29 Май, 2024 16:14 4 984 46

Варна и Бургас искат скоростен път, който да свърже българското Черноморие

  • път-
  • магистрала-
  • варна-
  • бургас

Развитието на целия черноморски регион зависи от наличието на модерна транспортна връзка

Транспортната свързаност между Варна и Бургас е важна за всички черноморски общини, но нашият град има най-остра нужда да бъде по-добре свързан с останалата част от страната. Това коментира пред Българската национална телевизия кметът Благомир Коцев. По думите му идеята за автомагистрала или скоростен път между двата най-големи крайбрежни града отдавна е на дневен ред за общините, но е назрял моментът те да обединят усилията си и да настояват пред държавата за нейната реализация. Темата е била обсъдена с кмета на Бургас Димитър Николов, с когото са единодушни, че изграждането на магистрала или скоростен път е от ключово значение за развитието на двата града и на общините между тях.

Според кмета Коцев е необходимо всички общини, заинтересовани от тази свързаност, категорично да заявят волята си за изграждане на модерна пътна инфраструктура пред държавните институции. Това са не само големите градове като Варна и Бургас, но и по-малките общини Аврен, Долни чифлик, Бяла, Несебър и Поморие.

Развитието на целия черноморски регион зависи от наличието на модерна транспортна връзка между Варна и Бургас, подчерта кметът Коцев. Изграждането ѝ драстично ще подобри туризма, индустрията и търговията, докато липсата ѝ затруднява обособяването на икономически зони около големите градове и възпрепятства привличането на инвестиции.

Според него най-важна в случая е волята на държавата, тъй като изграждането на път между общините е неин прерогатив. В тази връзка кметът Коцев изказа надежда България да има стабилно редовно правителство след изборите на 9 юни, тъй като икономическите ползи от транспортната свързаност между Варна и Бургас е безспорна за цялата държава. Не трябва да позволяваме нестабилността в София да влияе негативно на близо едномилионното население на общините по Черноморието, коментира кметът на морската столица. Той даде примери с остров Крит и Хърватска, където големите крайбрежни градове са свързани с автомагистрали и допълни, че България не трябва да изостава в това отношение спрямо други държави.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друго

    10 16 Отговор
    не искат ли ?
  • 2 Трол

    22 1 Отговор
    Трябва да вървят спортни залози коя магистрала ще построим по-напред - дали "Хемус", или "Черно море".
  • 3 Сила

    10 36 Отговор
    НИКЪВ ПЪТ ДО ВАРНА... ТИЯ ВАТНИЦИ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ НИЩО!!!! ДА гният в путинофилската си кал!!!

    Коментиран от #12, #40

  • 4 Здрасти

    18 16 Отговор
    Автомагистрала черно море ако бъде построено, то бъдете сигурни, че ще е за военни цели обслужващи американците. Толкова години не се построи хемус, но видиш ли, щото новото кметче казало и ето ви магистрала. Спор няма, че е нужна, но не и с цената на война! Продажници ни управляват от най висшия продажник, до продажника в някоя канцеларийка.

    Коментиран от #44

  • 5 там нямат пари за

    7 11 Отговор
    нищо . ама искат . скатаваха лукойл . С 175 км/ч е карал и с газ надрусан пловдивската мутра . Знаех че е 140-150 . Глупави състезатели : аха 3 дървета и разпиляла се ламарина значи 200 минимум Хвърчала джипката . Да , ама Не . С 175 е . Скоростен е до 120 . Обаче няма катаджии , значи ще карат с 200-300 . Тъпаци . И това кметовете лобират . Я живейте мирно бе . Какви пътища щете . Тракия е смазана от камьони .

    Коментиран от #6

  • 6 Тракия не е смазана от камиони

    21 3 Отговор

    До коментар #5 от "там нямат пари за":

    Липсват основни слоеве в основата.

    Коментиран от #35

  • 7 чико

    15 3 Отговор
    До нещото сила /№3/ Ела , ще те закарам без пари и без път до Варненски екарисаж , мусор такъв!
  • 8 Сатана Z

    6 11 Отговор
    По-голяма глупост не бях чел
  • 9 Пари няма действайте

    24 3 Отговор
    Автомагистралата трябва да свързвацялото Черноморие от Украйнй Румъния България Турция Тогава ще има бум на туризма и бизнеса
  • 10 вие си ги избрахте

    16 3 Отговор
    Северна България иска Хемус, 3 тунела под стара планина и още 3 моста на дунава!
  • 11 бай Бончо

    29 10 Отговор
    Навремето имаше скоростен път , обаче воден . Не помня точно за колко време , но от Варна до Бургас се стигаше за минути с КОМЕТА , голям кеф . Това обаче беше когато имахме държава - хубава ,развита ,просперираща . Това време му викаме социализъм !

    Коментиран от #28

  • 12 Лапай

    6 4 Отговор

    До коментар #3 от "Сила":

    Г-н НЕбинар!
  • 13 Човек движещ се по този път всеки ден

    19 4 Отговор
    Виждам че тук се изказват и незапознати със случая . Това е международен път макар да е само с две платна и тапите са ежедневие . Пътят между Сл. Бряг и Обзор има най- голяма нужда от разширение но не подценявам и другите отсечки . За незапознатите ще кажа че като настигнеш един тир или автобус който пъпли по баира и оттам нататък скоростта ти e 20км/h .
  • 14 Гого

    12 3 Отговор
    Да.И аз искам.
    Искам да се върне софийското гражданство и за другите градове,защото селата се обезлюдиха,а всички селяни са в София...И за софиянци,ни работа има,ни място за паркиране,ни места детските градини и училищата,ни възможност да се придвижат от тежкия трафик.
    Но,знам,че е невъзможно,защото ще ревнат сто непеота,за нарушени права...
    Но,да сме наясно- който иска права,има и задължения!
    Поне СОС може да забрани,влизане с автомобили от провинцията в понеделник и петък, примерно.
    Или за определени позиции в администрацията,да кандидатстват лица само,родени в София или поне 10 години живяли там... Но това е утопия

    Коментиран от #17, #19, #45

  • 15 Бързи и яростни

    4 3 Отговор
    И сега има "високоскоростен път" I9, където се кара с газ до дупка. За да е по интересно, има и трафик от тирове, автобуси и камиони с дърва (50 км/ч). Подобен е на пътя Русе -Бяла, с много панетници на джигити от двете страни.
  • 16 Гост

    4 4 Отговор
    Искат, ама боко и асена не дават кеш.
  • 17 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гого":

    Напълно те подкрепям.Преди години като съм идвал в София на гости на роднини,нямах търпение да се върна във Варна.Не издържах на лудницата във вашия град.Сега и във Варна стана същото.Всички селяни от североизтока се изсипаха тук.

    Коментиран от #24, #26

  • 18 Да си искат пари от Путлер

    4 9 Отговор
    Там живеят сума рашки. Пък и Камчия е за срамотиите.

    Коментиран от #21

  • 19 Няма

    9 3 Отговор

    До коментар #14 от "Гого":

    Работа за наглите шопи, защото са прости и както сам стигате до извода, селяните от провинцията са по-умни и по-работни от тях. Няма работодател, който да вземе глупав и некъдърен служител, с претенции без покритие, при положение, че може да избира, нали?
  • 20 Име

    3 6 Отговор
    Няма ли да изчезне "чарът" на морето - и без това е нищожно като ивица, едва стотина километра - дето се вика - пеша ще го обиколиш.

    Защо да има плътно застрояване и сега и - магистрала, ще стане бетонен пейзаж.

    Може би някак да се "дръпне по на Запад - не знам.

    Коментиран от #46

  • 21 Ще искаме

    7 6 Отговор

    До коментар #18 от "Да си искат пари от Путлер":

    От зеления наркоман, защото живеят повече укри от рашки тук. А на паветата защо няма укри? А?

    Коментиран от #23

  • 22 Бацо

    4 3 Отговор
    Искат ма няма, чекмеже празно
  • 23 офшор

    8 4 Отговор

    До коментар #21 от "Ще искаме":

    За разлика от някои "европейски столици", които наскоро са приемали асамблея на НАТО и събор на овцевъдите, Варна и Бургас са пристанищни градове и там живеят хора от много различни националности. Предимно от района на Черно море, но не само.
  • 24 Ееее

    4 5 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    То пък един град за живеене, мани мани
  • 25 Кирчо

    9 3 Отговор
    Няма проблеми...първо завода за електромобили,после 5-6 моста над Дунав и няколко тунела под Балкана.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пешо от панелката

    6 0 Отговор
    Аз пък искам да запълнят бомбените ями, пардон, дупки по нашата улица, но за съжаление до нас не живее ни кмет, ни депутат, ни бивш премиер. И на общински съветник сме доволни, ама нямааааа
  • 28 Бончо, сънувал си само кометите

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "бай Бончо":

    Имаше ги, верно, ама за минути...айде по-полека. Освен ако нямаш предвид 100-110 минути. Колкото с маршрутка траеше пътя, малко по приятно беше, но не помня цената...май беше дебело по принцип, аз бях на аванта затова и не помня точно.

    Коментиран от #32

  • 29 къв път кви скорости

    12 0 Отговор
    като Аспаруховския мост е тотал развалина, дупки, ръжда, тресе.
    Лумпени от 30години преди избори пускат по някоя партенка.
    Потников беше обещал тунел, .... кого лъжете отпадъци недни
  • 30 Тракиец

    8 0 Отговор
    Гласувайте за кире простото и ще ви направи,както 4 тунела и 5 моста на Дунав.

    Коментиран от #36

  • 31 Един

    8 0 Отговор
    И да ви кажа как се прави без комисионни и пара под маса. Проектира се. Отчуждава се терен. И след това търг за цялостно изпълнение. Критерия е стедна цена. А не най ниска. Печелят китайци и го правят огледало. С гаранция и качество. Справка околовръстното на Белград.

    Коментиран от #39

  • 32 Морски

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Бончо, сънувал си само кометите":

    Билета Бургас до Варна с кометата беше 4лв , със самолет 8лв .
  • 33 Ехааааа, дано

    3 1 Отговор
    скоро го направят. По тоя нов скоростен път колко бургаски батки и варненски г@зди ще изгорят...
  • 34 факуса

    3 0 Отговор
    ха ха пари нема за вас кмете,всичко за осрайна,глобявайте укро плажуващите и събирайте средства
  • 35 Абсолютно

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Тракия не е смазана от камиони":

    Липсва българския, липсва връзката с главния, сигурно и математиката и т. н.

    Коментиран от #38

  • 36 И завод

    1 1 Отговор

    До коментар #30 от "Тракиец":

    За електрически автомобили
  • 37 Петър

    8 0 Отговор
    Най-необходимата магистрала към момента. Не съм съгласен с мнението, че сме ватници тук, има и нормални хора, необлъчени с кремълска пропаганда, които не можем нормално да пътуваме. Приходите са трагедия, бавни са, опасни са, разбити, един такъв проект ще облагодетелства ЦЕЛИЯ ИЗТОК! А не само Варна, тъй като Бургас има далеч вече по-добра свързаност!
    НЕ СЕ БАВЕТЕ, ПРАВЕТЕ Я, ЗА БОГА!!!!!!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Не е точно,защото

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Един":

    от българската граница до Белград го строи българска фирма.Китайците финансираха и проектираха ли,те не са строили.Таксите от магистралата остават за китайците ,а и лихвите им са високи и заема е с държавна гаранция.Вучич може и да е успял ,не се знае ,но Черна гора почти фалира с китайските инвеститори.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост

    2 1 Отговор
    Вие винаги сте го имали и се казва морски транспорт. "Вода гази жаден ходи" сложете си го за девиз
  • 42 Илиян Илиев

    3 0 Отговор
    Какъв път,за един ден изкараха техниката на Дюлински проход докато мине министърката и на другия ден е прибраха,но прибраха и парите май,ще правят магистрала крадците,глупости
  • 43 Да.........

    2 0 Отговор
    А дано, ама надали.Варненският кмет трябва да е инициативния, защото Бургас си е решил проблемите.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Да напомня

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гого":

    Ние от провинцията построихма софия. А ти, който се дървен шоп, освен да искаш простотии, се хвани да работиш нещо, щото България се, и особено София, се парълни с лентяии и некъдърници.
  • 46 ?????

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Име":

    Пред Пеник ли да мине пътят Бургас-Варна?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове