Last news in Fakti

27 Март, 2024 06:30 1 798 19

От 31 март: Без паспортна проверка за българите за полетите в Шенгенското пространство

  • калин стоянов-
  • мвр-
  • летище-
  • шенген-
  • паспорти

Страната ни е напълно готова, заяви вътрешният министър Калин Стоянов

От 31 март: Без паспортна проверка за българите за полетите в Шенгенското пространство - 1
Снимка: БГНЕС
От 31 март българските граждани, пътуващи в Шенгенското пространство, няма да подлежат на паспортен контрол, а само на проверка летищна сигурност, предаде dariknews.bg.

Това обясни пред журналисти вътрешният министър в оставка Калин Стоянов. Той инспектира готовността на РГДП-Аерогари във връзка с приемането на страната ни в Шенгенското пространство по въздух и въвеждането на новия режим на граничен контрол.

Министър Стоянов заяви, че страната ни е напълно готова. "Ако някой пътува за държава, която не е част от Шенген, ще трябва да премине през паспортна проверка", обясни той.

„Това, че задължителният граничен контрол за част от държавите отпада, не означава, че се намаляват мерките за сигурност на аерогарите“, каза Антон Златанов, директор на Главна дирекция „Гранична полиция“ (ГДГП). „Започваме да разчитаме повече на анализа на риска, на оперативната дейност и всички аерогари се разделят на Шенгенска и нешенгенска зона. Шенгенската зона играе роля на вътрешни линии“ , добави той.

Относно декларациите за децата Златанов обясни, че за деца с придружител няма да се извършва граничен контрол и проверки. Не са необходими декларации, но ако има родител, който не желае детето му да пътува с другия родител, има съответната процедура от районния съд и да се издаде заповед детето да не пътува в чужбина. Той заяви, че остава правото за полицейски проверки, в случай че органите на реда преценят, че е необходимо. Златанов поясни, че непълнолетните лица (14-18 г.) могат да пътуват сами, без декларация за съгласие от родител за напускане на страната, в Шенгенското пространство.

От летището обясниха още, че от 31 март съществуващите гишета за паспортен контрол на летище София ще бъдат премахнати. Тоест след чекирането на билета на пътника, той ще преминава проверка летищна сигурност (проверка на багажа ). Полетите към Шенгенското пространство ще се извършват от ръкавите. А паспортна проверка ще има в дъното на залата, където ще функционират гишета.

За пътниците, пътуващи до Швейцария или транзит през страната до държава от Шенген, няма да има паспортна проверка и те ще пътуват по правилата, по които пътуват гражданите на държавите от Шенген. Ако пътникът пътува до държава извън Шенген, но с прекачаване в държава, част от Шенген, той минава паспортна проверка в държавата, от която ще бъде извършен полетът до държавата, която не е част от Шенген, обясниха още от летището.

 


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    35 1 Отговор
    Смешници чудят се с какво да се похвалят проверките по летищата в цял свят са достатъчно строги.
  • 2 Реклама на ненормалници

    43 2 Отговор
    Ние не пътуваме и не ни пука! С пенсия от 523,04 лева за къде има полет, а шарлатани?

    Коментиран от #12, #18

  • 3 Спестихте ми

    35 1 Отговор
    една минута чакане на летищего. С това ли се хвалите Еврокомуняги. Кажете за мигрантите престъпници и строежът на граници в Европа.
  • 4 ХАХАХА

    35 4 Отговор
    Тези що не се скрият с този въздушен Ченген ,от който най добре се възползват австрийците изпращайки ни паразити. Докога най голямото падение на това управление ще бъде представено като някакъв успех.

    Коментиран от #8

  • 5 Сериозно ли,

    27 1 Отговор
    На това ли да се радваме?!? Вижте снимката - цяла кохорта лустросани, издържани от нас, бедняците, хрантутници, се е събрала да ни съобщи “великото” си постижение!!! Влакът стои на място, че май и назад върви, но свирката му само как свири да знаете! Пълни идиоти!
  • 6 Супер,

    14 1 Отговор
    Сега вече ще могат да ни връщат мигранти на воля - няма вече кой да ги брои и регистрира!
  • 7 Фен

    7 5 Отговор
    Бе друго си е, да спестиш една цигара време! Браво, Академик! Пък те, мигрантите, рано или късно, пак щяха да ни ги натресат.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 НАБЛЮДАТЕЛ

    16 2 Отговор
    Жалка картинка сме.
  • 10 В тоя ред на мисли

    10 3 Отговор
    Разбрах от статията,че 14 год.ми внук може да се качи на самолета и да замине за ЕС и без родителско съгласие.Браво.Ашколсун.
  • 11 ОБЕКТИВНО

    6 1 Отговор
    Електрическите автомобили не са по-енергийно ефективни (изследване) Твърдението ни е спорно; повечето експерти настояват, че електромобилите са много по-ефективни. Вярваме, че автомобилите с двигатели с вътрешно горене (ДВГ) са победителят, след като се вземат предвид енергийните разходи както за батерията, така и за възобновяемата енергия, необходима за производството на „безвъглеродни“ електромобили.
    Въпреки че правителствата могат да насърчат електромобилите чрез субсидии или забрани за ДВГ, тези мерки вероятно ще се провалят, тъй като потребителите в крайна сметка ще откажат да приемат нова технология, която има по-ниска енергийна ефективност. Добри примери за това са решенията на Ford и Hertz драстично да намалят своите инициативи за производство на електрически автомобили заради по-ниския от очакваното интерес на потребителите.
    Намаляването на въглеродните емисии е от основно значение за електрическите превозни средства. Защитниците твърдят, че замяната на изкопаемите горива с източници на зелена енергия е от съществено значение за ограничаване на глобалното затопляне. Не сме съгласни. Замяната на ДВГ с електрически превозни средства ще увеличи съществено въглеродните емисии и може да влоши проблема.
  • 12 Оги

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "Реклама на ненормалници":

    За много места има билети за по 50 лева. Я провери Райън еър и Уиз еър къде летят.
  • 13 Сите герберски

    5 1 Отговор
    Калинки наредени една до друга. Разликата с 2017 е единствено отсъствието на Шефа от Банкя с мазната си усмивка!
  • 14 А за чужденците от ЕврАзия

    2 0 Отговор
    живеещи в БГ, тях ще ги проверявате ли и как ще ги познаете, или им отваряте коридор за безпрепятствен достъп до белия свят
  • 15 Перо

    5 1 Отговор
    Понеже 2 мин. за паспортен контрол е “особено важно време” и страшно много ще ни “улесни”, при новите условия, а другия бавен митнически и багажен контрол си остават непроменени, чекирането също. Шенген е улеснение само при сухоземните граници, където Барба Ганьос ще чака. А за 2-те спестени мин. за паспортен контрол на летищата ще ни вкарат десетки хиляди неинтегриращи се примати от Близкия изток за осиновяване от данъкоплатците!
  • 16 Гост

    3 0 Отговор
    Леле-ееее-какво облекчение!Всички към летището!
  • 17 Божеее

    3 0 Отговор
    Тези ни мислят за много прости. Отвориха си пътеките и сега бързо и лесно, като от село в село ще се движат инкогнито. Хич не ги е еня за онези примати, които в другата класа ще ги превозват необезпокоявани. Честито ни! Денков можеш пак да пътуваш! Че оревахте орталъка за постове и власт. Дано да им овряха кратуните на избирателите на ПП ДБ и ГЕРБ СДС и да отидат за гъби на изборите. За ДПС не иде реч, те са ясни. А другите да се вземат в ръце.
  • 18 що ревеш па ти? нали има банани?

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Реклама на ненормалници":

    за каква пенсия ревеш па ти бе? нали скача по площадите с двата пръста и рева за банани?

    яжи си сега бананите и мълчи, във кауфланд е пълно с банани, яж ги и направи паметник на тато!
  • 19 паметник на тато във всеки град

    0 1 Отговор
    важното е че съборихме моча, дреме ми за шенген ако ще и у африка да не ни вземат все ми е тая

    най важното беше моча да се събори
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове