14 Май, 2024 08:19 1 725 41

Дафин Урдажиев: Високата скорост е единствената причина за тежките катастрофи

  • пловдив-
  • катастрофа-
  • джип

Самонадеяността на младите водачи и липсата на дисциплина причиняват тежки ПТП-та

"Управлението на автомобила е дейност, която е правно регламентирана. Това означава, че след получаване на свидетелство за управление всеки водач носи законова отговорност. По отношение на контрола и обучението на град Пловдив, моите наблюдения са, че последното тримесечие на миналата година до днес, броят на санкционираните водачи значително се увеличи", каза в "Денят започва" по БНТ автоинструкторът Дафин Урдажиев .

Автоинструкторът посочи, че най-честите нарушения са превишаване на скоростта, преминаване на червено, непоставяне на колани и говорене по телефона. Във връзка с последната жестока катастрофа от изминалия ден той изрази опасения, че най-вероятната причина за нея е високата скорост. Именно тя е и "единствената причина за такива тежки произшествия".

"Ние не можем да сложим човек, който да следи всеки, който е взел свидетелство за управление. Отговорността е лична", допълни Дафин Урдажиев.

"Липсата на практически опит при младия водач не му позволява той да е адекватен в това интензивно движение".

Често, допълва автоинструкторът, самонадеяността на младите водачи и липсата на дисциплина, са причина за тежки ПТП-та с такива мощни автомобили. Едно от възможните решения според него е повишаване на точките, които да бъдат отнемани за нарушения, "които статистиката показва, че са най-чести".


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    9 2 Отговор
    В Пловдив няма камери!

    Коментиран от #35

  • 2 Пич

    12 13 Отговор
    Намерили са правилният кретен !!! Защо просто ви обират и рекетират , а не правят нищо за безопасността на движението ! На магистрала най опаси са бавните !!!

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Ццц

    9 13 Отговор
    Лошото състояние на пътищата и пренатоварването им с тирове са без връзка с катастрофите? Във всяка нормална държава работата, която вършат камионите в България, се върши от железниците. Тука БДЖ се поддържа като източник на евтино желязо, но пък тираджийското лоби процъфтява. Да не забравяме и, че неоправданата ниска скорост също е в графа "несъобразена скорост". Всеки е предприемал рисково изпреварване на някой изтръпнал зад волана дядо. След 75 - 80 години не трябва да им се позволява да шофират.

    Коментиран от #19

  • 4 Ааа

    6 4 Отговор
    Си реч повече вземат и точки повече работа за такива като него.Ясно ясно!!!
  • 5 А бе,

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    за къде си се забързал, бе ?

    Коментиран от #9

  • 6 Петър

    14 1 Отговор
    Триногите камери не вършат работа, те са пунта мара, по пътищата на България трябва да се движат необозначени автомобили на МВР, такова контрола ще е в пъти по ефективен.

    Коментиран от #11

  • 7 Така е

    12 4 Отговор
    не само високата скорост а и "хубавите" пътища !
  • 8 Петър

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    А кои са "бавните" на магистралата, какво ти е определението за бавен?
  • 9 Нах

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "А бе,":

    Основните причини за птпта са лошата инфраструктура,тапите на пътя поради някой вечен ремонт,бавно движещите се кретени и много бързащите нахалници в тази манджа от съвкупности се ражда една мега изнервяща обстановка и стават птпта.

    Коментиран от #41

  • 10 въпрос

    17 3 Отговор
    Защо служители на МВР се държат странно относно катастрофата в Пловдив?
  • 11 Лудия шапкар

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Петър":

    Движат се, дори една се удари в билборд наскоро.
  • 12 Селянин с Волво

    14 0 Отговор
    Ха добро утро, Стрино Пено!
    Та нали това разправям от години, че проблемът не е в липсата на умения, а в безразсъдното каране и бруталното незачитане на правилника за движение. На джигитите им липсват единствено умения за каскади и за рали-водачи. Но тези неща не се учат в курсовете за шофьорски книжки.
    Липсва им култура и възпитание и това е в основата. И всички усилия на държавните органи трябва да бъдат насочени натам - към възпитание и превъзпитание и към принуда да се спазват правилата, включително максималната скорост за движение.
  • 13 Експерт

    14 2 Отговор
    Абсолютна глупост!!! УПОТРЕБАТА НА НАРКОТИЦИ И АЛКОХОЛ СА ПРИЧИНА ЗА ВИСОКИТЕ СКОРОСТИ И КАТАСТРОФИ В СТРАНАТА!!!
  • 14 За протокола

    14 0 Отговор
    От години е доказано, че поведението на водача зад волана показва точно неговия характер и неговото поведение в живота. Така, че в тази държава, където масово не се спазват законите, където много хора правят каквото си поискат и им се разминава, където някои са над закона и над всичко, се пренася и на пътя, но ако гражданските закони са направени с вратички и се прилагат избирателно, то с физичните нещата не стоят така. При тях подкупите, връзките, общественото положение, парите и чадърите от съда и МВР не работят.
  • 15 Манталитетът е причината,

    11 0 Отговор
    а високата скорост е в следствие на него. Безнаказаността и увереността, че си над другите и закона водят до всичко това. Дебили с крадени пари парадират и искат да покажат, че са над закона.
    Но… гравитацията е неумолима, при нея подкупи няма.
  • 16 Дедо Пене

    9 0 Отговор
    За десет години има купени шофьорски книжки над 500хил.бр. и резултатите са на лице!!!
  • 17 Мнение

    10 0 Отговор
    Първо Бог да прости всички загинали и да даде сили на близките им да преодолеят мъката.

    Второ, Дафинчо високата скорост НЕ е единствената причина за тежките катастрофи!
    Основната причина за тежките катастрофи от подобен характер е чувството за безнаказаност на властта и нейните отрочета!!!
    Още помним Семерджиев и оня дрогирания който помете автомобила на Милен Цветков!
    Всички те се оказаха с чадъри от властта!
    Не случайно в Пловдив няма камери, щото е много вероятно някое синче или дъщеря на власт имащите, да направи нарушение и да го заснемат!

    Държавата ни крещящо се нуждае от опандизване на високите мафиотски етажи във властта!
  • 18 Перо

    6 2 Отговор
    Основната отговорност е точно на тези некадърни и корумпирани автоинструктори! Говори като КАТаджия, който търси начин да си върже гащите и отчете дейност с фразата “несъобразена скорост”, която покрива всички видове нарушения, независимо от пътния знак и скоростта на движение! Най-честото нарушение идва от засичане, при излизане на път с предимство и незачитане на знака, както и пълното неумение за съпоставяне на скорост и дистанция при изпреварване! Младите шофьори излизат от курсовете абсолютно неподготвени и без никакви знания, липса на опит при нощно кормуване, лоши метеорологични условия, потегляне и спиране по наклон и т.н. Не може тази дейност да се предоставя на частни фирми за които шофьорските курсове са търговска дейност, а не учебна. Освен това сега изпитите не са пред независимия КАТ! Резултатите да налице!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 оня с коня

    10 2 Отговор
    КАТЕГОРИЧНО ПОГРЕШНО Е според мен Високата скорост да е причина за катастрофите и не тя,а НЕСЪОБРАЗЕНАТА СКОРОСТ е основна.А с какво трябва да се съобрази Скоростта ли?Ами с няколко основни неща:1/С Опита на водача зад кормилото.2/Със Техническите дадености на автомобила- ускорение,Спирачна система.3/Пътни условия - състояние на настилката като неравности,сцепление на Гумите с нея поради Валеж на Дъжд и Сняг.4/Със Светлата или тъмна част на Денонощието.5/С натовареността на Пътното движение.И последно-...с това КОЛКО СИ ОБИЧЛИВ на Господ.
  • 21 Ми не е

    4 1 Отговор
    Корупция и липса на че гета, дето бият, а не джендерчета дето четат права, са причината.
  • 22 Гошо

    9 0 Отговор

    До коментар #19 от "Дон Отворко":

    По същата логика и един млад водач с опит и най-вече акъл, може да каже че кара бързо и безопасно. Във Формула1 не са особенно възрастни шофьорите, нали. И те със сигурност имат много хиляди километри, при това с много, много висока скорост. А инцидентите са по-малко от колкото у нас по пътищата. Не скороста убива, а липсата на акъл и голямото его на шофьорите. В развитите страни има 6 лентови магистрали и пак стават катастрофи - познай с какви коли и какви шофьори.
  • 23 Eдин

    5 0 Отговор
    Дафинчо, основната причина е липсата на първите 21 години от възпитанието на "водача" на МПС-то! Високата скорост е следствие от защитения "виртуален" начин на живот! ( ... Но всъщност това доказва закона за естествения подбор! )
  • 24 зрител

    5 1 Отговор
    ТОВА ИЗОБЩО НЕ Е ТАКА....НЯМА СЪЩО МАРКИРОВКА, ДУПКИ, ЛОША ПОДГОТОВКА НА ВОДАЧИТЕ, КУПЕНИ КНИЖКИ....И ТАКА НАТАТЪК....КОМПЛЕКСЕН ФАКТОР Е....
  • 25 Корекция

    5 0 Отговор
    Глупостта е причина за тежките катастрофи.
    Самолетите летят с 900 км/ч и изключително рядко се блъскат, защото не ги управляват глупаци.
  • 26 Минчо

    5 1 Отговор
    Изтъкването на причината "висока скорост" е с цел снемане на всякаква отговорност от всички органи отговарящи за контрол и безопасност на пътя. Скоростта е много важен компонент, но само единият от компонентите за безопасност.

    Коментиран от #31

  • 27 Васил

    5 0 Отговор
    Едно е да караш с 10 километра превишена ама това са са 200 км/ч и то в града.
  • 28 Nехиs

    2 3 Отговор
    Глупости на търкалета. Има и други фактори - клас на гумите, състояние на гумите, налягане на гумите, състояние на спирачна система, интелект и опит на шофьора, общо техническо състояние на колата. Скоростта е само един от факторите.
  • 29 гу ру

    7 0 Отговор
    не високата скорост, а повсеместната простотия отглеждана старателно последните тридесет години е причина за тежките катастрофи...
  • 30 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 0 Отговор
    В случая НЕ скоростта, а мамината протекция, служителка в КАТ❗
    Благодарение на нея за три години е натрупал само 16 наказателни регистрации❗
    Сега ще мине без ГЛОБА, но уви ще влезе в ГРОБА ✝️
  • 31 Не, не позна

    7 0 Отговор

    До коментар #26 от "Минчо":

    колите ги карат хора като теб и мен, а не КАТ.
    В 99 % от случаите вината носи карача и само в 1% от случаите вина има нещо друго.
    Не може келеш на 18 да има култура на управление еднаква с някой който има 20 г. зад волана. Сополанковците още мислят, че карат тротинетка и ще могат да се правят на бързи и яростни, но практиката показва друго. Кой употребява наркотици и алкохол? Колата или шофьора? Колата само прави това, което иска от нея карача.
    Това е.
  • 32 да помислим

    5 0 Отговор
    В градовете най-тежките ПТП обикновено се случват след полунощ и с млади водачи. Имаме проблем с алкохола и наркотиците, които се употребяват в нощните заведения, след което пияни и/или надрусани се мятат на колите и газят наред. В големите градове нощните заведения са стотици и не е възможно да бъдат контролирани ефективно. Значи трябва да се намалят до 2-3 и така ще е възможно нощните полицейски патрули да контролират какво се случва в тях. Да се въведе отговорност на собственика на нощното заведение в случай, че не е уведомил полицията, че пиян или дрогиран клиент се качва в автомобила си. Строг контрол над продажбата на наркотици в увеселителните заведения и ограничение на продажбата на алкохол. Време е да се предприемат драконовски мерки с цел опазване живота и здравето на младите. И се надявам да научим все пак бил ли е употребил алкохол или наркотици загиналият шофьор.
  • 33 Бай Ганьо

    2 0 Отговор
    Скоростта е следствие. Говорим за несъобразяване с останалите участници в движението, предприемането на рискови и създаващи опасност маневри - каране в насрещното платно, засичане изпреварване в участъци без добра видимост, шофиране под въздействието на алкохол и наркотици. Инак ако си караш бързо на прав, чист участък кого застрашаваш?
    В града като са ниски скоростите защо пак стават катастрофи?
    За да предотвратявам произшествия гледам винаги да си оставя достатъчно дистанция, че да имам време за реакция. Като видя някой от опасните, предпочитам да го пусна да се отдалечи от мен, вместо постоянно да го следя кога ще направи нещо неочаквано. Те си личат по поведението.
  • 34 Българин

    5 0 Отговор
    Трайното решение на проблема е опасните шофьори да се свалят от колите. Създал си предпоставка за ПТП - ходи пеш да ти дойде акъла. А нормалните шофьори да не се оглеждаме постоянно кой каква глупост ще направи на пътя.
  • 35 Еврибари на магари !

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    70% от шофиращите нямат необходимите качества. Реагират неадекватно при по-сложна ситуация . Много са безотговорни и лекомислени. Финансовата възможност не прави от смотания / смотаната шофьори. Така че инциденти още много предстоят. Сезонът едва сега започва. Някои от тях ще са с ваше участие.
  • 36 Няма етика, няма морал, няма наказания

    8 0 Отговор
    Не може да караш със 100 в града и да си нормален. Или ти хлопа дъската, или си пиян и/или дрогиран, или си просто си келеш. Това означава, че всички останали за теб са плюнки и ти можеш да ги газиш когато и където поискаш. А за 200 даже не коментирам. Означава също, че имаш нулево уважение към другите и техния живот. Това е егоизъм в чист вид и комплекс за малоценност. Това е резултата от 30 г. демокрация. Държавата е ялова, полицията е скопена, а съда е чудовище с много власт, работещо по поръчка и тарифа.
    Не можахме да построим социализЪма, но и демокрацията няма да построим.
  • 37 Фикри

    0 0 Отговор
    По-скоро чувството за безнаказаност ..
  • 38 Карат така защото са дрогирани

    1 0 Отговор
    Дафин Урдажиев хайде да не говорим празни заучени фрази . А да се каже че в нощните заведения се продават масово наркотици на клиенти дошли с автомобил под покровителството на КАТ . Няма никакъв контрол дилърите командват а партиите приемат дарения от тях . Като му се размъти мозъка такъв шофъор кара като торпедо докато се разбие накрая .
  • 39 Пежо

    0 0 Отговор
    Не е само от скоростта, причините са много, и комплексни.С две думи, от чипа е.Липса на култура, възпитание, и уважение към другите.Когато това се демонстрира явно от първите хора в държавата, Пешо иска и той да покаже, че е над другите...Трябва да се премахнат всички ненужни и глупави ограничения на скоростта, има хиляди такива.И нормалният шофьор започва да не им обръща внимание.Мисли, че са слагани от невменяеми.Никой не наказва отнемащите предимство, неправилно изпреварващи, и създаващи конфликтни ситуации на пътя.Задължителни видеорегисдтратори във всеки автомобил, и яки глоби за наглеците, тормозещи другите с агресивното си поведение.И не само парични глоби, а и общественво полезен труд по бързата процедура, като в САЩ...А не да скачаме в канавките, за да не ни удари челно някой неправилно изпреварващ...
  • 40 Всеки акъл дава

    0 0 Отговор
    Това дафиново листо да си трае! Има мноцество причини, изброил съм ги по долу:
    - алкохол
    -наркотизи
    - функционална и обща неграмотност
    - простотия (булгар, булгар)
  • 41 Селянин с Волво

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Нах":

    Ами нали затова са шофьорите, да преценяват пътя и обстановката и да карат най-подходящата и безопасна скорост. Никъде не е записано, че на еди кой си път ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да караш с еди каква си скорост. Тук тама има ограничения за минимална скорост, но те са такива, че спазването им никога не би довело до ПТП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове