Last news in Fakti

21 Март, 2024 12:10 2 370 38

Икономист: Над 5% от брутния вътрешен продукт отива за плащане на пенсиите

  • пенсионна система-
  • бвп

Нашият пенсионен модел към момента не може да осигури пенсионната ни система да се самоиздържа, каза Румен Гълъбинов

Икономист: Над 5% от брутния вътрешен продукт отива за плащане на пенсиите - 1

МВФ оправи препоръки към България за пенсионното ни осигуряване. Те са свързани с това, че една пенсионна реформа трябва да включва промени, тъй като нашият пенсионен модел към момента не може да осигури пенсионната ни система да се самоиздържа. Това каза пред Радио "Фокус" икономистът Румен Гълъбинов.

"Пенсионната ни система може едва наполовина да финансира от собствени пенсионно-осигурителни вноски, а другата половина се дотира и субсидира от държавата от общите приходи - данъци, такси, мита и т.н. Тоест, нашият пенсионен модел има нужда от доусъвършенстване. Може би частта, която не ни достига като дефицит може да се компенсира по различен начин", обърна внимание Гълъбинов.

По думите му един от въпросите би бил за увеличение на пенсионно-оосигурителната вноска като процент:

"Повишаване на събираемостта от осигурителни вноски от икономиката. Трябва да се обърне внимание и на възрастта за пенсиониране и стажът за пенсиониране, неща, които да позволят в годините напред постепенно системата да намали този дефицит и тази зависимост от държавата. Защото към момента, в общи линии над 5% от брутния вътрешен продукт, измерен като финансиране, отива за пенсионно осигурителната ни система, за плащане на пенсиите".


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    51 0 Отговор
    За какво беше тогава тоя Втори осигурителен стълб? Пунатамара нали? Ганчо ще пие по една студена вода, като с боновите книжки.

    Коментиран от #10

  • 2 Дрън дрън та пляс

    42 6 Отговор
    Банкята за 12 години изгони над 1 милион работоспособни българи от собствената им държава

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 флипп

    54 3 Отговор
    Странно има пари за Украйна, за рекета на НАТО и за САЩ, но няма за българските пеннсионери..
  • 5 истина ти казвам

    43 0 Отговор
    Нямам нищо против да се ъвеличи пенсионната осигуровка.Но ако умръ преди да съм се пенсионирал,децата ми автоматично да наследят натрупалите се пари! А сега отиват за така нареченият фонд солидарност???!!! Къв е тоа фонд бе? Както и вноските за втора пенсия,ЧИСТА УЗАКОНЕНА ПИРАМИДА!!!

    Коментиран от #11

  • 6 Голия

    7 23 Отговор
    до като измрът комунистите с не изработените пенсии-таван ще е така

    Коментиран от #36

  • 7 АНОНИМЕН

    26 2 Отговор
    КОЛКО ХОРА СЕ ОСИГУРЯВАТ НА МИИМАЛНА ЗАПЛАТА,А ВЗИМАТ ДВА ПЪТИ ОТ ГОРЕ !!!
    ТОВА Е В ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ И КУРОРТИ!!!ДРУГИ ГИ ОСИГУРЯВАТ НА 4 ЧАСА - ТОВА НА 4 ЧАСА ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕМАХНЕ И ДА СТАНЕ 8Ч + 4 Ч ЗА ВСИЧКИ ДЕТО КАРАТ ПО 12Ч
    ТАКА ЩЕ БЪДАТ ВРЗАНИ ДА НЕ РАБОТЯТ ПО ДВЕ РАБОТИ!!!
    И ГЛОБИТЕ ЗА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ЗАВИСЯТ ОТ ГОЛЕМИНАТА НА ФИРМАТА КАТО ЗАПОЧВАТ ОТ 10000 ЛВ.НАГОРЕ ЗА ВСЯКО НАРУШЕНИЕ!!!
    ТАКА ЩЕ СЕ ОПРАВИ РОДНАТА ДЪРЖАВА!!!
  • 8 Тошко

    4 34 Отговор
    А в същото време няма и 2 процента за отбрана. Това, ако е държава, аз съм космонавт!
    Нека да го кажа така - отбраната е инвестиция в бъдещето. Пенсиите са инвестиция в миналото.

    Коментиран от #34

  • 9 123

    8 25 Отговор

    До коментар #2 от "Дрън дрън та пляс":

    Така е !
    Ама много си прав !!!
    И тези всичките заминаха на северо-изток - в обетованата земя на просперитета и пълната демокрация. А някой дори още по на изкок - при другаря Ким.
    А помня - Боко фалира и държавата през 1996 г. при другаря Виденов.
    Само се чудя защо и ти не си заминал на северо-изток - В РАЯ на Путин...
  • 10 Вторият стълб беше

    24 0 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    шапка на тояга за наши хора. Това стана около 2003г. когато задължиха всички на 43г. и по-млади да внасят във втория стълб за втора пенсия. Държавата ги задължава, първият пенсионер след 20г., управление на милиарди от частни фондове - пей сърце! Шефове, зам. шефове по 50-100к заплати,тия около тях малко по-ниски. Сега се сетиха, че при същите вноски към НОИ се плащат два пъти по-големи пенсии защото половината пари са директно от бюджета.
  • 11 селтак

    28 1 Отговор

    До коментар #5 от "истина ти казвам":

    Фонд солидарност е да се бъхтиш цел живот и пукнеш преди пенсиониране да се погрижиш за благоденствието на братчедите дето немат 1-ин ден трудов стаж! Тва е положението баце!
  • 12 Пенсионирате ги на 54

    18 2 Отговор
    а те остават да работят след това на пенсия и заплата, стабилно НОИ другия път

    Коментиран от #25

  • 13 7787

    29 0 Отговор
    Има пари за държавната администрация и публичния сектор, които не внасят нито стотинка в хазната, има пари за всички на бюджетна издръжка- получават заплати, бонуси, 13. заплата, пари за облекло и какво ли още не, никой не измерва колко от БВП отива за тия хора, които са над 1 милион на щат. Обаче за пенсионерите с жалките пенсии пари няма.

    Коментиран от #32

  • 14 Другата основна причина е, че

    26 3 Отговор
    полицаи, военни и др. държавни служители не плащат осигуровки, а се пенсионират рано с 20 брутални заплати и с още по брутални пенсии които взимат средно 10-15г. по-дълго от тия с 3-та категория. Имам чувството, че държавата въобще не плаща осигуровките на държавните служители като за сметка на това допълва нестигащите за пенсиите пари за да може НОИ да издържи. Ето за тия държавни добавки е и самата статия.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 МАЧоК

    17 0 Отговор
    Виновни за това са комисиите от ТЕЛК. Половината тъмнозелени са освидетелствани и получават парички. Представете си колко пари са това!

    Коментиран от #18

  • 17 пенсионер от Варна

    20 0 Отговор
    ами, който се пенсионира го изпращайте в концлагер на хляб, вода и хапчета за кръвно. ще си го вържете бюджета , ще има и повечко за магистрали и крадене.
  • 18 Инвалидната пенсия

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "МАЧоК":

    е вид социална помощ и мястото ѝ не е в НОИ. Ето там трябва да е тази държавна субсидия на 100%, а не да се смесва с пенсиите за стаж и възраст.
  • 19 Проблемът

    3 3 Отговор
    не е в пенсионния модел, а в липсата на печелившо производство и износ.
  • 20 Д-р Менгеле

    3 1 Отговор
    Ефтанизация на всички над 65г незабавнооооо
  • 21 а за самолети

    16 3 Отговор
    ракети, курвети ,колко ?
    колко даваме на Световните терористи САЩ дето ни окупираха без пари ?
  • 22 а за 2 пенсия като взимате

    8 1 Отговор
    и брат ти ше управлява 20 ина пенсьонни фондове , а заплатата надолу . хахахаха Я София харчи 3 милярда близо , заплатите на директорите по 20 бона, бонуси . пенсиите за година са надебелели . 3 или 5 вземат по 30 заплати при пенсьониране и от общите пари фалшиво се смята Средна пенсия . Показват по сайтове как Ганя просперира .
  • 23 българина

    17 1 Отговор
    въпросът е защо даваме 2 за отбрана за оръжия които са 100 пр внос и хора не хранят. Пенсиите влизат директно в България и остават тук. ами модела е този за който скачаха, за да не са червени. Старците тук децата в чужбина, това модела определен за нас от партньорите. с такива партньори, война не ни е нужна както се вижда

    Коментиран от #26

  • 24 ФОРД

    14 1 Отговор
    Икономист: Над 5% от брутния вътрешен продукт отива за плащане на пенсиите.Пенсионния модел у нас е като здравеопазването - наливат се пари които изтичат като вода в кошница.Колко хиляди пенсионери у нас в администрацията в МВР и МО работят по неколко години на пенсия и заплата? Ами като са пенсионери и им се работи да отиват в частният сектор. Няма незаменими.
  • 25 Безпрецедентна е у нас

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "Пенсионирате ги на 54":

    работата след навършване на възраст в държавните служби, взимане на пенсия и заплата едновременно. Навсякъде по света питат навършилият възраст за пенсиониране - Можеш ли да изкараш още една година. Ако каже "да" минава на срочен договор за 1г. и работи, но без да се пенсионира. И така всяка година докато може, накрая се пенсионира и е до там. Тук на 52г. взимат 20 заплати, пенсия и продължават да работят мъчейки се всякак да останат възможно най-дълго в това положение. Това е в МВР, армията, службите за сигурност, държавни агенции, дирекции, отдели, КЕВР, БЕХ и много други пълни с дърти паразити.
  • 26 Защото има едни

    2 3 Отговор

    До коментар #23 от "българина":

    държави на североизток от нас които дават не 2% от БВП, а доста повече за военни цели и горят от желание да се разширяват въпреки, че са с най-голямата територия като държава и с 1,8% от населението на света. До тях има една дето ще умори от глад населението си, но поддържа армия като че ли е велика сила. На едните сме им яли попарата вече и продължаваме да я ядем за съжаление.
  • 27 треска ги треска

    8 0 Отговор
    Защото втори празник без пенсионни добавки значи 5% по-малко на изборите (а ако са 2в1...).
  • 28 куку

    10 0 Отговор
    А колко % отиват за бонуси и представителни за рахатолсуна
  • 29 ХАХАХА

    5 0 Отговор
    Ужас ! Пусти пенционери, трябва фира за тях. Абе да ти ....... макята ,а колко парЕ се дават за братчедите бре. Очи ви водат пенсиите ........ ниедни.

    Коментиран от #30

  • 30 Зззз

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "ХАХАХА":

    На пук на такива искам да получа още 20 години пенсия ,вече получавам 10 години . ...... ниеден.
  • 31 инж. Ганчо Илков

    5 0 Отговор
    И този Счетоводител/"Икономист" разсъждава с Манталитета на Сталин: " Има Пенсионер, има Проблем". Пенсионните Фондове при Луканов бяха ограбени. Спестяванията на Хората за черни Дни в Банките, също. Външно Търговските БАНКИ преобразуваха Откраднатите Финанси в псевдо Инвестиционни Механизми. Чрез Приватизацията (по Московския Модел на Чобайс), се създадоха Бизнесмени Олигарси, включително и Кредитни Милионери. Подлъгаха Хората за Девиденти от Приватизационните Фондове. Създаде се Система в която Мутрите - Олигарси си образуваха Държава. Никой от псевдо Политиците докопали се до Държавното Управление не намери Пазарен Механизъм за създаване Принадена Стойност на Финансите от Трудово Осигурителните Вноски. Никой, не разглежда Проблема намерил Решение в Демократичните Страни, като Норвегия и др. Най-лесно е да Ликвидират Пенсионерите, като ненужен товар на Олигархичната и Корумпирана Икономическа Система. Огромната Административна Система гълта огромни Бюджетни Средства. Политическите Проекти също са на гърба на Данъкоплатеца. Административни Длъжностни Лица гълтат по над 12000 лева Заплата. Депутатите също. Гълтат, без да се задавят и се боричкат за Парламентарно Мнозинство, което така и трайно не са в състояние да създадат. Народа търпи и чака нещо да му падне от Горе. Краят не се Вижда.

    Коментиран от #33

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 123

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тошко":

    А ивнестицията в социални осигуровки на неискащите да работят малцинствени групи , какво е или там нпотата и чичо Шорош не дава да се пипа .
  • 35 Герен

    3 0 Отговор
    А ДРУГИТЕ 95% ДЕ ОТИВАТ.
  • 36 МММ да

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Голия":

    Баце, ти знаеш ли, как в Германия прецакаха всички и мен включително, както и какво се полага на човек от средна класа, преди около 2 години бях получил инфо на което за около 5 години с над 2000 евро нето средно ти се полага за пенсия 190 евро, а миналата година получих друго, в което пише, че сега ми се полагало стотина евра, вместо да са станали повече изведнъж се оказа, че са намалели двойно, директно напуснах последната си работа и си спрях всички видове осигуряване(здравно, пенсионно), навсякъде е една голяма въртележка това пенсионно осигуряване. Знаех, че е гърбене, но чак пък, като я закъсат с кинтите така да те цакат, не ми е минавало през ума.
  • 37 Недоволен

    0 0 Отговор
    Тоз тъпунгер пак ли се изказва без да го питат?
    Много нахален стана
  • 38 Анонимен

    1 0 Отговор
    Всички изселници от Турция идват в България само за да се пенсионират, ако не им достига стаж чрез фалшиви документи донесени от Турция се пенсионират с телк. Лично познавам такива хора. Институциите трябва да направят нещо по въпроса
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове