Last news in Fakti

13 Март, 2024 17:46 1 984 33

ПП-ДБ: Увеличението на заплатите във висшите училища може да "счупи" бюджета

  • пп-дб-
  • увеличение-
  • заплати-
  • висши училища

"Откъде ще дойдат тези пари? Ясно искам да кажа, че в държавния бюджет тези пари не са заложени. Това означава, че 206 млн. лева ще бъдат дефицит за държавата. Това е проинфлационна мярка и всъщност би могла да повлияе пряко на усилията на държавата ни да влезе в еврозоната", заяви Венко Сабрутев

ПП-ДБ: Увеличението на заплатите във висшите училища може да "счупи" бюджета - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Увеличението на заплатите на академичния състав в държавните висши училища доведе до остра размяна на реплики между депутатите от ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България". Повод за разрива между управляващите стана заложената в законопроекта разпоредба това да се случи още тази година, предава БНР.

От ПП-ДБ предупредиха, че това може да "счупи" бюджета и поискаха това да стане от 1 юни следващата година.

"Откъде ще дойдат тези пари? Ясно искам да кажа, че в държавния бюджет тези пари не са заложени. Това означава, че 206 млн. лева ще бъдат дефицит за държавата. Това е проинфлационна мярка и всъщност би могла да повлияе пряко на усилията на държавата ни да влезе в еврозоната", заяви Венко Сабрутев.

От ГЕРБ-СДС обаче дадоха за пример решението на МС за осигуряване на допълнителни трансфери на държавните висши училища за премахнатите такси.

Красимир Вълчев отхвърли и обвиненията, че заплашват приемането на България в еврозоната.

"Той днес се самозадължи със 150 милиона. Текстът е абсолютно същият. Взели са го от законопроекта на МС. Защо за едни неща може да бъде задължен или самозадължен МС, които никой не ги е искал, а нещо друго, което стои на дневен ред от толкова много време и след като всички тук сме го одобрили на първо четене, не може да се случи от тази година?", попита Вълчев.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ⚜️Ентерпрайз архитект⚜️

    14 7 Отговор
    Е да ама липсата на увеличение може да счупи висшето образование! Щом бюджета може да се счупи , значи е неграмотно построен! Що за кухи доводи ми вадите тук?
  • 2 Алекс

    14 2 Отговор
    Мафиотска държава не се нуждае от образование.
  • 3 от село

    20 6 Отговор
    В момента виШуто образование не отговаря и на завършен 8 клас преди 35 години !!!

    Коментиран от #8

  • 4 Еврозонов и...т

    14 3 Отговор
    Защо изобщо дават заплати и пенсии ? По- важно е да изпълним критериите и влезем в Еврозоната. Ще ядем после.
  • 5 Хахаха

    24 1 Отговор
    А, премахването на таксите в университетите от ПП/ДБ които са около 140 млн. лева годишно, няма да счупи бюджета?
    Идат избори и всеки надцаква с парите на данъкоплатеца.
    Асен Василев е пълен некадърник.
  • 6 Налапанчев

    23 1 Отговор
    А като увеличават заплатите на магистратите, които и без вдруго са високи, това не е "счупване на бюджета"? Отделно при пенсиониране всеки магистрат взема 20 заплати накуп- това са към 300 бона, винаги имат 13 заплата, 4500лв на година за дрехи, държавата, т. е. ние данъкоплатците им плащаме НОИ и здравни вноски. Средно един магистрат получава чисто 10 бона на месец, без да броим другото, което и децата знаят.
  • 7 Сапунов

    20 2 Отговор
    Кокорчо, понеже е прост човек, но лаком и мошеник по природа, не обича интелигенцията. Също и академикът по сапуните- и той не обича интелигенцията, макар че формално се води преподавател в университет. Това е поради чувства за малоценност, комплексарщина, дребна душица, мишок, лалугер, завист..
  • 8 Така така

    3 8 Отговор

    До коментар #3 от "от село":

    Дядка, само, че има огромна разлика от сделано в СССР и днешните технологии! Сравненията в хоремака !

    Коментиран от #26

  • 9 По най -

    6 9 Отговор
    долен начин престъпната гербава шайка днес направи това ! С гнусни помисли и надежди за евтин пазар при евентуални избори ! Дреме им за последиците за България и българските граждани !
  • 10 Кокорчо Кирев

    13 5 Отговор
    Направи впечатление отличното изказване на една депутатка от Възраждане- Искра Михайлова. Тя изтъкна факта, че заплатата на един асистент е по-ниска от тази на касиерка в супера и че много асистенти предпочитали да станат миньори, отколкото да правят наука, поради мизерията в университетите. А ПП-ДБ бяха против вдигането на заплатите на преподавателите, които са крайно ниски-един професор получава 2300лв. Тия хора нямат срама- Пепейци и Дебейци- изчадия адови.

    Коментиран от #21

  • 11 Кире Устата

    14 1 Отговор
    На прости хора като Кокорчо и Киро Тъпото наука не им трябва. Те са по далаверите.
  • 12 Ахъм!

    4 5 Отговор
    Див популизъм и комунизъм.
  • 13 чекмеджи ефенди

    5 3 Отговор
    Увеличението на заплатите може да "счупи" $чекмеджетата$
  • 14 даскала

    5 1 Отговор
    То висшето образование е счупено вече щом Ивайло наркоманчето което само катастрофира на сръбчето си счупи кратуната хвана докторка на годините на майка си въпреки,че беше двойкаджия го уреди с ТЕЛК и го вкара във ВТУ - Русе такива са някой студентите
  • 15 Авер на Ъкадемика

    3 4 Отговор
    И ние искаме да хапваме..... Проф. и Доц. сме все пак с преписани от западни учебници монографии растем по "стълбата на знанието" :)
  • 16 Серсемов

    7 2 Отговор
    ПР и ДБ са измамници и не обичат науката. А уж били "десни"
  • 17 Сега гледат

    10 0 Отговор
    само диплома да вземат, друго не им трябва. Преди 20 и повече години имаше смисъл да се учи, във всеки ВУЗ се влизаше с конкурсен изпит по математика, БЕЛ, природни науки и политически. Местата за студенти бяха няколко пъти по-малко, имаше квоти за малцинствата и децата на АБПФК. Не можеше да кандидатстваш в чужбина и в някои специалности се явяваха по 10-20 кандидат-студенти за място. Сега ВУЗ-овете ги събират със свещ по средните училища и им свалят звезди с приказки - каква хубава дискотека(чалготека) имало в града, как ще получат електронна заверка на семестъра дори да не идват на занятия...
  • 18 Счетоводител

    9 0 Отговор
    В момента стартовата заплата на един асистент във ВУЗ е 1800 лв преди данъците, след тях става 1390 лв. Докторантската стипендия е 1000 лв. Тези пари са недостатъчни за млад човек да плаща наем и да живее дори в провинцията, какво остава за Сф. Много ясно, ще преподаването в университета не е приоритет на кадърни умни хора, които искат развитие, адекватно заплащане и възможности. Освен това закупуването на консумативи е спънато заради обществени поръчки и много трудно може да се купи нещо извън заложеното от висшия клир на ВУЗ. В общи линии кадърните и можещите, които са реалисти, а не мечтатели оптимисти не се хващат на работа във ВУЗ. Докато не се въведе адекватно заплащане на трудът на тези хора, образование няма да има, камо ли иновации и наука.

    Коментиран от #20

  • 19 Един от най-големите

    5 1 Отговор
    проблеми у нас е, че за щяло и не щяло се иска висше образование. Отам и нуждата от диплома която не е важно по каква специалност е. Най-лесно се учат икономика, мениджмънт, маркетинг, стопанско управление, Публична администрация, политология, журналистика и други хуманитарни "науки" където и лесно се защитава докторска степен и хабилитацията е едва ли не задължителна. Не се изискват публикации в Елсевър, Нейчър, ИЕЕЕ и други такива и всичко тече по мед и масло. Тези млади доценти и професори започват да управляват ВУЗ и се чудят защо колегите им главни асистенти по природните науки едвам станали доктори все още късат студентите на "безсмислени" според тях дисциплини след като при тях същите тия са отличници.
  • 20 Много сте права,

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Счетоводител":

    когато се обяви конкурс за асистент обикновено няма кандидати ако не си говорил с някого предварително. Обяви ли се конкурс за технически помощник, кандидатки са десетки. Един обикновен счетоводител във ВУЗ взимапочти колкото доцент, а гл.сч. или финансов мениджър колкото та и повече от професор. За общ.поръчки също е така, трябва ти нещо което е изгоряло или имаш спешна нужда - чакаш да ти купи частта някой неграмотен който е некомпетентен да вземе негов аналог, а чака оригинала след 1г. чакане.
  • 21 Анонимен

    4 4 Отговор

    До коментар #10 от "Кокорчо Кирев":

    ......щом като заплатата й е по ниска от на касиерка ......да стане касиерка ,и да й е по висока....да ама не ще касиерка .....тогава нека да й е по ниска!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сглобката се Разглобява

    2 0 Отговор
    Докато преговарят, ГЕРБ нападнаха А. Василев и си спретнаха плаващо мнозинство срещу ПП-ДБ.
    Приеха Закон, който ПП/ДБ не искат да бъде приет
  • 24 Киро

    9 1 Отговор
    Ами тези 206, 207 милиона ще дойдат като спрете помощите за укрите и си уредите сметките с търговците на оръжия и мигранти които ще храним. Нашата икономика работи на военни начала в момента. Вижте цените на всичко. Ами заплатите на милиционерите, ниски ли са?. Огромната администрация, ритнитопковците и цялата непроизвеждаща нищо паплач??. Може ли тези които обучават учителите, да получават по малко от тях??. Не е ли обидно?. Защо не се направят нови критерии и изисквания за университетските преподаватели, а не да се плаща на калпак.
  • 25 Доктор

    2 0 Отговор
    Нищожества.
  • 26 Вишист от соца

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "Така така":

    Не пиши глупости. Като не знаеш нещо ,трай си. Образователната система на социализма беше класи по висока от тази на ЗАПАДА. Не случайно тя беше копирана 1:1 от ЗАПАДА включително и от САЩ.
  • 27 гост

    1 0 Отговор
    тези нищо не разбират от бюджет и тва си е
  • 28 Деян

    0 0 Отговор
    Главите може да ви счупи...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хиена

    1 1 Отговор
    Над 55 000 укрофашисти живеят в България, защо Полша ги подгониха,а български данъкоплатците трябва да плащат тяхната издръжка, защото правителството продажно, скоро палачинка ще се обърне, много скоро.
  • 31 Борис

    1 0 Отговор
    ДБ отново показват, че нямат място в политиката
  • 32 Васко

    0 0 Отговор
    Тия хора не са наясно какво говорят въобще
  • 33 Алекс

    0 0 Отговор
    За пореден път се убеждавам, че ПП-ДБ са кръгла нула и не могат да се справят с управлението на държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове