31 Май, 2024 10:11 1 177 41

Д-р Гергана Гешанова: България е "най-пушещата" държава в ЕС

  • тютюнопушене-
  • реклама на цигари-
  • здравословни проблеми

Нашите 11-годишни деца са на първо място сред изследваните с над 15-18% за това, че те са употребявали през живота си някакво тютюнево изделие, посочи медикът

 Д-р Гергана Гешанова: България е "най-пушещата" държава в ЕС - 1

"По всички статистики България остава на първо място в ЕС по употреба на тютюневи изделия. От няколко години водим първото място".

Това каза пред БНР д-р Гергана Гешанова от Коалицията за живот без тютюнев дим, която днес организира среща-дискусия в София под надслов "Ще защитим ли децата си от тютюневата агресия".

Тя подчерта, че това е свързано с по-високи нива на заболеваемост, по-висока смъртност и още много лоши показатели.

"Само като се разходиш по улиците на някой по-голям град, ще видиш какво става около вратите на училищата - тези гроздове от млади хора, които си говорят щастливо и същевременно употребяват някаква форма на тютюнево или никотиново изделие. Още по-стряскащо е това, че повече девойките пушат отколкото младежите. Това е видимото. Изследванията доказват, че това наистина е така".

Д-р Гешанова цитира данни от изследване на ООН за здравните навици при децата в училищна възраст:

"Нашите 11-годишни деца са на първо място сред изследваните с над 15-18% за това, че те са употребявали през живота си някакво тютюнево изделие. Средната цифра за тази възраст е около 1-2% за другите страни, а ние сме 15-18".

Тя цитира и друго изследване на Пловдивския медицински университет, според което 2% от 9-годишните пушат обикновени цигари, а 3% пушат вейпове. Над 77% от децата споменават, че техните родители, поне единият от тях, употребяват тютюневи изделия. Според нея това означава, че нашата здравна култура и здравословни навици са сбъркани. По думите ѝ обаче тук липсва и държавата:

"При нас нещо куца. Правим някакви усилия, но те май са в кавички. Нито като родители достатъчно усилия правим да надмогнем своите пристрастия, нито като държава правим достатъчно, за да бъде ясно и на родителите, и на децата, и да има някаква нормална законова рамка, която да води хората в правилния път".

Според нея е илюзия, че новите изделия са по-безвредни за нашите деца. По думите ѝ най-много страда мозъкът от приемането на тези химикали.

Специалистът отбеляза забраната за пушене на закрити обществени места, но и въпроса с контрола на това. Тя подчерта, че само шепа хора - инспектори от регионалните здравни инспекции, извършват този контрол. По думите ѝ това е физически невъзможно.

Д-р Гешанова изтъкна също, че България е една от малкото страни, в които външната реклама на тютюневи изделия все още съществува. В никоя друга държава не могат да се видят билбордове и цели стени на сгради с реклами на тютюневи и никотинови изделия.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    11 3 Отговор
    И кво...! Тези от най пишещите ганджа , най ли не пушат ?!
  • 2 ееее значи

    8 4 Отговор
    лоши българи!
  • 3 Сандо

    16 2 Отговор
    Да,ама цигарите не са български.Така че ние работим,т.е. пушим за икономическия възход на най-големите демокрации,наш идеал и цел за достигане.
  • 4 хехе

    14 2 Отговор
    ми да излезем па от ЕС и проблемът ше е решен

    Коментиран от #29

  • 5 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    То само цигарките да са Проблема за младежите де. Всичко живо е на Менделеев и помпа тауринови напитки. Оствавям, че са Неграмотни на писта и си зяпат телефончето със Чалгийката де.

    Коментиран от #16, #30, #32

  • 6 Не е така.

    9 0 Отговор
    В Испания, Гърция, Франция, Италия пушат също много.
  • 7 Пушач

    5 1 Отговор
    Мен не ме кефят дебелите хора
  • 8 Опааааа

    10 1 Отговор
    Пра дядо ми е пушил лула и доживя 100 години, а Петър Дънов е доживял до 80 години.

    Коментиран от #26

  • 9 Факт4екър

    9 0 Отговор
    Третополовите разнасят най мн СПИН забранете ги.
  • 10 Жан Клод ( с двата ножа)

    5 1 Отговор
    От всички статистики , тая извадихте напред.
    Не смъртността, не раждаемостта, не образованието , а цигарите.
    Паралела е че щом пушим сме богати!
  • 11 Уса

    1 0 Отговор
    Тровете се с новите боклуци в които листата от тютюна са само 10% останалото са стеблата и корените минали през специална обработка,но вредното е останало.Това лично съм го видял в сащ на мястото на доставките.Истинските качествени цигари не можете да си купите повече или си ги сейте в двора,ако имате такъв
  • 12 демокрация

    4 1 Отговор
    не можеш да му забършеш един шамар, щото детето има повече права от възрастните а и пласьорите на трева и други субстанции не се притесняват от полицаи покрай училищата, даже и децата не се крият. По някои отношения на модерности изпреварваме запада
  • 13 Така е

    4 0 Отговор
    Този занаят идва от индианците и сега при нас има много с лилави устни които го практикуват зотова сме на първо място.То и в зап.Европа имат но техните са по колтивирани приобщени.
  • 14 това е тъжно

    1 1 Отговор
    За държава произвеждаща Табекс.
  • 15 История от живота

    5 0 Отговор
    На едни приятел и дават му дядовци умряха от рак на дебелото черво, единия пушеше и пише другия не пушеше и не пиеше
  • 16 честен ционист

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Аз пия ISOSPORT, щото е македонско
  • 17 вие си ги избрахте

    5 6 Отговор
    само проззз народ може да пуши и да работи срещу здравето си, точно както същия проззз народ гласува 15 г за тези които го намалиха с 2 млн, само проззз народ ражда деца, за св радва и гордее с емиграцията им.... прозз народ не, а мъ ша

    Коментиран от #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 разбрах

    3 1 Отговор
    Борисов е виновен. Навира им цигарите в устата. Прост народ.

    Коментиран от #37

  • 20 Вук

    8 0 Отговор
    Четем четем и ами това не са точно нашите деца както се е изказала докторицата. 9 годишните са трети клас и се сещам за етнос, дето на 9години не само пушат ми и други неща правят.
  • 21 Джихат срещу тютюнджийте

    5 0 Отговор
    Първата държава в света, която забранява цигарите е нацистка Германия. Нацистките учени открили един проблем, пушачите на тютюн, били по-малко податливи на пропагандише. Докато пушачите на опиум, нямали проблем, кльопали всяка простотия изречена от вождовете и средствата за масова дезинформация, за чиста монета
  • 22 може да сме най-пушещите

    3 0 Отговор
    Но за сметка на това сме най-малко ваксинираните.

    Коментиран от #25

  • 23 честен ционист

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "вие си ги избрахте":

    Закури една махорка, и се успокой. Братишките идат, всички ще берете тютюн.

    Коментиран от #28

  • 24 90 процента до 17г

    3 0 Отговор
    са опитвали наркотици . За тея 5 месеца под 16г са родили 360 момичета . на доктор в болница има 3 сестри 8 болногледачи , 4 санитари , а доктора печели с частен кабинет , търговия с лекарства , аптеки и доставчици . Пари за цигари , нергилета , пури , електронни цигари , пурети може да задели 200 лв на месец и да се одимява с кеф и размисли , като Холмс с лулата си . Старите рибари , Царете , Императорите , Легендарните инспектори са димели и са се развивали умствено , а не крачно , ръчно , сексуално , а и спортистите зобят и се дрогират . Законните неща са демокрация , цигари , алкохол , а клюкаренето и съветите са леко средно-законни.
  • 25 честен ционист

    0 1 Отговор

    До коментар #22 от "може да сме най-пушещите":

    Дали през кръвоносната система, или през дихателната, все тая.
  • 26 Така така

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Опааааа":

    Ти не разчитай на прадядото! За да се пръкнеш ти,гените са се омешали поне 3 пъти! Той е бачкал и е папкал натурални продукти! Ти,за разлика от него,нагъваш кренвирши и 15- годишни консерви!
  • 27 Аааааааа

    5 1 Отговор
    Ние по всички лоши неща сме се пръви
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Вън от европа

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "хехе":

    Не са провеждани референдуми при приемането ни е ЕU и Нато.

    Всичко е нелегитимно и незаконно.
  • 30 Логото на ЖАБАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Това в Нес..е и ......другите храни и напитки е отровен химикал за кастрация.


    Безвредно ли е ?
  • 31 едно изследване покзва

    3 0 Отговор
    генна зависимост - болест сме склонни да имаме както родата ни . Пушене и пиене - както родата ни . Много хора спират цигари и пиене и после в Психиятрия . Докторите са първенци по бягане от българия и слугуване в ФРГ . хахахахаха сметкаджииството ги прави с изпарени мозъци . Няма доктор дето лапа само картофи . хем веган , хем без сексове, без кола да кара, без цигари ,без алкохол и само да е полезен и само да работи . Така пример да дава . Мошенгия има . малко са осъдените измамници .
  • 32 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    И как да са грамотни при такава образователна система?Съвсем друг е въпроса как се унищожават способностите на мозъка чрез различни вещества,храна и напитки.
  • 33 да си доктор не е

    0 0 Отговор
    на почит и не е модерно . Стари и дебели . Нацията примери всички да са слаби яки богати като божанеца и угоднивия бизнес .
  • 34 И какво от това

    4 1 Отговор
    И какво от това, по-добре пушач, отколкото наркоман. Статистически пушачите по-трудно стават наркомани.
  • 35 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Целта на тези акции и увеличените цени на цигарите е да се откажете от тях и да преминете на наркотици. Така се грижат за нашето здраве.
  • 36 Бивш

    2 0 Отговор
    Нека пафкат, нека плащат акъл да им дойде !
  • 37 Не бе,

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "разбрах":

    Путин !
  • 38 братвурст

    0 0 Отговор
    Щастлив човек цигари пуши ли?
  • 39 Това да не е нареждане

    0 1 Отговор
    на кравите?! Българите са най-лоши във всичко, значи могат да отидат на фронта при урките . Всяка статистика в днешно време е политическа стъкмистика. Нищо вярно и истинско няма вече в тази изстрадала страна, управлявана от 100 години от предатели.
  • 40 мога да пуша мога и да не пуша

    0 0 Отговор
    Тази "звезда" кога лекува тя обикаля от студио в студио. Да отиде до съседна гърция и да види как се пуши. Само статии да стават и хонорари да текат. А някакви умни копейки се нацвъкали с акъл.
  • 41 Какво друго

    0 0 Отговор
    Какво друго ти остава! Отвсякъде си си притиснат! Само Тогава си Свободен!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове