Last news in Fakti

22 Март, 2024 04:47 1 406 31

Военните остават неконкурентни на пазара на труда, некомплектът в армията се увеличава

  • армия-
  • доклад-
  • мерки-
  • некомплект

Докладът за отбраната препоръчва спешни законодателни мерки за подготовка на резерва

Военните остават неконкурентни на пазара на труда, некомплектът в армията се увеличава - 1
Снимка: БНР

Спешни законодателни мерки за условия за подготовка на запаса в мирно време препоръчва Докладът за състоянието на отбраната за 2023 г., предаде БНР.

Документът е приет от правителството и трябва да мине през парламента. За година некомплектът в армията се е увеличил от малко над 19 до 21 процента. Ръст има при офицерите - от 23 на 26 процента, a при матросите - oт 24 на 27 на сто.

Числеността на доброволния резерв е едва 16 процента. Докладът отчита, че въпреки увеличените за шести път заплати на военните, те остават неконкурентни на пазара на труда.

„За голяма част от младите хора военната професия е непривлекателна поради тежестите и лишенията, рисковете, лошите условия на труд и остарялото въоръжение“, пише в документа.

25 процента от кандидатите за военна служба не минавали медицинските прегледи. Крайно негативно влияние оказват и зловредните информационни кампании, манипулиращи общественото мнение по отношение на войната на Русия срещу Украйна и ролята на държавата и Въоръжените сили.

С 5 до 7 процента годишно намалява броят на хората, които са преминали през прекратената през 2007 година задължителна казарма. След 15 години запасът ще бъде напълно изчерпан, пише в доклада. Затова той препоръчва да се започне обществен дебат за възможно въвеждане на задължителна военна подготовка.

Междувременно стана ясно, че натрупаното увеличение на основните възнаграждения на работещите в отбраната, считано от 1 януари 2024 г., ще бъде изплатено през април, съобщиха от Министерството на отбраната, цитирани от dariknews.bg.

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев подписа заповедите за увеличаване на основните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Натрупаното увеличение с 10% ще бъде изплатено със заплатите за април.

За тази цел през годината ще бъдат изразходвани 80% от осигурените 180 милиона лева от бюджета за отбрана, става известно още от съобщението.

Останалите 20% ще бъдат разпределени за възнаграждения, в съответствие с резултатите от провеждащия се Стратегически преглед на отбранителната политика, приоритетно за: попълване на декларираните формирования с висока степен на готовност; длъжности с дефицитни специалности във въоръжените сили; увеличаване на възнагражденията на IT специалистите в информационната сфера със задължения по разработване, предварително проучване, адаптация, внедряване, обучение, паралелна обработка и поддръжка на софтуер; за увеличаване на допълнителното възнаграждение за езикови умения съгласно STANAG 6001.

На 20 март кабинетът в оставка прие основните месечни възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, включително и на висшите военни училища, ще бъдат увеличени с минимум 10%, считано от 1 януари т.г.

С осигуряването на увеличението на основните възнаграждения на военнослужещите и цивилните служители Министерството на отбраната продължава последователната политика за нарастване на заплатите в системата, се добавя в съобщението. Целта е да бъде намален съществуващият дефицит от отбранителни способности, особено по отношение на привличането и задържането на хората в системата на отбраната и за преодоляване на дисбаланса в доходите им.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    27 0 Отговор
    😀😀😀😀
    Дека си бре , "НАТО НИ ПАЗИ"
    ❓❓❓❓
  • 3 Гръч

    25 4 Отговор
    Искаме мир а не война.Който иска война да върви да воюва за сорос морос и рептилите,но да не забравя,че не е бесмъртен
  • 4 Майстор Тричко

    30 0 Отговор
    Обърнете се към Аню Ньойски и Боко Тиквата, които през 2012 година разправяха, че на порталите на поделенията чакат опашки от хора мераклии за армията и инциираха куп просташки реформи, които накараха кадърните да напуснат. Те двамата, заедно с един зам.министър-хитрец да отиват да воюват сега - Боко сам ще победи руската армия (много е як, а за да се жертва за евроатлантическата кауза ум не му трябва). Да повикат и Тагарев, Шаламанов, Данов, Налбантов и др. от Атл. клуб, техните близки роднини и приятели и армията е готова. Съби Сабята ще осигури по въздух операцията. Но да е тайна, защото ако разберат руснаците ще се предадат преди провеждането й без бой...и няма да можем в последствие да ги похвалим за геройството им и т.н.
  • 5 да де

    26 1 Отговор
    Ало атлантиците що чакате тичайте да ставате курбан за чужди интереси.
  • 6 Лост

    21 0 Отговор
    Аз съм изкарал казарма за четирима. Така, че съм изслужил и за синовете си. Да пращат децата на сегашните политици.
  • 7 Доротея

    16 2 Отговор
    Е-ееее, едно време като бяхме много подготвени и какво стана! Бананите, хартията и голите филми ви превзеха за един уйкенд време, а видните патриотични офицери набързо се устремиха към НАТО и канцелариите в представителствата на алианса в Брюксел, САЩ, Холандия, Испания! Както любимия ви президент! Мутрите тук завладявят социалистическата сопственост през 90-те, те вместо да вдигнат един взвод и да им ЕМ, хукнали на академия в САЩ! Шивиков - скрийте се!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ха-ха,

    14 3 Отговор
    какви военни, кви пет лева, то няма армия, те за военните се закакърили…
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Софиянец

    27 2 Отговор
    Че кой нормален войник ще иска да козирува на евроатлантическите подлоги?
  • 12 Госあ

    24 0 Отговор
    Обаче нагледците и тук се оправдаха с Русия 🤣🤣🤣
  • 13 Все палашори

    25 0 Отговор
    През 2002-2005г. от БА изхвърлиха на бунището току що завършили лейтенанти и сержанти,да не говорим да старши-лйтенанти и капитани - масово.Идеолозите бяха същите запинявени Анювци, Шарлатановци,Златан Стойковци...,.все пслушковски палашори.

    Коментиран от #15

  • 14 Тома Неверни

    19 1 Отговор
    Е кой ще има мерак да го пратят пушечно месо на фронта в Украйна, или някъде другаде?
  • 15 Лост

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "Все палашори":

    Даже и още по-рано.Ако си спомняш тогава излезе рекламата по телевизията "Ела в казармата.Стани мъж!".На фона на уволнените лейтенанти и сержанти си беше направо гротескно и цинично.

    Коментиран от #20

  • 16 Салама свърши

    6 0 Отговор
    Велике нашия войник ,велик!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ден

    6 0 Отговор
    ТОКУ ЩО ПРЕМАХНАТА КОМЕНТАР 17 В КОЙТО НЯМА НИЩО ОБИДНО И СЪМ ПИСАЛ ЧЕ СМЕ КЪМ 80 МЕСТО ПО СВОБОДАТА НА СЛОВОТО. ХАЙДЕ ПРЕМАХНЕТЕ И ТОВА. ИСТИНАТА БОЛИ.ТУК ИСКАТ САМО ХВАЛЕБСТВИЯ КЪМ ВЛАСТА.
  • 19 Ха,ха,ха

    11 1 Отговор
    С такива продажни военни министри като Тагарев скоро армия няма да остане. Евроатлантиците да пратят синовете си в армията. НАТО не е отбранителен съюз, а точно обратното.
  • 20 А бе

    5 4 Отговор

    До коментар #15 от "Лост":

    Не мисля ,че армията се състои от сержанти,лейтенанти и други шапкари.вождове много но индианци няма
  • 21 Дърти и дебели

    10 2 Отговор
    полковници на по две заплати и пенсии са окупирали БНА и няма отърване, младите са на една трета от заплатата им, отделно от това, младите нямат условия за кариерно развитие, защото дебелковците са заели най-хубавите позиции. Ако стане война обаче, тия тюмбалаци първи ще избягат, ще кажат стига толкова сме служили, да дадем път на младите на фронта
  • 22 БгТопИдиот🇧🇬

    7 1 Отговор
    Продължавайте с реториката ,че ще воюваме с Мецана.

    И ще останете само с шкембелии палковнИци и вождове .

    Това е толкова просто и логично-е казал поетът ....
  • 23 Мътилка в парламента и армията

    8 7 Отговор
    Докато не се изгонят пенсионираните офцери и все още на служба приклякащи поклонници на руско-съветската школа във Армията ,Флота и ВВС ,няма да има наплив на желаещи .А напротив голям отлив , младите хора имат информация и не могат да бъдат излъгани да ядат боб с кремвирши които котки и кучета не ядат .И ще ти платим малко тази година а следващите години ще доплатим ? Друго че офицерите в нашите въоръжени сили не търпят западно или американско виждане на нещата а само руско .Подредете си първо въоръжените сили , изхвърлете руското влияние от там а некомплектът ще го поеме Европа .

    Коментиран от #24, #25, #26

  • 24 БгТопИдиот🇧🇬

    9 3 Отговор

    До коментар #23 от "Мътилка в парламента и армията":

    Бая си се нашмръкал с евроатлантизми.

    Има една наука казва се "военно дело". А най-добри списуватели са победителите.

    Т.е Мецана !

    Краварите имат написан само екшъна "Как да изчезнеш от Афган за 3 мин".
  • 25 Бе видяхме

    6 3 Отговор

    До коментар #23 от "Мътилка в парламента и армията":

    Американското влияние до какво ни доведе....подарихме ракетите с300 , БТР ...не ни трябвали нооо тагаренко поръча нови...американски с ниска защита ...да не говорим за аец-а ...даваме реакторите на Украйна и поръчваме за 10 пъти по скъпи
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Безпрецедентна е у нас

    2 0 Отговор
    работата след навършване на възраст в държавните служби, взимане на пенсия и заплата едновременно. Навсякъде по света питат навършилият възраст за пенсиониране - Можеш ли да изкараш още една година. Ако каже "да" минава на срочен договор за 1г. и работи, но без да се пенсионира. И така всяка година докато може, накрая се пенсионира и е до там. Тук на 52г. взимат 20 заплати, пенсия и продължават да работят мъчейки се всякак да останат възможно най-дълго в това положение. Това е в МВР, армията, службите за сигурност, държавни агенции, дирекции, отдели, КЕВР, БЕХ и много други пълни с дърти паразити.
  • 29 ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ

    1 1 Отговор
    НЕ Е ТОВА ПРИЧИНАТА! НИКОЙ НЕ МУ СЕ МРЕ В ОСРАИНА ЗА ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ!

    Коментиран от #31

  • 30 БЕЗРОДНАТА СГЛОБКА НИ УНИЩОЖАВА!

    0 0 Отговор
    ВОЕНОЛЮБИВИТЕ ТАГАРЧЕВЦИ ПАСИТА ХРИСТОВЦИ АТАНАСОВЦИ ДА ХВАЩАТ ВЛАКА ЗА КИЕВ! ЗАЕДНО С ТЕХНИТЕ ДЕЦА. ДА ВЗЕМАТ И ПЕЕВСКИ, БОЙКО И ЦЕЛИЯ ГЕРБ И ДПС!
  • 31 патолог

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "ПРОСТО КИРО И ШАЙКАТА НИ УНИЩОЖАВАТ":

    Унищожен ти е мозъкът
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове