Last news in Fakti

13 Март, 2024 08:37 1 588 39

Росен Йорданов: Партии, които разпространяват слухове за мигрантите, си играят с кибрит до купа сено

  • росен йорданов-
  • партии-
  • мигранти-
  • кибрит-
  • купа сено

"Това са партиите в опозиционния спектър, които имат популистки профил", коментира още криминалният психолог

Росен Йорданов: Партии, които разпространяват слухове за мигрантите, си играят с кибрит до купа сено  - 1
Снимка: bTV

Партии, които разпространяват слухове за мигрантите и си играят със страховете на хората, бързо могат да "изгорят". Това предупреди криминалният психолог Росен Йорданов в интервю пред БНР.

"Това са партиите в опозиционния спектър, които имат популистки профил. Обикновено тези партии пропускат, че си играят с кибрит до купа сено. Пропускат, че това е безотговорно поведение, защото ксенофобията е част от примитивни и архаични инстинкти, от времето на ловуването, където инстинктът ни да се съхраняваме и предпазваме е силно застъпен. Затова тази игра е много опасна", коментира Йорданов източниците на стряскащите слухове за опасността от мигранти у нас.
Росен Йорданов обясни, че в основата винаги присъстват фактори като несигурност, тревожност, която обикновено тлее, когато в обществото е по-спокойно.

Според него на такива въздействия се поддават млади хора с колебание в самочувствието, в самооценката, "защото най-чувствителни на тази тема са младите хора, които не са информирани".

Росен Йорданов допълни, че това е "първичен инстинкт да разглеждаме като заплаха различния и е силно застъпен".

"Обществото не предлага възможности за инициация – културни форми, чрез които да преминават от една възрастова група към друга. Навремето това беше казармата, преминава се към друг етап на зрелостта. Такива бабаитски форми на себедоказване, да се биеш на улицата, се оказва себеутвърждаващ, но деструктивен. И това се експлоатира от политици, които си мислят, че са особено пресметливи", коментира психологът.
Той е категоричен, че преди Костадин Костадинов и други партийни лидери са го са го правили, "това е много леснодостъпна идея и затова тези партии горят лесно, както фосфора на кибритена клечка".

"България през последните 30 години е имала такива партии и те не са оцелявали. А и обществото ни има известна имунизация към подобна истеризация. Хилавият протест онази вечер го показа", коментира Росен Йорданов.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 9 Отговор
    България е мултиетническа дупки, където една иска е достатъчна, за да стане белята. Добре че държавотворният македонски народ наброяващ над 2,5 млн ще запазят мира.
  • 2 Доротея

    44 3 Отговор
    Най много се възползват от този казус твоите герберюги, бе, Росен! Толкова са се възбудили от ексцесиите, сякаш те са ги организирали, за да обвиняват кмета Терзиев! Патриотите си реагират рутинно!
  • 3 Косе Босе

    63 2 Отговор
    Мигрантите никой не ги е канил тук и никой не е длъжен да ги хрантути. Да ходят при Меркелица.
  • 4 Фен

    62 2 Отговор
    Е защо слухове? Иди в Париж, Берлин или Брюксел, и виж, какво ни чака.
  • 5 В. Борисов

    61 2 Отговор
    Този смешен господин, явно платен, си играе с огъня, защото ние не живеем в каменната ера, а във века на информацията и виждаме какво се случва в европа и сащ. Виждаме какви престъпления извършват и как полицията и платените медии крият от народа, тези престъпления.
    Скоро имаше едно видео от метрото в Барселона, как един такъв бие наред хората и никой не прави нищо.
    Да не говоря за убийствата и груповите изнасилвания. Пожелавам на този платения и вашата журналистка, да влязат мигрантите в домовете им и от първа ръка да се запознят с тях, може и да им хареса боя и сексуалното насилие, специално за платения ще каже, че тия зверове не пропускат и мъже, може да е спокоен ще му излезе късмета. А на вас от факти, също ви пожелавам добрите мигранти да ви посетят, барем ви дойде акъла, защото не сте от най-умните.
  • 6 име

    46 3 Отговор
    Първо, популистско е да обвиняваш някой друг в популизъм. Когато нямат доводи срещу, най-лесно е да лепнеш обвинение в популизъм. Второ, опита на западните страни с миграните показва че проблемите, които създават мигрантите, рано или късно лъсват въпреки либералните приказки и медийното потулване. Така, че е по-добре да мислим как да предотвратим поблемите, вместо да се лъжем че ги няма или пък че при нас нещо ще се размине.
  • 7 хаберих

    31 0 Отговор
    Мъж се прибира на 10-ти март:
    - Жена, досега обикалях цветарските магазини,но по-красиво цвете от тебе не можах да намеря!
  • 8 В. Борисов

    46 1 Отговор
    Другарю, разходи се по тъмно по софия покрай мигрантските сборища и тогава коментирай.
    Не се плаши, тези колци и бухалки дето ги носят са само реквизит, те не бият с тях, не.
  • 9 стих

    16 4 Отговор
    твоите герберюги, бе, Росене! ГОСПОЖО,ОБРЪЩАТЕ СЕ КЪМ ДАДЕНО ЛИЦЕ,А НЕ ПИШЕТЕ САМО ИМЕТО МУ! ВЪРНЕТЕ СЕ В УЧИЛИЩЕ И ИЗУЧАВАЙТЕ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК!
  • 10 Трол

    20 2 Отговор
    Хубаво е че все още има добри хора като г-н Йорданов, които да ни успокояват и да ни казват, че всичко е наред.
  • 11 нннн

    24 2 Отговор
    Ами, махнете сеното, по- точно плявата! Каква работа имат талибани в България?
  • 12 Верно ли

    21 2 Отговор
    Свали си капацитв бе
  • 13 Чочо

    25 1 Отговор
    Не разбирам,защо няма далновидност в бълг.политика.
    Винаги ли трябва да чакаме най лошото да се случи за да вземем мерки.....
    Няма ли тогава вече да е късно.
    Стига сме топерантствали за сметка на "евроатлантиците".
    Ние не сме такива.
    Имаме си държава и искаме да сме си ние!
  • 14 И не се забрани

    22 1 Отговор
    Референдум незаконно евро, и не се кри приемът от Брюксел, Германия и Австрия. И няма да приемаме цифрово евро и цифрови градове, и няма борсата за ток да оскъпи цената. Има растеж в икономиката, нищо че имаме над десет процента спад в производство. И украйнското зърно и захар са най-биологичните, нищо че Полша изхвърли над 160 тона, а ЕС се тресе от протести. И нямаше събития в Германия, Виена, Британия, Франция - те бяха хирурзи, математици от олимпиади. И нямало да се въвеждат умни градове ,като пърмият "умен автомобил" на ЦГМ, беше пробван вчера, а целта дигитални скоби и дигитални глоби, от дигиталните сметки, обслужващи бъдещи ограничения за движение. Вече не е бавно, а екстрено ни бързо ни сваряват.
  • 15 Имате огромен проблем

    10 1 Отговор
    Огромен проблем с МВР, екзекутират хора без никакви основания, убиват ви бе, защо си мълчите!? Не са мигрантите друго е!
  • 16 1234

    3 2 Отговор
    Днес е 13.03.Никой не се сеща за тази дата!!!!!!

    Коментиран от #29

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Тоя

    30 1 Отговор
    Тоя манипулатор смее ли посред нощ да се разходи по Женския пазар и Пиротска ?
  • 19 Беля,аният

    14 1 Отговор
    Тони Монтана е кубински бежанец, който отива във Флорида през 1980 г. и си проправя път в организираната престъпност. Тони Монтана е криминален затворник, който бяга от комунистическия режим на Фидел Кастро, прочистващ Куба от престъпници. Първото престъпление, което Тони Монтана извършва на американска територия, е убийството на друг емигрант, нарочен за комунист. Това му осигурява официално разрешение за оставане на територията на САЩ. Впоследствие Тони Монтана посредством убийства, жестокост и престъпления успява да се пребори с конкуренцията на местните американски престъпници и се издига до висините на престъпната структура.
  • 20 те са търсили закрила , но

    5 0 Отговор
    като не са виждали полиция с години на местата с мигрантите с ножове и бради , е освен ювелирни ключови акции - общо 16 за 9 години , та са насъскали електората от опозициите срещу заплахите . Сега да плащат . Какво да правим .
  • 21 Справедлив

    5 17 Отговор
    Настанете талибаните около имението на к0пейкин.
  • 22 Голям зор

    4 1 Отговор
    Някои и разрешава да ги публикува
  • 23 Само дето от години ги виждаме

    19 0 Отговор
    Слухове не ни трябват, но и да си затваряме очите също, щото вижте какво става в Европа....
  • 24 хмм

    6 0 Отговор
    Не знам до колко колебанието в самочувствието е причина, но липсата на доверие е очевдна и за това имат вина политиците.
  • 25 Патриот

    18 1 Отговор
    Другарю Росен здравец, всички знаят , че си на заплата при един простак от Банкя.Не се появявай в телевизиите и да ръсиш глупости като приятелчето си.Ако си малко по- умен, ще схванеш пуантата на живожарещото в момента.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Перо

    18 0 Отговор
    Поредният джендърски идиот! Около 900 нелегални престъпници преминават дневно държавната граница, като 25% биват регистрирани в лагерите за бежанци! МВР на Австрия е доказало пътя на достигналите до там мигранти и наложиха санкция на БГ за Шенген! За това трябва да бъдат съдени последните трима началници на Гранична полиция! Джендърът да се поразходи в карето по улиците Цар Симеон, Пиротска, Екз. Йосиф, Лъвов мост, женския пазар и бул. Мария Луиза до халите и ще види Шри Ланка и Афганистан на живо!
  • 28 Купата сено

    14 0 Отговор
    и кибрит ги осигури правителството на академика.
  • 29 1313

    7 0 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    Има много събития, които са се случили на тази дата.
    Например ... превземането на Одринската крепост- 13.03.1913 г.
  • 30 ........

    12 0 Отговор
    Партии, които връщат мигрантите с доказано криминално минало, за да вземат по 20 000 на калпак си играят с кибрит до купа сено!
  • 31 Чума

    5 0 Отговор
    Катерите Шипка с байраци и калпаци, а тук никакви ви няма, друзья патриотари! Пратете 10-15 евродепутата в Брюксел, да се разбере, че ви има, а не като на парламентарните и местните - 80%, но атлантизъм! Вие сте се изпокарали помежду си по нетърпимо, отколкото участниците в Спойката! Вчера Костадин налетя на президента, Корнелия и тя го ръфа и разпарчетосвате един и същ електорат!!? Извинявайте, но ставате по неприятни и от избора на Сливенски митрополит...! Тея отци и те станаха бетер политиците по стръв към пари, власт и монахини! В манастира остана само сестра Серафима и котараци в тъмно расо припкат все натам...!
  • 32 Просветен илюминат

    6 1 Отговор
    А партиите се които не са опозиционни направо вкарват барута и се подготвят за гражданска война.

    Коментиран от #33

  • 33 както се казва

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Просветен илюминат":

    Пепел ти на езика и на тебе!
  • 34 Я ПА ТОЗИ

    6 0 Отговор
    ЛЪСНА МУ ГЕРБАДЖИСКОТО ДУПЕ ВЪХ.
  • 35 БеГемот

    4 1 Отговор
    Няма решение с мигрантите това са естествени процеси на движение на народите и усвояване на територии...единственият начин е асимилацията но тя става в силни държави...дори Римската империя накрая не се справя ...американската също ....засега само Руската държи здраво....
  • 36 НЕ СИ ПРАВ

    4 0 Отговор
    Г-н Йорданов, винаги съм уважавал вашето професионално мнение, но тук не съм съгласен нито дума с Вас.Защо.
    1.Темата за мигрантите е много щекотлива. Сигурен съм, че не сте общували много с тези хора и не познавате добре тяхната психика, мислене и народопсихология.
    2. Това, че политическите парнии го използват за постигане на палитически цели е друг въпрос. Но това не променя корена на проблема.
    Той си остава и тлее кято буре с барут. Рано или късно ще се възпламени. Това по-скоро трябва да е сигнална лампа за политиците, че нещата рано или късно ще ескалират. Искрата може да бъде съвсем случаен уличен инцидент. Но политиците на тема бежанци и малцинства са ЩТРАУСИ. Заравят главата в пясъка и не виждат проблем.
    3. Хората със семейства и деца са бежанци. Мисля, че те реално имат нужда от помощ и подкрепа. На другите, тръгнали на лов за женка плът са само и единствено проблеми. Те не търсят работа и развитие в цивилизования свят. Те имат друго мислене по тази тема.
    Уважаеми г-н Йорданов, в района на Лъвов мост и бул.Мария Луиза от Сливница до Халите и пълно с такива екземпляри. Отедете и говорете с тях. Сигурен съм, че ще си промените мнението.
  • 37 Къпан пор

    3 0 Отговор
    Господин Йорданов,иди се разходи около някой мигрантски център,да провериш слуховете.Най малкото което ще ти се си случи е да те оберат и набият.Може и да те наеват,убият и заровят някъде.Ще рискуваш ли?
  • 38 киро

    0 0 Отговор
    Да се осъди и вкара в затвора заради сирийците нидал щото само вземат от България Алгафари и отрочето му гербераско,че и депутат т-п го направи с мутрата
  • 39 Николай Стоименов

    0 0 Отговор
    Росене ти прост ли си или да
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол