Last news in Fakti

25 Март, 2024 13:03 2 073 23

Иван Гешев: Никога не съм си позволявал да окажа натиск върху вътрешното убеждение на колега, защото не съм помияр

  • сгп-
  • петьо петров еврото

АКФ публикува протокола от разпита на бившия главен прокурор по делото срещу Петьо Петров - Еврото в СГП, воден на 5 октомври 2023 година

Иван Гешев: Никога не съм си позволявал да окажа натиск върху вътрешното убеждение на колега, защото не съм помияр - 1

“Лицето Петьо Петров познавам от 90-те години като прокурор в СРП. Поне докато съм главен прокурор три години и половина, с голяма степен на вероятност мога да твърдя, че не съм го виждал лично, нито в този период съм ходил в небезизвестния му ресторант”.

Това е едно от най-конкретните твърдения в протокола за разпита на бившия главен прокурор Иван Гешев по досъдебно производство 11162/23 г. на СГП, 257/23 г. на Следствения отдел към СГП, проведен на 5 октомври 2023 г, който Антикорупционният фонд (АКФ) публикува днес.

Това е делото, което СГП образува на 20 юни 2023 г. (няколко дни след като Гешев е освободен и заменен от Борислав Сарафов на върха на държавното обвинение), за да търси престъпления от прокурори от СРП по воденото срещу Петьо Еврото досъдебно производство 26636/23 г. на СРП, по което са събрани доказателства и срещу Борислав Сарафов.

„За разлика от резкия език на изказванията му като политическо лице, пред прокурора и следователя Гешев говори доста обрано, с витиеватите и иронични изрази, характерни за краткия му мандат като главен прокурор, които едновременно носят внушения, но и гарантират юридическа неуязвимост“, коментират от екипа на АКФ.

Свои евентуални посещения в ресторанта на Петров в периода преди да стане главен прокурор Гешев не отрича със същата „голяма степен на вероятност“, а само се позовава на липсата на спомени за такива.

Макар и да твърди за себе си, че или въобще не е посещавал „Осемте джуджета“, или просто не помни за това, изказва подозренията си, че административни ръководители в прокуратурата, техни заместници и други високопоставени лица са посещавали доста „ПО-ЧЕСТО“ не само ресторанта на Петьо Петров, но и неговия дом.

Следва иронично подхвърляне към водещите разпита прокурор и следовател, че ако разкрият кои са тези лица, каквото е законовото задължение на всеки разследващ, биха установили, че те „може“ да са посещавали и домашния адрес на Петров, да са носили „документи от СГП“ и да са били в топли отношения с него. Всичко това, според Гешев, остава „само една теоретична възможност“. За него „категорично“ е единствено, че той самият не е знаел къде живее Петров, а само, че пребивава в „небезизвестния ресторант“, при това „известен от медиите“.

Силно впечатление прави изричното посочване от Гешев, че в дома на Петьо Еврото са носени документи точно от СГП, което контрастира с обичайната за изказа му липса на конкретика. Силно впечатление правят и постоянните му препратки през целия разпит към двама административни ръководители на СГП – градския прокурор Илиана Кирилова и заместника ѝ Божидара Ганева, които четири пъти са споменати в комплект „Кирилова и Ганева“.

Гешев прави референции с недомлъвки към техни „притеснения“ от „някакви твърдения“ по воденото от СРП разследване, за които научил от самите тях. Според Гешев Кирилова и Ганева много държали делото да се приеме по компетентност от СГП, на което той им казал да се разберат с ръководителя на СРП Невена Зартова, но какво се е случило не помнел.

Случилото се е, че СГП в действителност поема по компетентност досъдебно производство 26636/23 г. на СРП, което, както е вече публично известно, съдържа свидетелски показания, свързващи Кирилова и Ганева с „Осемте джуджета“, както и множество информационни носители и документи с неизвестно съдържание.

От всичко това „с голяма степен на вероятност“ можем да заключим, че Гешев, макар и да се стреми да не казва нищо особено конкретно, индиректно прави внушението, че административни ръководители в прокуратурата (особено такива от СГП) и „други високопоставени лица“ са били много по-близки до Петьо Еврото от него самия, каквато известна близост всъщност той също не отрича категорично. Също така, на търсената от водещите разпита негова лична заинтересованост от делото на СРП, той противопоставя личната заинтересованост на ръководството на СГП, която отново иронично нарича „служебна“.

Дали водещият разпита и разследването прокурор Йордан Петров е последвал заръката на доскорошния си най-висш началник да установи кои са тези други високопоставени лица, както и ролята на преките си административни ръководители, остава неясно.

Вероятно формалното му извинение да не го стори по това разследване и да не задълбае с повече въпроси по темата би бил вече посоченият предмет на делото – историята на досъдебно производство 26636/23 г. на СРП.

От АКФ припомнят, че то е светкавично образувано по публикация от сайта на АКФ на усмихнатите Борислав Сарафов и Петьо Петров пред “Осемте джуджета“. Самата снимка е предявена, т.е. показана по време на разпита на Гешев, който заявява, че няма спомен да е запознат. “Помня само публикацията, но от медиите”.

На всички въпроси за лично участие в образуването и воденето на разследването, необичайно бързо достигнало до обвинение за Петьо Еврото (впоследствие не само отменено от СГП, след като го поема по компетентност, но и довело до обвинение за повдигналия го прокурор от СРП) и претърсвания и изземвания на множество адреси, свързани с Петров, Гешев отговаря формално и витиевато с позоваване на Конституцията, ЗСВ и НПК, и насочване на разследващите към проверки в информационната система на прокуратурата.

Попитан дали е оказвал натиск, отговаря, че “никога не съм си позволявал да окажа натиск върху вътрешното убеждение на колега, защото от 30 години съм в системата и не съм помияр”. Гешев отрича да е давал устни указания и изразява увереност, че това не се прави и сега.

Всички въпроси за каквото и да е нерегламентирано негово или на СРП поведение по делото бившият главен прокурор контрира с препращане към поведение на СГП.

Не пропуска да посочи, че разбира много добре същността на делото, по което е разпитван. “Ако делото се води, че някой е увредил лицето Петьо Петров и неговите права, съдейки по въпросите Ви, смятам, че е забавно от юридическа гледна точка”.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дали не си ?

    27 1 Отговор
    ти си назначен от дебелият помияр
  • 2 Айде

    25 0 Отговор
    Не са необходими много думи! Помияр си е!
  • 3 Герен

    14 0 Отговор
    ТИ ГА ГОВОРИШ ПОНЕ МЪНИЧКО ИДВА ЛИ ТИ МИСЪЛ У ЧУТУРАТА. ТА ТИ ТОЙ ЦАЦАТА ОГРОМНА КОЛКО ГОДИНИ ПРАХТЕ ОСВОБОЖДАВАХТЕ ОТ ОТГОВОРНОСТ НЕ РАЗСЛЕДВАХТЕ ТУЛУПА И ШИШИ И ДОГИ И ГАНЧОФ И ДОМУСИТЕ РАЗНИ ВЪЛЦИ КУМИЧКИ. ТИ СИ ПЪЛЕН ПРОДАЖНИК ЗА ЕДНО КЬОЛЧЕ ЗЛАТО.
  • 4 Плешивия "смелчага"!

    19 1 Отговор
    Каскет, ти бе най-големия помияр в прокуратурата и ще си останеш такъв цял живот макар , че ти биха шута от там!За съжаление много късно!

    Коментиран от #7

  • 5 лъже в декларация

    5 1 Отговор
    за това няма да го накажат . алексей го направи главен с бойка и сега "елита" на политиката отиде на избори .
  • 6 Има ли постановление за убийства

    6 0 Отговор
    Юлиян Борисов Георгиев от Перник и полицаите му избиват масово Българи в град Бобов дол от името на Иван Стоименов Гешев и от ГДНП не смеят да реагират!
  • 7 Този е страховит изверг

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Плешивия "смелчага"!":

    Колко народ уби Иван Гешев просто не е истина, аз знам за поне 5 човека убити по нареждане на бившият Главен Прокурор Иван Гешев !
  • 8 шефа

    7 0 Отговор
    Иван Кешеф-Каскета,виден мошеник,лъжец и крадец,но лошото е че е НЕ наказан ве още,но скоро може и да има възмездие.
  • 9 Сталин

    10 1 Отговор
    Помияр казва че не е помияр,ама опандизихте клетата женица за няма нищо ,а дебелите корумпета и прасета ви плащат пачки на всички вас масонски прасета
  • 10 Акула

    6 0 Отговор
    ти си Слуга на Борисов
  • 11 Малък Тошко

    3 0 Отговор
    Дядо щеше да ви оправи всичките такива, по двадесет години в Белене да правите щипки за простиране.
    А бай Мирчо Спасов добре щеше да ви дресира.
  • 12 Емигрант

    9 0 Отговор
    В момента Ив.Гешев не е толкова важен колкото Б.Сарафов ! Защо след като в статията дори пише, че има събрани доказателства за Сарафов той все още е временно изпълняващ длъжността главен прокурор ? Никъде по света не биха оставили замесен в престъпление особенно прокурор на работа след като от ясно по-ясно е, че той ще замете всички улики с които се разполага срещу него ! Какви реформи, какви щуротии се извършват - такива с които да се защитят престъпниците, чак и Конституцията пипнаха ?
  • 13 Акула

    5 0 Отговор
    Гарван Гарван Око не Вади
  • 14 Чочо

    5 0 Отговор
    Пич.....замълчи.
    Голям помияр си.
    Помниш ли като се обади на Сарафов да търсиш подкрепа....и как му каза,че си оставате приятели.
    В "правосъдието",приятели няма.
    Има интереси.
  • 15 Мдааммм

    4 0 Отговор
    Статия за Гешев и нито думичка за "случката" на пътя с бомбата!
  • 16 Гринго

    2 0 Отговор
    Като ви "пенсионират" и почвате да се правите на велики! Александър Ваклин наплати ли ти всичко за услугите, да нямаш пропуснати ползи?
  • 17 Пловдив

    7 1 Отговор
    Този прост и необразован помак-милиционер ,бие по наглост и лъжи Цацаров,Дебелия и Банкянския взети заедно!
  • 18 Време е!

    7 0 Отговор
    Мисли си Гешев че всичко е отминало, не е човече - очаква те дългаприсъда затвор!!!
  • 19 МАЛИИИ....

    4 0 Отговор
    МА ТИ СИ НАЙ ГОЛЕМИЯ ПОМИЯР.... СЛЕД БОКОТЪПАКА, РАЗБИРА СЕ!
  • 20 Красимир Петров

    4 0 Отговор
    Каскета влиза в партията на мафиоз754а Черепа
  • 21 Ялчин

    3 1 Отговор
    Ти не ди помияр, ти си баш Помияр.
  • 22 Ето как ви

    2 0 Отговор
    "циментират" главите, сега с Гешев, а по-големият проблем от него - Сарафов остава за в бъдещето което ще го забрави ! Еврото, Нотариуса и Сарафов са близки приятели, но това ще бъде отхвърлено защото Гешев в момента излиза на сцената ! Сега тук драскайте толкова колкото е нужно за да бъде оневинен и забравен по-големи престъпник - БОРИСЛАВ САРАФОВ ! Това се нарича качествен политически контрол над опростачените !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове