Last news in Fakti

25 Март, 2024 10:31 21 304 40

Адвокат: Променят Закона за земеделските земи в полза на 1500 едри фермери и в ущърб на 35 000 собственици на парцели

  • закон за земеделските земи-
  • фермери

Става въпрос за частна собственост, а служебното разпределение на частна собственост противоречи на Конституцията на България, припомня Мирослав Каракашев

Адвокат: Променят Закона за земеделските земи в полза на 1500 едри фермери и в ущърб на 35 000 собственици на парцели - 1

Така предлаганите промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи са в ползва на около 1500 земеделски стопани и в ущърб на над 35 хил. Тези 1500 обработват близо 80% от земеделската земя в повечето землища. Това са тези стопанства, които притежават концентрирано голяма собственост или права на ползване в определени землища.

Това твърди в интервю за БНР Мирослав Каракашев - юрист на Асоциацията на собствениците на земи.

В петък на първо четене в парламента минаха промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Промените са дълго чакани от земеделците, които обработват земята, но и сериозно оспорвани от собствениците на същата тази земя. Предстои второ четене на проектозакона.

Собствениците на земи реагират остро на сключването на доброволните споразумения за комасирано ползване на земеделска земя. Предложено е споразумението, което се сключва между ползвателите, да влиза в сила, когато е подписано от не по-малко от 2/3 от ползвателите и при условие, че обхваща не по-малко от 2/3 от площта в съответното землище. За останалата 1/3 от ползвателите, които не са подписали споразумението, ще се изготвя служебно разпределение на масивите. Според Каракашев това е недопустимо:

"Става въпрос за частна собственост, а служебното разпределение на частна собственост противоречи на Конституцията на България".

Той цитира текста от Конституцията, който казва, че държавата трябва да пази частната собственост и че тя е неприкосновена.

В момента, в който със закон се допуска административен орган да се разпорежда с частна собственост, като определя кой, при какви условия и как ще ползва определена земеделска земя, без да се пита собственика, за нас това противоречи на Конституцията, обясни Каракашев. И уточни, че Асоциацията никога не е била против доброволните споразумения за ползване.

Според него това предложение е отстъпление от възможността за договаряне, защото, по думите му, се дава възможност на малко на брой, но с по-голяма тежест като обем земя, субекти в определено землище да се договорят помежду си, изтласквайки много на брой по-малки собственици и ползватели на земеделска земя. Той е категоричен, че това е тотално отстъпление от идеята за създаване на масиви за ползване, въз основа на споразумение.

Каракашев смята, че така много малки собственици и ползватели на земеделска земя ще бъдат изведени от споразуменията. Ако тези правила бъдат приети, хората ще бъдат насърчени да не се споразумяват, изказа мнението си той. По думите му ако искаме да има споразумения, трябва да ги отворим за всички.

"В днешно време е много по-лесно да узурпираш и да си присвоиш земеделска земя отколкото някоя движима вещ като лек автомобил", подчерта Каракашев.

Според него трябва да се търсят механизми, които да са в съответствие с Конституцията и на база на обществен дебат могат да бъдат приемливи в посока на това да се реши проблемът с т.нар. "пасивни собственици", вместо да се "измислят механизми на заграбване на чужда собственост чрез административни актове, чрез вмешателство на държавата в едни частно-правни отношения".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 61 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И за какво разбиха ТКЗС тата?

    107 6 Отговор
    За да ограбят земята и дадът под аренда на чужди фирми. ОСТАВКА
  • 2 Честито

    75 2 Отговор
    Аджентата продължава. Всъщност колко от българите знаят, кой е истинският собственик на окрупнените Земи? Сега разбрахме ли защо ударно последната година работи Народното Събрание и гласуваха ДРУЖНО цифровият концлагер, дори Възраждане преди дни за касовите бележки. Над 90 бръмбара чакат узаконяване за употреба в ЕС. Премахва се правото на вето, заобиколно. Споразумение СЗО. Докато стоите по диваните и джиповете, скоро кще забранят и джиповете, въглероден отпечатък.
  • 3 и във франция е така . лобис прокарва и

    31 5 Отговор
    се прави хаир .
  • 4 Сталин

    97 3 Отговор
    Скоро ще бъде нужно в България да започне разкулачване на тези милионери мутри ,отровиха земята с ГМО и хербициди на американските компании и затова получават милиони субсидии,всички тестени изделия в България са канцерогенни защото фермерите ползват глюфозат - хербициди на Монсанто,като дори в Европа искаха да забранят това преди няколко години защото всички проучвания казват че това е канцероген,затова е тази епидемия от рак в България
  • 5 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    90 1 Отговор
    ВСИЧКО СЕ ПРАВИ ПРОТИВ ОБИКНОВЕННИЯТ БЪЛГАРИН
  • 6 За да отглеждат

    87 3 Отговор
    ГМО, и унищожат малки и средни фермери, и качеството на храната. Крайна цел болести, студ, глад, цифрови концлагери, умни градове, купуване храна само от големи търговски вериги. В последната година се приеха скандални Закони, проправящи път на цифровото робство. После ще искате Референдуми, но референдумите в България вече са забранени от калинките в Коституционен Съд. На печелившите, честито! Докато ни занимават с цирковете за партии, и войната в Укр.
  • 7 Във Франция

    50 2 Отговор
    фермерите направиха партия. Чрез рестрикциите и нарастващи изисквания ЕС ги принудиха да продават земите, с една малка клауза в Договор за продажба: да не се занимават със земеделие и фермерство на територията на ЕС. Най-голям процент самоубийства във Франция е сред земеделците. Някой да си спомня преди това за Индия, ГМО и самоубийствата на фермери. В Полша забрани за семена. В Ю. Америка изгориха гори, с унищожаване на горен слой почва, за да отглеждали ананаси. В Мексико унищожиха вековни сортове царевица чрез опрашване ГМО. На печелившите, честито.
  • 8 СЛОНА

    18 4 Отговор
    ИМА НАЧИН НАСЕДИЦИТЕ НА ЗЕМЯ ДЯЛОВЕ ДА СИ ПРОДАВАТ ДЯЛОВЕТЕ НА РАЗЛИЧНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ЗА ДА ИМ Е ДОБРЕ НА ЕДРИТЕ!!!
  • 9 Спасение НЯМА

    58 0 Отговор
    Ще принудят собствениците на земя Законодателно да си продадат земята, под една или друга форма. В момента ги коват тези Закони. Малко интерес какви ги дробят в Народното Събрание. В момента ни мерят нашийника. Карайте джиповете докато можете, предстои забрана.
  • 10 Арендатор

    9 35 Отговор
    Който има земя, сега е момента да се отърве от нея, докато може
  • 11 един

    5 11 Отговор
    Тия изменения мисля не касаят земята във реални граници!
  • 12 Оракула от Делфи

    36 2 Отговор
    Каракашев, и Управителния съвет ,какво предлага ,като са избрани в това сдружение
    на" Собствениците на земя"???
    Има закон, атакувайте го, земите ни се ползват от схемаджии на субсидий,
    рента не получаваме с години?
    Има ЕО, повдигнете въпроса , изберете един читав представител от тези , останали 4 милиона , неми граждани!
    Тук мафията си назнава министри и си прави закони за лично ползване!
    Къде Президента Обудсманен, Адвокатите, ВСС, и прокуратурата!
    За такива ДУРЖАВНИ ИЗМАМИ в САЩ ,
    Е ВЪЗМОЖНО ДА ТЕ ГРЪМНАТ НА МОМЕНТА! !
  • 13 Детайли от Голям план.

    38 2 Отговор
    "Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах; не бях комунист. Когато дойдоха за социалдемократите, аз мълчах; не бях социалдемократ. Когато дойдоха за тези от профсъюзите, аз мълчах; не членувах в профсъюз. Когато дойдоха за мен – вече нямаше кой да говори.".
  • 14 В САЩ

    31 2 Отговор
    вече в отделни щати се опитват да прокарват промени, водещи до същия резултат. Погледнете кой притежава най-много земи, дали не са инвестиционни фондове. Та чак държава, държавата си направиха.
  • 15 Вълканов

    49 2 Отговор
    Тодор Живков национализира земите на членовете в ТКЗС, принудително ликвидира заплащането на членовете на ТКЗС, които са внесли земя и получавафа рента срещу това. Не върна парите на хората, които ги внесоха в Държавния заем през 1947 год. за 20 години. ТТова е стар крик и неговите "наследници" го правят и сега. Ще стане пълно обезземляване на Българите. Това вече не е нито комунизъм, нито развито социалистическо общетво.Това е насилтвено ограбване на дребните селски стопанства.

    Коментиран от #27

  • 16 Сандокан

    23 1 Отговор
    А защо не обявяват , че вече и чужденци имат право да купуват земеделска земя? А тези лобистки закони със споразуменията са защото много собственици с много декари сменят арендатора , който плаща по малко. Няма страшно чуждия капитал настъпва и отрочетата на ЦК на БКП ще трябва да се научат да плащат повече.
  • 17 Мухаа ха!

    41 7 Отговор
    Нали с тази " стръв" ви накараха да подскачате като побеснели макаци през 1989-90 година.Забравихте вероятно,а? Кой не скача е червен! Начело с црън Ванчо- и " убавото Наде"..Върнете ми земите на дедо- най яркият рефрен.Гуглата се виждаше,като бъдещ чифликчия- богаташ! Други му орат,сеят и жънат,той в колата и обикаля! Да де,но земите са за Тях- тарикатите оше от това време.Изкупиха ги постепенно,без шум ,за грош -пара.Сега ще ви вземат всичко.Пак за дребни левчета.Къде ще ходиш на файна си маина, когато твоята земя е във,или до негов масив.Масив,от стотици хиляди дка.Как ще го обработваш- с волове и мотика? Ако изобщо те пусне да преминаваш.Всичко ще продадете- всичко! Хайде сега дружно...СДС,СДС и два вирнати пръста,но отзад.На топло!
  • 18 Изобщо не бива

    33 2 Отговор
    да злорадстваме. Трябва да се обединим. Храната на трапезата ни стига до всеки един от нас. Няма печеливши, този път и да се снишим няма да ни подмине. А изпълнителите са в Народното Събрание, не поръчителите. Сега в момента ги коват тези закони.
  • 19 Гай Турий

    36 2 Отговор
    Пореден факт, че това НС е пълно с антибългари, дабуинали, неуки негодници търсещи келепир от всичко, продажни пионки на мастити плащачи, каквато е мафията у нас днес. Вредното НС веднага да се пръждосва.
  • 20 Име

    28 0 Отговор
    Национализирайте едрата поземлена собственост! Като искат големи парцели - да наемат от държавата!
  • 21 Петко

    31 0 Отговор
    Признавам си,че гласувах за ПП защото си мислех че ще помогнат на малките и средни земеделци (гръбнакат) на всяка демокрация ,но се излъгах .Те са глобалисти командвани от определени среди в Америка.От мен глас няма да видят повече!!!

    Коментиран от #24

  • 22 Геро

    23 2 Отговор
    Комунистите били лоши че вкарали земите в кооперацията,а сега не само че едрите земевладелци и корпорации ще изтласкат малките собствениците на земеделски земи,но и тихомълком ще ги приватизират. Същото е и със соларните паркове за вече крадат земите на хората
  • 23 Дребен собственик

    26 2 Отговор
    Те и сега крадат земи навсякъде, където следите от някогашните собственици са умишлено прекъснати.
    Всички до един са в играта.
    От арендатори до държавни "служители"
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Някой

    20 0 Отговор
    Как ще става това разпределение?
    Едрия земевладелец ще обере нивите от първа категория и ще даде на тези с по 20 -100 декара някъде в 10 категория. Не става тая работа.
  • 26 Д-р Куин Лечителката

    16 1 Отговор
    Разложението на държава, общество и закони е пълно след 35 години демократична евроатлантическа гангрена..
  • 27 Края на човешката история

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Вълканов":

    Разбирам, че незнаеш какво е това и как да го наречеш нарича се глобализъм и нео либерализъм. Това е края на историята, края на националните държави, края на народите, края на субекта, края на цивилизацията. Началото на световния концлагер в с узаконена и провеждана по здравна пътека ефтаназия за всеки закъсал финансово индивид... Това е светлото евроатлантическо демократично зомбирано бъдеще..
    Кой не скача е... пембен...
  • 28 Дядя Скруч

    5 1 Отговор
    Погледнете в биографиите на ТЕЗИ ,КОИТО ИСКАТ ДА ВЗЕМАТ ОТ ТЕЗИ КОИТО ИМАТ.
    ВИЖДАТЕТЕ ЛИ ЕДНА ЧЕРВЕНА НИШКА?

    Коментиран от #29

  • 29 Хасковски каунь

    6 1 Отговор

    До коментар #28 от "Дядя Скруч":

    Законопроектът се предлага и гласува от утвърдени сини прашки
  • 30 Кирил петков

    11 1 Отговор
    Продължаваме зануляването на малкия бизнес хехе АМЕРИКА ПОБЕДА!
  • 31 Юрист

    7 1 Отговор
    Вносител - продължаваме подмяната 😏🤑🏳️‍🌈🇺🇸
  • 32 ТАКИВА СА ПРОМЕНИТЕ НА ПРОМЯНАТА .......

    9 0 Отговор
    СЪЩИТЕ КАТО НА ГЕРБ - КРАДЕНЕ ДО ГРОБ !
  • 33 Порно

    5 0 Отговор
    Всичко се прави с цел да се убие конкуренцията, та да плащат символични ренти. Най мразени от големите арендатори са хората от средната класа, които си купиха земеделски земи и ги дават на тия , които плащат най много.
  • 34 Демократите

    3 0 Отговор
    удариха в земята комунистите!Едните откраднаха земите на хората,другите-също!Гласувайте за Възраждане, единствената опозиция на статуквото!
  • 35 Сей земеделецо, днес му е времето!

    7 0 Отговор
    Нарича се "гола собственост"!
    Имаш документ, че си собственик, но само на хартия! Друг се разпорежда със собствеността ти, владее я, ползва я, както му е угодно. Извлича печалбите от нея. Картелно, уж ти плащат с дребни пари. Земята ти се обезценява. Няма на кой друг да я продадеш, освен на местния латифунтист, а той ти подхвърля 200 лв. на декар и очаква да му целуваш ръка. Целта е да се удари по рентите и да се изкупи евтино чуждата земя. Феодализъм в действие, никаква пазарна икономика и правила. Административен диктат, дори не в полза на държавата, а на шепа алчни мулти милионери, платили за лобистките изменения в закона. Това дори не е капитализъм, защото при капитализма частнато собственост наистина е неприкосновена.
  • 36 Кротушка

    4 0 Отговор
    Обират ме. Хубаво ми е!
    Блее стадото.
  • 37 ИСПОЛИЦА

    7 0 Отговор
    А кой е чувал за исполица?
    В царска България собственика на земя я е отдавал на не собственик при условие, че само петдесед процента от печалбата задържа обработващият земята. Другите петдесет са за собственика. Това е да си собственик. Но небива да се забравя как се е ставало собственик. С многогодишен усилен труд, предприемчивост и спестовност. Така са се възпитавали полезни качества. Сега държавата приучава обществото в склонност към далавери, схеми, кражба.
  • 38 Анджо

    3 0 Отговор
    Каде е закона за монопола и защо пак връщаме този мракобесен комунизъм. Един път ни го взех а сега пак.
  • 39 Ден

    1 0 Отговор
    Заклах жената на зърнар беше бременна и извадих зародиша и го стъпках с крак!
  • 40 Кольо 327

    1 0 Отговор
    По този начин тия 1500 големи земеделци няма да плащат рента и ще станат васали в определени райони , не че сега не са. С неплащането на ренти те още повече ще забогатяват. Ще си присвояват апетитни парцели земя . Ще се озаконят местните земеделски картели.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове