Last news in Fakti

8 Април, 2024 07:51 950 23

Министерството на външните работи ще представи нова външнополитическа стратегия на България

  • външна политика-
  • стратегия-
  • габриел

Такъв публичен документ ще бъде израз на фундаменталните ценности, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения, каза Мария Габриел

Министерството на външните работи ще представи нова външнополитическа стратегия на България  - 1

Проект на външнополитическа стратегия на България ще представят вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и професор Георги Фотев, председател на Консултативния съвет, днес в Министерството на външните работи. Това съобщиха от ведомството.

Стратегията има за цел да увеличи предвидимостта и подкрепата за българската външна политика и да повиши авторитета на българската дипломатическа служба.

През юли миналата година на дискусия в Дома на Европа в София, организирана от Дипломатическия институт, дипломати, политици и експерти в областта на външната политика обсъдиха изготвянето документ за визия за външнополитическа стратегия на страната ни. Досега такава се съдържаше в стратегията за национална сигурност на България.

Създаването на външнополитическа стратегия на България беше обсъдено и на конференция „Външнополитическата стратегия на Република България- предизвикателства и възможности“ в Дома на Европа в началото на декември миналата година, припомня БТА.

Втората дискусия, домакинствана от вицепремиера и външен министър в оставка Габриел, бе с фокус върху младите и техните идеи за стратегията за външна политика на страната ни. Форумът се проведе в началото на януари.

В края на февруари се проведе третата конференция, насочена към създаването на документа - „Многополюсен свят и външнополитическа стратегия: предизвикателства и перспективи пред България“, домакинствана от вицепремиера в оставка Мария Габриел. Тогава тя заяви, че това би било първата в историята на страната външнополитическа стратегия.

„Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор“, добави Габриел. По думите ѝ тези принципи и ценности не са нови и произтичат от желанието на България още отпреди 30 години да се присъедини към европейското семейство.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Външните работи не ме интересуват!

    33 0 Отговор
    Външните работи не ме интересуват! Интересуват ме вътрешните работи! До кога ще трябва да живея като Говедо в този Феодализъм!
  • 2 ха ха

    25 1 Отговор
    Ама, тази по-книжен и паркетен плъх ще се окаже от Сатаниш! Да не е специализирала при него? Дай ѝ само документчета и стратегии да пише...
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    25 1 Отговор
    ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ЗАГРОБВАНЕ НА БГ
  • 4 честен ционист

    18 2 Отговор
    Накрая само ще сменят Европа и САЩ с Русия и Китай.
  • 5 Просто е

    22 1 Отговор
    Цялата стратегия се състои от едно изречение: стриктно следваме инструкциите на посолството.
  • 6 Перо

    18 0 Отговор
    Не е работа на Габриел в оставка, да прави дългосрочни стратегии и да обвързва за напред страната с вредна външна политика!
  • 7 Българин

    14 1 Отговор
    Да изчакат избора на президент на САЩ ,че иначе ще пишат нова външна политика.
  • 8 Тя тая

    11 1 Отговор
    Още ли се мисли за нещо в политиката. Ти моме вече си използвана като сапун за едно пране на тулу и си в миризливата жълтеникава смрад. Сега бегай в euty и
    ЗАМЪЛЧИ. ДО КОГА ТЕЗИ ОНЕЗИ И ДРУГИТЕ ЩЕ СЕ МИСЛЯТ ЗА ФАКТОР В ПОЛИТИКАТА. ТЪПИ СТЕ.
  • 9 Един от онези

    3 5 Отговор
    Многопоюсен - вече ми мирише на руски инструкции - време е да я разкараме, че си показа змийската кожа под европейската!

    Коментиран от #12

  • 10 Избирател

    9 1 Отговор
    "Стратегията има за цел да увеличи предвидимостта"

    Така е трябва да сме "предвидими" за господарите ни и да изпълняваме точно каквото са ни наредили а не да се интересуваме от интересите на България и българите и да се мъчим да се извъртим защото нареждането им унищожава България. Интересите на България и българите изобщо не трябва да се вземат в предвид даже и това да доведе до пълното унищожение на родината ни.
  • 11 ооооо

    7 1 Отговор
    сетих се каква е стратегията повече права за не-българи и такива с двойно-тройно гражданство по малко права за местното население

    Коментиран от #13

  • 12 Запознат

    9 1 Отговор

    До коментар #9 от "Един от онези":

    "вече ми мирише на руски инструкции"

    А провери ли за руснаци под леглото - вече 34 години сме колония на краварите обаче на някои все още руснаците са им виновни че сме по-бедни и от Гана. Те едни "активни борци срещу фашизма и капитализма" така си изкараха живота като все "фашисти и капиталисти" им се привиждаха и се бореха с тях 45 години, но чудодейно за една нощ станаха "евроатлантици" и сега се борят срещу "руската заплаха и агресия" - явно и в двата случая "борбата" е доста доходоносна.
  • 13 Възмутен

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "ооооо":

    Прав си само където местното население остава тотално без права - каквото наредят господарите. Когато е колония местните аборигени никой не ги пита.
  • 14 В МВнР

    5 2 Отговор
    всички са за съд и затвор!Дано се случи по скоро! Гласувайте за Възраждане,само те могат да го направят!Единствената опозиция в България е партия Възраждане!

    Коментиран от #15

  • 15 Гражданин

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "В МВнР":

    "всички са за съд и затвор"

    Прав си но трябва първо някоя служба да ги задържи а началниците на служби ни ги назначиха от посолството и второ да имаме наистина независим съд който да ги осъди а нашия съд е толкова независим че от него нищо не зависи.
  • 16 Учуден

    0 0 Отговор
    Айде бе. Ти да видиш.
  • 17 ...

    0 3 Отговор
    Габриел е жена, родена с късмет. Само може да се гордее, че е сполучила в живота със съпруг и детето. Не само тя, а и много родопчанки учеха с българки, в една стая деляха с родопчанка, и измъкна на българката приятеля чужденец, те чужденците са луди по тях, на село, хамбаеи пълни, с носии пъстри. Полутиката е до време, а с човека, с когото се е обвързала Мария Габриел за цял живот. Браво, госпожо Габриел, много биха ви се радвали, но благодарение на Гн Борисов сте много хора, жени, мъже, това, което сте всички днес. Връзки удари убийства войни за власт и пари за да се оправят нещата се променят
  • 18 Хасковски каунь

    4 0 Отговор
    Чуди се какво да измисли, та да стани интересна и уж интелигентна
  • 19 БгТопИдиот🇧🇬

    4 1 Отговор
    Проект на външнополитическа стратегия на България ....

    Е все повече на ъзване на краварите срещу потупване по рамото.
  • 20 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор
    С МНОГО ДУМИ-НИЩО КОНКРЕТНО :

    Такъв публичен документ ще бъде и силен публичен израз на фундаменталните ценности на България, принципи и норми, които определят нашите цели и нашите приоритети в международните отношения. Те имат за задача да ни определят и като уверен и надежден партньор“,

    БЛА, БЛА, БЛА....
  • 21 Сандо

    1 0 Отговор
    Прочетете я всички,това е ще и вица на деня!Или пък лъжата?А може би и двете?
  • 22 Гост

    2 0 Отговор
    Поредните лозунги и празни приказки от цифровата Мара.
  • 23 Гост...

    0 0 Отговор
    “Досега такава се съдържаше в стратегията за национална сигурност на България”
    Каква глупост – стратегия в стратегията. Предвид състоянието на днешната България лесно може да се определи, че нямаме никаква стратегия за национална сигурност и не може да си позволим дори тактика във външнополитическите отношения – личи и с „невъоръжено” око. За неосведомените – за защитата на националната сигурност на която и да е държава, откогато въобще се появява държавата, отговаря изградената от нея армия! Стратегията за национална сигурност е многопластово понятие включващо много компоненти, определящи от които са икономическото равнище, културните и духовни ценности, военната доктрина, образование и научен потенциал, стандарта на живот на населението, демографското и социално състояние. От изброеното- слезли сме на много ниско равнище поради саморазрушаване заради политическа глупост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове