Last news in Fakti

21 Март, 2024 22:24 2 167 17

МОН иска от всички училища да премахнат табелите, ограничаващи достъпа на родители

  • мон-
  • училища-
  • родители

В указанията си към регионалните управления министърът напомня, че обучението, възпитанието и социализацията дават резултати, когато в разработването и реализирането на училищни политики директорите на образователните институции работят в партньорство с родителите

МОН иска от всички училища да премахнат табелите, ограничаващи достъпа на родители - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Да се премахнат надписите, забраняващи достъпа на родителите до училищните сгради. Това указание към регионалните управления на образованието даде министър Галин Цоков.

Практиката да се поставят подобни надписи е изключение и тя не се прилага масово в образователните институции, отбелязват от просветното министерство.

Оттам уточняват, че при някои училища в страната обаче все още могат да се видят съобщения на техните входове, гласящи „Родителите до тук“, „Забранен достъп за родители“ и др. „Това е практика, която незабавно трябва да бъде прекратена, защото дава погрешен сигнал към обществото”, подчерта министър Цоков.

По думите му образованието е непрестанен процес на взаимодействие, сътрудничество и на активен диалог.

Той подчертава обаче, че за МОН на първо място е грижата за безопасността на децата и всеки директор създава необходимата организация, така че да не се нарушава образователният процес. В този смисъл указанията не означават свободен достъп на всички до образователните институции, а създаване на ред за участие на родителите в образователния процес, основан на взаимно доверие и уважение.

В указанията си към регионалните управления министърът напомня, че обучението, възпитанието и социализацията дават резултати, когато в разработването и реализирането на училищни политики директорите на образователните институции работят в партньорство с родителите.

Сътрудничеството и взаимодействието между родителите и образователната институция се осъществяват по много начини ежедневно, включително и чрез индивидуални консултации и родителски срещи. Родителите имат право не само периодично и своевременно да получават информация за успеха и развитието на децата си в образователния процес, но и да се срещат с ръководството на образователната институция и с педагогическите специалисти, напомня министър Цоков.

„Зная, че това се случва в мнозинството от българските училища и е парадоксално, че дори на някои такива места продължават да стоят враждебни табели към родителите на входовете им. В повечето случаи това са ограничителни разпоредби, останали от години и е време категорично да преустановим тези практики”, категоричен е проф. Цоков.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Остава

    29 8 Отговор
    Да сложат табела ХАН и да махнат охраната, за радост на педофили и прочие.

    Коментиран от #14

  • 2 Никой

    31 4 Отговор
    В училищата не може да влиза всеки. Така стават уязвими за престъпници и терористи. Стига сте мислили глупости.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор
    Да сложат табелки:
    "ПОБОЯТ НА УЧИТЕЛИ- ЗАБРАНЕН!"

    Ама те МАН ГА С АРИТЕ не могат да четат 🤔🤔🤔🤔🤔
  • 4 редник

    17 3 Отговор
    Поредната недомислица на МОН - в училищата почти липсва охрана, а там, където я има, е крайно недостатъчна...
    Каква работа имат родителите в училище - ако искат среща с ръководството, има приемни дни и часове.
  • 5 Плашимир

    14 3 Отговор
    Тоя съвсем изписка канчето. Училищата да направо да ги направят ханове и да сервират бира и кебапчета за родители.
    Не само че нямат работа там родителите да се бъркат в обучението ами и трябва да се забранят всички електронни устройства , телефони,таблети и лаптопи , които не са свързани с процеса на обучение и предоставени от училище за подготовка на учащите. Все едно да си носят киселина и пиратки за уроци по химия и физика.
  • 6 Ситрошен

    5 0 Отговор
    Мале Мале
  • 7 Наглецо

    6 1 Отговор
    То верно ,че в днешно време училищата са бардаци,даже не знам на какво ги учат.Факт е ,че излизат още по-прости.С табели и без табели все тая.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Българин

    6 1 Отговор
    Направо родителите да почват да преподават и да пишат оценки предлагам аз 😆😆😅🤣
  • 10 Ивелин Михайлов

    7 2 Отговор
    Ей така се унищожава една образователна система по заповед от сащ
  • 11 Учител

    6 0 Отговор
    В момента 56% от учениците са функционално неграмотни.. очакваме на следващата пиза след 3 години да стигнем до 70% под командването на пеперастите

    Коментиран от #12

  • 12 Факт

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Учител":

    Вкарахме тестовата система от САЩ.Само драскаш хиксове в квадратчета.Ни писане,ни размисъл.После не могат да си напишат имената.Уникална простотия !
  • 13 Програмист

    2 1 Отговор
    Не пускайте децата си в бг училища там е пълно с наркомани.. по добре само на частни уроци да ходят!
  • 14 плюс минус

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Остава":

    През последните трийсетина години обърнаха доброто образование с хастара навън.
    Всеки некадърен министър внасяше свои правила.
  • 15 Исторически парк

    6 0 Отговор
    Не министрите, американските нпота пишат правилата и законите 😉
  • 16 Да се раздаде

    1 0 Отговор
    лютив спрей и газов пистолет на всички учители, а на по-младите мъже и огнестрелно оръжие. Време е да се спрат побоищата върху учители. Най-честата причина за побоя са отсъствията на чавенцето и спрените детски,
  • 17 Яяяяя

    0 0 Отговор
    Ами отидете в Германия, Франция, Англия и да ви видя как ще влезете в училище. Стига с тая анархия! Тук родителитре станаха собственици на училищата и се разпореждат като със своя собственост. Даже и учителите вече са им собственост. Криворазбрана демокрация сме! Говорим че образованието е нула. Защо ли на запад не е така! И американците не са ви виновни! Там също има правила и се спазват! Ние тук само ревем и плюем за нещо за което сме си виновни само ние! Но на всеки детето му е златно ие на мама и тати детенцето! То е умно и знае повече от тъпия даскал, а той го тормози и не му пише шестици! А детето нито в часове влиза, нито нещо го интересува! Но трябва да завърши висше и да стане най малкото депутат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове