Last news in Fakti

28 Март, 2024 08:07 927 7

Недоволство в село Ветрище заради свинекомплекс

  • ветрище-
  • свинекомплекс

Ароматът, който ще се разнася, ще отрови всички

Недоволство в село Ветрище заради свинекомплекс - 1
Снимка: БНТ

Жители на шуменското село Ветрище искат да се спре строителството на свинекомплекс край селото. Опасяват се, че към населеното място ще се носи неприятна миризма и водата ще намалее заради бизнес дейността. Постоянно живеещите са около 150 души, но през лятото населението в селото се увеличава, обобщи БНТ.

Много от жителите на селото работят в Шумен, но са избрали да живеят на село заради чистия въздух и спокойствието.

"Въпросната свинеферма е близо до нашата къща. Ние първи ще усетим миризмата. Друг е въпросът, че налягането на водата в селото е много носко, ще останем без вода", разказва Садиха Мехмедова.

"Ароматът, който ще се разнася, ще отрови всички. Може да се построи, има достатъчно отдалечени райони и това нещо да тръгне да работи там", посочи Дарина Русинова.

"Миризми има и в момента, дали от Р. Димитриево, дори с риск да засегна и тука в селото има малка ферма, това ще е третата. Ние се оказваме в центъра на един триъгълник. Откъде ще дойде течението, откъде ще дойде миризмата, миризма има, през лятото се усеща, когато е най-наложително да си отворите прозорци, врати", каза Десислава Ботева.

Хората не останали доволни от констатациите на документа за оценка на въздействието на дейността на свинефермата върху околната среда. Обжалвали го пред екоминистерството, а инвеститорът пред ВАС. На всички инстанции той не бил приет.

"То беше много общо казано, няма да има проблеми нито с водата, не беше засегната канализацията, която ще се изгради, беше само това, ей тука на тази беседка беше", обясни Георги Георгиев.

Последвало второ обсъждане на ОВОС, за което не били уведомени, каза кмет на село Ветрище Недко Русев, а Живко Кършовски от инициативния комитет го допълни.

"Голяма част от селото не са били осведомени и в документацията пише, че онлайн е било обсъждано втория път", каза Недко Русев, кмет на село Ветрище.

"След като научихме, че новият ОВОС е приет, написахме писмо до министъра на околната среда и водите. Създадохме подписка, всеки, който не е уведомен, че е усетил, че е излъган, подписа декларация. До тук сме събрали 172 декларации, които изпратихме до министъра", подчерта Живко Кършовски от инициативния комитет.

Строителството на обекта продължава, казаха хората.

"Преди двайсетина дена видяхме като полагат тръбите за водата, която се взема от селото. След което проведох събрание и уведомих хората, че свинекомплексът ще се захранва от ВиК", заяви

"Зная, че в селото има инсталация за индустриална вода, ако има някакъв вариант, по-добре да си търсят вариант с индустриална вода да си захранват свинефермата", смята Десислава Ботева.

"Имаме отговор от ВиК, които ни уведомяват, че ще осигурят на свинарника вода, след като задоволят нуждите на населението, но това няма как ще стане, когато сме вързани на общ водопровод. От общината ни уведомиха, че има издадени две разрешения за строеж. Ние искаме обектът да бъде спрян и да не се строи свинекомплекс", категоричен е Живко Кършовски от инициативния комитет.

Във втория ОВОС са отстранени всички забележки, които са направени от министъра на околната среда и водите, констатирани в първия документ. Инвестиционното намерение е получило положителни оценки от РЗИ, Областната дирекция по безопасност на храните, Басейнова дирекция и община Шумен, казаха от екоинспекцията в Шумен.

"В хода на изследването е извършено математическо моделиране по отношението на емисиите вредни вещества, като е оценено от производствената площадка към селото. Така е определено замърсяването на въздуха към най-близкото населено място, като резултатите показват, че отчетеното и при най-неблагоприятните условия и при експлоатация на всички съоръжения, ще бъде под допустимите норми. Данните показват, че и след реализацията на инвестиционното намерение не се очаква превишение на годишните норми. Самият свинекомплекс се намира в гориста местност и е обграден с гора, която се явява естествена ограда за разпространение на миризми, обясни Стела Илиева, директор на РИОСВ-Шумен.

Инвеститорът има и комплексно разрешително, в което се посочва, че възможното замърсяване с фини прахови частици ще бъде 10 пъти под нормата, а вредните емисии във въздуха ще са с 93 % по-ниски от законовите параметри. Освен това обектът ще ползва собствен водоизточник, а при необходимост ще може да черпи вода от извора на селото. Инвеститорът заяви, че шансът да се усети миризма е минимален, а ако се наложи ползване на водата на селото, то няма да се наруши водният баланс.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    6 0 Отговор
    ПО КАКВО СИ ПРИЛИЧАТ АМЕРИКАНЦИ, ЗАПАДНОЕВРОПЕЙЦИ И РУСНАЦИ ???
    .....
    АКО ВИДИШ ОБЯВА ЗА НЯКОЙ МНОГО ЕВТИН И МНОГО ГОЛЯМ ИМОТ, ДО НЕГО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
    ЩЕ ИМА КРАВЕФЕРМА, ПТИЦЕФЕРМА , СВИНАРНИК ИЛИ ИЗОСТАВЕНИ МИНИ :))
    .....
    ДАЖЕ В ГРЪЦКИТЕ ОБЯВИ СЪМ ВИЖДАЛ ТОЯ ТРИК :))
  • 2 ЧОЧО

    3 0 Отговор
    Тука говорят многото пари на строителите.Какво значи думата на едни селяни.....
  • 3 Кавали

    8 1 Отговор
    Преди като имаше по няколко прасета във всяка къща не ви ли миришеше. На мене ми мирише , че скоро свинското ще го гълтате на хапчета.
  • 4 Сила

    8 0 Отговор
    ПЪЛНА СВИНЩИНА..... може ли такова нещо, да гледаш прасета на село! Там се събират само интелектуалци, организират се литературни четения на Гьоте и Шекспир, постановки на Бекет и Ибсен....... Те прасета ще развъждат! Ужас......!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Изтриха коментара ми!

    1 1 Отговор
    До иницативния комитет на селото!
    Мисля, че този проект , се пази от МОСВ,и министъра , гадостта на последствията е огромна ,
    трябва ви адвокат, и лобиране, сами няма да се спрвите!
    Общината е замесена на тъмно!
    Трябва да се направи проверка на документацията на "ПУП-а "задължително!!
    Трябва ви адвокат, който е водил такива дела, нещата са сложни !
    Водил съм такива битки, отнема доста време , заведете дело за да спрете , строежа
    дори и да е временно!
    За да не сте пред свъшен фактор, ако нещата са в ваша полза!
    САМИЯ АЗ,
    НЕ СЪМ АДВОКАТ, НО НЕ СЪМ,

    и "Нотариуса"!
    на Прокуратурата!
  • 7 Ха ха ха ха

    4 0 Отговор
    Тея, протестиращите селянье станаха по - гражданье от гражданите. Съвсем нормално е да има животни по селата. Щяло да им мирише. Ще мирише я, нали е село. Ще мирише, ако няма хигиена, но съвсем идеално само по книга и предизборните обещания на полЮтиците. Като няма миризливи животинки, ще има синтетичното месо на БилГей, бръмбарчета, скакалци червейчета и други подобни протеинки с ватаминки. Да им е сладко на чуЗствитилнити селяньета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове