Last news in Fakti

1 Април, 2024 20:31 1 955 20

Доц. Смилов: ГЕРБ има три мотива за предсрочни избори

  • даниел смилов-
  • герб-
  • мотиви-
  • избори

Статуквото в момента изцяло е на страната на ГЕРБ и ДПС и те искат да го задържат

Доц. Смилов: ГЕРБ има три мотива за предсрочни избори - 1
Снимка: bTV

Основният отговорен, че отиваме на избори е ГЕРБ. Те прекъснаха преговорите с мотива, че министър Калин Стоянов е препъни камъка. Винаги в момента, в който се стигаше до подписване на споразумение за реформи, се стигаше до нещо, което прекъсваше преговорите.

Това заяви в предаването "Лице в лице" по БТВ политологът доц. Даниел Смилов, който коментира последните политически събития в страната.

"Три са мотивите, които накараха ГЕРБ да поиска предсрочни избори. Първият е, че те очакват да постигнат по-добри резултати, което има някакъв шанс да е вярно. Вторият е, че в следващите три-четири месеца се отлагат всякакви реформи, което е абсолютно вярно. Третият аргумент е "изпирането" на Борисов, но тук калкулацията може да излезе грешна. Статуквото в момента изцяло е на страната на ГЕРБ и ДПС и те искат да го задържат. Конституционните промени имат твърда логика. Ние сме парламентарна република, а президентът имаше твърде много власт чрез служебното правителство. Сега нещата се връщат към нормалността. Държавата има голям проблем и трябва да го реши. Говоря за корупцията на всички нива. Въпросът е има ли добра воля за справяне с този проблем. ГЕРБ и ДПС действат по начин, по който явно искат да отложат решаването на корупционните проблеми. Това може да им изиграе лоша шега, защото е много видимо и хората разбират ясно нежеланието им да се промени нещо. Аз не мисля, че въпросът за нови преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ е решен и след изборите те веднага ще седнат на една маса. Всичко ще зависи от резултатите на предсрочните избори и подписването на ясни, точни и конкретни споразумения за реформи", добави доц. Смилов.

Заедно с него гост в студиото беше и политологът Цветанка Андреева.

"Никой нямаше интерес от предсрочни избори. ГЕРБ поискаха 50% от министрите, а ПП-ДБ искаха да запазят контрола от първите 9 месеца на управлението. Опитът на ПП-ДБ да си гарантира 50% от назначенията в регулаторите не отговаря на тяхната електорална подкрепа. Не може да искаш 50%, когато имаш 18-19% подкрепа на изборите. Не мисля, че в момента ГЕРБ биха се радвали, че служебният кабинет е едва ли не техен. В предизборната кампания най-трудно ще е на бившите партньори в управлението. И двете страни не изключиха преговорите след предсрочните избори. ГЕРБ и ПП-ДБ ще трябва да внимават да не си нанесат големи политически травми, за да могат да седнат отново на масата за преговорите, но от друга страна ще трябва и да се покажат пред избирателите си", каза Андреева.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихи

    28 15 Отговор
    Само неизлечимо душевноболни биха гласували пак за ромите от ппдб.
  • 2 Русофил

    28 21 Отговор
    Да не забравяме, че Баце е дребен крадец на коли, назначен от мутрите за охрана на бай Тошо,
    издигнат от Дедо и направен генерал от Доган, построил патока на Путин,
    кътащ пачки и кюлчета в чекмеджета, който лъже за световно и се гордее, че прецаква
    Европата с 200.

    Коментиран от #5, #14, #17

  • 3 Имал , Нямал.

    13 6 Отговор
    Не гласувам ни за Герб ни за ППдб ни за БСП нинова.

    Коментиран от #10

  • 4 Поруидиот

    27 5 Отговор
    Абе ненормал, с каква платформа ппдб ще влязат в парламента? Предния път влязоха със заявка Бойко в затвора. Този път с какво ще излъжат жълтопаветния селяняж?
  • 5 Полуидиот

    16 8 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Не сме забравили. Да помним също, че ппдб са ромски комунета, които работят с Меди за велика Турция.
  • 6 Фибата

    25 3 Отговор
    Смилов два пъти дневно!? Това е стратегическо отчаяние!
  • 7 Ха ха ха а така

    16 4 Отговор
    Кято видя от кои либерасти е съчинена статийката и просто нямам намерение да чета повече бръщолевения и словоблудства .
  • 8 Тъй тъй

    22 6 Отговор
    Гледам на тази снимчица , един долен нагъл и жалък молител , който го е ударил направо на рев ,че парламенто веке нема да види неговата жълтопавента шайка измамници-шарлатани .
  • 9 ХАРОН

    10 3 Отговор
    Този фъсьо, продължава да ни убеждава, че ПП/ДБилите нямат полезен ход и ще стават все повече малцинство, кандидат мигранти!
  • 10 По-здрав

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Имал , Нямал.":

    По-здрав за всички тия за които не гласуваш:

  • 11 Кая

    17 4 Отговор
    На ПП/ДБ за всичко им е виновен Борисов от лошото време до факта, че са некадърни. На Гномчето и на Бойкокев от 10 годин рефрени им е " Борисов е виновен", наКокорестия и Киртака същия рефрен е от 4 години.
  • 12 БезСмиСлов

    15 3 Отговор
    БезСмиСлов, как не ти омрьзна да повтаряш едни и същи опорки? То и жабите вече разбраха, че си на хранилка при ПП и НПОтата. Време е да смениш плочата.
  • 13 Сороссмилов

    12 3 Отговор
    е активиран! Воят на сорос ите ме радва неимоверно!Никога повече да не помирисвате власт!
  • 14 Даааа

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Дори и да е така, важното е че и да са краднали, все пак построиха нещо за тези 10 години, а ПП дойдоха с голямата кошница, изтеглиха 10млрд. нови заеми, забатачиха още толкова така обещаните промени и сега, когато видяха че няма да има "ала-бала" и парламента ще го гледат откъм "опашката на коня" започнаха да вият.... Довиждане уважаеми "харвардски тарикати"....
  • 15 Точен

    8 0 Отговор
    Смилов, не смилаш вече даже пюре в политиката.
  • 16 име

    10 2 Отговор
    Доцент смилов, като една пиявица с опит, е време да се ориентира към някой друг политически проект, който да му служи за гостоприемник. Той има опит в прескачането при различни отбори. ПП-ДБ приключиха. Поне за сега. Не бих се изненадал ако простите избиратели на бай ристе малката шехерезада решат след някоя и друга година да му дадат пак възможност да се учи на конституционни и съдебни реформи. Емпирично доказано е, че тези избиратели не помнят повече от 3 години - 2023г., когато ПП-ДБ се прегърнаха с ОПГ ГРОБ-ДПС, хорицата вече тотално бяха забравили за какво се протестираше през 2020, а симптомите на плиткия им мозък се виждаха още през 2022г.
  • 17 Гласуваш за ПП-ДБ:получаваш боко и шиши

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Сори, ама трябва да измислите някаква нова опорка за шараните, които гласуват за вас, че тези за престъпника борисов, с който ПП-ДБ ще се борят, вече не са актуални. Нито пък онези за Радев, Путин, Митрофанова, Костадинов или Слави, които ви изцапали гащите.
  • 18 Доктор

    8 0 Отговор
    Соросоиден помияр.
  • 19 Основния препъни камък е

    3 0 Отговор
    Основния препъни камък е Беззаконието което се вихри тук от 34 Години насам! Мойто момче! Темата Табу за Управляващите! За да могат да си Разиграват Коня! Както си искат!
  • 20 Име

    2 3 Отговор
    Кой се интересува вече от ГЕРБ - бяха атрактивни - 2010-2011 години, сега е доста далеч това като време.

    Не успяха - а и не искаха да ни превърнат в богата държава и - кротко си полегнаха на една страна и - "заспаха".
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове