Last news in Fakti

13 Март, 2024 22:07 1 425 23

Даниела Везиева: Логично е като не изпълняваме някой от показателите за Еврозоната да не влезем

  • даниела везиева-
  • цени-
  • ток-
  • инфлация-
  • еврозона

По думите ѝ със сигурност ще станем свидетели на увеличението на тока

Даниела Везиева: Логично е като не изпълняваме някой от показателите за Еврозоната да не влезем - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

"Увеличението на тока, което ни очаква, ще увеличи общата инфлация. Така или иначе през последните години се движим в диапазон до 30% инфлация, така че това допълнително ще натовари както бизнеса, така и гражданите. И е логично, че като не изпълняваме някой от показателите за Еврозоната, да не влезем", каза бившият служебен министър на икономиката Даниела Везиева в студиото на "Денят ON AIR".

По думите ѝ със сигурност ще станем свидетели на увеличението на тока.

"Това, което виждаме на световния пазар, сочи точно това - ние имаме проблем с енергийните ресурси, както и с доставките на енергийни ресурси, освен това от трета по износ държава на ток, ние в момента внасяме ток от Турция и Северна Македония. Предстои да видим дали има буфери, или ще се появи следващият дълг. Ние сме в една дългова спирала не само заради външния дълг, а и заради това, което се отвори в бюджета като дългове към държавните предприятия", допълни Везиева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитана дали финансовият министър Асен Василев разчита на счетоводни схватки, тя отговори: "Повечето експерти точно това коментираха, че бюджетът е добре балансиран като сметка. Ако не влезем от 1 януари в Еврозоната - това не е добре чисто икономически. Влизането в по-късен етап означава, че не можем да ползваме одобрените програми за Еврозоната за съответната текуща година. В средата на март е рано да се каже дали ще успеем да влезем, нека да мине първото тримесечие, нека да видим към юни как ще се движим".

Според нея на този етап ние не отговаряме на критериите.

"За да овладеем инфлацията, напоследък много се говори за преки чуждестранни инвестиции, само че управителят на БНБ каза неща, които останаха встрани. Първо, че това увеличение идва от реализацията на печалба на дружествата, където е най-голямото перо, след това - дълговете са далеч по-ниски, закупуването на имоти е с 15 млн. надолу", коментира още бившият служебен министър.

А влезлите нови инвестиции са далеч по-малко също.

"Инвестиционната страна като цяло е разбутана. Виждаме, че Европа е в пълна рецесия, което означава, че ние вървим към спад на икономическите постоянни показатели, които ни дават силната добавена стойност. А къде сме ние в цялата тази индустрия? Ние не говорим за индустрия. Очаквам актуализация на бюджета, иначе не виждам как би могло да се продължи в тази посока", категорична е Даниела Везиева.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце

    19 6 Отговор
    Как някой показател бе, ние никой не покриваме. 🤣😂🤣
  • 2 Русофил

    4 7 Отговор
    БГ винаги влиза където има келепир

    Коментиран от #12

  • 3 Мда

    24 3 Отговор
    Справка за лицето на снимката от Уикипедия: Уличена е в плагиатство „в големи размери“ в дисертационния ѝ труд за придобиване на научна степен „доктор“ по направление „Национална сигурност“.
  • 4 Жоро

    26 3 Отговор
    Тая преписвачка да не дава акъл. 95% от дисертацията на Даниела Везиева е плагиатство. При обем от 180 страници, дисертационният труд съдържа преписани от други автори и източници 171 страници, т.е. 95%.". "Налице е плагиатство в особено големи размери, което шокира с мащаба и обхвата си", пише в доклада.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 През Соца

    14 2 Отговор
    "Ние в момента внасяме ток от Турция и Северна Македония." - Дааа, а преди продавахме ток на Турция.

    Коментиран от #7, #19

  • 7 оня с коня

    12 15 Отговор

    До коментар #6 от "През Соца":

    Не е въпроса дали внасяш или изнасяш ток,а НА КАКВА ЦЕНА.Верно е че при Соца изнасяхме ток за турция,но Цената бе РЕЖИМ НА ТОКА като Държавата през 2 ЧАСА гаснеше и светваше като дискотека!

    Коментиран от #14, #18

  • 8 Тонката

    14 1 Отговор
    "И е логично, че като не изпълняваме някой от показателите за Еврозоната, да не влезем"


    Утре ЕС да се разпадне, ние пак последни ще излезем, защото няма да сме изпълнили някой от критериите.....🤣
  • 9 13675

    14 1 Отговор
    Е, вдигат, тока... И хората излизат на улицата скандират "вън" "оставка" идват хора който ще го регулират. За, евро зоната може от догодина да заменим само стотинки те.. Полу Шенген, полу еврозона
  • 10 Реално

    14 1 Отговор
    Реално на кой показател въобще отговаряме! Законност? Зачитане на човешките права? На кой? По- напред? Как някой да ти вярва?
  • 11 кити

    11 4 Отговор
    Госпожо служебна, ограничете си бъдещите изказвания само до кражбата на интелектуална собственост. Благодаря.
  • 12 МММ да

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Е точно тук няма никакъв!
    На запад им е тежко с това евро в момента. Народите на запад искат излизане от ЕС, никак не са доволни, че не им остават свободни парици за почивки.
  • 13 Шопо

    19 4 Отговор
    Ха ха ха, не ви щем еврото, не ви щем шенгена !
    Рецерендум за ЕС и НАТО.
  • 14 Кирчо

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    След отпадането на нощната тарифа цената става двойна, като излезем на свободния пазар цената се вдига още. Честито на печелившите !
  • 15 дон

    6 4 Отговор
    На този вампир даже му се иска да не влезем независимо какво.
  • 16 Хаджиев

    1 0 Отговор
    Логично е даже за абсолютни некадърници, а?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Глупак

    11 1 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    По онова време имахме хиляди предприятия,които се нуждаеха от ток,а износа беше по дълготрайни споразумения.Въореки това цената си остана 2 стинки за KwH.
    БГ още ползва построените от соца мощности,но цената за хората е убийствена
  • 19 Системен оператор

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "През Соца":

    Не, в момента внасяме ток през Румъния. Погледнете официалния сайт на ЕСО.БГ. един гигават. И малко от Сърбия.Вероятно от реакторите, които подарихме на украйна и те пуснаха в експлоатация.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 НОСТРАДАМУС

    3 5 Отговор
    ВСИЧКИ РУСОР.ОБИ КАТО ТАЗИ ПЛЮЯТ БЪЛГАРИЯ И НЕ ЖЕЛАЯТ НИТО ЕВРОЗОНА, НИТО ШЕНГЕН, КОЙТО ГИ ОТДАЛЕЧАВА ФАТАЛНО ОТ ЛЮБИМОТО ИМ ДЖУДЖЕ!!! ОТ ДЕСЕТ КЛАДЕНЕЦА ВОДА НОСЯТ И КАТО ВРАЧКИ КЪЛНАТ ДА НЕ ВЛЕЗЕМ!!! ТОВА Е ЕДНА ОТ ПРИЧИНИТЕ ЗА АТАКА НА МУ.ТРАТА СРЕЩУ КОКОРЧО!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Мушмуроков

    0 0 Отговор
    Даниело, мари патко глупава? Ми разбира се, че няма да влезем, щот шъ нъ набутат вътре още преди да си се усутила. Нали им трябват тъпаци за цифровото им ойро, което тъкмят. Не искаш ваксинка? А, ми няма парички! Ръйш? Откъде ви намират все такива, дето така и не се научихте да мислите с главите си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове