход и се променя , в моя квартал има много семейства в Испания , Италия и Гърция които никога няма да се върнат. Родителите им починаха , продадоха каквото има тук така че ни пари по сметка нито данъци плащат и единственият губещ от това е държавата. Приходите от вън по тези сметки постепенно ще намаляват и мизери-индекса у нас постепенно ще нараства.
  • 22 Ами....

    7 1 Отговор
    Ами.... Да си Търсят! Нали Умните ПАТКИ Управляват СЕГА! Те оправиха Ежедневното Законодателство та сега И за Миграцията! Всичката тая хартия трябва да се изгори и Напише на ново! Според постановеното в Конституцията и Основните закони в Тази Страна! Международните Конвенции и Актове които тази страна е Ратифицирала и приела като свои вътрешни Закони! Да им пикая на Партиите и техните Юристи!
  • 23 Виетнамеца яде ориз

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Агнето":

    Виетнамеца яде ориз, върти черна търговия и отнася всичко в къщи!
  • 24 Всички които имат интерес от тази работа

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "А123":

    Всички които имат интерес от тази работа!
  • 25 гелето

    3 0 Отговор
    идвайте да ни оправите.
    Но само с нови и скъпи джипки
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Хм-Хм-Хм

    13 0 Отговор
    Търсят качествени специалисти със стаж за 1500 лв. заплата.
  • 29 Българка

    13 0 Отговор
    Така ли мислиш за миграцията Дианче? Ами поразходи се във вечерните часове около миграционните центрове. Примерно този в Овча Купел да видиш колко е безопасно. Говориш глупости.
  • 30 Ветеринарен психолог

    6 1 Отговор
    Докато Висшият Съдебен Съвет не бъде съставен изцяло от съдии и прокурори от Афганистан ,ще вървим само назад. Министър на правосъдието от Афганистан. Главен прокурор от Пакистан. Министър на Вътрешните работи от Иран. След 3 месеца ще сме образцова и правова държава със средна заплата 5000 евро.
  • 31 Българин

    5 2 Отговор
    Още преди 15 години осъзнах, че да работиш за българи е супер глупаво нещо и това беше едно от най-важните решения в живота ми. Ако бях останал в селската фирма, с назначени собственици, сега щях да се чудя какво да ям и да днес кафе мога ли да пия или не мога. Да не говорим, че професионалното развитие, което получих в чуждестранна компания, в българска и за 1 000 години стаж не може да се случи!
  • 32 Нишката е скъсана

    6 0 Отговор
    Много е късно чадо , мандалото лопна . Този мигрант който дойде с умения , и квалификация , изобщо няма да се заседи в България . Ще изхвърчи с 200 от тук , поради голямата разлика в стандарта на заплащането . Този който няма квалификация , също ще опита да избяга , но ако случайно , и чисто хипотетично , поради някакви случайни обстоятелства реши да остане , кой ще го учи , и квалифицира ? Чиновник- бюрократ кадри не създава . И в България има една голяма аморфна , и тотално незаинтересована маса от хора , която се плъзга на принципа на минималното съпротивление , и не желае изобщо да се напряга . И не може да бъде карана да се напряга , защото е демокрация . и това включва и правото на мързел. Все повече ще липсват хората с техническо образование , опит, и изградени трудови навици . И след като няма такава политика , която да изгражда , и надгражда на самата територия , то как тогава ще успеем с обучението на емигрантите .
  • 33 Файърфлай

    9 0 Отговор
    Търси,ама няма,със свещи ще ги търсите след 10-15 години,когато се пенсионира поколението раждано през края на 70-те н началото на 80-те.И тогава ще се наложи юристки да пасат крави,а журналисти да отстраняват ВиК аварии.
  • 34 Атлас

    7 0 Отговор
    Погледнато в световен мащаб примерно 3000лв. или около 1700 долара са някакви пари.По интересни са големите заплати- 15 000-20000 на държавна или общинска работа-кой ги получава и какво върши,за да ги получава.
  • 35 Гост

    7 0 Отговор
    Каква стана тя? Нали чакаха по 20 души на портала за едно работно място?
  • 36 Гост

    10 0 Отговор
    Алчните работодатели за 30 години преход накараха хората да не си учат децата на трудови професии, защото всички свикнаха с мисълта, че са нископлатени. А сега - що нямало работници? Няма да има, защото 30 години ги отвратихте от тези професии. Ако сега започнете да плащате нормално за тях, след още 30 години може и да почнете да имате работници. Процесът в този кръговрат е много инертен и отнема много време. Дойде моментът в който колелото е против работодателите. Да са мислили навремето.
  • 37 Гост

    8 0 Отговор
    Съкращавайте от държавната и общинската администрация,там има излишни.
  • 38 А никой

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "А123":

    Тя е от един център. Като видя адвокат да работи за център и нещата са ясни.
  • 39 А.Я.

    1 0 Отговор
    България трябва да се научи да заплаща човешкият труд и после да търси...Апропо ако до този момент
    нормално е плащала сега няма да има нужда да търси работници.
  • 40 Влез в сайтовете на Бюрата по труда

    3 0 Отговор
    Къде са тея 300 хил. незаети места? Това е изкуствено завишено число. Влез в сайтовете на Бюрата по труда в провинциалните градове и виж с очите си, без София, Варна, Пловдив. Няма никакъв избор.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 РЕД И ХАОС

    1 0 Отговор
    Социализмът цивилизова и направи кадри и за ЕС и за Турция, но НРБ отдавна я няма. Иначе всеки иска сирене натур за 5 лева и ябълки за 20 стотинки, но е свободен пазар и това е световни цени и борси. Всичко пътува за богатите пазари, като токът ни, и той поскъпна, а което остава като земя и сгради е балон - и котва на имущество - богатство, инвестиция, че и то макар да не пътува - но поскъпва. ... Същите който съжаляват руснаците за ниски заплати, искат ниски заплати за българите, наричат искащите високи заплати - че са сирахомилли, некадърници и комунисти. И, тези лицемеррри, искащи евтино от руски фирми, но мълчат за скъпото от американските.. ТЕ СА САТАНИНСКооО СБОРИЩЕ, ФАРИСЕЙСКИ КВАС - ЛИЦЕМЕееРИ. БВП спада след влизане в ЕС. Номинално се покачва с 85%, но инфлацията е 95%, което е спад на БВП. Но и животновъдство, храни и селско стопанство спадат след влизане в ЕС, но те спадат над три пъти след НРБ. ... народът е мъъършааа .. сега го управляват внуците на ДС полковниците. полк. Вандов е дядо на Асен Василев, Пеевски е внук на полковник Кръстев, Мирчев, Х. Иванов, генерал Наско.. ни един от народът или от дисидентите..
    Пеевски, майка му - Кръстева е свързана с ДС по роднинска линия. Баща й е полк. Ангел Кръстев, бивш заместник-шеф на управлението на ДС във Враца. БКП и ДС, смениха Маркс с капитализмът и Милтън Фридмън и фашизмът, и смениха Москва с Вашингтон.
  • 43 РЕД И ХАОС

    2 0 Отговор
    Липсват 500 000 нови коли в гаражите на работниците, какво да правим? Тези работни места са в главите на работодателите, за евентуално разширение, ще им трябва евтина и квалифицирана работна ръка която да работи за трима, но и по светът търсят такава за повече пари. И евтин ток искат. Народът иска качествено месо за 5 лева. НО НЯМА!! В Япония и Китай допускат чужденци да заемат работни места за заплата над средната за тази професия - и само ако до 6 месеца няма роден кандидат.
  • 44 555

    2 0 Отговор
    Предлагам съдействие , имам готови хиляди специалисти - за предпочитане в държавния сектор нар. събрание , мин. съвет , съдебна власт ,…
  • 45 555-0

    2 0 Отговор
    Всичко е популизъм , няма работа или неадекватно заплатена е !
    Това е реалността
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове