Last news in Fakti

7 Март, 2024 14:41 1 614 9

Нов хаос с е-рецептите от 1 април

  • лекарства-
  • аптека

Общественият защитник подчертава още, че ветеринарните лекари също използват лекарствени продукти за хуманна употреба за лечение на домашни животни

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, защото в институцията отново постъпват жалби и сигнали на обезпокоени пациенти, лекари и магистър-фармацевти, че от 1 април тази година много възрастни хора, хора с увреждания и деца, може да останат без своевременно предписаното им антибиотично лечение, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Тя обяснява, че няма никаква информация дали проблемите в електронната система за предписване и отпускане на лекарствени продукти са преодолени. Диана Ковачева е категорична, че дори и тогава остават нерешени голяма част от поставените на вниманието на омбудсмана от граждани, лекари и магистър-фармацевти въпроси.

Повод за писмото на обществения защитник е изтичането на определения в Преходните и Заключителни разпоредби към Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти срок, след който изписването на антибиотици ще става само с електронна рецепта.

„Бих искала да изразя притеснението си от възможността да бъдат нарушени професионални права на лекари, в това число в напреднала възраст, които нямат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и съответно не разполагат с необходимия софтуер, както и с нает персонал, който би могъл вместо тях да работи с него, а също и най-вече правото на техните пациенти на своевременен и гарантиран достъп до лечение“, казва омбудсманът.

Диана Ковачева обръща внимание, че има възрастни педиатри, които след пенсионирането си работят на индивидуални практики за специализирана медицинска помощ и някои нямат договор с НЗОК, което би застрашило своевременното започване на антибиотично лечение при децата, а то е решаващо за овладяване на заболяването и предотвратяване на усложнения.

„Бих искала да отбележа, че разработеното мобилно приложение също не решава изцяло посочените по-горе проблеми, предвид изискването за наличие на електронен подпис и технически познания за използването му. В жалбите си лекари и техни близки основателно сочат, че не разполагат нито с електронен подпис, нито с необходимия хардуер, както и с умения за работа с тях. Те обръщат внимание, че няма отношение към квалификацията им като лекари, но прегражда възможността им да лекуват“, пише още омбудсманът.

Диана Ковачева допълва, че има лекари по дентална медицина, които не работят по договор със НЗОК и съответно не разполагат с необходимата техника и софтуер за работа с Националната здравноинформационна система.

Общественият защитник подчертава още, че ветеринарните лекари също използват лекарствени продукти за хуманна употреба за лечение на домашни животни.

Според Диана Ковачева е необходимо регламентиране в дългосрочен план на възможността тези лекарствени продукти да могат да се предписват както на електронен, така и на хартиен носител, за да се гарантира правото на пациентите на достъп до лечение, както и професионалните права на медицинските специалисти.

„Същевременно, отново бих искала да обърна внимание и да посоча необходимостта от наличие на ефективен контрол върху употребата на антибиотици и химиотерапевтици за системна употреба, като мярка за оптимизиране на използването им и предотвратяване развитието на резистентност“, обяснява омбудсманът.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акула

    11 0 Отговор
    що за Държава що за Здравеопазване е в Бг

    Коментиран от #5

  • 2 Акула

    9 0 Отговор
    Бяла мафия
    и Фарма
    мафия
  • 3 Тома

    13 0 Отговор
    В 21 век още не могат тези некадърници да управят едни рецепти а за друго въобще нямаме думи

    Коментиран от #6

  • 4 Какъв ред

    2 0 Отговор
    Какъв ред искате в Хаоса? Кое не е Хаос? За да има ред съм казал на Омбудсмана какво трябва да направи! Но той - Тя не ще!
  • 5 Какво търси тая кранта

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Акула":

    Какво търси тая кранта за Министър? Коя Кранта го тури там? Коя кранта тури предишния? Коя кранта тури по-предишния И т.н.
  • 6 Сатана

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    Без значение дали един доктор използва или не дигитална технология, винаги може и има право да напише рецепта на хартия!!! Искат да паникьосат и пациенти и лекари , да принудят лекарите да използват системата, която от една страна наистина има своите удобства но не е задължителна . Този механизъм между другото затруднява и аптекарите .

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Екзекуторът

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана":

    Докторчетата си въртяха схеми с лекарства
    И затова вият на умряло за тея електронни рецепти
    Защото ще има проследяемост и отчет
    Защо бялата мафия скача веднага като се спомене генеричното заместване
  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана":

    Масовата ипохондрия напредва с бързи крачки.... Спасението е здрав и силен организъм, който НЕ Е ТРОВЕН ОТ ДОКТОРИТЕ С ВСЕВЪЗМОЖНИ ХАПЧЕТА ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО С ГОДИНИ. Прилагат тези МАНИПУЛАЦИИ, защото друго не могат да измислят, тъй като съвременната медицинската и фармацевтична мафия са СЛУГИ НА САТАНАТА...
  • 9 Само питам

    1 0 Отговор
    Ами какво правим в събота и неделя когато личните доктори са неоткриваеми? Чакаме понеделник. Но тогава пък пред кабинета на доктора има вече 30 души, а при епидемия и 50. При моя доктор има записани 3000 души. Записваме се за преглед за след една седмица. А понякога и един ден забавяне може да е фатален. Явно ще ходим в Румъния и Турция за антибиотици, а нашите ще отчитат, че са спрели употребата на антибиотици.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове