Last news in Fakti

30 Май, 2024 19:24 3 127 40

Експерт: Смъртта на жената, причинена от питбул, е вследствие от човешка безотговорност

  • питбул-
  • кучета

Много хора си взимат кучета, без да знаят с какво се заемат, смята Явор Гечев

Експерт: Смъртта на жената, причинена от питбул, е вследствие от човешка безотговорност - 1

36-годишна жена почина след нападение от собственото си куче. Според съседи, кучето е било агресивно и преди време е нападнало партньора на загиналата. Породата на домашния любимец е питбул. Опасна ли е тази порода и от къде произлиза проблема с атаките от кучета коментира природозащитникът Явор Гечев в ефира на Нова телевизия.

Много хора си взимат кучета, без да знаят с какво се заемат. Причината не е породата на кучето, а човешката безотговорност. Това каза Явор Гечев. По думите му тепърва предстои да бъдат установени причините за нападението на животното над собственичката му.

„Кучето може да е било провокирано, може да е имало здравословен проблем”, каза той и допълни, че понякога животните реагират при по-специфични миризми, например на алкохол.

„Няма контрол над развъждането, търговията и притежаването на кучета”, обясни експертът. „Това куче може да е било малтретирано или да е кръстоска. И двете са предпоставка за непредвидимо поведение”, каза още той.

Гечев призова хората, които искат да си вземат куче да се информират предварително за характеристиките на породата и при нужда да потърсят помощ за възпитанието му от специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ветеран от Протеста

    20 35 Отговор
    11 години живеем с куче ,кръстоска между Питбул и Малиноа( белгийска овчарка).Пази дома ми след два обира и влизане със взлом....Никога не е наказвана или бита.Мниго горди,послушни и обичливи,но и с Достойнство....Ако е била малтретирана заради някоя Беля е нормално да реагира и да се защити...Купувам нови чехли и обувки и тва е!!!

    Коментиран от #11

  • 2 Стойко

    6 20 Отговор
    Да бе разкъсало болния инвалид ,глухонемия инсултиран девствен разработен отпадъчен дегенерат ,издънената каруца ,с минимална инвалидна пенсия дядо Вальо безполезния болник от Козлодуй прикован с пълен памперс с фекалии
  • 3 ратм

    2 40 Отговор
    По-добре озверял питбул, отколкото гладен и лаком пудел.
  • 4 Ами

    21 11 Отговор
    Храни куче да те хапе

    Коментиран от #6

  • 5 На всекиму според заслугите

    36 5 Отговор
    Питбула е харесван от агресивни към другите хора, мутрите на които им липсват татуировки на местата за облекчаване, от дрогираните организатори на двубои с кучета. И каква е наовината тук? Питбул гризнал гръкляна на човек, когото никога не е харесвал.

    Коментиран от #8

  • 6 Умен по цялата глава

    22 11 Отговор

    До коментар #4 от "Ами":

    Тази Поговорка е Метафора отнасяща се за Хората,не за кучетата....Съжителството с едно куче включва Награди,Поощрения и много Любов на които то отвръща с безрезервна Преданост,независимо от породата.
  • 7 Абсурдистан

    25 7 Отговор
    Не е нужно човек да е експерт, за да знае, че за поведението на домашното животно е отговорен собственика. У нас всеки примат си мисли, че отглеждането на куче е фасулска работа. Да ама не! Собственекът на животното трябва да има мааалко повече сиво от него. Това условше често не се спазва и тогава последствията са трагични.

    Коментиран от #10

  • 8 Друг Експерт

    19 10 Отговор

    До коментар #5 от "На всекиму според заслугите":

    Не я е гризнал по гръкляна а, я е ухапал по краката..Най вероятно е засегнал вена за масивен кръвоизлив,който би трябвало да се спре чрез турникет...В глутницата има мъжки и женски Алфа кучета.Ако живее в дома ти - то пак е Алфа куче и няма как да позволи да Доминираш над него...И реагира !!Алфа куче се възпитава само чрез Поощрения и никога с Наказания !!!

    Коментиран от #15

  • 9 Питбула е искал интимност

    13 6 Отговор
    лизинг, но не я получил и я е изял.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кольо

    14 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ветеран от Протеста":

    След беля, очаквам да се обърнеш , да коленичиш на песа и да изчакаш
    Така е демократично

    Коментиран от #13

  • 12 Мъдрият

    16 7 Отговор
    Да, но тук е станало не - храни куче да те лае, а храни куче да те убие!

    И стига вече с тези псевдо експерти! Ето и според тоя според - кучето е невинно(ни лук яло ни лук мирисало), а жената била виновна - пълни глупости!

    Ако жената има някаква вина - то е, че си е взела такава порода куче - и то в апартамент, и че не се е отървала от кучето, като е нахапало приятеля й.

    Аз също обичам кучета, но съм абсолютно против да се гледа куче в апартамент! Мъчиш и животното и себе си. Кучето е за къща - вързано в двора.

    Коментиран от #16, #21

  • 13 Ветеран от Протеста

    9 8 Отговор

    До коментар #11 от "Кольо":

    След " беля" стои виновно в ъгъла и даже не ме посреща.Не ме поглежда...Знае ,че е направила Беля да направи на парчета домашните ми чехли,обаче й е било скучно дама цял ден......Не идва при повикване...Виновна е!!Кво повече?? Тя го знае...Хващам повода и отиваме на разходка ,щото кипи от Енергия...Така се възпитава Куче !!!

    Коментиран от #18

  • 14 Важното е, че

    16 3 Отговор
    някое НПО ще инкасира някоя и друга 10то хилядарка за справяне със стреса на кучето, утрепало човек. А човека: кучета го яли. Това животно трябваше вече да е приспано от местния ветеринар
  • 15 Гост

    19 3 Отговор

    До коментар #8 от "Друг Експерт":

    Как ще позволиш на кучето да е алфа?? Ти като собственик си алфата и кучето трябва да го знае!

    Коментиран от #17

  • 16 Бай Питбул

    13 3 Отговор

    До коментар #12 от "Мъдрият":

    Цяла Максуда във Варна е пълна с питбули но досега няма случай питбул да е нападнал собственника си ром защото веднага кожата му ще бъде опъната на слънце.
  • 17 Друг Експерт

    3 11 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    Алфа се раждаш- не се създаваш..В глутницата Алфа може да е Най- малкото и то първо се храни- другите чакат...Това,че си Човек,не те прави Алфа !!!

    Коментиран от #24

  • 18 Забелязъл

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ветеран от Протеста":

    Ти пък ветеран от кой протест си ????
    Явно от протеста преди две години пред министерски съвет на който Последния софиянец раздаваше безплатни стари кебапчета от Ковид кризата и минирахте целият раьон...🤣🤣🤣

    Коментиран от #23

  • 19 Механик

    10 4 Отговор
    "Причината не е породата на кучето, а човешката безотговорност"
    Точно и на място!
    Естествено, не очаквам ГМО-бройлерите да разберат. Те са с полирани от либерстията мозъци.
    До преди 4 месеца ние имахме куче. Породата му е Американски Стафоршир Териер (Американски питбул).
    Това куче го знае всеки в квартала. Всички го обичаха. Никой не се стрхуваше от него, а децата го обожаваха. И нямаше майка, дето да дръпне детето си когато то дойде при животното, за да го погали.
    За 14 години живот, това куче никого не нападна, на никого не се озъби. Нито на човек, нито на животно.
    Човекът горе е казал ясно, че всичко зависи от това как се отнасяш към животинката, как я приемаш. ВЪЗПИТАНИЕ му се вика. И при хората е така.
    Но възпитанието в днешно време е поето от медиите и ето в какви ГМО-бройлери сме се превърнали.
    Да възпитаваш куче е като да имаш разрешително за оръжие. От теб зависи, дали това оръжие ще стои в кобура или ще го размахваш всеки път когато те надънят комплексите.
    Жалко, че страдат животните.
  • 20 Така Така

    15 2 Отговор
    Питбулите, Кане корсо и другите подобни Трябва да се ЗАБРАНЯТ. ИЛИ хората да имат право да ги унищожават при самозащита Защото много такива кучета се разхождат без стопани около баровските къщи , без бамордници . Питам Хората ли са по важни или ......кучета ги яли хората? Този континент отдавна излезе от нормалното но еърви към АБСУРДНОТО.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 не думай льольо

    12 1 Отговор
    Експерт на хранилка в НПО 4 лапи или подобно?

    Интересно, дали кинтитте които кихат на човек регуклярно са достатъучни за да си затвори очите пред проблем, водещ до ужастната мъчителна кончина на десетки човешки съшества?
    Да не говорим за стреса и дискомфорта на всички останали които трябва да търпят куче-талибаните на всяка крачка.
  • 23 Ветеран от Протеста

    8 7 Отговор

    До коментар #18 от "Забелязъл":

    От Протеста 1997 ма година,когато Жан Виденов и БСП направиха долара 3500 лева,заплатите 5 долара,а пенсиите на родителите ни 2 долара. И разбихме НС да убиваме Комунисти...Разбира се ,спасиха се и ни Доограбиха!!!Пиша го,щото питаш!?

    Коментиран от #27, #28, #32

  • 24 Метода на таваришч Макаренко

    12 4 Отговор

    До коментар #17 от "Друг Експерт":

    Имаш много поздрави от Арменският поп, трябва да играе тоягата инък няма оправия. Когато кучето неизпълнява заповеди трябва да бъде наказано, така е и при хората то е очевидно когато този метод вече спря да се прилага младежата се изврати напълни се с геьове, лезбийки и всякакви други извратеняци което съответно води до гибелта на нацията честито на всички евроатлантици.
  • 25 за канарчета ви вземат

    6 2 Отговор
    Истината е, че чисто статъистически Х на брой питбули са равни на У на брой унити хора както и да се грижиш за тях.

    Същото би било и с питоните, кобрите, крокодоилите и пр., макар и с различен процент смъртност.

    Така както толерирането на автотерористите неминуемо дава в резултат У на брой жертви на 1000 душпи население.

    А тоз експерт да ходи в Австралисйката пустош и да пази кучетата динго. Всяка годсина убиват към милион от тях.
    Права едно друго?
  • 26 Бездомни

    19 0 Отговор
    Трябва всички кучета да бъдат изпртени в кучакарници, ако не изпълняват едно или повече от следните изисквания:
    1. Не са чипирани
    2. Собствениците не са платили таксите за кучететата си
    3. Разхождат ги без намордник
    4. Пуснати са без каишка
    5. Не са обезпаразитени. Не са преглеждани от ветернар повече от 6 месеца.

    Коментиран от #30

  • 27 Забелязъл

    7 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ветеран от Протеста":

    Е и какво стана в крайна сметка господин Ветеран, вашето СДС след това разпродаде повечето заводи в България за по 1долар. Ха ха ха.

    Коментиран от #29

  • 28 Така Така

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ветеран от Протеста":

    Искаш да кажеш когато Сорос прекара Виденов. Мдааа жалко , че такива като тебе съществуват,защото за да живееш се изискват елементарни базови неща ,а ти ги нямаш.

    Коментиран от #34

  • 29 Ветеран от Протеста

    6 4 Отговор

    До коментар #27 от "Забелязъл":

    Да де!!От тогава не ходим на Протести а на Избори сме цялото семейство в Гърция на почивка!!!Ако нещо може да промени системата,ТЕ ще го Забранят!!!

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Задължително е

    10 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бездомни":

    Освен неглижираните кучета да бъдат пращани в приют, собствениците им следва да бъдат надлежно глобявани. Също така и тарикатите които си хранят добитък под тераси и граиднки, изживявайки се за много хуманни и възвишени, да бъдат третирани като осбтвеници на животните. Съответно, ако не са платени данъци и не са направенои прегледите при ветеринар, тези лица да бъдат наказателно отговорни.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Статист

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Ветеран от Протеста":

    Що се оплакваш приятелю, през 1997 щом си вземал 5 долара си можел да си купиш 5 български завода, а родителите пенсионери с по 2 долара пенсия са можели да си купят по два завода.👍👍👍
  • 33 Врачка🧙🧛🦹‍♀️

    6 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ветеран от Протеста":

    Ей заради точно такива индивиди като теб сме на това положение, другият път иди на протеста на
    ЛГТБ 🌈
  • 34 не точно

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Така Така":

    Сорос го бил прекарал...
    Другарите, които станаха в последствире милиардери го прекараха ,пич.
    Съжалявам, че трябва да разбия идализираната картинка с която си живееш.
    Но без мест но предателство никой не можешпе да арзбие спретнатата и жинена България. Не и без открита война.
    Срана в топ 10 по много от важните показатели и в топ 20 на света по всички останали.
  • 35 Всички сте разбирачи и даващи акъл

    2 2 Отговор
    Ама тя искала кученце и не прави разлика между пит бул и немска овчарка,важното е да има,но акъл няма.Във всеки град вече гъмжи от улични псета на глутници ,те акълища дават как се гледа домашно куче.Иначе човека се е изказал компетентно по темата
  • 36 Гост

    8 0 Отговор
    Ужас! Крайно време да прокарат закон: в жилищните блокове могат да се гледат кучета до 3 кг...... с нашийника.
  • 37 Гечов

    2 1 Отговор
    Това куче било хапало вече човек! Стига с тази любов !

    Коментиран от #38

  • 38 патето Яки

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "Гечов":

    понякога животните реагират при по-специфични миризми.......замирисало му на разгонена.....
  • 39 ГАРИБАЛДИ

    1 1 Отговор
    в някои държави в ЕС пидбулите са забранени включително и в Англия иСАЩ
  • 40 Иван Иванов

    2 1 Отговор
    Ако са децата ти тъй ли ша говориш бе бинарно нещо? А?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове