Last news in Fakti

28 Февруари, 2024 12:05 1 870 13

Експерт: 70% от домакинствата не отопляват адекватно жилищата си, саниране се прави с некачествени материали

  • саниране-
  • енергийно бедни

В България средно се изразходват 15% за енергия. Това е изключително висок процент и това кара хората да се лишават от други неща, за да стоят на топло, казва Теодора Пенева

Експерт: 70% от домакинствата не отопляват адекватно жилищата си, саниране се прави с некачествени материали - 1

Грешката със санирането се повтаря и това се видя при блоковете. Най-ефективно е с 1000 лв. за се изолира покрива, защото 50% от загубите на енергия са от там. Това каза пред БНР Тодор Славов, експерт от сдружение "За Земята".

Заедно с Теодора Пенева от Института за икономически изследвания на БАН, коментираха цените на електроенергията и енергийно бедните домакинства, както и либерализирането на пазара на енергия.

„70% от домакинствата не отопляват адекватно жилищата си. Големите грешки с тези фондове за саниране са, че често се използват некачествени материали и технологии. Това са също фактори на енергийната бедност“, каза Славов.

Той сподели, че от „За Земята“ са провели информационна кампания в няколко града. „Не чакаме държавата, сега идва рецесия. Най-простата мярка и хората трябва да го разберат, а не да гледат съседите, е изолация на покрива. В рамките на 1000 лв. може много добре да се изолира. Над 50% от загубите са от покрива. Масово се хвърлят да правят изолация и нарушават вътрешния комфорт. Това вече се наблюдава като грешка при санирането на блокове и една и съща грешка се повтаряше, няма вентилирани фасади.

Така с 20 пъти по-малко инвестиция могат да получат по добър ефект“, препоръча Славов

Теодора Пенева сподели, са направили проучване на бюджетите на 8000 домакинства.

„Изводите са, че разходът за енергия е доста висок и се потвърждават и данните на изследването „За Земята“. Около 40% от домакинствата в България, които са с доход - след разход за енергия, под линията на бедност. Това са данни за 2021 г., но през 2022 г са нараснали заради ръста в цените. В България средно се изразходват 15% за енергия. Това е изключително висок процент и това ги кара да се лишават от други неща, за да стоят на топло. Има две групи – уязвими енергийно и енергийно бедни. Това беше изискване на ЕК да се определят две групи. Тези домакинства – енергийно бедни, трябва да се подпомагат с ефективни мерки. А при уязвимите клиенти, може да се ползват компенсации при свободен пазар на енергия“, коментира Пенева.

Тя припомни, че от 1 юли т. г. започва частичната либерализация и цената на електроенергия няма да се определя от КЕВР, а от МС и ще е базова цена, която се фактурира на гражданите.

„От фактурираната до цената на пазар на електроенергия, която се мени всеки час, ще се компенсира и това би създало проблем. От януари 2026 г. ще се либерализира изцяло пазарът, ще може всеки сам да избира доставчика – 3 ЕРП-та, и тарифните продукти ще се предмет на конкуренция. А рискът тогава ще се поема не от държавата, а от самите граждани“, обясни Теодора Пенева.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Краде се стига лъгахте, доходите към

    11 0 Отговор
    Цените ни как са?
  • 3 българина

    6 2 Отговор
    казва се енергийна бедност. отделно санирането и стиропора не решават проблема с дебелината на стените. В България стените на старото строителство са тънки. Друг е въпроса, че в сащ също тънки, но пък газа и тока са евтини.
  • 4 Краят

    7 0 Отговор
    на статията е показателен:
    Избор на доставчик - като избор на телеком?!
  • 5 Барака

    13 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен-_ Язовец":

    Санирането се прави само за да има повод за открадване на парите, на никой не му пука за домовете и комфорта на хората, пука им за парите, които искат да откраднат и са си намерили начин да го правят.
  • 6 Чочо

    2 0 Отговор
    Хората знаят как,но не разполагат с достатъчно средства, затова правят нещата доколкото им позволява бюджета.
  • 7 70% от Народа

    14 0 Отговор
    живее в пълна мизерия. Превърнати в роби, мизерници, маргинали и лош материал. Споко, Байдън и Урсула фон Изкукал бабишкер мислят за вас! До няколко години ще приключи държавата, която е управлявана от 50-60 ханове, царе и императори. За нея измряха безчет войводи и хайдути. Добре, че не са живи да видят на какво е заприличала България. Резил и срам!
  • 8 За Земята

    4 0 Отговор
    прочетох го и спрях дотам.Кому е нужна тази глупост?
    Значи спираме си базовото евтино производство на ток използващо местен неограничен ресурс, за да слагаме Морска пяна по стените за да ни е топло.Махнахме дървена дограма за да сложим платсмаса и алуминий за са стане конденз а от там да ни мухлясат жилищата.Всичко това от опорките като този където е от това "За Земята".Да го питам като е загрижен за земята ....как и къде е земята унищожена от Соларни паркове , които не можеш да обхванеш с поглед.Заради такива малоумници на които се дава трибуна за изява сме на това дередже.
  • 9 До преди ковида

    4 2 Отговор
    дървата бяха "природосъобразен", естествен материал за огрев!
    Зелените се бустеризираха и вече обърнаха палачинката: Да се грееш на дърва, било вредно за природата?
  • 10 До преди 60-те години

    2 0 Отговор
    конопът е бил свободен за отглеждане и е бил използван за термоизолационен материал по стените на къщите. Нито е мухлясвал и е бил много полезен и през горещото лято, е регулирал влажността. Даже Стойна преподобна го описва, че са лепели тогава стеблата и листата му по стените от глина и пръти и така са си осигурявали по-топли къщи зимата.
    Понеже е много полезно разстение, фашистите-печатари на фалшивите пари са го забранили по цял свят. Даже са го наложили и на соц-страните! Понеже и рак лекува! За това е забранен.
  • 11 Пилее се енергия безобразно

    1 0 Отговор
    по държавните институции, институти, ВУЗ-ове и т.н. Няма никакво регулиране на температурите.
  • 12 Егати глупостите

    1 0 Отговор
    Как в един блок може да има 3 отделни ЕРП доставчика?
  • 13 Сериозно ли?

    2 0 Отговор
    На живеещия на втория етаж ще му стане по-топло, ако изолирст покрива над осмия етаж.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове