21 Май, 2024 15:06 1 186 5

Росица Матева обясни защо на вота 2 в 1 ще има 4 кутии за бюлетините

  • росица матева-
  • цик-
  • гласуване-
  • кутии-
  • бюлетини

В около 245 секции в страната ще има машинно гласуване по предварителни данни

Росица Матева обясни защо на вота 2 в 1 ще има 4 кутии за бюлетините - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

В около 245 секции в страната ще има машинно гласуване по предварителни данни. В петък ЦИК прие, че в чужбина ще се гласува в 60 държави, като това ще стане в 769 Секционни избирателни комисии (СИК). В 389 от тях ще се гласува и за двата вида избори, а в останалите ще се гласува само за народни представители. ЦИК прие и правила за гласуване на хора с увреждания. На 25 май изтича и срокът за подаване на заявления на избиратели, които искат да гласуват с подвижна избирателна кутия. Всеки гражданин с увреждания може да се запознае с правилата на сайта на ЦИК. Искам да заявя, че ЦИК категорично възразява срещу твърденията, че председателят на комисията или нейните членове създават пречки за проверяване на кандидатите за евродепутати и народни представители от Комисията по досиетата за принадлежност към Държавна сигурност.

Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева, която даде последна информация за организацията на вота 2 в 1. Тя припомни още, че в събота - 25 май, изтича срокът, в който избирателите с регистриран настоящ адрес в друго населено място в страната и желаят да гласуват в изборите на 9 юни по този настоящ адрес, трябва да подадат заявление в общинската администрация, за да могат да бъдат включени в списъка за гласуване по настоящ адрес.

"Вчера в Районните избирателни комисии (РИК) са изпратени 195 машини за гласуване с инсталирана демо версия. В тази демо версия се намират всички партии и коалиции, които ще участват в евроизборите и тези за народни представители. РИК вече могат да демонстрират на гражданите как ще протича гласуването с машини. Ще продължим с разяснителната кампания как ще се гласува и с машини, и с бюлетини. Отново ще повторя, че ЦИК ще създаде такава организация за изборите, че резултатите да бъдат обработени навреме и да бъдат обявени в законовия срок. Факт е, че за първи път ще се обработват толкова много резултати, но съм убедена, че РИК и СИК ще се справят. Кутиите за изборите ще са четири, защото така изисква Изборния кодекс. Ще има две кутии за хартиените бюлетини - една за евроизборите и една за народни представители. Същото ще важи и за машинното гласуване - една кутия за разписката за евродепутати и една за народни представители", разкри Матева.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НазтЬо Анан/аннаал/

    0 0 Отговор
    16 трябват или 32
  • 2 Гледах този Клип!

    2 0 Отговор
    Гледах този Клип! Не беше Изчерпателен! - Не ми стана много ясно кое за какво е и какво трябва да се направи! Остава ми да си развихря Въображението! - Големи Професионалисти! Същите като тези от Парламента и Кандидат Депутатите! - Боклук Работа!
  • 3 ТаУмВзе

    0 0 Отговор
    Уж изборчета със същият Крадливо Неук слугинаж! Избери де. ХАХАХАХАХХА
  • 4 оня с коня

    0 2 Отговор
    Колкото повече кутии- толкова повече Бюлетини за бат Бойко!Това го казват Простата аритметика и Умната Логика - не Аз.
  • 5 Веселяка

    0 1 Отговор
    Аз реших този път да гласувам за Светльо Витков само за майтапа 🤪 иначе ми е абсолютно все тая 🤣
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове