Last news in Fakti

9 Март, 2024 21:30 2 391 30

"Да, България" постави 12 условия към ГЕРБ-СДС за продължаване на ротацията

  • да българия-
  • ротация-
  • правителство

Делегатите на конференцията се обявиха против плаващите мнозинства

 "Да, България" постави 12 условия към ГЕРБ-СДС за продължаване на ротацията - 1
Снимка: БНТ

Лидерите от ПП и ДБ по-рано днес лансираха своите изходни позиции за преговорите, предаде БНТ. Това стана на националната конференция на "Да, България" - формацията е част от ДБ. Делегатите на конференцията се обявиха против плаващите мнозинства и поискаха да се договори "обвързано мнозинство" между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Този механизъм за вземане на решения означава изключване на подкрепа за някои решения от останалите парламентарни групи. Поставят общо 12 условия, свързани със съдебната власт, борбата с корупцията и присъединяването към еврозоната. Конференцията реши още "Да, България" да се присъдени към Европейската народна партия - европейското партийно семейство, от което е част и ГЕРБ.

12 условия за продължаване на ротацията постави "Да, България" - един от участниците в управлението, към партньорите си в обединението Демократична България. Делегатите на Третата национална конференция на партията гласуваха договаряне на обвързано мнозинство между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, в резолюция за актуалната политическа обстановка и необходимостта от формиране на антикорупционно мнозинство.

"Ние поставяме на преден план реформите, които да бъдат извършени и да бъде поставен и да бъде разписан документ, в който ясно да бъдат разписани реформите и механизъм за взимане на решения", каза Надежда Йорданова, " Да, България".

Още в началото на конференцията бяха направени заявките за преговорите с ГЕРБ-СДС. Здрав разум и отговорност, както и първо обсъждане на реформите, а после имената и министерските постове. Христо Иванов защити финансовия министър Асен Василев, за когото Бойко Борисов каза, че не трябва да остане на поста.

"Името на финансовия министър в момента е Мистър Еврозона. Месеци преди влизането в еврозоната, което очакваме благодарение на усилията на Асен Василев, два прозореца да се съединят на политическата воля на Европа и на икономическите показатели, да сменяме човека, който е докарал усилията до тук, граничи със странно политическо поведение", подчерта Христо Иванов, лидер на "Да, България", съпредседател на ПП-ДБ.

А изказване на госта на конференцията Кирил Петков, предизвика остра реакция от ГЕРБ.

Кметове на ГЕРБ отговориха с позиция, че това са посредствените опити да се внесе разделение в най-голямата политическа партия в България и то часове преди преговорите. Те посочиха, че в ГЕРБ няма лагери, групи, разделения.

Голямата новина от конференцията е решението партията да се присъедини към европейското политическо семейство на ЕНП, където са ГЕРБ-СДС и ДСБ - с над 530 гласа "За". Малко над 30 са гласовете за АЛДЕ.

"Да, България" е дясноцентристка партия и мястото ѝ е при други десноцентристи като нас. Ние сме силно проевропейска партия и естественото ни място е в ЕНП. Моето лично очакване е, че вероятно ще се явим заедно с ПП", обясни Стефан Тафров, дипломат и член на ръководството на "Да, България".

Критики към ръководството на партията отправиха с писмо преди ден от вътрешната опозиция във формацията в лицето на кръга "Девети декември", но въпросът е извън дневния ред. Промени сега няма да има.

"Настоящата конференция не е отчетно-изборна. Тя има за цел да подготви партията за това, че след една година ще е редовната отчетно-изборна конференция, на която ще се изберат новите ръководни органи на партията", каза Христо Иванов, лидер на "Да, България", съпредседател на ПП-ДБ.

На конференцията председателят на ДСБ призова да не се допуснат стари грешки и подчерта, че България има нужда от обединени евроатлантически сили.

"Когато сме били разединени, тъмните сили са ни дърпали към азиатския деспотизъм. За да не допуснем сега, в този момент отново да потекат руските потоци, защото в последните години това нещо се случваше", подчерта ген. Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ.

Предстои да се вземе решение ще се явят ли заедно на европейските избори ПП и ДБ.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омешани

    34 3 Отговор
    фашисти и крадци
  • 2 Вьзмутен

    23 5 Отговор
    Целта е маджо да унищожи напьлно бьлгария вече е ясно на всички
    След като костов не успя
  • 3 Мазно турско кафе ДБ

    30 3 Отговор
    По добре избори ,Марш предатели
  • 4 Последния Софиянец

    21 2 Отговор
    Днес в София тръгнаха първите граждански патрули организирани в социалните мрежи.Целта им е да защитават жените и децата от мигрантите.Записах се и аз.В понеделник съм дежурен на Витошка.
  • 5 Анчо

    37 6 Отговор
    Мислех че ГЕРБ и ДПС са чума, но не тези от Да България са истинска напаст. НПО храненици водени от алчност и готови на всичко, за да са на власт. Комбинирани с откровените тъпанари от ПП е взривоопасно за съществуването на държавата. Възможно най-бързо трябва да ги изритаме. ИЗБОРИ неможачи!
  • 6 123

    21 3 Отговор
    Стига сте се лигавили, отивате на избори и след това в историята
  • 7 Вьзмутен

    22 3 Отговор
    Такава гняс не се домогвала отдавна до властта
  • 8 Оставка!

    26 3 Отговор
    Да си взимат мигрантите, Шенгена, проваленото евро, реакторите и горивото на Уестинг и да се махат. След Записите, трябваше да са в затвора. Оставка.
  • 9 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    25 2 Отговор
    Довчерашните леви ( комунисти)
    днес се бият кой е по -десен 😀😀😀
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Фибата

    18 2 Отговор
    ДБ поставили 12 условия на ГЕРБ, а Борисов може да постави едно, за да ги пусне в ЕНП! Да видим!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Сатана Z

    11 4 Отговор
    Хахаха,бcи та6ака.Някаква политическа секта като ДБилна България да поставя условия на първата политическа сила на миналите избори.
  • 15 АСАНЧО ЛЪЖЛИВЕВ

    9 4 Отговор
    Краднал парите на фонда за енергийно осигуряване, лъгал най-елементарно, че икономиката ни цъфти, като в същото време ползваме по-малко ток и газ от годините преди кризата, а заади инфлацията отчита повишеието в абсолютна стойност за увеличеие, и този мошенник е тяхния кумир. Да не говорим, че умишлено спират парите по Плана за възтановяане от пЛандемията, като правят некадърни планове, които Брюксел не пуска и така пести пари за западните държави, а нас кучета ни яли.

    Коментиран от #24

  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 3 Отговор
    Бойкикев от потомствен комунистически род Бойкикеви❗
    Наско ушето , влязъл във ВУЗ по линия на кадър на ДС на БКП ❗
    Буци- член на БКП ❗
  • 17 12 условия към ГЕРБ

    7 4 Отговор
    12 члена за Борисов !
  • 18 Кoкopчo

    9 2 Отговор
    Моля, не обиждайте! Не съм ,,мистър", а ,,мис" Еврозона.
  • 19 Хохо Бохо

    2 14 Отговор
    Ако има нови избори, пак ще я има същата сглобка.
    Само на Копейкин и на Путин ще им се хареса да има нови избори
    Ще има нестабилност в управлението на България.
    /временно агент Радев ще е начело/

    Коментиран от #21

  • 20 О. Ч. З

    7 0 Отговор
    45г комунизъм и след него 34г демокрация
    И през цялата демокрация се говори само за реформи и борба със корупцията и Ка за всичко е виновен комунизмът
    Да вкарват ИИ вече да ни управлява и целият апарат да си заминава и без друго нищо не става от тях
  • 21 О. Ч. З

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Хохо Бохо":

    Мисля че не си прав най много ще се радват от ПП
    Според новият им закон служебното правителство се избира от трима кандидати единият е предателят на народното събрание
    И затова ПП са нагли и поставят условия
  • 22 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    6 1 Отговор
    В ПП-ДБ са събрани само видни членове на ЛГБТ общността, начело с Кокорката, Тафрата и Къдравата Сю. Те мислят с ужас за азиатската посока, защото там ще чукат камъни от сутрин до вечер.

    Коментиран от #23

  • 23 име

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "ГЕРБ НА БУНИЩЕТО":

    Къдравата сю е от ГЕРБ-СДС, не че не е виден член на ЛГБТ общността.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Калин

    0 1 Отговор
    12те условия са да има повече от баницата за тях
  • 28 Ана

    1 0 Отговор
    Да им дадем по един автомат да се избият направо!
  • 29 Васко

    0 0 Отговор
    ДБ не разбраха ли, че отдавна не са в позиция да поставят условия
  • 30 Ясен

    0 0 Отговор
    ДБ само се правят на интереси, а задкулисно са говори да продадат и майка си, само и само да останат във властта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове