Last news in Fakti

7 Март, 2024 18:43 854 26

Любомир Кючуков: Не смятам, че евроатлантическата посока на България е поставена пред угроза

  • външна политика-
  • евроатлантическа посока-
  • мншен министър

В страната има дълбока разделение и отсъствието на консенсус по основните външнополитически приоритети винаги крие риска от това българската външна политика да не бъде достатъчно последователна, коментира още дипломатът

Любомир Кючуков: Не смятам, че евроатлантическата посока на България е поставена пред угроза - 1

България е в пълна хармония с международните тенденции, където сигурността доминира всички политики. Аз наричам това секюритизация на международните отношения.

Това каза пред БНР дипломатът Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи.

"Аз наричам това секюритизация на международните отношения. ... Затова е логично, че дипломацията трудно намира своето място в съвременните международни отношения, доколкото сигурността се търси единствено в полето на военната ѝ компонента. А изцяло се пренебрегва договорно-правният аспект", добави той и подчерта, че целта сега не е как да предотвратим войната, а как да се подготвим за нея.

Според Кючуков трябва да се работи за постигане на сигурност чрез политически средства и преговори:

"Основното поле на действие на българската дипломация в тази посока трябва да бъде в рамките на ЕС и НАТО. Това са местата, където България трябва да аргументира собствените си интереси, а те са да се избегне ескалацията, доколкото сме близко до полетата на конфликтите и в Украйна, и в Близкия изток".

В страната има дълбока разделение и отсъствието на консенсус по основните външнополитически приоритети винаги крие риска от това българската външна политика да не бъде достатъчно последователна, коментира още дипломатът и подчерта:

"Не смятам, че евроатлантическата посока на България е поставена пред угроза. ... Трябва да се има предвид, че лоялността не е означава априорно съгласие с решения, взети извън нас".

По думите на Любомир Кючуков в дебата за поста външен министър е липсвало най-важното - дебатът за външната политика:

"Дипломацията беше сведена до пътувания. ... А всяка визита трябва да носи отговор на два въпроса - защо отиваш и с какво се връщаш".

Дипломатът заяви, че от години България не е формулирала нито една регионална външнополитическа инициатива и по-скоро следва събитията, отколкото да се стреми да влияе върху тяхната динамика:

"Тристранното сътрудничество с Гърция и Румъния предлага добри възможности. То получава добро развитие, макар че не благодарение на българската активност. Ако се възползваме умело, възможностите са не просто за реализация на конкретни регионални проекти, но и защита на регионалните интереси в рамките на ЕС и НАТО, където един по-единен глас на региона би звучал много по-силно".

Във връзка с предстоящите избори за Европейски парламент и очакванията за силно разширяване на представителството на крайнодесните и популистките формации в Европа, Кючуков коментира, че е важно "да си дадем сметка не просто какво се случва с тази дясна вълна, а защо се случва":

"Има натрупване на дефицити на сигурност, на справедливост и на доверие. Има разминаване на дневния ред на елитите с проблемите на гражданите. И в тези условия се наблюдава своеобразна подмяна на идеологията с геополитиката. Основните разделителни линии вече не са ляво и дясно, а националистическо и геополитическо".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 4 Отговор
    Пак сме от страната на булката.Никаква поука от историята.
  • 2 така така

    21 6 Отговор
    Ами изчакай и ще видиш... Българите са с Русия!! ЮРОД!
  • 3 ВКК

    2 16 Отговор
    И да е, какво от това! Европейска ориентация да имаме, това е важно!
  • 4 Българин

    20 4 Отговор
    "Не смятам, че евроатлантическата посока на България е поставена пред угроза. ... Трябва да се има предвид, че лоялността не означава априорно съгласие с решения, взети извън нас". Дипломате, думите ти са лъжа и ти го знаеш. Решенията се вземат от САЩ, а българските им роби сякаш се покланят доземи, целувайки със страх и трепет нозете на господарите си, като същевременно казват, че са свободни и независими политици.
  • 5 Истината

    5 17 Отговор
    Мнението на ЕС: "А на вътрешния фронт – приятелите на Путин, които се опитват да пренапишат историята ни и да вземат за заложник бъдещето ни.
    „Нямайте никакво съмнение какъв е залогът на изборите – нашата мирна и обединена Европа е застрашена от популисти, националисти, демагози, независимо дали са крайнодесни или крайнолеви; дали това е „Алтернатива за Германия“, „Национален сбор“ във Франция, „Конфедерация“ в Полша или „Възраждане“ в България! Имената може да са различни, но целта им е една и съща – искат да стъпчат нашите ценности и да унищожат нашата Европа. Ние от Европейската народна партия няма да го позволим“.Възраждане няма право да участва в изборите за Европарламент, защото е против ЕС и иска България да излезе от него и се опита да проведе противоконституционен референдум против еврото. България ще бъде дискредитира на европейската сцена от тях,това не бива да се допуска, ако имаме национално достойнство.

    Коментиран от #8, #13

  • 6 Евроатлантик

    18 1 Отговор
    На всяка власт верен, пълзящ и възпяващ, истински дипломат от кариерата
  • 7 Кой чиновник - идиот от Брюксел

    5 12 Отговор
    взе тази путинофилска територия в ЕС и НАТО ?
  • 8 Българин

    6 12 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Думите на Урсула фон дер Лайен, които цитираш, са чиста лъжа. Освен това тази подла жена чудесно знае, че Възраждане са също проект на САЩ, но им е заложено да се представят за патриоти и да злоупотребяват с привързаността на българите към Русия. Да не говорим, че Костадинов постоянно седи до Бойко в парламента. Двуличието му не се забелязва само от заслепените хора.
  • 9 Най висша диктатураЕ

    10 3 Отговор
    е в ЕС и НАТО
    Разпореждат ни какво да мислим и какво да правим
    Пнх
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ПАВЕЦ Чаира

    11 2 Отговор
    Посоката не е поставена под угроза . Само народа е поставен под угроза , да изчезне. Но сега , ние за един народ ли сме? Важното е , повече демокрация да има. И некадърници , които да я носят в сърцето си , докато крадат.
  • 12 КАЧЕСТВЕН БОКЛУК

    9 2 Отговор
    ". изцяло се пренебрегва договорно-правният аспект", добави той и подчерта, че целта сега не е как да предотвратим войната, а как да се подготвим за нея."

    Първо, дори да не бяхме в НАТО, армията винаги трябва да е достатъчно силна за да защити народа си. Ако сега тепърва ще се подготвяме, значи сме спали до сега. Второ, членството в НАТО, уж отбранителен съюз, не предполага задължително водене на войни. Ако наистина сме суверенна държава, би трябвало целите на външната ни политика да се определят от нас, а не от разни съюзи в които членуваме. Мирната политика не изключва да си готов за война и не е в разрез с празното словосъчетание "евроатлантизъм". Но без такава политика, остава само дрънкането на оръжия, което води до война. Справка - съдбата на украинците, водени от тяхните неонацисти.
  • 13 Точен

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "Истината":

    Възраждане и всички националистически партии са 100 пъти повече европейци от ЛГБТ-десно-ляво-зелени партии. Ние сме против Европа да става арабско-африкански континент, искаме да има нормално семейство и да не ни граби САЩ.

    Коментиран от #16

  • 14 Феникс

    4 1 Отговор
    Угроза е руска дума бе мамино пиле! И да смяташ и да не смяташ тя математиката е точна наука, излизаме от НАТО и ЕС!

    Коментиран от #15

  • 15 Училище в Павликени

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Феникс":

    В клас влиза нов учител:
    - Казвам се Аврам Давидович и съм евроатлантик!
    А сега станете един по един и се представете като мен.
    - Казвам се Маша и съм евроатлантик
    - Казвам се Стьопа и съм евроатлантик
    - Казвам се Вова и съм комунист.
    - Вова, защо си комунист?!
    - Мама е комунист, татко е комунист, приятелите ми са комунисти и аз съм комунист.
    - Вова, а ако майка ти беше просттутка, баща ти наркоман, а приятелите ти гейове, какъв щеше да си тогава?
    - Тогава щях да съм евроатлантик.
  • 16 Въпрос

    6 3 Отговор

    До коментар #13 от "Точен":

    Искате от Възраждане да има нормално семейство, казваш. Затова ли Костадин Костадинов е разведен отдавна? И наистина ли той е националист, при положение че служи на Тиквата, а оттам и на глобалистите? Ако това са националистите, не знам какви са интернационалистите...
  • 17 ТаУмВзе

    6 2 Отговор
    Заради таа ориентацийка сме във Последна Национална Катастрофа бе картоф!
  • 18 Име

    3 0 Отговор
    Добре - аз досега - бял ден не съм видял от това евро-атлантическо, нещо съвсем мършава "крава" или пък не стига до мен.

    100 лева ни бяха пенсиите - аз не съм умрял за пари - ама съвсем пък. 30 лева на ден взимаме - това е максимума.

    А при ГЕРБ беше - концлагер, не искам да си спомням и не трябва - това беше един адски период и - "хахахаа - оди пеш, бре".

    Аз не мога да разбера - защо като вижда Бойко Борисов - че не става за нищо - защо се бута, какво го привлича, това е както се вика - дело - "тънко".

    Не е възможно да е умен - това е илюзия.

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Дернев

    2 0 Отговор
    Не ни трябва ЕС с НАТО. Трябват ни СЕЩ със своя силна армия и без НАТО в Европа. Но с това лансиране пак на Урсула, явно ЕС върви към края си. Да мислим за обединени Бал6ани и нов Вършавски договор. Ника6во евро, никакъв Шенген. Това са капаните на Германия, които трябва избегнем съссигурност.
  • 20 Човешкия Живот

    1 0 Отговор
    Човешкия Живот в Тази страна не е Сигурен! След като това е Основна политика на тази Държава и партийна политика!
  • 21 Безконтролното Лапане!

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Име":

    Безконтролното Лапане! Което да зависи само от него!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мда

    3 0 Отговор
    За външна политика хората учат, минават през всички етапи на дипломацията, учат. А нашите самодейци, секретарки, любовници, лизачи и всякаква измет става външен министър. Интересите на България висят на пирон в килера. Всички държави около нас си плетат кошницата, а ние работим за Осрайна и Македония и Турция.
    Българските уж политици са заети да разпределят остатъка от държавата 50 на 50, мислейки си, че ще са вечни.
    Слуги няма нищо вечно и най-важното никой не може да избяга и надхитри съдбата си.
    Оставка боклуци
  • 24 Просветител:

    3 0 Отговор
    Трябва да се започне с референдум за членство в НАТО, особено сега и за ЕС. Иначе членствата ни са решения на чиновнически правителства но не легитимирани от народа, от данъкоплатците. Конституционно-нормативното законодателство в случая не е нарушено, но именно темите за референдум трябваше да се допълнят в Конституцията и в закона, а не правни бла-бла амбиции и ограничаване на правомощията на президента. Подмазвачеството не е външна политикка. Именно подобни "комсомолци" във властта дадоха на САЩ бази и ненужно признаха Косово. Без грам компенсации.
  • 25 Гост

    0 0 Отговор
    Огледай се и помириши въздуха, заспал40!
  • 26 Джоко

    1 0 Отговор
    Дневния ред на "управляващата върхушка" не е прочита на масите. 3 ти март, Шипка, разни артефакти, знамена и скандирания. Фалшивата мотивация на нацията мобилизира нацията да протестира и да се противопоставя. Нищо от обещанията на новата клика в колаборация със старата шайка не се случва. Слаб театър с губещ позиции холивувски режисьор.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове