Last news in Fakti

14 Март, 2024 12:41 885 23

Васил Терзиев: Не трябва да се политизира темата с мигрантите

  • васил терзиев-
  • мигранти

Кметът на София заяви, че сигурността на гражданите трябва да бъде техен най-голям приоритет

Васил Терзиев: Не трябва да се политизира темата с мигрантите - 1

Започна извънредното заседание, свикано от председателя на Столичния общински съвет Цветомир Петров. Общинските съветници ще разгледат темата за сигурността в София. В самото начало на заседанието те почетоха паметта на патриарх Неофит с минута мълчание, съобщи novini.bg.

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че сигурността на гражданите трябва да бъде техен най-голям приоритет. "Не трябва да се политизира обаче, създават се политически наративи и те не са от вчера, трябва да се работи с данни и да се мисли по-трезво. Заиграването с тази тема ще е една тема, която като град ще плащаме години наред, ако изпуснем духа от бутилката. За мен, за администрацията и за всички нас има два типа граждани, които са гости - такива, които спазват реда и такива, които не го. Няма да толерираме, такива които не спазват реда. Толерантността ще е нулева. Трябва да има по-тясна връзка между институциите. Все по-ясно е как трябва да си сътрудничим. Не трябва да се действа реактивно, а да се развие цялостна стратегия за сигурността на града. Ще видите дългосрочните ни идеи за ключови места в града. Ще направим всичко това, заедно с районните кметове", каза той и добави, че се надява да се намери изражение в бюджета, който трябва да бъде приет.

Главният секретар на МВР Живко Коцев заяви, че темата сигурност е от фундаментално значение от съвместната им работа за обществото и за самите тях като граждани. "Наш общ приоритет е да гарантираме сигурността на гражданите, на гостите и да защитим имуществото на хората. Със споделена отговорност трябва да намерим решение на този проблем. От ключово значение е да се реализира институционалното взаимодействие, съобразно функциите на всяко една ведомство. Трябва да се работи и с гражданското общество. Нашият стремеж е да се работи открито, прозрачно и да се оптимизира административното обслужване. Надявам се да проведем една конструктивна дискусия и да се обединим около работещи решения. Безспорно действията от 6 и от 8 март имат криминален характер, не са действия извършени в резултат на ксенофобски изблици. Образувано е досъдебно производство за хулиганство. Установили сме авторите на деянието. Провеждат се процесуални действия, делото е в срок и се следи случая, съвместно с прокуратурата - за казуса от 6 март. По казуса от 8 март са установени извършителите, те са невръстни и са задържани за 72 часа. На територията на цялата страна установяваме агресия от подрастващите. Трябва да се запитаме дали ние като общество успяваме да ги възпитаме и да им дадем най-доброто", каза той.

Според Любомир Николов, директор на СДВР, има спад на престъпленията и увеличаване на разкриваемостта им. "Моята амбиция не е само да работим с цифри, но и да чуваме гражданите. Да знаем във всеки един момент какви са техните проблеми и да гарантираме сигурността им. Скритата латентна престъпност е бич за нас и гражданите трябва да са нашия естествен партньор в битката с престъпността", каза той.

Председателят на Държавна агенция за бежанците към МС Мариана Тошева заяви, че за тях като агенция е изключително важна обратната връзка с гражданите. "Да, тя е критична. Аз също съм жител на Овча Купел, а синът ми учи в НБУ и следим какво се случва. Освен частните фирми, които охраняват нашите центрове, поддържат връзка с компетентните органи - в случая с 6-то РПУ. Центъра е с капацитет от 700 места, ние го поддържаме с капацитет от около 400, защото е изключително амортизиран. В центровете има вечерни часове и полагаме усилия да се спазват. Има система от наказания, най-тежкото е да се премести лицето в център от затворен тип. Още преди 6-7 години с районният кмет на Витоша направихме пробив и започнахме да взимаме семейства бежанци. Можем да ги приобщаваме и да не се говори за мигрантите като проблем", каза тя.

Христо Копаронов от ПП заяви, че политизирането на проблема води до престъпления от омраза. "Градът по време на управлението на ГЕРБ не е бил сигурен и сега трябва да поправим това", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потрес

    25 4 Отговор
    Трябва, трябва, защото Сглобката е техния официален и оторизиран вносител!
  • 2 докато

    19 2 Отговор
    АЗ съм кмет.
    После може.

    Ваш кмет- Терзиев!
  • 3 Българин

    28 2 Отговор
    Че точно вия я политизирате темата. Мигрантите нямат място тук. Нито те искат да са тук, нито ние ги искаме, нито сме ги канили. А вие ги пускате свободно сред нас. Ама те точно вас бият - там баш на жълтите павета. Първи ще пиете от лекарството си...
  • 4 Умирам от смях

    17 0 Отговор
    като видя ДеСил, че се опитва да разсъждава. Интересно защо се нарича "Миграционна политика" ако не е политически въпрос?
  • 5 Лилков най-много знае как да се

    11 0 Отговор
    отнесем по европейски по въпроса с мигрантите . Гешев направи силно изказване за ходенето на големи групи като агитки на мигранти и заяждането с непознатите . Откъде ли са го видяли . Някои от тях срещат роднини , а са ги мислили за избити от турска или юдеиска войска . Няма закон за мигрантите . Важен е и бюджета . ЕС отпуска нещо . Така мързеливци не се отглеждат . Нищо да не вършат , да са скитници .
  • 6 Някой

    12 0 Отговор
    Добре, съгласен! Но и да не се неглижира, както сме свикнали да правим с реалните проблеми, за да се борим с виртуалните.
    Насилието, проявено от мигранти, не бе виртуално.
  • 7 няма човек, няма проблем

    14 0 Отговор
    А какво да се прави, г-н ДС? Да се замита под килима ли?
  • 8 нннн

    20 1 Отговор
    Всичко е политика. Щом се подмазахте политически на господарите и настанихте талибани в центъра на София, въпросът е политически и криминален.
  • 9 Та това е

    11 0 Отговор
    точно политически проблем. И то на 100%.
  • 10 Трол

    1 0 Отговор
    Много интересна и информативна новина.
  • 11 Последния Софиянец

    12 0 Отговор
    Терзиев да се разходи нощем без охрана в Овча купел.
  • 12 Айде ДС в сянка

    5 1 Отговор
    пак взимат думата, единият бивш агент /Тиквата/ лицеметничи за смъртта на Неофит и го направи свят човек, може би защото са биле колеги-агенти, а този наследник на "едри" ДС-дейци говори да не се политизира мигрантският процес което си е чиста политика водена дори и от Европейският парламент ! Управляват ни БАШ комунисти които избрахме ние стадото овче ! Няма да ни дойде акъла в овчите тикви, няма !
  • 13 това ли не е политика?

    6 0 Отговор
    В интервю за френската медия JDD Леджери заяви, че европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон му е казала, че работата му е да допуска мигрантите в Европа, защото те „идват с любов“ и ще помогнат да се замени застаряващото население на континента.... Терзиев, ходил по бръснача, но нататък народното търпение става по остро...
  • 14 Оператор на права лопата

    5 0 Отговор
    Васко Ушето си ги харесва чepнилките. Сигурно са надарени и го задоволяват повече от нашите гейзери.
  • 15 Щом ни ги карат

    4 0 Отговор
    със самолет значи доказано са пресекли нелегално границата на България и по нашия закон 1г. затвор. Излежаването може да стане в бежанските лагери като всеки ден работят по почистването на Странджа замърсена от тях. През това време се уреждат документите за екстрадация в съответната държава. Взимане на отпечатъци и сбогом. При следващо нелегално преминаване на границата 5г. затвор. Ако това се направи ще спрат да идват повече почти от раз.
  • 16 българина

    6 1 Отговор
    и това го казва човек избран на политически избори предложен от партия.....
  • 17 Войни има само

    3 0 Отговор
    на територията на Украйна и в Газа. Който не е оттам незабано екстрадиране, ние не сме нито съседна държава, нито искаме да ги изхранваме. Те също не искат. Когато едно нещо се прави насила без да се питат потърпевшите и от двете страни, то е политическо.
  • 18 Полковник РУМНО

    6 0 Отговор
    Каква сигурност с тия мигранти бе Терзиев. Няма вече сигурност. Тия чаршафи тепърва ще правят екшъни и ще тормозят Народа. Патриотите, като предупреждавахме дълго време за надвисналата опасност над Отечеството, какво стана? Бойко Борисов, Данков и Габриел не се вслушаха в гласът на Народа. Сега вече е късно. Тежко и горко на Народа.
  • 19 Алооо отворковците шопски,

    6 0 Отговор
    вие ли избрахте това менте от ДС, като не иска да се политизира този ПОЛИТИЧЕСКИ ВЪПРОС, тогава полицията да си влиза в задълженията като независима и да арестува тези навлеци влезли незаконно в България, да ги вкарва в затвора като нарушители, също така всички върнати от Австрия по въздух по поръчка на австрийските пклитически сили чалмалии да не се допуска кацане на самолета на българско летище за да се пази суверенитета и свободата на българите от тероризъм ! Тези не ги искат в Дубай, С.Арабия, Египет, Катар, изобщо никъде в мюсюлманския свят ние ли ще ги правим хора ? Този кмет ще компенсира намаляването на българите с мюсюлмани ли, тероризъм ли ще развива ? Да не се политизирал процесът, а защо политици решиха да ни ги връщат ? Дупедавци български ! Съд за миганти и български политици наравно июдвата вида са противници на България !
  • 20 ПремиераДенкоФ

    5 1 Отговор
    Абе Терзиев,
    Приоритет на правителството ми са Мигрантите и Осрайна!
    Стига си говорил глупости
  • 21 Ха ха ха тоя добре

    5 0 Отговор
    ли е с главата, политически въпрос са имигрантите, той се изцепи "да не се политизирал" ? От сега вече не вярвам, че този шматарок е създал бизнесът си с "акъл", създали са му го червените пари в куфарчетата които БКП раздаде след стъкменият си "преврат" ! Ще ми се изцепва този да не се политизира политически въпрос ?????
  • 22 Карлсон от покрива

    3 0 Отговор
    Напротив, точно обратното е! Миграционната политика е сред основните теми за ЕС, включително и за предстоящите евроизбори!
  • 23 тато

    2 0 Отговор
    а ся де, че как така бе да не се политизира, нали разни партийки ги подписват тия капкови шенгени, ся михаля ли да гоним....дано излезе всичко от контрол, че вече ни дотегнахте с тия глупости...., да и аз не искам да се политизира, ам не съм решил аз да подписвам некви договори, я ги извадете на бяло да видим вътре ко пише....айде бе факти къде сте ..........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове