Last news in Fakti

24 Февруари, 2024 18:45 796 16

Ивайло Илиев: ГЕРБ ще засилва изнудването с наближаването на датата за ротация

  • ивайло илиев-
  • политолог-
  • ротация

Меморандумът е крайно нужен, но идва в крайно неподходящо време, смята политологът

Ивайло Илиев: ГЕРБ ще засилва изнудването с наближаването на датата за ротация - 1
Снимка: tribune.bg

По-вероятната хипотеза към момента е ротация, която обаче ще бъде доста трудна.

Това каза пред "Фокус" политологът Ивайло Илиев.

"Отдавна знаем, че с наближаването на "сакралната дата" 6 март изнудването от страна на ГЕРБ ще се засилва. Това стана и традиционно за този парламент, тъй като за пореден път напрежението се покачва, задава се хоризонт за приключване на мандата на Народното събрание и на Министерски съвет. Това е едно непрестанно напрежение и в момента наблюдаваме пореден изблик“, обясни той.

По думите му, въпреки приятелския огън, преговорите продължават.

"Да припомним брифинга на вицепремиера Мария Габриел отпреди дни, за който всички очаквахме да предопредели посоката на преговорите оттук насетне. Ако ставаше въпрос, че ще се върви към нови избори, г-жа Мария Габриел нямаше да постъпи по начина, по който постъпи. Тя просто каза, че няма да разпише меморандума, иначе спокойно можеше да си хвърли оставката и да напусне кабинета. Очевидно вратата за преговори е много широко отворена“, смята той.

"Преговорният процес тече. Все още виждам възможност да се стигне до успешен завършек, който да доведе и до успешна ротация. Въпросът е дали тези "червени линии“ ще бъдат преодолени и най-вече на каква цена“, допълни политологът.

Според него меморандумът е крайно нужен, но е предложен в крайно неподходящо време.

"Имаше прекалено много време в спокойна обстановка да бъдат обсъдени тези отношения, а не буквално две седмици преди въпросната ротация. Създава се усещане, че клаузите в този документ са само и единствено в контекста на ротацията и как ще се нареди балансът на силите след 6 март“, коментира още Ивайло Илиев.

Според него атаките от страна на председателя на ДПС Делян Пеевски към авторите на меморандума, най-вече към Христо Иванов, вероятно са породени от промененото съотношение на силите.

"Когато се афишираше подялбата на политическата отговорност на три части, тогава не чухме критики, а сега, когато вече се предлага да се дели на две – между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ – наблюдаваме тази остра реакция на г-н Пеевски“, смята политологът.

По думите му големият разговор е затова каква ще бъде изобщо ролята на ДПС след ротацията.

Илиев разглежда цялостното поведение на Делян Пеевски в контекста на вътрешнопартийния предизборен план на ДПС.

Той коментира още, че нови избори на национално ниво няма да решат нищо от това, което е поставено на масата за преговори. Илиев все пак изрази надежда за успокояване на политическото напрежение.

"Имаме вече посланията за цял мандат на правителството – поне до пълен Шенген. Според мен има вероятност дори да прескочи евентуален край на войната в Украйна, както и президентските избори в САЩ. С повече разум тези послания могат да станат реалност“, завърши политологът.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умничето то ,

    7 3 Отговор
    като на агнето дядо му ! Има ли изобщо някой , който да не знае методите на Боко още от милиционерското време , а и мутренското , което не си е отивало ?

    Коментиран от #5

  • 2 видял

    5 2 Отговор
    Няма партия -ДПС , а групировка която работи против държавата , и за собствените си интереси !! Та турците в БГ. живеят както в края на 19 век !!

    Коментиран от #7

  • 3 Горски

    5 1 Отговор
    ,,Не ти трябва с мечка дренки да ядеш"... Партньорите ще се прекарват един друг на ротационен принцип, пък после зурла до зурла ще нападнат копанята
  • 4 Шопо

    9 0 Отговор
    Ротация не същаествува в конституцията.
    Единствения законен начин за смяна на правителство е оставка.
  • 5 Анджо

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Умничето то ,":

    Добре де , като знаят , че Борисов е стара лисица защо плямпат 9 месеца глупости тези пп- дб . Борисов ли ги накара или ония са толкова просто, че чак за 9 месеца нищо не направиха. Аз исках много да ме опровергаят , но уви. Гласувал съм за Борисов само, но много добре знам , че като се оядеш от влас започваш да не знаеш какви ги вършиш, но тия нищо не направиха. Тоя радев и той се оказа въздух под налягане.
  • 6 политолог

    4 0 Отговор
    учил недоучил чел недочел герб обаче не започна с рекета Това започнаха продължаващите подмяната на персонала Като не твърдя че персонала не е за подмяна но трябва да е сконкурси като по цял свят НОМЕ РА със шуробаджанащината ни докара дотук А ПП ГО водят до запазена марка Не е било това дето го правят
  • 7 така де

    2 4 Отговор

    До коментар #2 от "видял":

    видял си ти къщите на турците Преди 7 8 г всемаха турска пенсия 1000 лв вземаха и българска 500 и работеха за 2000 лв сега заради инфлацията турските 1000 лири вече са 300 лв но ако работят още значи са на 70 г и не се предават Аот друга страна на 70г путин ги взема за войници и ги праща на война КЪДЕ виждаш че живеят лошо в България българските мюсулмани
  • 8 смях

    1 1 Отговор
    Да, ще го засилва, но ще бъдат ИЗНАСИЛЕНИ.
  • 9 Всичко в Политиката е

    3 0 Отговор
    Всичко в Политиката е Изнудване! Независимо какво Закона е Постановил! Защото Никой не се съобразява с НЕГО! А противозаконните Действия на Политическите патии ги правят Нелегигимни!
  • 10 ДЕЛБА

    3 1 Отговор
    това че ще има ротация и 5 годишен го разбира без да е политолог Но на теб кой ти дава право да говориш за делба на 2 АкО си политолог ще знаеш че в американската конституция има израз СТРАНА В КОЯТО ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ВСИЧКИ разбирай в парламента всички са равни и трябва да има конкурси за всяко място Не да се раздават по партийна линия места в упрасвата на некадърници Които не се отчитат никому

    Коментиран от #11

  • 11 Шопо

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "ДЕЛБА":

    Щом ти харесва в Америка заминавай.
  • 12 бай село

    0 0 Отговор
    Изнудваш този който е вършил нещо нередно.
  • 13 бай село

    0 0 Отговор
    Как да ида в Америка като там е синчето на Корнела.
  • 14 Гей

    0 0 Отговор
    Боже! Колко е секси! :) Ще го схрускам!:)
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Баджанакът

    0 0 Отговор
    Оти бе Миленчо?!:0 Оти , ме търкаш ?! Да не съм нещо лошо написал?! И аз имам рода! Помагам им! Доколкото мога!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове