Last news in Fakti

21 Април, 2024 15:30 905 25

Петьо Цеков: Трите големи – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, трудно могат да намерят нови партньори

  • петьо цеков-
  • избори-
  • българия-
  • герб-
  • пп-дб-
  • дпс

Конституцията не търпи неяснота

Петьо Цеков: Трите големи – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС,  трудно могат да намерят нови партньори - 1
Снимка: БНР

Започва процес на търсене на нова връзка, всички започват процес на търсене на нова връзка. Ключовото събитие беше разпадането на този брак, тази некоалиция. Така коментира политическата картина у нас зам.-главният редактор на в. „Сега“ Петьо Цеков в интервю пред БНР.

„Очевидно всички субекти по линията започват да се оглеждат, защото са наясно, че изборите няма да променят, кой знае колко електоралната картина. Мисля, че това е задължително условие – да търсят нови партньори“, смята журналистът.

Според него „ситуацията е такава, че трите големи – ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, трудно могат да намерят нови партньори.

„Първо отпечатъкът върху ГЕРБ си стои. А всички говорихме, как ГЕРБ се препира и пречиства от старата власт с това правителство. Политическите партии са достатъчно негативно настроени срещу ГЕРБ. ДПС с Пеевски трудно може да намери нов партньор освен ГЕРБ. По едно време беше балансьор и тогава нямаше проблем да стане партньор, сега това е невъзможно. ПП-ДБ имат голяма слабост в търсене на партньори – тя трудно задържа собствения си потенциал, камо ли да търси нови партньори. А те се водят от своята идейна чистота, правота от своите позиции. И е ок, но не е ок в аспекта „търсим широка подкрепа“. Изпадат в ситуацията „трябва да се помолим на Пеевски“, за да променим конституцията“. И това е трудно обяснимо“, обясни Петьо Цеков.

Според него може ИТН да завие наляво, надясно, макар че сега заемат твърда позиция и воюват с ГЕРБ.

„Възраждане" също – яхнали вълна и чакат тя да стане цунами, и да ги вдигне на високо“, допълни журналистът.

И коментира, че „Христо Иванов преди месец се опита да обясни, че Конституцията не е рецепта или наръчник, по която да действаме - 1 ,2 , 3 , 4".

„Г-н Иванов леко е объркал нещата. Конституцията в 90% е така, но трябва да се облече със закони. Конституцията не търпи неяснота. Когато става въпрос за парламентарна въртележка. Промененият чл. 99, ал. 5 - новите функции на президента и служебният кабинет не са ясни. Те са дълбоко объркани и се получава това. Може да се напише закон за служебния кабинет, но да оставят нещата така, че да бъдат тълкувани от Христо Иванов, от президента, от мен е нетърпимо“, коментира Цеков.

И обясни, че исканията на премиера Димитър Главчев за смяна на министри са „измислени доводи“.

„Това е още едно доказателство, че този служебен премиер трудно може да състави екип. Той не може да направи кабинет без ГЕРБ и без евентуално помощта на Радев. Дебатите за „Боташ“ в петък в парламента показват, мисля си, че има съдействие от президента за кабинета. Защото „Боташ“ е сделка на служебното правителство на президента. ГЕРБ и президентът защитават една кауза и имат хора в служебния кабинет“, коментира зам.-главният редактор на „Сега“.

Според него в скандалите в последните дни „има доза истина и манипулация“.

„Безспорната роля на службите - 2 години пропускат разследваните камиони с цигари и всякаква контрабанда и финализират точно преди изборите? Става въпрос за политика“, коментира Цеков.

За възхода на десните партии той каза:

"Либералната общност има една склонност да крещи малко по-силно отколкото трябва. Да, има националистическа вълна, крайно дясно и умерено дясно, щото си има и дясно. В Европа и България се разпадна дясното на малки късчета, И тази крайна десница в Европа едва ли ще направи такъв бум, който либералната общност се опитва да предупреди."

Петьо Цеков коментира взимането на решения в ЕС и че това се „засилва евроскептицизма“.

„Трябва да се борим да запазим своя глас в Европа. Ясно ми е, че ЕС е муден и трудно взима решения, търсейки съгласие“, каза Цеков.

И изрази своето мнение за влизането на журналисти в политиката:

"Журналистите, щях да ги сравня като акробатите и художествената гимнастика, са толкова добри в тази работа и политическото говорене, че е естествено да преминат от едното място в другото. Аз не съм виждал кой знае колко успешен станал политик. Може би е така, защото политическият живот тече по други правила, които журналистиката трудно ги оценява. Партийната дисциплина няма нищо общо със свободата, която журналистите имаме в медиите. Включвайки се в политическия живот, много журналисти стават поредната бурмичка в партията и трудно оцеляват. Не защото нямат компетентност, но мисля, че не могат да оцелеят".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин 🇧🇬

    11 4 Отговор
    Унищожителте на България ППДБ, ГЕРБ и ДПС всичкиъте отрочета на СДС

    Коментиран от #6, #10, #16

  • 2 Шопо

    11 7 Отговор
    ОПГ ПП и ДБ са вече в историята, няма по-големи продажници от тези.
  • 3 Гробар

    6 5 Отговор
    ГЕРБ и ДПС великодушно взеха за стажанти фигурантите от ПП, но се видя, че не стават и за чеп за зеле. Провалиха се с гръм и трясък през изпитателния срок. Съвсем логично бяха учтиво уволнени от Боко и Меди. Повече няма и да помиришат власт. Но не всеки става за всичко. С харвардските дипломи могат да ги вземат да продават картофи на Женския пазар или да ги назначат да работят с ромите в Чистота или Озеленяването. От глад няма да умрат.
  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 3 Отговор
    "Трите големи" , са ПЕТ 😀😀😀😀😀
    ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС ❗
  • 5 Инкогнито

    7 4 Отговор
    Ротшилдите са записали България като техна собственост и са назначили безродни същества да унищожат тотално България.
  • 6 Лумпен

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин 🇧🇬":

    Така ще е докато Кюмура, доайенът на разграбването на България, се разхожда на свобода.
  • 7 Българка

    4 1 Отговор
    Оптимизмът и наивността на ПП-ДБ, че могат да притискат Борисов и Пеевски със закона Магнитски, и така да се случат РЕАЛНИ РЕФОРМИ им нанесоха големи щети. В момента, в който се започнаха истински на практика реформи с внесени закони и подбор за регулатори, КПКОНПИ, служби мафията ГЕРБ-ДПС предизвика предсрочни избори. И не само това- активира силовите си бухалки ДАНС, Прокуратура ,МВР. Очаква се най-мръсната предизборна кампания. И всички нормални, свободолюбиви българи е редно да се обединяват, масово гласуват и дадат отпор на рекетьорите и грабителите, които разкостиха България.
  • 8 Българка

    3 1 Отговор
    „Безспорната роля на службите - 2 години пропускат разследваните камиони с цигари и всякаква контрабанда и финализират точно преди изборите? Става въпрос за политика“, коментира Цеков.
    Във връзка с това питам КОЙ ще потърси отговорност от ДАНС и МВР, както от кукловодите им за нанесените за десетки милиони щети от съпорта на контрабандата. Не са ли повече замесени в ОПГ-то на Паскал тези служители, които само са наблюдавали, от "щетите", за които обвиняват Банкова
  • 9 Иван

    4 1 Отговор
    Ахмед Доган има диплома по философия, дотук добре - но защо не си довърши професията - след - бащата на Соломон Паси, след бащата на Стефан Кюранов - значи говорим за - Исак Паси - "Смешното", Чавдар Кюранов - "Изявата", в България няма подобни съчинения - тоест - философията е "замряла", нямаме един трактат.

    Ахмед Доган просто си отмъщава на околните - това ни е проблема, че сме си такива - няма българин, няма турчин, който е живял в България става странен тип.

    Вместо Ахмед Доган да седне - и да се види - дали е наистина учен - той прави интриги - това е глупаво и за него - да си похаби акъла така.

    Бойко Борисов е пък абсолютно смешен - разчита на физическа "доминация", какво е толкова страшен, няма никаква власт, нито е представителен - ако това сме българите - то наистина - за какво - то ние сме прости хора.

    ПП разчупиха тази ненормална история.
  • 10 Експерт

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин 🇧🇬":

    В ГРЕШКА СИ БЪЛГАРЧЕ, - ГЕРБ, ДПС, БСП И ВЪЗРАЖДАНЕ СА ОТРОЧЕТА НА ДС/БКП!!!
    ПП-ДБ СА НАТО И ЕС СЛУГИ И ВЕРНИ НА САЩ!!!
  • 11 Тома

    1 0 Отговор
    Аз не мисля че някой няма да се навие от някоя партия да стане милионер батко
  • 12 морски

    4 1 Отговор
    Както са големи партии може да станат и малки това зависи от избирателите !!!!!!!!!!
  • 13 РУМИТО-БАБА ЯГА

    3 1 Отговор
    ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ ОГРАБИЛИ ДЪРЖАВАТА И НАРОДА ДА ПОМНЯТ МЛАДИТЕ И КОЙ ГЛАСУВА ЗА ТЕЗИ ДВЕ ПАРТИЙ БЕЛ ДЕН ДА НЕ ВИДИ РЪКА ДА МУ ИЗЪХНЕ
  • 14 обективно

    0 0 Отговор
    ДПС не са големи.
  • 15 Хохо Бохо

    2 2 Отговор
    ПП-ДБилните за големи ли ги браоите? ПП-ДБилите+хроб+дпс общо немогат да съберат подкрепа колкото на Президента. Факт
  • 16 Хохо Бохо

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин 🇧🇬":

    СДС еотроче на ДС, проектирано и реализирано от БКП с назначени лидери. Та за това така сме най-бедни, най-болни и на изчезване
  • 17 нннн

    1 0 Отговор
    ДПС не бяха ли четвърти?
  • 18 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    Първо в България няма Реална Политическа Партия със Съответстваща Принципна Платформа, Програма за Действие и Твърдост в Отстояването им. Няма Одобрение на Електорат, който с Членски си Внос доказва Привързаността си. В Съществуващите Политически Проекти липсват Коалиционна Култура и Реформаторски Дух. Какви Реформи да Провеждат, когато не са наясно кой ще бъде Ангажиран да ги Изпълнява. Политиката е Концентриран Израз на Икономиката. На каква Основа стои Българската Икономика? Олигарси, Корумпирани Псевдо Политици. Няма дребни Предприемачи и Будна Интелигенция. Няма Реална Движеща Икономическа Сила, която да се Противопостави на Изкуствено Създадено Парламентарно Мнозинство. Парламентарно Мнозинство се Създава на Основата на Съответстващи Принципи и Програми. Конституцията е Куха. Не само Куха, но и поддържа чрез Издръжката (Партиина Субсидия, и Квотна Съдебна Система. Регистрация на Проекти лишени от Реална Членска Маса. Разделение на Общественоста чрез Облаги в Социалната Сфера). Парламента се Превърна в Център за Олигархия и Корупция. Народът не е Коректор на Власта тъй като Той не е Суверен. Никой не смята да се допитва до него. Парламентарното Мнозинство Решава - "СГЛОБКА", или ИЗБОРИ. Всеки Проект обслужва Волята на своя Лидер.
  • 19 Герен

    0 0 Отговор
    ПЕТЬО ГОЛЕМ Е УЯ НА МАГАРЕШКО. ТИЯ
    СА ДРЕБНИ С ПО 5--10% ОТ ИМАЩИТЕ ГЛАС БЪЛГАРИ. ТИЯ СА МУСИКИ СГЛОБАДЖИИ И МУШИКИ.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове