Last news in Fakti

13 Март, 2024 10:10 715 18

Тихомир Безлов: Един от проблемите с центъра за бежанци е, че няма бюджет за наемане на охрана. С полицаи ще е по-скъпо

  • тихомир безлов-
  • проблеми-
  • център-
  • бежанци-
  • бюджет-
  • охрана-
  • полицаи

Австрия е търсела политически аргументи, за да "държи Румъния на една линия с нас по темата за мигрантските вълни", коментира още експертът  

Тихомир Безлов: Един от проблемите с центъра за бежанци е, че няма бюджет за наемане на охрана. С полицаи ще е по-скъпо - 1
Снимка: БНТ

"Основният поток мигранти е през Сърбия. Това, което е по-интересното в румънската група, е, че те не коментират сътрудничеството с български служби. Ако имате такава голяма мрежа - защото се говори, че са прекарали за една година 500 човека - това показва, че не са работили с българската страна. Защо? От съображения за сигурност ли, както се изтъкна неведнъж? Отново имаме голяма проблем и с телефонните измами, който беше позатихнал преди. Много от българските групи оперират от Румъния".

Това заяви експертът от Центъра по изследване на демокрация Тихомир Безлов в сутрешния блок на БНТ, цитиран от novini.bg

"Много от българските групи оперират от Румъния. Много се спекулира и с това как точно се работи с мигрантските мрежи.

Те са случват обикновено по националности - етнически. Начинът, по който работят е следният - обикновено имат хора, които да им съдействат в съответната страна. Действително имаше такава информация и преди, че каналджиите имат хора и в полицията.

"Вътрешна сигурност" знаят за тази тема, но не знам как са продължили нататък", добави още Безлов.
По думите му, Австрия е търсела политически аргументи, за да "държи Румъния на една линия с нас по темата за мигрантските вълни".

"Това, което се вижда от данните до момента за миграцията, е, че действително имаме значително по-малко мигранти от 2023-та - сега са около 700 официално заловени, а миналата година бяха двойно повече. Зимните месеци, разбира се, има много по-малко от лятото. В Гърция са 5000, а в Италия са 14 000!

Говоренето по темата е политическо - заради въздушния Шенген и преговорите с Австрия. Този проблем се хареса на широката публика, а и периодично се повтаря от националистическите партии.

Побоите, които се случиха наскоро в столицата, и станаха тема за редица коментари и внушения, е хубаво да не се разглеждат едностранчиво. Видимо е, че има малцинство от Близкия изток - хора, които по някаква причина са попаднали в България, и други, които имат право на дългосрочно пребиваване, като студентите например.

Освен тези, които минават незаконно през границите обаче, има и други, които влизат законно.
Сложно е да се каже колко бежанци има в България в момента, но струва ми се, че числото, което беше в центъра по бежанци, беше някъде около 1800. За сравнение лятото бяха към 5000.

Един от проблемите с центъра за бежанци е, че няма бюджет за наемане на охрана. Ако се охраняват с полицаи, ще е доста по-скъпо. Това трябва да се реши на политическо ниво", завърши Безлов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 0 Отговор
    Снощи след протеста в Овча купел агитките палиха и чупиха дюнери и арабски магазини по бул Монтевидео.
  • 2 двойния стандарт с

    4 0 Отговор
    бежанците им изяде главата . сега вият за съвети и дарения . ще съберат от новите милярдери и милионери и ще отглеждат ислямските деца в лагерите . Може техни съдени каналджии да са били прекарвани от еврото и божанов по тънката лайсна 5-6 пъти , та докато се усетят и ааааййййдддеееее . хахаха Сигурно го познават бившия лобис .
  • 3 ТаУмВзе

    10 0 Отговор
    Бе плавник, защо ни набутаха Ислямисти бре! Вчера беше Късно, щото Приключихме.
  • 4 Голям зор

    1 0 Отговор
    По респектиращо ще е.
  • 5 Още 1570 човека за охрана

    11 0 Отговор
    Че нали бежанците които ни връщат били много малко, а ще назначат още 1570 полицаи да ги охраняват...
    Или бежанците са много или полицаите не правят нищо, кажете кое от двете е вярно...

    Коментиран от #6

  • 6 Последния Софиянец

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Още 1570 човека за охрана":

    Всеки ден има самолети с оковани бежанци.С полковник Марков пазим на Летище София и ги пренасочват към Крумово.
  • 7 бежанците са

    4 0 Отговор
    разбиращи англииски и говорещи германски . По пътя от африка и авганистан се изпокарват и разделят на малки групи - по 4 или 9 души . Жени и деца почти няма . Те остават в германия . Мюсюманите ги настаняват в европейски бежански лагери . различни от нашите . Връщат тези дето са минали по незнаен начин през бг . та ни лук яли, ни мигрант видяли - най много къртят на грницата явно граничните дронисти . е ама и по улиците да ги прекарват и по къщи да ги настаняват . значи и данс спинкал ни лук мирисал . медали и грамоти, а стотици на месец минали , пресякли . Да .
  • 8 Никакъв

    10 0 Отговор
    бюджет за наемане на охрана не е нужен а е нужно просто полицията да си върши работата. И бюджет има и кадри. Не е нужно частни фирми пари да получават с чували.
  • 9 Чия собственост и кои са

    8 0 Отговор
    частните фирми ? Къде е публикувана обществената поръчка и колко пари са получили до сега ?
  • 10 Абсурдно е

    5 0 Отговор
    Още 1570 човека за охрана да бъдат назначени
  • 11 В тази държава

    4 0 Отговор
    повече от охранители няма !
  • 12 Айде малко по-сериозно

    7 0 Отговор
    И защо е "сложно да се каже", колко били бежанците в България? Нали всичко било изрядно, границите били на 6, скумриите на ротация не са подписвали никакви тайни споразумения за внос на още? Нали всичко било публично, честно, прозрачно и се знаело всичко до последния пристигащ бежанец? И защо трябва охрана? Нали бежанците били мили, тихи и кротки като агънца, тук таме създаващи по някой "битов проблем"? Абе вие вождовете и експертините като лъжете, поне си съгласувайте лъжите
  • 13 Ама верно ли

    2 0 Отговор
    От 2 800 000 000 лв само Софийският за тази година
    няма стинки а?
  • 14 българина

    2 0 Отговор
    не господине, проблема е че не се стреля на месо по границата, тогава просто няма да има центрове ..... всичко е имидж, биеш уважават те

    Коментиран от #17

  • 15 Гай Турий

    5 0 Отговор
    Ами външният министър да проси от майнелайнянката сто милиона за охрана на чалми и границата на ЕС. За фашистката клика в Киев ще раздадат 5 милиарда, а за нас нищо?! Що не обявят бойкот на тези решения за пълнене на бездънната каца в Киев?!
  • 16 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    А да му минава през соросовидната глава на този изследовател на демокрацията, че е по-добре неканените криминални навлеци трябва да се изхвърлят и никакви разходи да не се правят за нашествениците нагли?
  • 17 Демократично

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "българина":

    някои си развалиха социалистическия кльон, минните полета, които ни пазеха и ликвидираха Гранични Войски, кои ли бяха те...

    Коментиран от #18

  • 18 Сега разбирам

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Демократично":

    защо беше направено така, но някои и да ги биеш по тъпите, продажни балки до припадък и да им разправяш, че така се започва, с ликвидирането на едно, друго, трето и се стигне до ликвидирането ни тотално, те ше ти дрънкат за евроатлантически нам си кво си и че си русофил.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол