Last news in Fakti

15 Март, 2024 13:35 988 19

Депутатите приеха на първо четене МВР да охранява бежанските центрове у нас

  • първо четене-
  • депутати-
  • мвр-
  • охрана-
  • бежански центрове

При гласуването 158 бяха "за", 3-ма от ПП-ДБ гласуваха "против", а останалите 57 от ПП-ДБ се въздържаха

Депутатите приеха на първо четене МВР да охранява бежанските центрове у нас - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Парламентът прие на първо четене законопроектът за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи, предаде репортер на "Фокус“.

С него се предвижда Министерството на вътрешните работи да осигурява охраната на бежанските центрове в страната.

При гласуването 158 бяха "за", 3-ма от ПП-ДБ гласуваха "против", а останалите 57 от ПП-ДБ се въздържаха.

Вносителите на промените бяха Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители. Те бяха провокирани от случаите на насилие със замесени бежанци в центъра на София от миналата седмица, както и последвалите протести.

При обсъжданията Божидар Божанов заяви, че бежанските центрове трябва да се охраняват по-добре. Той подчерта обаче, че между първо и второ четене трябва да се направят редакции, така че текстовете да се прецизират, за да се изчисли какви ще са разходите за бюджета. Основният мотив за това бил, че вече имало сключени договори с частни фирми, които да се грижат за охраната на лагерите. Божанов допълни обаче, че ПП-ДБ ще се въздържи при гласуването.

От "Възраждане“ заявиха, че в София случаите на насилие от мигранти са рядкост, но в Харманли например те били често срещани.

Георг Георгиев заяви, че няма защо да има притеснения за фирмите, които се грижат за охраната на лагерите. По думите му вече доста години били опропастени и поради това се допуснало центровете да не бъдат обезопасени. Според Георгиев охраната в момента било под нужния минимум, а МВР вече е било заявило, че има готовност да извършва тази дейност.

БСП заявиха, че ще подкрепят законопроекта. Те смятат, че увеличаването на щата на ГД "Гранична полиция“ ще повиши качеството на охраната на българо-турската граница. Според тях изграденото оградно съоръжение не било с достатъчно високо качество. Те отхвърлиха тезата на ПП-ДБ, че в бюджета на държавата нямало пари тази дейност.

Радомир Чолаков заяви, че е изненадан от заявката на ПП-ДБ. Според него ситуацията била форсмажорна, а законът просто осигурявал охрана на бежанските лагери от МВР. Чолаков изрази учудване, че до момента частни фирми са осигурявали охраната.

"За националната сигурност ще харчим толкова пари, колкото трябва и няма да ги жалим“, заяви той.

Атанас Атанасов заяви, че няма никакъв форсмажор. Той попита защо внасянето на законопроектите не е било съгласувано с ПП-ДБ. По думите му ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са можели да обсъдят заедно какви законови промени да бъдат направени. Според него в МВР могат да се намерят вътрешни резерви, а не да се увеличава щата на граничните полицаи.

От ИТН Ивайло Вълчев заяви, че подкрепят духа и смисъла на закона, но попитаха дали не се подготвяло изграждането на нови центрове.

Маноил Манев отговори, че никой не визира нови структури или други центрове.

Калина Константинова заяви от парламентарната трибуна, че самият министър е казал, че нямало безпрецедентен мигрантски натиск, а именно заради това нямало нужда МВР да охранява лагерите. Тя се позова и на данните на председателя на Държавната агенция за бежанците, която преди два дни заяви в парламента че капацитетът на лагерите е под 50% пълен.

От "Възраждане" казаха, че от ДАНС предоставели специален доклад, който показвал тревожни данни за засиления мигрантски натиск у нас, но той бил скрит от председателя на парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Новичок

    11 2 Отговор
    На Гергьовден от съображения за безопасност ще има виртуален военен парад. В небето ще летят чертежи за 5 милиарда.
  • 2 Стас

    13 1 Отговор
    По-добре е МВР да охранява българските граждани!
  • 3 Зевс

    15 1 Отговор
    Какви разходи, просто милицаите вместо вечер да разнасят дрога ще трябва малко да поработят за който им плаща заплатите.
  • 4 8976597598

    12 4 Отговор
    На правителството на Боко , ШиШи и Про100 , ще им сърбаме попарата , като подивеят тези ниско културни с големите бради. Глей кво стаа , жените няма да могат да се приберат нормално от работа. Шенгенче брат , национален приоритет , а с еврото ще ви доразбият .
  • 5 Една

    7 5 Отговор
    пълна лудост , струваща милиони годишно на българските граждани данъкоплатци ! За две сбивания , и то само едното с участие на група мигранти , познаващи се помежду си , а в другия случай българи обират британски студенти ! Нови 1800 назначения в МВР да пазели общежитията с бежанци ! Стръв за гласоподавателите от Боко и други подобни му , действащи подмолно !

    Коментиран от #10

  • 6 шам фъстък

    10 2 Отговор
    Не им стига,че ги хрантутим,ами и ще ги охраняваме! Що за нова простотия е това?! Аут в чужбина и толкова. Центровете се затварят и спадат разходите за българския бюджет. Толкоз.
  • 7 Българка

    8 0 Отговор
    За да няма повече разходи за полицаи на терен ,решението е много просто. Съкращават се 20 процента чантаджии с бели якички, които в най-добрия случай нищо не правят за обществото или работят за мутрите.Така ще има пари не само за охранители на бежанските центрове, но и за увеличаване броя на гранична полиция на терен- южната граница
  • 8 По брой

    11 0 Отговор
    на населението , България е на първо място в Европа , ако не и в света , с броя си полицаи ! И още ще назначават , ще ги обучават поетапно по 6 месеца , което е огромен разход ! В държавата , първа по корупция в ЕС !
  • 9 ФактюДъге

    2 1 Отговор
    А фирма Пипон кво ще работи?
  • 10 ФактюДъге

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Една":

    60 000 мицки са малко.... със 110 000 държахме дви натовски държави на мястото им....
    Избиратели трябват, избиратели.
  • 11 Плъха Денков

    5 3 Отговор
    Урсула каза че ако тази година приемем 2 млн мигранти ще ни пуснат да влизаме в Шенген и с космически совалки.
  • 12 Ромчо

    4 2 Отговор
    Бухахах глупави БУЛГАРИСТАНЦИ още 500 г ще изхранвате цигани мигранти и бежанци.
  • 13 Полуидиот

    1 2 Отговор
    Много маймунки на клона искат да краднат, а сега и бежанци ще издържате. Веднага след ротацията данъци и цени в небесата. Страшно няма, просто продължавайте да ходите за гъби.
  • 14 преди всичко

    1 0 Отговор
    пребиваващине в мигрантските лагери трябва да бъдат запознати с основите на нашето законодатество, което е много различно от тяхното (което също едва ли познават) преди да търсят работа, у нас или да пребивават в населените места през деня - незнанието на законите не е оправдание! Те трябва да са наясно, че ако тяпната религия не зачита жените, тук не е така и неуважителното отношение ще бъде наказвано! освен това езикови курсове също не са излишни за желаещите да се интегрират у нас

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Шизолумпен

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "преди всичко":

    Преди всичко нито един мигрант не трябва да бъде допускан да влиза в България. Явно не ти стига пипето да го зацепиш това. Но тогава ще секнат паричните потоци от трафик за сглобката.
  • 17 Свободно Слово

    3 0 Отговор
    Имам забрана да пиша коментари от компа.
    При бай Тошо имаше по-малко цензура
  • 18 Ставри

    3 0 Отговор
    Колко са бежанците в тези центрове?ЗАХВАНАХМЕ ТРЕТАТА ГОДИНА С ГРИЖИ ЗА ЕДНИ УКРАИНСКИ ФАШИСТИ
    на гърба ни от А до Я ПРЕБИВАВАЩИ У НАС! С тази измет цифрата за грижи,охрана и всичко по тях ще се грижим за над 100 хил. ежедневно,като прибавите и ежедневните набези,кражби и посегателства работата отива на къде е
    Просто Киро,Киро е пак на пладнешка кирия!Над 300 хил.пенсионери получават между 500-600 лева месечно!
    Срамно е за политическите крадци на България!
  • 19 Свободна Европа

    0 0 Отговор
    Ще има поправка на генофонда ни ако влизат още.Аз съм твърдо нье.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол