Last news in Fakti

10 Февруари, 2014 15:26 1 374 3

Цветлин Йовчев атакува ГЕРБ за атентата в Сарафово (обновена)

  • вот на недоверие-
  • дебати-
  • цветлин йовчев

В парламента текат дебати по третия вот на недоверие към кабинета

На свое извънредно заседание Народното събрание започна дебатите по третия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, поискан от ГЕРБ с няколко аргумента за провал в областта на вътрешната сигурност и обществения ред.

Вносители на искането са председателят на парламентарната група на ГЕРБ Бойко Борисов и още няколко депутати. БСП, ДПС и "Атака" заявиха още миналата седмица, че няма да подкрепят вота. По правилник гласуването е 24 часа след края на дебатите.

В пленарната зала присъстват премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Цветлин Йовчев, голяма част от министрите в кабинета.

В началото на заседанието депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков представи мотивите за третото искане на опозицията за вот на недоверие и обясни, че с него целят управляващите да коригират част от действията си в тази сфера.

Той попита управляващите дали си дават сметка в другите държави за какво хората излизат по улиците и площадите, за да протестират. „Когато се провежда някаква социална реформа или се намаляват заплати, или се провежда някаква данъчна реформа, дадохме своя съществен принос в световната история, че заради назначаването на ръководител на конкретна специална, по принцип секретна служба, по улиците и площадите на Република България за броени часове, дори бих казал в един миг, се изпълниха с изключително недоволни български граждани", заяви Вучков.

"Искам отново да напомня, наистина разбирам, че за някои хора това е неприятна тема, но как точно се случи реформата на ДАНС миналото лято. Това е нещо, което трябва непрекъснато да го напомняме, защото това не е просто нарушение на един закон, сух закон, като Закона за нормативните актове, а един принципен недостатък, който се превръща в политика на сегашното правителство и на сегашното парламентарно мнозинство, а именно - внасянето на закон през депутати, а не през Министерски съвет, отсъствие на каквито и да било предварителни, публични, обществени дебати", допълни депутатът от ГЕРБ.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че не се притеснява, че с вота на недоверие към правителството по темата за сигурността, основните атаки на управляващите ще бъдат към бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Лидерът на ДПС Лютви Местан тогава обаче също напомни, че именно в сферата на сигурността провалът на ГЕРБ е най-тежък, а Цветанов и Борисов неслучайно се синонимизират с полицейщината, с насилието срещу българските граждани и с рекета върху бизнеса.

Именно по темата за националната сигурност вътрешният министър Цветлин Йовчев разкритикува своя предшественик Цветанов по време на днешното обсъждане на вота.

„Часове след взрива в Сарафово не беше обезпечена сигурността на района на взрива и района около него. Значително бяха забавени и първоначалните действия, които трябваше да бъдат извършени по престъплението. Часове след това ДАНС нямаше комуникация, нямаше комуникация между институциите“, припомни Йовчев.

„Няколко часа след взрива се изсипа цялото ръководство на Министерски съвет, стигна се дотам, че дори министърът на финансите беше на място, за да тъпче улики. Важен беше пиарът, а не сигурността на хората, беше ме срам за страната ми в този момент”, категоричен бе Йовчев.

Той коментира, че прехвърлянето на ГДБОП е целяло именно да бъде намалена властта в ръцете на министъра на вътрешните работи. „Не може да отделим корупцията от организираната престъпност. Всички експерти знаят, че трудно може да се отделни тероризмът от някои форми на организирана престъпност. Има стратегия за националната сигурност, може би някой трябва и да я чете”, каза още Цветлин Йовчев.

Не може някой да иска вот на недоверие за нещо, което се е случило по неговото управление, твърдо заяви вицепремиерът. „Битовата престъпност е сериозен проблем, това е наш приоритет, ще полагаме усилия, за да отговорим на очакванията. За мен това е проблем, който засяга националната сигурност. Създаде се усещането, че проблемът ескалира сега, което не е истина. Тя е през последните години”, заяви Йовчев. „Престъпността е намаляла с 12 %, а разкриваемостта е увеличена с 9 %”, посочи вицепремиерът.

„Имаме планиране на основата на анализ на средата за сигурност. Управляваме ресурсите и организираме дейността на основа на анализи. Взаимодействието е подобрено. Имаме нова организация на оперативно-издирвателната система. Има промени в главните дирекции, които позволяват да се осъществи контрол. Имаме система за финансов контрол. Премахнахме даренията категорично и премахваме търговската дейност”, заяви Цветлин Йовчев.

„Многократно бившият министър заявяваше, че битовата престъпност е социален проблем. Ние считаме, че е наш проблем. Имаме различен подход. Имаме възможност с преразпределение на състава, с промяна на организация на работата да разрешим този проблем. Имаме конкретни мерки за битовата престъпност. Първо преразпределяме ресурса. Полицаите ще бъдат там, където трябва. Ще засилим агентурната работа именно в тези райони. Не сме в състояние да сложим навсякъде полицай, затова трябва да наложим интензивен подход. Предстоят две програми – превенция и сътрудничество с гражданското общество”, каза той.

Цветлин Йовчев порица предишното правителство и за неадекватните действия по време на наводнението в с. Бисер. „Така и не се разбра чия е отговорността за спуканата стена, кой не е стопанисвал язовира, кой и защо не е реагирал на сигналите, но пък гледахме кадри как половината Министерски съвет, някои във водна екипировка, други се возят върху бронирана техника. Като ни гледат отстрани, изглеждаме като карикатура в този момент. Смеят ни се зад гърба", коментира Цветлин Йовчев.

През периода 2009 – 2013 година са проведени 1501 специални операции; установено е, че при предишното управление при 701 от случаите силите и средствата са използвани неправомерно; при специалните операции са използвани за репресия, без да има нужда и достатъчно основание за това, спря се и на тази тема министърът.

След изтеклите записи по скандала „Мишо Бирата” в СДОТО-МВР е извършена проверка. Установено е, че служител на дирекцията – на него му е бил предоставен неправомерен достъп и той е извършил запис на файлове, които впоследствие излязоха по медиите. Той е уволнен дисциплинарно.

"Няма да ви карам да гадаете дали в резултат на всичко това има наказани ръководни служители на СДОТО-МВР. Няма! Интересно защо! Същевременно при предишното управление бяха положени всички усилия контролът и монополът върху прилагането на специални разузнавателни средства - най-вече подслушвания - да бъде запазен", каза Йовчев.

Съгласно правомощията по закон и в пълно съответствие с утвърдения бюджет за 2012 година, ДАНС закупува и монтира оборудване за подслушване. То не е въведено в експлоатация поради съпротивата и категоричния отказ на бившия министър на вътрешните работи. Под заплаха от неустойка Агенцията е принудена да подпише приемателен протокол и да изплати пълната сума на доставчика, без да може да се убеди, че оборудването функционира съгласно изискванията. Основателно възниква въпросът защо монополът върху подслушванията е толкова важен за председателя на управляващата политическа партия.

Когато говорим за политически контрол върху прилагането на СРС, не можем да отминем и въпроса как се използваше информацията, получена в резултат от СРС. Според чл.32 от СРС – цитирам: „...Информацията, получена от СРС не може да бъде използвана за друго, освен за предотвратяване и разкриване на престъпления....”.

По време на предишното управление многократно бяхме свидетели - явно или прикрито - на използването на такава информация не според закона. Най-явно това пролича, когато от трибуната на Народното събрание бяха четени СРС. Това е недопустим прецедент. Законът беше нарушен, за да се оправдаят неоснователни публични обвинения и необосновано насилие спрямо български лекари. Действащия закон, според който министърът на вътрешните работи има правомощията да управлява министерството, реално той има възможност да окаже въздействие върху разследванията, които се водят в министерството. Той може да повлияе върху решението да се започне разследване, включително как да премине това разследване и как да приключи.

Oсобено внимание трябва да отделим и на въпроса за прилагането на сила и помощни средства. Предишното състояние на нещата беше такова, че МВР имаше право да арестува, никой друг. И всички структури, които извършват тази дейност, са също под контрола и прякото разпореждане на министъра на вътрешните работи.

Позволете да ви запозная с малка част от резултатите от проверката за използването на сила и помощни средства при специални операции на МВР.

През периода 2009 – 2013 година са проведени 1 501 специални операции. Установено е, че при предишното управление при 701 от случаите силите и средствата са използвани неправомерно, 526 от тях са проведени без да е посочено фактическото основание за използването, т.е няма мотиви, които да показват, че те се използват според закона и действащите нормативни актове. При 317 не са издавани задължителни писмени заповеди, 142 случая - сили и средства са използвани и без да бъде посочено фактическо основание, и без задължителните писмени заповеди, т.е. и двата случая са налице.

Особено притеснително е, че по инициатива на ГДБОП СОБТ е провел 37 операции, без да има каквито и да е данни за тях, на комисията не са предоставени никакви данни. СОБТ се използва при изключителни тежки случаи, няма как някъде да не е останала информация, освен, че са извършени нарушения със заповеди. В този контекст и тук вече възникват основателни опасения, че при специалните операции са използвани за репресия, без да има нужда и достатъчно основание за това. В този контекст трябва да разглеждаме осъдителната присъда на България в съда в Страсбург, която е естествено продължане на този процес.

Много ясно трябва да си дадем сметката, че по време на предишното управление в ръцете на зам.-председателя на политическа партия имаше тежки репресивни правомощия, както и отговорности, те да бъдат прилагани съобразно закона. Също така трябва много ясно да си дадем сметка, че има случаи, в които те са прилагани с грубо погазване на закона. Когато говорим за опасност за демокрацията, трябва да имаме предвид това.

В този контекст трябва да стане ясно, че от първите дни на предишното управление имаше идея за още по-голяма концентрация на власт в ръцете на политическото ръководство. Говоря за закриването на ДАНС и прехвърляне на функциите към МВР. Уважаеми дами и господа народни представители, трябва да знаете, че това се споделяше от и политическото и професионално ръководство на министерството и се работеше явно или прикрито в тази посока.

Не говорим само за случаите, в които агенцията беше наричана „раково образувание“, „Франкенщайн“, включително има и доста публични изяви, които могат да се проследят, за да се види какво беше отношението. Искам да припомня и да информирам по-младите народни представители, именно такъв беше репресивният модел на комунистическата държава – контраразузнаването, разузнаването, Шесто управление на ДС, всичко беше в рамките на вътрешните работи, а министърът беше член на политбюро на ЦК на БКП. Звучи ли познато?

Казвам всичко това, за да стане ясно, че реформата, която провеждаме, е жизненоважна за демократичния процес в страната. Монополът в бизнеса поражда пазарни дефекти и вреди върху икономиката. Монополът поражда дефекти в демокрацията. Именно поради тази причина бяха и част от проведените реформи в сектор „Сигурност”. Те целяха да се разгради този модел, заключи Цветлин Йовчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечока

    0 0 Отговор
    Цветлинчо, не дай си Боже докато ти си щеф на МВР да се случи нещо подобно, трагедията че бъде абсолютна !

    Коментиран от #3

  • 2 Монго

    0 0 Отговор
    Той не е политик, не ги разбира тези неща. Наистина разбира от контраразузнаване, но...Сложиха специалист на мястото на политик /мин. на вътр. работи/, а се опитаха да направят политик /онзи, "дудндьото"/, специалист-председател на ДАНС. Така е в България-"всички наопаки, ние на терсене"...
    П.П. А за Пеевски, защо опонентите му не споменават кой стои зад него..., толкова ли ги е страх от А.Д.
  • 3 Монго

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "мечока":

    Шефа на МВР не отговаря за терористични действия на територията на страната ни, но там където е работил "Цветлинчо", знаят за какво става въпрос...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове