Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 13:07 1 141 10

Адвокат за Нотариуса: Имаме златен шанс да постигнем разплитане на всички мрежи

  • адела качаунова-
  • нотариуса

Този златен шанс не трябва да се изпуска и затова трябва мобилизация на всички сили в момента. Само парламентарна комисия или само съдийска комисия или каквото и да направят прокурорите, някак не е достатъчно

Адвокат за Нотариуса: Имаме златен шанс да постигнем разплитане на всички мрежи - 1

Изправени сме пред златен шанс да постигнем разплитане на всички мрежи, които вероятно водят до един и същи връх. Това заяви пред БНР адв. Адела Качаунова, директор на Програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет, в коментар за трусовете в съдебната система след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Този златен шанс не трябва да се изпуска и затова трябва мобилизация на всички сили в момента. Само парламентарна комисия или само съдийска комисия или каквото и да направят прокурорите, някак не е достатъчно", смята тя.

Според нея всичко е в ръцете на прокуратурата:

"Те могат да решат да образуват едни разследвания, но те да са грешно насочени, не така, че да могат да доведат до разкриване на някаква истина. Могат да ги прекратяват, когато искат".

Не е случайно тяхното замитане на проблема в момента, изказа мнението си адв. Качаунова в предаването "Преди всички". По думите ѝ "това няма как да не продължи, докато Борислав Сарафов е начело на прокуратурата". Тя напомни думите от вчера на прокурор Невена Зартова, подала оставка преди дни като ръководител на Софийската районна прокуратура, че има специален отдел, който се занимава с указанията на главния прокурор. Според нея Зартова е "бушон на по-ниско ниво". По думите ѝ Зартова също се нуждае от охрана, за да може утре да се изправи в едно наказателно производство и вече по правилен процесуален ред да даде показания пред съдия:

"Има много за разплитане и ние трябва да настояваме наистина да бъдат изобличени тези лица. Но трябва да започнат да бъдат слушани и уличаваните лица, не само тези, които имат да се оплачат или са засягани".

Докато разследването не се изземи изцяло от прокуратурата, така че да бъдат отстранени ключовите играчи, няма как да стигнем до разплитане на мрежата, категорична бе Качаунова. Според нея в момента гражданският контрол е ключово значение.

Тя разглежда двете мрежи – тези около Пепи Еврото и Мартин Нотариуса, като разклонения на едно цяло. По думите ѝ всичко това води до "едни и същи господари". "Някой стои отгоре и този някой, условно казано, е извън прокуратурата. Нещата опират до политическото влияние", продължи коментара си адвокатът.

Адв. Качаунова смята, че всички възможности да се разбие монополът на прокуратурата са полезни. Всички, които са набеждавани в момента, са или умрели, или са бивши, подчерта тя.

"Трябва да се види сериозна защита на съдия Цариградска от нейните колеги. Знам, че тя получава подкрепа от Съюза на съдиите например, но една декларация тук и там не е достатъчна. Тези хора буквално трябва да излязат на улицата, за да защитят една от тях за това, което се случва и тя говори и изобличава много голяма мрежа. Само с такава междуинституционалност, която да събере данни, които може и да са писмени, не само разкази, само така може да се постигне. В момента нито една от двете комисии няма да го постигне", коментира тя.

Според нея в момента залогът на управлението и на това дали ще отидем на избори е изборът на главен прокурор:

"Залогът кой да бъде следващият главен прокурор е най-важният въпрос, който стои като разменна монета на това правителство. Все още е важно да е "нашият човек". Конституцията не постигна достатъчно добри изменения във висшия прокурорски съвет – той остана един орган, който да е политически номиниран и избиран. Впоследствие всичко това води вероятно и до контролиран".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    23 2 Отговор
    Не съм мутрашки,
    ни ОПГашки,
    а просто беден прокурор!
    Пиленце пържено,
    варено пиленце...
    То иска евро да кълве...
    Хванаха го,
    но изтърваха...
    Haaka се то, бикините скъса,
    В реката дойде да пере.
    Но те заплуваха,
    а пиленцето пък след тях.
    То после пpъднa...
    и се получи сладък чай.
    Циплёнок жареный,
    Циплёнок вареный,
    Пошёл с законом воевать...
  • 2 3.14К

    9 17 Отговор
    Четеш български хелзинкски комитет и предчустваш за пълен фалш и лицемерие.
  • 3 Блажени са вярващите

    6 17 Отговор
    Къф златен шанс,бре скъпа.Докат не се смени чипа няма оправия.Прочети Алеко и ще разбереш,че корупцията е от 120 години минимум по тия земи,а ако се вземат в предвид и взаимоотношенията по османско нещата стават много зле

    Коментиран от #9

  • 4 Да, бе

    19 1 Отговор
    Много искат, но нещо нямат желание, щото ако вземат да се дебнат и ще се хванат...
  • 5 00001

    1 15 Отговор
    Корупцията в България е от преди Османско верме, ако не е имало Корупция нямало е да падне България нито ИРИ. Високите държавни постове са се заемали след даване на подкуп, не по заслуги, Големите феодали са лъгали че нямат пари от данаци и не са плащали данаци на Императора ,нито са изпаращали войници или храни.Всеки един от тях се е мислел за цар на отделената си област дали Българска или Римска. При османско е същотото след 16 век.До 16 век са разрушени Българските и други градове и крепости, всички бягат в селата,големи и по-малките благордоници стават спахии и мюсулмани и остават да управляват.Християните живеят в едностайни колиби направени от пръчки иизмазани с глина, покрите са ракита. в които живеят животните и хората заедно.Кръвен данък или еничари са събирани само от свободната привелигирована султанска рая не от всички рая. А по богатите са плащали подкуп за да не им вземат децата. след 16 век децата на еничарите стават наследствени еничари,и мюсулмани са давали децата си за еничари също с подкупи.държавните постове се получават само срешу подкупи а най търсените постове са за събирашите данаци, най големите подкупи са за тези длъжности,И вместо 10% данък на раята вземат от 30 до 70 % данък, Бълггари са жънели данака.

    Коментиран от #6

  • 6 АКУЛА

    11 2 Отговор

    До коментар #5 от "00001":

    ВЕРМЕ ли, ма?
  • 7 Майорс

    2 11 Отговор
    Адвокат Качаунова , стига с това че само прокуратурата е виновна! А "кака Владка" е съпруга на единия от Боксовете и приятел с Кулата! Каква е гаранцията че е искала нещо от Нотариуса и ако не го е изпълнил , го е погнала? А докога ще търсим "наш" главен прокурор измежду адвокат на Сорос и съпруга на основател на ДБ!
  • 8 Лошото е, че

    14 1 Отговор
    няма кой да ви позволи да разплетете... При условие, че повече от половината магистрати са в кюпа, представете си каква борба за незнание и какво замитане на следите ще има...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове