27 Май, 2024 07:52 1 706 20

Французинът, който пострада при инцидент в Рила: Тръгнал е да катери връх с някакво въже, но без никаква осигуровка

  • инцидент-
  • рила-
  • французин

За съжаление голяма част от туристите не са добре подготвени, не са добре екипирани. Не преценяват маршрута и се случват много инциденти, каза Божидар Джокин от БЧК

Французинът, който пострада при инцидент в Рила: Тръгнал е да катери връх с някакво въже, но без никаква осигуровка - 1

Липса на подготовка, липса на преценка и лоши метеорологични условия са основните причини за инцидента, станал на Седемте рилски езера, при който пострада французин, съобщи БНТ.

"За съжаление тенденциите показват, че такива неща се случват и явно ще продължават да се случват. Според нас в този случай е причината, че не е бил добре подготвен туристът. Тръгнал е да катери връх с някакво въже, но без никаква осигуровка. Без необходимите средства за катерене. Явно си е изпуснал въжето и е последвало много тежко падане от 20, 30 метра може би", каза Божидар Джокин от БЧК.

По думите му недобрата преценка е довела до инцидента. Той допълни, че тепърва започва тежкият сезон за спасителните екипи, защото именно юли и август са най-натоварените месеци откъм туристопоток.

"За съжаление голяма част от туристите не са добре подготвени, не са добре екипирани. Не преценяват маршрута и се случват много инциденти", поясни Джокин.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Трябвало е

    14 0 Отговор
    да го вържат с въжето !
  • 2 ХАХАХА

    26 1 Отговор
    Алоууу, спасителите га спасявате българи не пропускате да кажете колко струва спасяването им и че не били застраховани ,ама за франсето дето и фърчило вдигнаха ни дума колко трябва да плати.

    Коментиран от #9

  • 3 Тото 1 и Тото 2

    18 2 Отговор
    Колко струва цялата тази операция по спасяването , екипа спасителе , хеликоптера , труда на лекарите ?
    И колко чакащи и нуждаещи се българи има , през това време , за подобни средства и грижи ? Които не са тръгнали безотговорно , на своя глава и за свой кеф !
  • 4 Келеш

    16 1 Отговор
    И заради това кафяво- бежаво, толкова показност и толкова разходи! И сигурно за него са се намерили достатъчно доктори, сестри и обслужващ персонал , а ни го представят като новина! Новина ще е , когато си плати разходите!
  • 5 Кво да кажем

    10 0 Отговор
    Цяла Франция пълна с планини, ама клетника дошъл в България кръстник да си търси. Ако този няма пари да си купи правилното оборудване, какво да кажем за българските туристи. Жалко че е паднал, иначе щеше да пусне в Тик-Ток кадри от прекрасната природа на Родината.
  • 6 Калоян

    7 1 Отговор
    ,,Tръгнал е да катери връх с някакво въже, но без никаква осигуровка. Без необходимите средства за катерене. Явно си е изпуснал въжето и е последвало много тежко падане от 20, 30 метра може би"
    -------
    По-нескопосано и непрофесионално обяснение не бях чувал.
    Кой връх е катерил?Какви средства?Ледокоп и котки ли не е имал?Защото въжето за сам катерач служи единствено за рапел,за катерене е нужна свръзка.Каква осигуровка не е имал? Здравна или техническа?Въжетата за катерене не са ,,някакви",а динамични.Това какво е било,като сте го оценили като ,,някакво"?
  • 7 Нафталинка

    9 1 Отговор
    И този французин е с проблеми в главата като френските командоси които объркаха две държави хубавото е че си намери а майстора при братята от с.коиловци
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Zахарова

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "ХАХАХА":

    Глупендър,става дума за човешки живот. Фашизирате се бе

    Коментиран от #14, #17, #19

  • 10 Zахарова

    3 3 Отговор

    До коментар #8 от "Дупничанин":

    Фашизираш се!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ХАХАХА

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Zахарова":

    Галош само евроатлантическите такива сте хора ? Дай си и гащите за чуждите ,ама за българите п ърви щеще да пишеш що не са се застраховали . Аман от евроатлантически подлоги.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 Zахарова

    2 2 Отговор

    До коментар #14 от "ХАХАХА":

    Фашизираш се,оглупяваш и живееш в ехото на несбъдналият ти се живот и от там селската злоба,скъпи сънароднико робнико
  • 16 Zахарова

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "ХАХАХА":

    Знае се!. Всеки гражданин на ЕС има европейска здравна карта или и това не знаеш. С нея ползваш безплатно здравни услуги на теритопията на ЕС. Аман от анцузи,диагоналки и фашизирани инфантили
  • 17 Механик

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Zахарова":

    Става дума за похарчени ДЪРЖАВНИ пари, умнице. Знаеш ли колко българи се нуждаят от операции и лечение, а пари няма?
    А ние сме тръгнали да спасяваме някакъв "човешки живот", чиито собственик сам не цени.
    Да не бида е отишъл в планината по някаква неотменима нужда? Да не е тръгнал да открива лекарство против някоя нелечима болест? КВантова физика ли е изучавал там?
    Ако си бе седял в низината, нищо нямаше да му се случи и нямаше да се налага да го спасяват.
    Откачихте от либерастия, бе, ГМО-мутанити!
  • 18 Служител на БЧК

    1 0 Отговор
    Какво е търсила тази френска маймуна в планината, след като не е обурудван за там. Е намерил си го е. Още един пълен некадърник и нищо новече.
  • 19 факуса

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Zахарова":

    става дума за безотговорност и за огромни разходи,кой ще ги плати,ако това нещо нема пари,пак ще плащаме ние,щот некой от великите решил да с прави на беър грилс,само дет не са почнали да ни стрелят за кеф още,изпусната работа,трябва да ги закрият тез спасителни екипи,който иска да си наема и плаща предварително
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове